Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479592 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1290 dnia: 23 Listopada 2022, 12:37:39 »
to są praktyki wszystkich salonów samochodowych.
proszę Cię. Nie wmawiaj mi, że w każdym salonie w Polsce leją szklankę paliwa do baku. Bo, to, że w fabryce leją tak jak napisałeś to jest prawda. No i to nie ja pisałem o specjalnych przepisach odnośnie przewozu 500 litrów paliwa, bo takich ilości salonom nie są potrzebne.
No i druga sprawa, co na to komputer pokładowy, bo powinien komunikować  RANGE- 0 km. Wyobraź sobie, że odbiór następuje ok godziny 17-stej, salon po chwili zamknięty. Laweta to pryszcz. W ramach Assistance przywiozą samo paliwo, ale dlaczego brak paliwa doprowadza do konieczności pakowani auta na lawetę i wiezienie do ASO ? Przecież takie sytuację, rzadko bo rzadko, ale się zdarzyć mogą.
Jak sobie wyobrażasz przetrzymywanie paliwa w ASO ?
tak samo jak oleju w beczkach 200-litrów (praktycznie w każdym ASO leje się olej z beczki, bo jest mega taniej) a jak sobie wyobrażasz, że klient przywiezie w butelce, czy w kanistrze paliwo do salonu, bo odbiera nowy samochód ? Każde auto przed wydaniem trafia na ASO. Jak dla mnie to mogą podjechać tym samochodem pod dystrybutor na stację i wlać 1 litr paliwa. Nie wszędzie będzie stacja w zasięgu 10 km ( a tu akurat starczyło na 7km) i są korki. Nie wymagam zatankowania pod szyję, tylko tyle, żeby przejechać te 20km, czyli jakiś 1-1,5 litra i to, żeby sprzedawca mnie o tym uprzedził - proszę jechać natychmiast zatankować. A może jeszcze powiesz, że folię sobie mam sam pozdzierać z samochodu, bo pracownik może uledz wypadkowi przy tej czynności.
I, żeby nie było niedomówień, to dotyczy każdego sprzedawcy samochodów.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1291 dnia: 23 Listopada 2022, 12:57:53 »
Niejaki ledziu podobno na forum vw nie ma jajczenia to może tam spróbujesz. 
Chyba coś Ci się pomyliło bo zazwyczaj to tu od głównych krzykaczy słyszę jak jest super gdzie indziej.
Ja napisałem że w kwestii paliwa jest wszędzie tak samo i tyle.
ak jest śmieszne to się śmiej, jak nie odpowiada Ci to, co inni piszą, to nie czytaj i nie odpowiadaj. Ale w jakim celu starasz się, obrażać i dyskredytować innych to nie rozumiem. Wyzłośliwiać się można inteligentnie i prymitywnie. Ty niestety potrafisz tylko to robić w tej drugiej wersji.
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Jest ładnie opisana kwestia paliwa pewnie na 100 blogach/artykułach prasowych/ filmikach YT a tu nasi malkontenci dalej swoje.

Jest tak a nie inaczej czy pójdziesz do salonu aut z Niemiec, z Francji Włoch itp jest tak samo i tyle.

a jak sobie wyobrażasz, że klient przywiezie w butelce, czy w kanistrze paliwo do salonu, bo odbiera nowy samochód ?
Wyobrażam sobie że jak jest rezerwa jadę na stację co logika by nakazywała.
Jak dla mnie to mogą podjechać tym samochodem pod dystrybutor na stację i wlać 1 litr paliwa.
Twoje preferencję prywatnie średnio kogokolwiek obchodzą bo Tobie odpowiada a innemu nie dopowiada.

A może jeszcze powiesz, że folię sobie mam sam pozdzierać z samochodu, bo pracownik może uledz wypadkowi przy tej czynności.
I, żeby nie było niedomówień, to dotyczy każdego sprzedawcy samochodów.
Zanim napiszesz następną głupotę przeczytaj o czym jest zagadnienie.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1292 dnia: 23 Listopada 2022, 13:17:18 »
Wyobrażam sobie że jak jest rezerwa jadę na stację co logika by nakazywała.
oczywiście, ale tu miał człowiek tyle, że na stacje można po prostu nie dojechać. Nie chcę nie wiadomo ile paliwa, ale nie Range - 0 km. Równie dobrze mogło mu zabraknąć po przejechaniu nie 7-miu a 5. Czy 1 litr paliwa, to jest jakaś szalona ilość. Szczerze to jest mi obojętnie jak to paliwo się dostanie do zbiornika. Ono po prostu ma tam być.
Zanim napiszesz następną głupotę przeczytaj o czym jest zagadnienie.
no chyba nie o wypadkowości na stanowiskach pracy w salonach Toyoty z uszczerbkiem na zdrowiu. Ty reprezentujesz stanowisko salonu, ja swoje. Temat uważam za zamknięty.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1293 dnia: 23 Listopada 2022, 13:43:46 »
Ale jest różnica między komunikatem "zasięg 0 km" gdy się dotychczas jechało powiedzmy po jakimś tam normalnym tankowaniu i mamy jeszcze co najmniej 5 litrów w zbiorniku, a tym samym komunikatem "zasięg 0 km" gdy odbieramy auto w salonie i nam mówią, że jest mało paliwa, np. 0,5 litra więc trzeba jechać i zatankować.
ps. "zasięg 0 km" w hybrydzie Toyoty oznacza jakieś 5 litrów w baku i ok 50-70 km do faktycznego braku paliwa, w benzynie lub innej marce może być inaczej.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 13:46:18 wysłana przez Markid »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1294 dnia: 23 Listopada 2022, 13:51:28 »
Polecam dołączyć do grupy na fejsbuku "Toyota Corolla Cross Polska".
Są tam ludzie, którzy już odebrali i zdają relację.

Na przykład z 16 listopada:
"Od wczoraj niski pułap chmur, mgła i nawigacja w mojej Corolli Cross "padła". Podobno nawigacja "ściąga "mapy z "chmury"i są z tym problemy. Nie potrafi też wyszukać zadanego adresu.
Wg dealera temat zgłoszony do Toyota Polska a ja...napisałem do biura obsługi Toyota.
W poprzedniej Toyocie sedan z roku 2017 nawigacja działała beż zarzutu wyszukując miejsc nawet podczas jazdy autostradą...a w Crossie oglądam strzałkę prowadzącą na tle kratek. dealer też zgłosił sytuację z nawigacją do Toyota Polska."

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1295 dnia: 23 Listopada 2022, 14:22:36 »
Ale jest różnica między komunikatem "zasięg 0 km" gdy się dotychczas jechało powiedzmy po jakimś tam normalnym tankowaniu i mamy jeszcze co najmniej 5 litrów w zbiorniku
masz rację. Zapomniałem o tym, że taki komunikat pokazuje się z bardzo dużym zapasem. Nigdy do takiego stanu nie dopuszczam. Zawsze mam paliwa na 3 kreseczki i LPG.

gdy odbieramy auto w salonie i nam mówią, że jest mało paliwa, np. 0,5 litra więc trzeba jechać i zatankować.
  pod warunkiem, że o tym mówią.

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 14:24:23 wysłana przez witek1965 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1296 dnia: 23 Listopada 2022, 14:35:34 »
"zasięg 0 km" w hybrydzie Toyoty oznacza jakieś 5 litrów w baku i ok 50-70 km do faktycznego braku paliwa
Ale nie wiadomo ile na tym "zerze" było jeżdżone.

Przypomniałem sobie, że ostatnio przy odbiorze miałem zasięg 80km. Zaczynam myśleć że to nie o paliwo chodzi, tylko się po prostu zepsuł :shock: i paliwem zamietli temat pod dywan :roll:
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 14:37:35 wysłana przez surrender »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1297 dnia: 23 Listopada 2022, 15:06:44 »
"zasięg 0 km" w hybrydzie Toyoty oznacza jakieś 5 litrów w baku i ok 50-70 km do faktycznego braku paliwa
Ale nie wiadomo ile na tym "zerze" było jeżdżone.
No tak nie wiadomo ale tu pisałem o normalnej sytuacji gdy jeździsz swoim autem i dojeżdżasz do 0 km zasięgu, bo przy odbiorze nówki z salonu to 0 km może oznaczać np. 10 km jak i 2 km.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1298 dnia: 23 Listopada 2022, 16:04:55 »
Jeśli mam być szczery, to widząc rezerwę i nawet 80km zasięgu bym jechał na stację od razu. Autem którym jeżdżę doprowadziłem może 3 razy do rezerwy i za pierwszym razem (po kilku latach użytkowania) się obsrałem jak usłyszałem piknięcie, jakby coś było nie tak a tu się rezerwa włączyła :D

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1299 dnia: 23 Listopada 2022, 16:29:14 »
Kenny, bez dwóch zdań masz rację, ale nie uważasz, że paliwa w zbiorniku odbieranego nowego samochodu z salonu, którego starcza na 7 km, to troszeczkę mało. Równie dobrze mogłoby być na 1 km. Mnie to nie przekonuj. Ale OK, temat z mojej strony zamknięty.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1300 dnia: 23 Listopada 2022, 16:42:16 »
Kenny, bez dwóch zdań masz rację, ale nie uważasz, że paliwa w zbiorniku odbieranego nowego samochodu z salonu, którego starcza na 7 km, to troszeczkę mało. Równie dobrze mogłoby być na 1 km. Mnie to nie przekonuj. Ale OK, temat z mojej strony zamknięty.
Tak, uważam że jest to bardzo nieprofesjonalne :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1301 dnia: 23 Listopada 2022, 17:07:39 »
Od wczoraj niski pułap chmur, mgła i nawigacja w mojej Corolli Cross "padła". Podobno nawigacja "ściąga "mapy z "chmury"i są z tym problemy. Nie potrafi też wyszukać zadanego adresu.
Wg dealera temat zgłoszony do Toyota Polska a ja...napisałem do biura obsługi Toyota.
O i to jest jakiś problem a nie jazda na cpn  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1302 dnia: 23 Listopada 2022, 17:22:56 »
Na CPN też problem, bo już 23 lata  go nie ma
We wszystkich autach miałem malutko paliwa na wydaniu, ale zawsze mnie instruowano bym zatankował.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1303 dnia: 23 Listopada 2022, 22:16:31 »
Ledziu, strasznie bredzisz z tym wszyscy/wszystkie… W marcu odbierałem Proace, miałem 1/4 baku, rok wcześniej też Proace, wcześniej Yarisa, Camry i we wszystkich było min. 1/4… Więc po co piszesz bzdury, że się nie da? Jak odbierałem Priusa była głęboka rezerwa, zapytałem czy po następne ma przyjechać z własnym paliwem i od tej pory zawsze mam z paliwem.
Byłem przy odbiorze innych marek, w tym w tej która działa na Ciebie jak płachta na byka. Za każdym razem auto było zatankowane na full i naładowane… Brednie, że się nie da. Jeszcze większe, że na całym świecie tak jest.

Ps. Po co siedzieć na forum, jak Ci nie odpowiadają komentarze innych, stwórz sobie swoje własne, takie dla prawdziwych fanboy’ów, będziecie sobie pierdzieć o zapachu chanel5
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 22:20:01 wysłana przez KubaCamry »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #1304 dnia: 24 Listopada 2022, 07:36:30 »
W marcu odbierałem Proace, miałem 1/4 baku, rok wcześniej też Proace, wcześniej Yarisa, Camry i we wszystkich było min. 1/4… Więc po co piszesz bzdury, że się nie da? Jak odbierałem Priusa była głęboka rezerwa, zapytałem czy po następne ma przyjechać z własnym paliwem i od tej pory zawsze mam z paliwem.
no tak - ale musiałeś ich raz opr to ci leją przy każdym odbiorze paliwo. Jesteś stałym klientem, kupujesz u nich regularnie auta to ci dogadzają abyś nie poszedł do innego salonu.
Ja odbierałem dwie Toyoty, w dwóch różnych salonach (Rzgów i Warszawa) i za każdym razem wydający informował, że paliwa jest tyle aby wystarczyło na dojazd do najbliższej stacji benzynowej.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl