Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479649 razy)

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1215 dnia: 21 Listopada 2022, 18:05:42 »
No wreszcie pojeździłem dzisiaj. Zacznę od foteli - ja nie mam nic do zarzucenia. Siedziska są tak samo długie, jak w innych modelach (mierzyłem). Kilkanaście minut jechałem jako pasażer i też było ok. Panu Markowi należy się maść na, par excellence, ból pupy ;)

Dynamika napędu rewelacyjna - stosunek mocy do masy robi swoje, a spalinówka bardzo chętnie wchodzi na wysokie obroty (dużo chętniej niż w Lexusie NX). Wydaje mi się, że AWD będzie do tego bardzo pasowało, aby wykorzystać całą dostępną moc.

Zawieszenie bardzo "uniwersalne", ani za sztywne, ani za miękkie, mi odpowiada. Prowadzi się bardzo dobrze. Nieco irytuje wąski odstęp między lusterkiem środkowym a ekranem multimediów - zwłaszcza jeśli ktoś lubi siedzieć wysoko i odsunięty do tyłu. Stoją na pole position na światłach trzeba robić mocnego żurawia (albo czekać na klakson z tyłu).

Zdziwiła mnie nieco praca utrzymania pasa ruchu. Przy prędkościach tak ok. 40-70 auto stara się jechać środkiem pasa i komputer jest w tym dość zdecydowany (tzn. dość wyraźnie ciągnie kierownicę). Do samego działania nie mam zastrzeżeń, wychodziło idealnie (oczywiście próbka tylko na kilkunastu kilometrach). Natomiast na autostradzie miałem wrażenie, że jest reakcja dopiero na mocne zbliżenie się do linii bocznej, a wcześniej wcale.

Na koniec hałas. Jak pisałem wcześniej, celowo przejechałem się kilka dni temu NX 350h, aby mieć do czego porównywać. Drugim końcem skali była moja niemal już dorosła Zafira. "Pomiary" robiłem appką w telefonie, żadnym kalibrowanym sprzętem, więc nie przykładajcie wagi do wartości bezwzględnych, tylko do różnic. Utrzymując 100 km/h i na tej samej drodze wyszło mi tak: Lexus 60dB (jako jedyny na letnich oponach), CC 64dB, Zafira 65dB. Powiedziałbym, że zgodnie z oczekiwaniami, nie ma dramatu ani pozytywnego zaskoczenia. Ocena opisowa: w czasie jazdy ze stałą prędkością, nawet do 140km/h możliwa spokojna rozmowa. Słupki zaczynają słyszalnie szumieć już ok. 80-90, ale dźwięk jest przyjemny (szum a nie gwizd). Najgorzej jest niestety z wygłuszeniem silnika. O ile w Lexusie jadąc w cyklu "osiedlowym" praktycznie nie słychać, czy akurat spalinówka jest włączona, czy nie, w CC jest to wyraźne. Nawet przy 2000 obrotów mruczenie silnika jest zdecydowanie słyszalne w kabinie.

Przyspieszanie. No więc sorry Toyota, bo zawsze sądziłem że słowo "wycie" jest na wyrost. Niestety nie jest. Na wysokich obrotach jest w środku nieprzyjemnie głośno. Wiem, że tak działa eCVT, ale w Lexusie jest taka sama przekładnia, a jednak subiektywne wrażenia akustyczne o rząd wielkości lepsze. Reasumując: hałas od opon, słupków uznaję za dobry ja na tę klasę samochodu, ale słyszalność silnika (a może wydechu?) w kabinie zasługuje na krytykę. W czasie przyspieszania trzeba przerywać rozmowę, a operowanie gazem tak, by samochód nie wchodził na te obroty jest dość trudne (jak pisałem - silnik "chętnie" się rozkręca).

Spalanie: kilkadziesiąt kilometrów, trasa 100-140, potem drogi lokalne, trochę zabawy w wymuszonym trybie EV. Jazda bez nastawienia na wynik. Wyszło średnio 4.8l (start na ciepłym silniku).

Mój werdykt: wezmę to auto, jak już mi przełożą kierownicę z powrotem na lewą stronę i odeślą do Polski ;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1216 dnia: 21 Listopada 2022, 18:07:42 »
Nie wiem, nie mogę się zdecydować.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1217 dnia: 21 Listopada 2022, 18:11:14 »
Ja raczej odbiorę. W salonie mi zaproponował gość o 10 tys drożej tę samą wersję. Za 1/2 tygodnie kolejna podwyżka o pewnie koło 2,5-3k.
Więc nijak mi się to nie spina, jakbym miał zamówić za te minimum pół roku z kolejnymi podwyżkami.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1218 dnia: 21 Listopada 2022, 18:12:54 »
a jakie są podstawy takiego podniesienia ceny ? Bo akurat kurs złotego nie poleciał tak nisko od chwili zamawiania. No chyba, że tak.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1219 dnia: 21 Listopada 2022, 18:14:43 »
Nie mam pojęcia, też mnie to zastanawiało. Może po prostu "inflacja" i nie narzekają na popyt.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1220 dnia: 21 Listopada 2022, 18:16:54 »
W czasie przyspieszania trzeba przerywać rozmowę, a operowanie gazem tak, by samochód nie wchodził na te obroty jest dość trudne (jak pisałem - silnik "chętnie" się rozkręca).
Właśnie po dzisiejszej drugiej jeździe też to stwierdzam. W chr jakoś łatwiej udawało mi się jeździć po dziadkowemu, tutaj nie mogę wyczuć tej nogi, żeby na elektryku się zbierało. W sensie często mi się ta spalinówka włącza.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2022, 18:22:19 wysłana przez lexziom »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1221 dnia: 21 Listopada 2022, 18:23:02 »
Natomiast na autostradzie miałem wrażenie, że jest reakcja dopiero na mocne zbliżenie się do linii bocznej, a wcześniej wcale
W sensie, że jeździłeś jak pijany? xD

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1222 dnia: 21 Listopada 2022, 18:27:09 »
Natomiast na autostradzie miałem wrażenie, że jest reakcja dopiero na mocne zbliżenie się do linii bocznej, a wcześniej wcale
W sensie, że jeździłeś jak pijany? xD
No gdyby nie trzymać kierownicy wcale, to chyba byłby efekt odbijania się od kresek. Ale tak dokładnie to nie testowałem ;D

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1223 dnia: 21 Listopada 2022, 18:30:56 »
W czasie przyspieszania trzeba przerywać rozmowę, a operowanie gazem tak, by samochód nie wchodził na te obroty jest dość trudne (jak pisałem - silnik "chętnie" się rozkręca).
Właśnie po dzisiejszej drugiej jeździe też to stwierdzam. W chr jakoś łatwiej udawało mi się jeździć po dziadkowemu, tutaj nie mogę wyczuć tej nogi, żeby na elektryku się zbierało. W sensie często mi się ta spalinówka włącza.
A próbowaliście na trybie eco? Jak jeździeliście? Power czy normal? Bo ja właśnie na eco nie spróbowałem takiej regularnej jazdy, widzialem tylko że spod świateł mi się za wolno zbiera wtedy. Auto ma jednak dużo mocy, więc nie ma co się dziwić. Swoje też waży, więc do przyspieszenia musi mu dodać mocy.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1224 dnia: 21 Listopada 2022, 18:33:12 »
Chyba na eko jest lepiej, ale jak się depnie do podłogi to tak jakby brak reakcji :D

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1225 dnia: 21 Listopada 2022, 18:34:10 »
Ja jeździłem na normal.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1226 dnia: 21 Listopada 2022, 18:34:47 »
Chyba na eko jest lepiej, ale jak się depnie do podłogi to tak jakby brak reakcji :D
Nie od dziś wiadomo że co eko to gorsze tfu droższe znaczy lepsze hehe :)

Ah ta ekologia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1227 dnia: 21 Listopada 2022, 18:57:19 »
Ja mam zamówiony w innym salonie, w tej chwili jedzie z Belgii, jeszcze nie zdecydowałem.
Dobry jesteś :), niech się uczą szacunku do klienta, bo ostatnie lata mega ich zpesuły.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1228 dnia: 21 Listopada 2022, 19:55:04 »
Ciekawy filmik szczególnie w warstwie testów praktycznych porównawczych w tym dźwięk. O tyle ciekawa ze corolla 5gen nie jest jeszcze na rynku :)
https://www.youtube.com/watch?v=JYo0caYj314

Offline TenTakiTam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 MY2023
« Odpowiedź #1229 dnia: 21 Listopada 2022, 20:47:12 »
Mam dwa pytania do osób które już odebrały samochód:
1. Jak wygląda sprawa plastikowych osłon podwozia? W zwykłej Corolli TS są zarówno z przodu i tyłu, jak i po prawej i lewej stronie tunelu (można je zobaczyć u Profesora Chrisa: https://www.youtube.com/watch?v=gcwK2dhgu60&t=370s). Z tego co pamiętam, to w 'malezyjskiej' wersji CC nie było tych po bokach. Czy w tej sprawie coś się zmieniło?
2. Czy moglibyście rozstrzygnąć temat uruchamiania nagrzewania wnętrza z poziomu aplikacji MyT - czy silnik spalinowy zostaje w takim scenariuszu uruchomiony, czy też całe nagrzewanie jest wykonywane przy pomocy prądu?
Toyota Corolla TS 2.0 GR SPORT+Dynamic MY23

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl