Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 478915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1515 dnia: 02 Grudnia 2022, 13:51:11 »
Jeżeli 87 % jechał na prądzie. A 13 % dało 4.4 to ile by paliło beż trybu EV ? 25 litrow ?

To tak nie dziala, 87% jechal z uzyciem silnika elektrycznego a 13% wylacznie na silniku benzynowy. Tak sie czyta te raporty Toyoty ;-)

Ok ale jeśli toyota przejechała 100 km i w tych 100 km jechała 13 km na samej benzynie i zużyła 4.4 litra. To gdyby jej wyłaczył baterie i kazał jej jechać 100 km na benzynie to ile wyjdzie? :D no z 25 jak nic :)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1516 dnia: 02 Grudnia 2022, 14:06:51 »
Jeżeli 87 % jechał na prądzie. A 13 % dało 4.4 to ile by paliło beż trybu EV ? 25 litrow ?

To tak nie dziala, 87% jechal z uzyciem silnika elektrycznego a 13% wylacznie na silniku benzynowy. Tak sie czyta te raporty Toyoty ;-)

Ok ale jeśli toyota przejechała 100 km i w tych 100 km jechała 13 km na samej benzynie i zużyła 4.4 litra. To gdyby jej wyłaczył baterie i kazał jej jechać 100 km na benzynie to ile wyjdzie? :D no z 25 jak nic :)
Ale bierzesz pod uwagę że silnik spalinowy w hybrydach włącza się tylko wtedy gdy potrzeba więcej siły do przyspieszania? A energię odzyskuje z hamowania?

I mam nadzieje ze wiesz o tym że silnik spalinowy jadąc ze stałą prędkością płynnie to i nawet autem z 3.0 v6 spalisz stosunkowo nie duże wartości paliwa?

Jak nie wiesz to Cię uświadamiam że tak jest.

bo żeby auto spaliło faktycznie te 25 litrow to musiało by być jechane zero jedynkowo czyli pedał przyspieszania w podłogę albo hamulec w podłogę - innej opcji nie ma a wtedy nawet silniczki 1.0 3 cylindrowe bez turbo potrafią chlapać 14L/100km ( wiem to bo przy takim trybie jazdy skodą citgo osiągnąłem taki wynik po mieście wg komputera) a z turbo pewnie jeszcze więcej by było.

Więcej chyba nie muszę już pisać jak ta wypowiedz 25l/100 jest oderwana od rzeczywistości ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1517 dnia: 02 Grudnia 2022, 14:37:17 »

87% to jest raczej czas wykorzystania trybu EV, a nie przejechany dystans. Czyli łącznie ze staniem w korkach z wyłączonym ICE. W MyT jest zarówno czas jak i dystans. U mnie średnia z roku to 72% czas w trybie EV i 47% dystans przejechany z wykorzystaniem trybu elektrycznego.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Eliane

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1518 dnia: 02 Grudnia 2022, 14:56:14 »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1519 dnia: 02 Grudnia 2022, 14:59:00 »
W USA sprzedają ten model z tym samym silnikiem spalinowym 2.0 który u nas łączą w hybrydę 5tej generacji.

I sam silnik 2.0 wg specyfikacji producenta potrzebuje średnio 32MPG czyli w przeliczeniu na nasze 7,35L/100km wiec hybryda obniża to spalanie o ok 2 - 2,5 litra

Wiec podsumowując wynika z tego że hybryda nie dość że obniża spalanie o ok 27% do ok 34%

To jeszcze zwiększa moc ze 169KM do 197KM
Czyli o prawie 17% mocniejsza

Czyli sumując same procenty można powiedzieć że dzięki samemu systemowi hybrydowymi napęd jest nawet o 50% sprawniejszy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1520 dnia: 02 Grudnia 2022, 15:18:48 »
I to jest mniej więcej prawda (poza sumowaniem obu parametrów;) )
Mam RAV4 2.0 AWD (175KM w/ g homologacji), a RAV4 2.5 HYBRID AWD ma 222KM (tu silniki się różnią pojemnością)
I z obseracji forum oraz z relacji kolegi, moja średnio spala  2l/100 paliwa wiecej (25%) w rocznym zestawieniu.
Niestety hybryda jest też droższą wersją (ponad dwa lata temu różnica byla znaczna bo aż 20kpln) więc w moim przypadku przy przebiegu 15kkm rocznie, długo by się zwracała, za długo dla mnie.
Teraz różnice w cenie są dużo mniejsze.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1521 dnia: 02 Grudnia 2022, 16:02:08 »

Silnik elektryczny moze dzialac razem ze spalinowym. Tutaj nie ma rozgraniczenia, ze albo elektryk albo spalinowka wiec z prostej proporcji spalania nie obliczysz :)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1522 dnia: 02 Grudnia 2022, 16:43:35 »
Już wiem w czym blad. 87% czasu a nie 87% długości drogi A to różnica. Równie dobrze start stop liczy czas zgaszenie silnika w korku. Więc można uznać ze dzięki start stop 50% auto jeździ beż paliwa. ;) czas to nie odległość;)
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2022, 16:46:06 wysłana przez Crosscorolla »

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #1523 dnia: 02 Grudnia 2022, 20:07:40 »
Samochód po przygodach odebrany .... pierwsze 100km zrobione  :) . Mam porównanie do Corolli HB i Aurisa ... jest na pewno ciszej niż w obydwu tych modelach bez deptania w podłogę gazu jeździ się ok. Spalane w podwarszawskich korkach na dystansie 80km 4,4 przy średniej prędkości 60km/h tryb EV 87%. Powiem tak jeśli komuś nie przeszkadza plastik ( mnie nie) to generalnie samochód jest ok .  Z ciekawostek bo gdzieś na forum narzekania, że nie ma po ruszeniu blokowania drzwi .... tutaj jest i to jest funkcja samochodu nie alarmu dostępna z menu. Jeszcze sobie wszystkiego nie obejrzałem , ale już widać że jest kilka fajnych funkcji. Jedyne co faktycznie mnie wkurza to krótki podłokietnik .... bywa .. wytrzymam te trzy lata :)

Z tym hałasem to przyznaję, jak ktoś lubi deptać gaz, to będzie głośniej, ale bez przesady. Głośno jest przy mocnym przyśpieszaniu. Funkcja blokady drzwi jest i fajnie działa.. Podłokietnik też uważam, że za daleko cofnięty i jeszcze się nie przesuwa. I to jest moim zdaniem skandal. Inżynier, który to planował chyba miał problem ze wzrokiem. I powinni go wypieprzyć z pracy.
Gdyby nie to, że czas oczekiwania na RAV4 to jakiś kosmos, to bym CC nie wziął. Natomiast rozsądek mi mówi, że w obecnej sytuacji to najlepsza decyzja.
Dla mnie ten samochód to pewien kompromis między ceną, a jego wadami. A wad ma kilka. I wszystko przeanalizowałem. Zwłaszcza, że rabat dostałem całkiem niezły.
Natomiast jazda i prowadzenie CC - spoko.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1524 dnia: 02 Grudnia 2022, 20:16:13 »
Teraz różnice w cenie są dużo mniejsze.

masz rację. Zakładając, że obydwa samochody mają automatyczną skrzynie biegów, to różnica wynosi 7800 zł. O ile cena 171 500 zł jest aktualna dla hybrydy, bo wcześniej widniała przy wersji Comfort 184 900, co się przekładało na owe 20 tyś. różnicy. 2.0 Dual VVT-iE 173 KM FWD Direct Shift CVT 154 400 zł. Tylko, tu ludzie piszą, że Toyota miesza z cennikami.

W USA sprzedają ten model z tym samym silnikiem spalinowym 2.0
od ponad  roku. Petryn 29 listopada umieścił filmik z restów i w tym samym czasie przeglądałem cennik w USA. Na tamten czas cena była atrakcyjna, ale jak doliczyć cło, Vat, transport, najprawdopodobniej wymiana lamp, to gra niewarta świeczki. Na dziś cena najwyższej opcji wyposażenie - XLE wynosi 22 575 $

Offline TenTakiTam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 MY2023
« Odpowiedź #1525 dnia: 02 Grudnia 2022, 20:32:39 »
Pozwolę sobie jeszcze raz zadać moje dwa pytania do osób które już odebrały samochód:
1. Jak wygląda sprawa plastikowych osłon podwozia? W zwykłej Corolli TS są zarówno z przodu i tyłu, jak i po prawej i lewej stronie tunelu (można je zobaczyć u Profesora Chrisa: https://www.youtube.com/watch?v=gcwK2dhgu60&t=370s). Z tego co pamiętam, to w 'malezyjskiej' wersji CC nie było tych po bokach. Czy w tej sprawie coś się zmieniło?
2. Czy moglibyście rozstrzygnąć temat uruchamiania nagrzewania wnętrza z poziomu aplikacji MyT - czy silnik spalinowy zostaje w takim scenariuszu uruchomiony, czy też całe nagrzewanie jest wykonywane przy pomocy prądu?
Toyota Corolla TS 2.0 GR SPORT+Dynamic MY23

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1526 dnia: 02 Grudnia 2022, 21:37:18 »
1. Jak wygląda sprawa plastikowych osłon podwozia? W zwykłej Corolli TS są zarówno z przodu i tyłu, jak i po prawej i lewej stronie tunelu (można je zobaczyć u Profesora Chrisa: https://www.youtube.com/watch?v=gcwK2dhgu60&t=370s). Z tego co pamiętam, to w 'malezyjskiej' wersji CC nie było tych po bokach. Czy w tej sprawie coś się zmieniło?
Egzemplarze stojące w salonach nie mają - tylko pod silnikiem.

2. Czy moglibyście rozstrzygnąć temat uruchamiania nagrzewania wnętrza z poziomu aplikacji MyT - czy silnik spalinowy zostaje w takim scenariuszu uruchomiony, czy też całe nagrzewanie jest wykonywane przy pomocy prądu?
Z tak małego akumulatora wnętrza nie nagrzejesz. Mamy akumulator 4.08Ah z napięciem 200V. Daje to niecałą kilowatogodzinę. Ciepło właściwe kubika powietrza to ok. 0.33kWh. Czyli wykorzystując całą energię akumulatora zagrzejesz powietrze w samochodzie o około 6 stopni - a to wyłącznie przy założeniu idealnej sprawności, szczelności i że zimne elementy pojazdu nie będą tego powietrza chłodziły.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1527 dnia: 02 Grudnia 2022, 21:47:21 »
. Mamy akumulator 4.08Ah z napięciem 200V.

A to ciekawe
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1528 dnia: 02 Grudnia 2022, 22:25:32 »
spodziewałeś się wielkości na poziomie Plug-ina ?

Akumulator Toyoty Camry Hybrid ma aż 6,5 Ah, przy napięciu 244,8 V oznacza to niecałe 1,6 kWh.
Od jakiegoś czasu się zastanawiałem jakim cudem miałby służyć do ogrzania samochodu na postoju.
Ja się zastanawiam, czy jeżdżąc sporadycznie, ale jednak czasami tak się zdarza, na bardzo krótkich odcinkach -odpalenie, 1 km, krótki postój, odpalenie, 1 km, postój, i tak z 4-5 razy, czy ten akumulator, się nie wyczerpie się do stopnia, który uniemożliwi uruchomienie samochodu. Część tego mega dystansu pokonuje wszak na prądzie, zanim uruchomi silnik spalinowy, a okazji na odbudowę zapasu prądu jest mało. 
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2022, 22:30:05 wysłana przez witek1965 »

Offline Ptoing

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1529 dnia: 03 Grudnia 2022, 00:02:48 »
rabat dostałem całkiem niezły
Ile Ci się udało wywalczyć? Ja dostałem tylko te cennikowe, czyli żadne. :/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl