Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 478846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1590 dnia: 05 Grudnia 2022, 10:42:21 »
Za nami już 1000km. Z auta jesteśmy zadowoleni. Jeździ się naprawdę przyjemnie. Nawet już multimedia opanowane i muszę przyznać, że działają całkiem sprawnie. Średnie spalanie 5,6l przy cały czas włączonej klimatyzacji, podgrzewaniu kierownicy i foteli.
Ostatnio wybraliśmy się w dłuższą podróż. W jedną stronę jechaliśmy krajówką - wyszło spalanie 4,6l. Z powrotem równolegle autostradą, którą jechaliśmy całkiem spokojnie, wręcz powoli (110-120). Spalanie wzrosło do 6,4l.
2. Czy moglibyście rozstrzygnąć temat uruchamiania nagrzewania wnętrza z poziomu aplikacji MyT - czy silnik spalinowy zostaje w takim scenariuszu uruchomiony, czy też całe nagrzewanie jest wykonywane przy pomocy prądu?
Silnik spalinowy uruchamia się od razu.
A to ciekawe. W praktyce wyklucza to rozwiązanie w przypadku parkingu pod budynkiem. Taaaak wiem, że ogrzewanie niekoniecznie jest wtedy potrzebne ale już patrząc na mój garaż, który jest na -0,5 :) klima latem  juz jak najbardziej.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1591 dnia: 05 Grudnia 2022, 10:54:34 »
Za nami już 1000km. Z auta jesteśmy zadowoleni. Jeździ się naprawdę przyjemnie. Nawet już multimedia opanowane i muszę przyznać, że działają całkiem sprawnie. Średnie spalanie 5,6l przy cały czas włączonej klimatyzacji, podgrzewaniu kierownicy i foteli.
Ostatnio wybraliśmy się w dłuższą podróż. W jedną stronę jechaliśmy krajówką - wyszło spalanie 4,6l. Z powrotem równolegle autostradą, którą jechaliśmy całkiem spokojnie, wręcz powoli (110-120). Spalanie wzrosło do 6,4l.
2. Czy moglibyście rozstrzygnąć temat uruchamiania nagrzewania wnętrza z poziomu aplikacji MyT - czy silnik spalinowy zostaje w takim scenariuszu uruchomiony, czy też całe nagrzewanie jest wykonywane przy pomocy prądu?
A to ciekawe. W praktyce wyklucza to rozwiązanie w przypadku parkingu pod budynkiem. Taaaak wiem, że ogrzewanie niekoniecznie jest wtedy potrzebne ale już patrząc na mój garaż, który jest na -0,5 :) klima latem  juz jak najbardziej.
Potwierdzam zrobiłem test gdy samochód był na dworze. Stałem obok samochodu i uruchomiłem z aplikacji, silnik od razu sie włączył. Zaraz wyłączyłem też z aplikacji, nie wiem może po pewnym czasie by sie sam wyłączył? A tak mnie ciekawi czy samochód na postoju może być z włączonym silnikiem powyżej jakiegoś czasu. Bo to chyba zabronione, chyba że się mylę ?

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1592 dnia: 05 Grudnia 2022, 12:22:31 »
Potwierdzam zrobiłem test gdy samochód był na dworze. Stałem obok samochodu i uruchomiłem z aplikacji, silnik od razu sie włączył. Zaraz wyłączyłem też z aplikacji, nie wiem może po pewnym czasie by sie sam wyłączył? A tak mnie ciekawi czy samochód na postoju może być z włączonym silnikiem powyżej jakiegoś czasu. Bo to chyba zabronione, chyba że się mylę ?

U mnie w firmie w garazu postałby tak 3 minuty i już wyłby alarm i ochrona szukała kierowcy.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1593 dnia: 05 Grudnia 2022, 13:56:37 »
A to ciekawe. W praktyce wyklucza to rozwiązanie w przypadku parkingu pod budynkiem.
  konstruktor dał taka możliwość, a że przepisy tego zabraniają ? Może na głównych rynkach odbioru nie zabraniają.
A tak mnie ciekawi czy samochód na postoju może być z włączonym silnikiem powyżej jakiegoś czasu. Bo to chyba zabronione, chyba że się mylę ?
no oczywiście, że zabronione. Pozostawienie na postoju, w terenie zabudowanym uruchomionego silnika powyżej 1 minuty grozi mandatem do 300 zł o ile dobrze pamiętam (może teraz już więcej).

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1594 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:00:44 »
Producenci w konkurencyjnych markach oferują spalinowe webasto które rownież smrodzi - i sprzedają z opcja włączenia zdalnie to rownież - wiec może jest kruczek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1595 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:09:46 »
Mam pytanie co do dźwięku słyszalnym nawet jak w mieszkaniu jestem i mam otwarte okno i słyszę jak nadjeżdża Toyota. Dzisiaj byłem na jeździe chr i kiedyś w rav4 to słyszałem. Taki dźwięk podobny może do wody w rurach w mieszkaniu, słyszalny tylko przy minimalnej prędkości albo na postoju dotykając hamulca. To klocki hamulcowe czy co? I czemu tylko w Toyotach to słyszę? Przyznam, że ten dźwięk mi towarzyszył cały czas dzisiaj i zaczynał być irytujący...Tak jest od nowości w każdym samochodzie?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1596 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:21:34 »
Mam pytanie co do dźwięku słyszalnym nawet jak w mieszkaniu jestem i mam otwarte okno i słyszę jak nadjeżdża Toyota. Dzisiaj byłem na jeździe chr i kiedyś w rav4 to słyszałem. Taki dźwięk podobny może do wody w rurach w mieszkaniu, słyszalny tylko przy minimalnej prędkości albo na postoju dotykając hamulca. To klocki hamulcowe czy co? I czemu tylko w Toyotach to słyszę? Przyznam, że ten dźwięk mi towarzyszył cały czas dzisiaj i zaczynał być irytujący...Tak jest od nowości w każdym samochodzie?
Pewnie chodzi o system avas. i tak, od nowosci, sluzy temu by przy predkosci niskiej ktos wiedzial ze auto nadjezdza i nie wszedl Ci pod maske.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1597 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:21:58 »
Przepisy, jsk hybryda jedzie na elektryku  musi być ja słychać. Mają tak wszystkie marki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1598 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:22:51 »
Nowe bmw x1 nie wiem Czy widzieliście - auto sporo urosło i wydaje się być dość rozsądnie wycenione jak na auta tej marki - za cenę na maxa wyposażonej Corolli Cross da się wyjechać też rozsądnie wyposażoną x1 - i warto pamiętać że w BMW do dziś od cennika da się urwać rabat - co prawda nie są na poziomie 20-30% jak kiedyś ale te 10% da się urwać z ceny :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1599 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:27:25 »
A poziom tego dźwięku można regulować? Zapewne nie, ale jak jechałem CC to tego dźwięku nie było słycha, inną ravka tez nie

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1600 dnia: 05 Grudnia 2022, 15:30:22 »
Dźwięk ostrzegawczy avas pojawia się tylko gdy jedziesz w trybie EV, może akurat jadąc CC lub RAVką włączył się silnik spalinowy.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1601 dnia: 05 Grudnia 2022, 17:29:17 »
Dźwięk ostrzegawczy avas pojawia się tylko gdy jedziesz w trybie EV, może akurat jadąc CC lub RAVką włączył się silnik spalinowy.
zgadza sie każda toyota to ma i każda ma mało seksowny dźwięk przypominajacy dźwięk jazdy samochodu z wytartymi klockami hamulcowymi :)
Elektryki innych koncernów mają dźwięki modelowane do wyboru (oczywiście tez nie wszystkie) ale tak czy siak musi dźwięk być

Szacun dla KIA za fajny sound
https://www.youtube.com/watch?v=NdZwVJPN0Ow
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 17:31:25 wysłana przez EMJOT »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1602 dnia: 05 Grudnia 2022, 17:37:14 »
Jakby co, żeby dać znać, zdecydowałem się zrezygnować z CC i kupić Rav4. Aktualny czas oczekiwania na Rav4 to październik/listopad 2023, produkcja sierpień.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1603 dnia: 05 Grudnia 2022, 17:42:51 »
Ciekawe porónanie szczególnie końcówka spalanie i przyspieszanie. W ogóle wart to puścić na głosnikach. Według mnie corolla dużo lepiej wybiera nierówności i  przy 120 jest podobnie głosna tylko mruczenie silnika fajniejsze (ale ja mam alfę tez więc jestem skrzywiony) natomiast przy 140 nisan jest przyjemniejszy.

https://www.youtube.com/watch?v=I-86M6vrq0g

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1604 dnia: 05 Grudnia 2022, 17:45:02 »
Jakby co, żeby dać znać, zdecydowałem się zrezygnować z CC i kupić Rav4. Aktualny czas oczekiwania na Rav4 to październik/listopad 2023, produkcja sierpień.
dlatego ja wziąłem CC albo bioe RAV4 z placu a wybór był zerowy praktycznie albo oczekiwanie na camry do wakacji a rav4 do po wakacjach. Wiec darowałem sobie szcególnie Camry bo ta ze względyu na nowy model w ogóle nie przechodzi modernizacji zapewne a Rav4 no i czas i wielkość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl