Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479072 razy)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1485 dnia: 01 Grudnia 2022, 10:23:08 »
Jeżeli te pierdoły są dla mnie nie akceptowalne, to owszem , rezygnuje z zakupu i idę do salonu innej marki.
Oczywiście... ja nawet jak kupuję żelazko to czytam opinie. Ale jak nie ma HUD, nie kupujesz i to jest Twoja normalna decyzja zakupowa. A po pozostałe informacje np wybór silnika sięgasz w dedykowanych źródłach. Chodzi mi tylko o to, że internet to jest już przemysł dezinformacji i warto umieć oddzielić ten cały syf. Jak czytam komentarze typu dzięki za film nie kupiłem trefnego Mercedesa... kupiłem BMW, to wiem że ci ludzie w 90% nie będą mieć nawet dziesiecioletniego Opla. A pozostałe 10% specjaliści od fejków. A tak w ogóle to człowiek mogący kupić samochód za milion nie przesiaduje na yutubie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1486 dnia: 01 Grudnia 2022, 10:29:21 »
A tak w ogóle to człowiek mogący kupić samochód za milion nie przesiaduje na yutubie.
Oj, to byś się zdziwił. Milionerzy najczęściej oglądają każdą złotówkę na wszystkie strony zanim ją wydadzą. Oczywiście mówię o takich, którzy doszli do tych pieniędzy własną, ciężką pracą.
Jak czytam komentarze typu dzięki za film nie kupiłem trefnego Mercedesa... kupiłem BMW, to wiem że ci ludzie w 90% nie będą mieć nawet dziesiecioletniego Opla
W tym przypadku pełna zgoda. A skrajnym przypadkiem jest naganianie chorych ludzi na jakieś pseudo leki przez oszustów internetowych z ich fejkowymi komentarzami
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 10:34:36 wysłana przez pireus »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1487 dnia: 01 Grudnia 2022, 11:14:05 »
Producent udoskonala swoje samochody na podstawie opinii z różnych źródeł
  wystarczy porównać deskę w AVE T27 po pierwszym lifcie  z 2012-2015 i po drugim lifcie 2015-2018, żeby zobaczyć jak głucha jest Toyota na krytykę.
Pozwolę sobie zacytować :

Cytuj (zaznaczone)
Nową deskę rozdzielczą wykonano z lepszego jakościowo materiału. Zegary osłonięto dużymi tubami, a w bogatszych wersjach kierowca korzysta z kolorowego ekranu między zegarami.

Największa zmiana to nowy system multimedialny. Jego duży i czytelny ekran bardzo zgrabnie wbudowano w konsolę środkową, a dodatkowym atutem jest unifikacja kroju czcionek na różnych wyświetlaczach w kabinie. Dzięki zmianom wnętrze Avensisa nie odstaje już od klasowych rywali.

W kwestii zawieszenia inżynierowie Toyoty zdecydowali się na podwyższenie poziomu komfortu – jeśli ktoś lubi spokojną jazdę, w poliftingowej Toyocie poczuje się dobrze, choć koszt tego rozwiązania to odczuwalne przechyły nadwozia na ostrych zakrętach.

Nad bezpieczeństwem podróży czuwa zestaw asystentów Toyota Safety Sense. Sercem systemu jest kamera umieszczona w przedniej szybie, współpracująca z laserowym radarem. Ten czujny tandem ma za zadanie: uprzedzać o niebezpieczeństwie zderzenia czołowego, autonomiczne hamowanie awaryjne, ostrzeganie o niezamierzonej zmianie pasa ruchu, a nawet sterowanie światłami długimi i odczytywanie znaków drogowych.

Nadal jednak nie zaoferowała tak banalnych rozwiązań jak zamykanie lusterek czy okien z kluczyka. Nie zamykają się również automatycznie po zgaszeniu silnika. Część przełączników (chyba te mniej ważne) sa ukryte na dole deski. Niedostępne w czasie prowadzenia samochodu. Brak gniazda 12V nawet w wersji kombi, w bagażniku. Taki pierd, ale jak denerwujący.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 11:23:41 wysłana przez witek1965 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1488 dnia: 01 Grudnia 2022, 11:35:37 »
Nie chciał bym się wpakować między tzw. młot, a kowadło ;) ale kolega Ledziu pisze chyba dokładnie to samo, tzn. że problemów w Toykach nie ma zbyt wiele (nie to że wcale), a w innych marka bywają, więc tematy kręcą się wokół d.. Maryni. ;)

Jest dokładnie tak jak piszesz. Trzymaj się tego co Tobie odpowiada. Najważniejsza sprawa że nie masz testowania techniki na Tobie tak jak w innych firmach o czym najwidoczniej zapomnieli forumowicze.

Do tego możesz sobie popatrzeć co się dzieje na rynku. Czy cenę używek zaniżają zwisające rurki albo feng shui wnętrza ?

Zobacz ile kosztują priusy które kiedyś były zestawem jednej wielkiej szydery od wycia poprzez badziewne osiągi. Porównaj sobie do konkurencji. Ile kosztują np. tsi z milionem lampek, technologicznie gwiezdne wojny a ile kosztuje prius .

Póżniej popatrz ile kosztuje auto z wtopą silnikową np. lexus is220 a ile kosztuje ten sam lexus is250. Jak dołożysz wersje 250ki fl to okaże się że cena bedzie x 2 względem 220d ki.

Musisz z for wyłuskać to co jest konkretne i poparte jakimiś doświadczeniami potem bierzesz na to filtr w postaci osobowości człowieka czyli to że komuś coś się nie podoba co Tobie może się podobać i będzie git.

Jak podejdziesz na poważnie do całej rozciągłości tego co tu jest napisane to nic nie kupisz i wszystko będzie złe oczywiście poza konkurencją  :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1489 dnia: 01 Grudnia 2022, 11:47:27 »
Do zakupu Ravki podchodziłem ze 3 mc. Czytałem, porównywałem, umawiałem się na jazdy testowe, analizowałem wersje, silniki, wyposażenie, sporządziłem własną tabelę, punktację i takie tam,  ....
Na starcie przyznam, że nie brałem w ogóle pod uwagę hybryd, w tym RAV4, szukałem benzyny z przyzwoitym silnikiem.
Ale ostatecznie stanęło na RAV4 w hybrydzie.
Taki też kupiłem i taeraz po 2 latach i 34k km dalej jestem zadowolony z tego auta, mimo ujawnionych w międzyczasie mankamentów.
Niektóre z nich udało się poprawić.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2022, 11:49:16 wysłana przez Markid »

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1490 dnia: 01 Grudnia 2022, 12:55:00 »
Światła matrycowe są dostępne w TS ale w najwyższej wersji
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1491 dnia: 01 Grudnia 2022, 13:07:01 »
Dostępne są również w wersji hatchback, ale wątek ten dotyczy Corolli Cross.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1492 dnia: 01 Grudnia 2022, 14:12:41 »
No tak, ale generalnie Corolla ma więc pewnie po FL wpadną do wyposażenia i może rurę bardziej dopasują :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1493 dnia: 01 Grudnia 2022, 14:44:56 »
Panowie, ale nikt nie dyskredytuje Toyoty pod względem technicznym. Auto jest poprawne do bólu, a że czasami lekko trąci myszką to inna sprawa. Tylko jak deska jest gorsza od Corolli z 1996 roku, to chyba coś nie halo. Nazbierali butelek po napojach, kubków po jogurtach, zabarwili i zapakowali we wtryskarkę. Nie odrobili lekcji z Mercedesa, który w C-klasie , W204 przed liftem zrobił to samo. Ludzie wydając 150 tysięcy nie chcą mięc deski gorszej jak w Dacii, która kosztuje połowę. Stercząca rura wydechowa mnie nie mierzi, ale ogranicza prześwit, który i tak nie jest duży jak na ten typ. O tyle o ile można wytłumaczyć koniecznością w wersji AWD, to zawsze może być inaczej w wersji FWD Sterczący tablet z deski. Co z tego, ze bogaty w opcje, jak wygląda paskudnie. To wszystko (poza deską) nie generuje kosztów, tylko pomysłowość i wizję projektantów. Mercedes też miał taki sterczący i szybko uciekł od tego rozwiązania. Skoda, Seat, VW, KIA, Hyundai potrafili to elegancko wkomponować. Tak się zastanawiałem nad sensem montażu nagłośnienia JBL, które w sumie nic nie poprawi, bo głośniki pracują w fatalnych warunkach ( o ile jest tak jak w RAV 4). Jak to mówią, diabeł tkwi w szczegółach.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1494 dnia: 01 Grudnia 2022, 14:51:33 »
We wtorek jeździłem moją Corollą z 1996 roku, a w Crossie siedziałem ostatnio 7 listopada. Nie zgadzam się, że w CC deska jest gorsza niż w Corolli z 1996 roku. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. A jeśli już, to podaj argumenty, w czym jest gorsza.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1495 dnia: 01 Grudnia 2022, 15:03:55 »
Nie zgadzam się, że w CC deska jest gorsza niż w Corolli z 1996 roku. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. A jeśli już, to podaj argumenty, w czym jest gorsza.
To jest już ocena indywidualna, dla jednych jest gorsza, dla innych lepsza. Każdy ma inny gust i inne wymagania. Ważne, żeby nabywcy się podobała, bo on będzie na nią patrzył

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #1496 dnia: 01 Grudnia 2022, 15:41:42 »
Czytam sobie z rozbawieniem te 100 stron i zadaję sobie pytanie... Czego Wy się spodziewaliście? Przecież to jest zwykła Corolla na tej samej platformie tylko na szczudłach. Z mojego punktu widzenia jako posiadacz E21 jedynce co mi się rzuciło w oczy w CC to gorsze wykonanie góry deski rozdzielczej (twarda) oraz brak materiału na słupkach A. Poza tym to bardzo fajny samochód. Jestem tym bardziej rozbawiony opiniami że starsze modele miały lepiej wykonaną i ładniejszą deskę. Aktualny model ma naprawdę ładną oraz ergonomiczną deskę i naprawdę trudno jej coś zarzucić (miałem poprzednie modele). Dla mnie po prostu przy tych pieniądzach osobiście poszedłbym w stronę RAV4 bo jest pojazdem lepszym w każdym punkcie. Odnośnie głośności... chyba nikt się nie spodziewał cudów patrząc na całą gamę na platformie TNGA. Pozdrawiam!

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1497 dnia: 01 Grudnia 2022, 15:56:10 »
Przed wprowadzeniem nowych multimediów do rav4, model ten nie był tak bardzo atrakcyjniejszy od CC. Jeszcze jakby teraz dodali hybrydę 5 generacji to faktycznie jak komuś nie robi różnicy długość auta to powinien pomysleć nad ravką. Chyba, że jesteś singlem jak ja i nie widzisz sensu w wożeniu powietrza i przeciskaniu się na parkingu w mieście.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1498 dnia: 01 Grudnia 2022, 16:40:29 »
Nie zgadzam się, że w CC deska jest gorsza niż w Corolli z 1996 roku. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
... a po co? Grunt to oczerniać, zniechęcać, deprecjonować itp. Zawsze się coś przylepi.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1499 dnia: 01 Grudnia 2022, 16:53:56 »
Grunt to oczerniać, zniechęcać, deprecjonować
Po co takie gadanie? Jeżeli coś Ci się podoba i jesteś pewny swojego zakupu to nic nie powinno Ciebie zniechęcić. A swoją opinie może wyrazić każdy. Niektórzy są bardzo wrażliwi, nie wiem dlaczego, że ich zakup nie podoba się innym. Zakup ma się podobać nabywcy, i tyle. Bo to on ma być zadowolony, a nie sąsiad lub inna postronna osoba. I nic nie musi udowadniać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl