Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479089 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1470 dnia: 30 Listopada 2022, 23:43:12 »
Jak wrażenia w odniesieniu do modeli Toyoty? 
Czekałem na CC, bo ciut bardziej była większa, ale nie spodziewałem się tego co zastałem. Lexus mi bardzo odpowiadał, a jak małżonce się podobało. Cicho, przyjemnie, bardzo dobrej jakości materiały. Z tym, że jak na auto klasy premium, to pewne rzeczy powinny być w standardzie, a jednak nie sa. Podobnie jak w Toyocie są dość daleko, w wyższych poziomach wyposażenia. Zastanawiałem się nad używanym NX.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1471 dnia: 30 Listopada 2022, 23:49:03 »
Byłem w czwartek na jeździe testowej Lexusem UX hybrydą (sport design) i powiem Wam, że jestem pod wrażeniem jak jest dobrze wyciszony w porównaniu do Toyoty. Akurat byłem z mamą, która raczej srednio się zna, ale od razu zapytała czy tu jest zwykła skrzynia niż "to co jest w CC". W CC nie narzekałem na wycie, jest ok, ale jak się depnie gazu to słychać, nie ma co ukrywać. Tutaj natomiast słychać normalne obroty jak w spalinowym silniku i do tego wykończenie i te miękkie materiały jak poduszki, mega.
Niestety są minusy.
- bagażnik komiczny - 320 litrów i ucięty po bokach, mam wrażenie, że nawet większa walizka na lotnisko nie wejdzie.
- fantastyczny podłokietnik, (w CC to jest żart, musiałbym wygiąć nienaturalnie do tyłu rękę żeby oprzeć łokieć), ALE przez to, że konsola jest bardzo duża - mam ograniczone miejsca na nogi na szerokość przez co muszę trzymać je prosto.
- auto za tyle kasy i ma problemy z czytaniem znaków (raz czyta raz nie), w jakichś czujnikach i ogólnie bezpieczeństwie to jakieś nieporozumienie, zwłaszcza, że handlowiec mówił, że podobno nxy czy rxy itd nie mają z tym problemu
- ciasno z tyłu
- 8 cali ekran to jest malutko, w prestige jest chyba 12 z czymś i jest w sam raz
- cena 40k drożej pakiet prestige (tak żeby miało na wyposażeniu to co CC)

Może kiedyś się pokuszę na lexa, ale to raczej będzie z kategorii nx, który przy okazji jest piękny (ta najnowsza wersja).

Tu opisywałem

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1472 dnia: 01 Grudnia 2022, 00:17:48 »
Poczekamy trochę, więcej ludzi zrezygnuje, zobaczymy jaka będzie reakcja TMP.
A jaka miałaby być ta reakcja i przede wszystkim z jakiego powodu? Korbowody wychodzą bokiem, bloki silnika pękają czy Toyota kombinuje ze spalinami :shock:? Dołożą wyciszenia w CC? A znasz jakiś model w historii, który Toyota wyciszyła? ;) Poza tym nie przeceniałbym faktu, że wirtualny świat yutuba, fejków i kreatorów opinii ma szczególnie istotny wpływ na decyzje zakupowe. Normalni ludzie takie decyzje podejmują w salonie. Kupują, jeżdżą, nie oglądają rur i nie marszczą freda na forach. Jak bym tak bazował na yutubie, to bym do tej pory do pracy dojeżdżał PKS-em.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 00:35:50 wysłana przez surrender »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1473 dnia: 01 Grudnia 2022, 00:21:53 »
Jedynie kia/ hiundai, vw/seat ma 2.0 tsi 4x4 za min. 155 tys a to dalej bez hybrydy i z dsg ktor każdy wie jakie jest. I pali 9- 10 litrow
No właśnie w tym rzecz :D patrzyłem na t roca i po skonfigurowaniu mi wyszło około 180k, cupra podobnie. A spalanie w miescie, czyli tam gdzie używam przez 70% czasu to 10-11 litrów (cupra do 13 jak się lubi dynamicznie jeździć). No to Paaaanie.

Zakładając 800km miesięcznie, Corolla Cross spala 5,5l/100 załóżmy, cena benzyny 95  = 6,60 zł/l to mamy koszt jazdy 8x5,5x6,6=~280 zl w CC, a w t rocu czy cuprze 2x więcej czyli około 600. Jest różnica.

Podsumowując, cena 180k za auto ogólnie nie szokuje, bo jak widzimy jest podobnie w innych markach.

Btw. Kia zaktualizowała cenniki i katalogi i można znowu zamawiać automaty w modelach. Tylko, że...najtańsza wersja podrożała w porównaniu z połową października 2021 o 15.6k, najdroższa o 22.6k.

Manual poszedł w górę podobnie, od 13.6k do 20.6k, PHEV o 19.5k.

Xceed, którą się interesowałem ponad rok temu, kosztuje teraz około 145k.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 00:32:39 wysłana przez lexziom »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1474 dnia: 01 Grudnia 2022, 00:30:35 »
Poza tym nie przeceniałbym faktu, że wirtualny świat yutuba, fejków i pseudo znawców ma istotny wpływ na decyzje zakupowe setek tysięcy ludzi kupujących samochody.
Oj chyba nie doceniasz tego co potrafi zdziałać internet. Nie raz już czytałem o producentach, którym się zapaliła  bo się źle zachowali i wystarczył jeden wpis, czy artykuł, gdzie ich obsmarowali.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1475 dnia: 01 Grudnia 2022, 02:48:11 »
A tak zapytam was
o opony do Corolli Cross ale na przekór idącej pogodzie - mianowicie Letnie opony.

W niższych wersjach wyposażenia jest felga 17cali o szerokości 215mm i profilu 60% co daje średnicę koła 690mm

W wersji Premier Edyszyn koła są następujących rozmiarów:
18 cali o szerokości 225mm i profilu 50% co daje średnicę koła 683mm

Czyli o 7mm jest koło niższe (1.02% od 18”) i teoretycznie prześwit…

Co mi chodzi po głowie? Wymiana opony na 18 cali o szerokości 245mm i profilu 50% to da średnicę koła 703mm czyli 13mm więcej od bazowej 17” (1,85%) i 20mm wiecej od opcjonalnej 18” (o 2,84%)

Słyszałem kiedyś że dopuszczalne się zasadę że wielkość zamiennik nie może być mniejszy do 2% wysokości koła i większy o 2%

Czyli teoretycznie od bazowej 17 można dokonać takiej zmiany a od bazowej 18 teoretycznie już nie..

Różnica w cenie opony nie jest wielka bo michelin pilot sport 4 w rozmiarze:
225/50 r18 to 909zl
245/50 r18 to 989zl

A wygląd auta i prześwit zyskują ;) w stanach na takim setupie już CC śmigają - zdjecie poglądowe jak to wyglada poniżej - jakie jest wasze zdanie - warto?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1476 dnia: 01 Grudnia 2022, 06:40:44 »
Proponuję zadac to pytanie do ubezpieczalni. Czy nie homologowany rozmiar opony dalej daje gwarancję wyplaty ubezpieczenia ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1477 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:15:21 »
Proponuję zadac to pytanie do ubezpieczalni. Czy nie homologowany rozmiar opony dalej daje gwarancję wyplaty ubezpieczenia ;)
Bez sensu takie pytanie bo odpowiedź będzie zgodna z szablonem na pulpicie komputera pracownika.

KLP89  jak masz duże parcie na taki zabieg to możesz to zrobić tylko że zastanów się czy opłaca się i tak mikro napędowi dokładać kilogramów ? No i czy trochę takiej kozy nie zrobisz z swojego CC  :-)
A jaka miałaby być ta reakcja i przede wszystkim z jakiego powodu? Korbowody wychodzą bokiem, bloki silnika pękają czy Toyota kombinuje ze spalinami ? Dołożą wyciszenia w CC? A znasz jakiś model w historii, który Toyota wyciszyła?  Poza tym nie przeceniałbym faktu, że wirtualny świat yutuba, fejków i kreatorów opinii ma szczególnie istotny wpływ na decyzje zakupowe. Normalni ludzie takie decyzje podejmują w salonie. Kupują, jeżdżą, nie oglądają rur i nie marszczą freda na forach. Jak bym tak bazował na yutubie, to bym do tej pory do pracy dojeżdżał PKS-em
Dokładnie tak. Nie będzie żadnej reakcji  :-)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1478 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:20:34 »
Oj chyba nie doceniasz tego co potrafi zdziałać internet.
Producent udoskonala swoje samochody na podstawie opinii z różnych źródeł, w tym opinii dziennikarskich na kanałach YT. Przecież nie jest głuchy i nie produkuje wadliwych samochodów na złość. Ale dopóki słupki sprzedaży nie spadają, dopóty można przyjąć że fejki z internetu trafiają głównie do gawiedzi teoretyków, a nie do ludzi mających moc zakupową w realnym świecie.
Taki przykład z życia realnego to "legendarna" kura na masce. Kiedyś w towarzystwie znajomy prezentował swój nowy nabytek Octavię. Ja rzuciłem że Skoda zrobiła postęp, bo kurę na masce ma już czarną a nie zieloną. Wyszedłem na gimbusa, bo nikt normalny nie rozumiał mojej żałosnej uwagi.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 08:23:31 wysłana przez surrender »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1479 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:28:40 »
Poza tym nie przeceniałbym faktu, że wirtualny świat yutuba, fejków i kreatorów opinii ma szczególnie istotny wpływ na decyzje zakupowe.
No nie wiem. Czasy szybkich zakupów minęły. Ja zanim wydam jakieś większe pieniądze na cokolwiek, czytam jednak opinie i potem staram się je zweryfikować pod własnym kontem.. A zaznaczam, że nie jestem już młodym człowiekiem. I z tego co zauważyłem większość ludzi jednak już tak robi.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 08:32:08 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1480 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:48:07 »
Poza tym nie przeceniałbym faktu, że wirtualny świat yutuba, fejków i kreatorów opinii ma szczególnie istotny wpływ na decyzje zakupowe.
No nie wiem. Czasy szybkich zakupów minęły. Ja zanim wydam jakieś większe pieniądze na cokolwiek, czytam jednak opinie i potem staram się je zweryfikować pod własnym kontem.. A zaznaczam, że nie jestem już młodym człowiekiem. I z tego co zauważyłem większość ludzi jednak już tak robi.
Zapewne słyszałeś o trefnym Mercedesie za milion, o tym że Mercedes rdzewieje, że wyłożył się na teście łosia albo że wielki Mercedes montuje w swoich samochodach francuskie paździerzowe silniki. To wszystko są fejki mające małymi kroczkami kształtować zły wizerunek marki u potencjalnego klienta. Ale nic idziesz do salonu, nawet mając te informacje z tyłu głowy. I co.... jednak rezygnujesz z zakupu bo się nasłuchałeś tych pierduł? VW już dawno powinien umrzeć... bo oszukuje, bo ma widły na masce, jest wieśwagenem, żre olej i a silniki i DSG psują się na potęgę. Ano nic z tych rzeczy. VW jako grupa jest liderem sprzedaży w Polsce i w Europie.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 08:50:41 wysłana przez surrender »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1481 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:55:54 »
Bez sensu takie pytanie bo odpowiedź będzie zgodna z szablonem na pulpicie komputera pracownika.

KLP89  jak masz duże parcie na taki zabieg to możesz to zrobić tylko że zastanów się czy opłaca się i tak mikro napędowi dokładać kilogramów ? No i czy trochę takiej kozy nie zrobisz z swojego CC  :-)
A jaka miałaby być ta reakcja i przede wszystkim z jakiego powodu? Korbowody wychodzą bokiem, bloki silnika pękają czy Toyota kombinuje ze spalinami ? Dołożą wyciszenia w CC? A znasz jakiś model w historii, który Toyota wyciszyła?  Poza tym nie przeceniałbym faktu, że wirtualny świat yutuba, fejków i kreatorów opinii ma szczególnie istotny wpływ na decyzje zakupowe. Normalni ludzie takie decyzje podejmują w salonie. Kupują, jeżdżą, nie oglądają rur i nie marszczą freda na forach. Jak bym tak bazował na yutubie, to bym do tej pory do pracy dojeżdżał PKS-em
Dokładnie tak. Nie będzie żadnej reakcji  :-)
Masz racje - ale ten mikronaped ma
197kucy to powinien dać radę tej oponie - ale popatrzyłem że są dostępne opony
michelin pilot sport 5 w rozmiarze 235/50/r18

Wydają się być bardziej naturalnym zamiennikiem do 215/60 r17 i takie chyba kupię
Bo wysokość koła jest tylko o 3 mm większa to jest 0,43% a minimalnie gorsze osiągi zostaną zrekompensowane lepszą przyczepnością - większa powierzchnia styku samochodu z asfaltem ;-) a przeskok z 225 na 235 nie bedzie tak drastyczny jak w wypadku 245

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalko

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1482 dnia: 01 Grudnia 2022, 09:19:03 »
Masz racje - ale ten mikronaped ma
197kucy
Obciążeniami zajmie się niut kuce pomagają sprzedawcy w salonie  :-)

Wydają się być bardziej naturalnym zamiennikiem do 215/60 r17 i takie chyba kupię
Jak chcesz zmian to wydaje się ok.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1483 dnia: 01 Grudnia 2022, 09:25:44 »
A tak zapytam was
o opony do Corolli Cross ale na przekór idącej pogodzie - mianowicie Letnie opony.

W niższych wersjach wyposażenia jest felga 17cali o szerokości 215mm i profilu 60% co daje średnicę koła 690mm

W wersji Premier Edyszyn koła są następujących rozmiarów:
18 cali o szerokości 225mm i profilu 50% co daje średnicę koła 683mm

Czyli o 7mm jest koło niższe (1.02% od 18”) i teoretycznie prześwit…

Co mi chodzi po głowie? Wymiana opony na 18 cali o szerokości 245mm i profilu 50% to da średnicę koła 703mm czyli 13mm więcej od bazowej 17” (1,85%) i 20mm wiecej od opcjonalnej 18” (o 2,84%)

Słyszałem kiedyś że dopuszczalne się zasadę że wielkość zamiennik nie może być mniejszy do 2% wysokości koła i większy o 2%

Czyli teoretycznie od bazowej 17 można dokonać takiej zmiany a od bazowej 18 teoretycznie już nie..

Różnica w cenie opony nie jest wielka bo michelin pilot sport 4 w rozmiarze:
225/50 r18 to 909zl
245/50 r18 to 989zl

A wygląd auta i prześwit zyskują ;) w stanach na takim setupie już CC śmigają - zdjecie poglądowe jak to wyglada poniżej - jakie jest wasze zdanie - warto?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

hej, jak to mawiają, z gówna bicza nie ukręcisz :D
zakładając inną felgę nie uczynisz CC bardziej atrakcyjnym autem niestety, model wygląda tak staro jakoś, a dopiero co wyjechał z fabryki

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1484 dnia: 01 Grudnia 2022, 09:27:59 »
Zapewne słyszałeś o trefnym Mercedesie za milion, o tym że Mercedes rdzewieje, że wyłożył się na teście łosia albo że wielki Mercedes montuje w swoich samochodach francuskie paździerzowe silniki.
Słyszałem w związku z tym kupiłem z silnikiem 2,0 i dowiedziałem się jak aktualnie zabezpieczają samochód antykorozyjnie, jaka dają gwarancję ,i jakie modele nie są polecane ze względu na możliwość ponadprzeciętnych awarii. Kupowałem ostatnio elektryczną kosiarkę do trawy, również zapoznałem się z ocenami i wadami jakie zgłaszali ich użytkownicy, itd. itd.
Ale nic idziesz do salonu, nawet mając te informacje z tyłu głowy. I co.... jednak rezygnujesz z zakupu bo się nasłuchałeś tych pierduł?
Jeżeli te pierdoły są dla mnie nie akceptowalne, to owszem , rezygnuje z zakupu i idę do salonu innej marki. Między innymi dlatego nie kupiłem BMW bo nie był wtedy dostępny HUD i i aktywny tempomat, i tego nie zaakceptowałem, a w MB brak audio Burmestera i indukcyjnej ładowarki mi nie przeszkadzał. z Jaguara i Rovera zrezygnowałem ze względu na opinie o ich awaryjności. W Volvo nie było skórzanej tapicerki którą chciałem mieć, tylko skaj nazywany skórą. A  wybrany samochód wziąłem do testów na cały weekend , żeby się przekonać czy mi na pewno odpowiada.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 09:41:19 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl