Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 478802 razy)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1605 dnia: 05 Grudnia 2022, 18:15:18 »
Co prawda dałem link do porównawczego testu ale dopiero teraz znalazłęm podobny i zrobiony na prawde super test słowacki. Warto obejrzeć porusza wszelkie aspekty na które tutaj na forum zwracana była uwaga. Jest nawet widok na podowzie ze słynną rurą. Do tego pomiary hałasu (bardzo ciekawe) spalanie ect. Warto zoabczyć

https://youtu.be/QT05pQZbmFY

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1606 dnia: 05 Grudnia 2022, 19:03:37 »
Jakby co, żeby dać znać, zdecydowałem się zrezygnować z CC i kupić Rav4. Aktualny czas oczekiwania na Rav4 to październik/listopad 2023, produkcja sierpień.
Rok czasu, ja chyba zamówię też rav4 ale po jakimś liftingu albo w wersji GR i wtedy CC sprzedam jak ravka bedzie do odbioru:)

No chyba ze CC mnie nie zawiedzie to zostanie na dłużej ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 19:05:58 wysłana przez KLP89 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1607 dnia: 05 Grudnia 2022, 19:35:35 »
3 cylindry 1.5. Lepsze silniki sporo więcej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1608 dnia: 05 Grudnia 2022, 20:10:03 »
Nowe bmw x1 nie wiem Czy widzieliście - auto sporo urosło i wydaje się być dość rozsądnie wycenione jak na auta tej marki - za cenę na maxa wyposażonej Corolli Cross da się wyjechać też rozsądnie wyposażoną x1 - i warto pamiętać że w BMW do dziś od cennika da się urwać rabat - co prawda nie są na poziomie 20-30% jak kiedyś ale te 10% da się urwać z ceny :)

No proponuję zapytać o koszty serwisu BMW.  Jedno x1 Wyjdzie tyle co utrzymanie 3 Toyot. Głupi koszt klocków w ASO chcieli 1600 tyl +1500 przód. (A nie chce wiedzieć ile tarcze) Same klocki za 3100 w zwykłej X3 ceny z przed 2 tygodni. Wymiana oleju w skrzyni co 80 tys kolejne 3100 zł. Więc nie ma co porównywać BMW do Toyoty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1609 dnia: 05 Grudnia 2022, 20:17:10 »
No proponuję zapytać o koszty serwisu BMW.
No i ? Wyjazd na wczasy na Dominikanę też jest droższy niż do Torunia. A serwis Dacii jest tańszy niż Toyoty. Czyli trzeba kupić Dustera ?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1610 dnia: 05 Grudnia 2022, 20:32:43 »
No i ?
No i rozmawiamy o Toruniu czyli o Toyocie więc fajnie że jest Dominikana.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1611 dnia: 05 Grudnia 2022, 20:40:32 »
Wybacz, ale mając pewne deficyty, nie jesteś w stanie zrozumieć moich postów, dlatego może ich nie czytaj i zajmij się lawetą lub przeglądaniem forum BMW.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1612 dnia: 05 Grudnia 2022, 20:58:01 »
Wybacz, ale mając pewne deficyty, nie jesteś w stanie zrozumieć moich postów, dlatego może ich nie czytaj i zajmij się lawetą lub przeglądaniem forum BMW.

Wejdź na forum bugatti i napisz że masz CC, całkiem spoko auto, przeglady w cenie wentyla do bugatti... Tak samo  wejdź na forum dastera i napisz że jest kiepska i lepiej kupić GLC AMG bo odpowiada Ci jakość. Już rozumiesz??? Bmw to marka premium a toyota szmelc dla ludu. Więc tu ktoś inny pomylił fora.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1613 dnia: 05 Grudnia 2022, 21:11:50 »
Bmw to marka premium a toyota szmelc dla ludu. Więc tu ktoś inny pomylił fora.
Nie do końca, a ceny serwisu najbardziej popularnych i najtańszych samochodów  tzw. segmentu premium nie odbiegają tak znacznie od innych marek. Mając Mitsubishi Lancera płaciłem w ASO podobne pieniądze co za A5. Pierwszy przegląd mojego GLA kosztuje 1049 zł, czyli też porównywalnie do cen ASO Toyoty. Oczywiście można popadać w skrajności i mitologizować tylko po co?

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1614 dnia: 05 Grudnia 2022, 21:22:33 »
Producenci w konkurencyjnych markach oferują spalinowe webasto które rownież smrodzi
przepis mówi o silniku, a nie o systemach ogrzewania postojowego, Webasto czy Eberspächer, więc nie chodzi tu o kruczek, tylko literę prawa. Tak jest zapisane i Kodeksie Drogowym i tyle. Nie na darmo nazywane jest ogrzewaniem postojowym. Nic na to nie poradzimy.

toyota szmelc dla ludu.
do klasy premium to nigdy nie pretendowało, ale jak na szmelc, dość sporo kosztuje.  Naprawdę niewiel trzeba, żeby ten samochód był bardzo atrakcyjny, ale jak widać Japończycy są innego zdania.

Jedynie co ją wyróżnia to to, że jest samoładującą się hybrydą i na tym można bazować, jak się jeździ dużo w mieście, mniej w trasie. CC jeszcze nie zostało dobrze przetestowane, ale Ravka wg średnich danych jakie są dostępne, w mieście spokojnie mieści się w 5-5,5l, ale już na autostradzie  9 literków połyka.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1615 dnia: 05 Grudnia 2022, 21:23:27 »

Producenci w konkurencyjnych markach oferują spalinowe webasto które rownież smrodzi
przepis mówi o silniku, a nie o systemach ogrzewania postojowego, Webasto czy Eberspächer, więc nie chodzi tu o kruczek, tylko literę prawa. Tak jest zapisane i Kodeksie Drogowym i tyle. Nie na darmo nazywane jest ogrzewaniem postojowym. Nic na to nie poradzimy.

toyota szmelc dla ludu.
do klasy premium to nigdy nie pretendowało, ale jak na szmelc, dość sporo kosztuje.  Naprawdę niewiel trzeba, żeby ten samochód był bardzo atrakcyjny, ale jak widać Japończycy są innego zdania.

Jedynie co ją wyróżnia to to, że jest samoładującą się hybrydą i na tym można bazować, jak się jeździ dużo w mieście, mniej w trasie. CC jeszcze nie zostało dobrze przetestowane, ale Ravka wg średnich danych jakie są dostępne, w mieście spokojnie mieści się w 5-5,5l, ale już na autostradzie  9 literków połyka. Można posiłkować się LPG, ale w CC akurat w miejscu na zbiornik wiącha kabli idzie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1616 dnia: 05 Grudnia 2022, 21:31:42 »
Toyoty są tak słabe i tak drogie że są najczęściej kupowanymi nowymi autami w Polsce. Toyota sprzedała w Polsce w tym roku do listopada 66 tys. aut i zajmuje pierwsze miejsce. Drugie miejsce zajmuje Skoda z wynikiem... 37 tys. aut a trzecie Kia z bodajże 31 tys. aut.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 21:47:12 wysłana przez przmor »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1617 dnia: 05 Grudnia 2022, 21:52:50 »
Toyoty są tak słabe i tak drogie że są najczęściej kupowanymi nowymi autami w Polsce. Toyota sprzedała w Polsce w tym roku do listopada 66 tys. aut i zajmuje pierwsze miejsce. Drugie miejsce zajmuje Skoda z wynikiem... 37 tys. aut a trzecie Kia z bodajże 34 tys. aut.
Jest takie przysłowie do gówna muchy lecą, a miliony much nie mogą się mylić

Wychodzi że jestem jedną z nich bo nabyłem  to auto i czekam na odbior….

Fakt jest taki na moje potrzeby to auto wygrało ranking cena w stosunku do tego co oferuje…

Krótko - nie ma w czym na rynku wybierać jeżeli chcemy oszczędnego dynamicznegoSUVA w okolicy 200KM ze spalaniem średnim do 6-7 L/100km z napędem na 4 koła, Apple CarPlay bezprzewodowy i inteligentny automatem adaptacyjnym. Niestety do tego mając alergię na auta  3cylindrowe i marki z grupy VAG i motoryzacje francusko pochodną wybór jest marny

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 21:54:21 wysłana przez KLP89 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1618 dnia: 05 Grudnia 2022, 21:56:14 »
Nasz kardiologia jeżdżący mercedesem udzielający się na forum Toyoty jeszcze raz przeczytaj to co napisałem.
Przekaz jest wyraźny który zrozumieli inni a Ty masz z tym problem.

I nie staraj się nam udowodnić że koszt serwisu marek premium jest taki sam jak toyoty na podstawie pierwszego przeglądu w swoim mercedesie bo to jest wybiórcze potraktowanie tematu. A biorąc pod uwagę że ktoś pisał o cenach klocków, tarcz, wymiany oliwy w skrzyni to chyba nie należy do pierwszego przeglądu.

Znowu jesteś na maxa tendencyjny nawet jak ktoś podał suche fakty.

Do tego rynek aut jest podzielony segmentami.  Toyota ma lexa, VW ma audi itd.nie rozumiem logiki pisania o BMW i MB przy toyocie i to CC.

klasy premium to nigdy nie pretendowało, ale jak na szmelc, dość sporo kosztuje.�  Naprawdę niewiel trzeba, żeby ten samochód był bardzo atrakcyjny, ale jak widać Japończycy są innego zdania
+1 chociaż obawiam się że Polak i tak będzie nie zadowolony nawet jak Japończyk zmieniłby zdanie.

Jedynie co ją wyróżnia to to, że jest samoładującą się hybrydą i na tym można bazować, jak się jeździ dużo w mieście, mniej w trasie
Ja bym dołożył jeszcze stabilność elektromechaniczna której wielu markom brakuje a trzeba pamiętać że rozmawiamy o hybrydach naszpikowanych technologią.
Toyoty są tak słabe i tak drogie że są najczęściej kupowanymi nowymi autami w Polsce. Toyota sprzedała w Polsce w tym roku do listopada 66 tys. aut i zajmuje pierwsze miejsce. Drugie miejsce zajmuje Skoda z wynikiem... 37 tys. aut a trzecie Kia z bodajże 31 tys. aut.
Teraz tym postem wywołasz prawdziwą wojnę  :-)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 22:21:15 wysłana przez ledziu »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1619 dnia: 05 Grudnia 2022, 22:51:56 »
Toyota sprzedała w Polsce w tym roku do listopada 66 tys. aut i zajmuje pierwsze miejsce.
a ile na floty ? i ile w prywatne ręce i z jakim podziałem na modele ?
Ten, a zwłaszcza poprzedni rok jest dla marek wschodnich super. Jako jedyne nie miały wielkich problemów z elektroniką, ponieważ bazują głównie na markach rodzimych.
Stąd ich nagły wzrost sprzedaży, a nie wybitna przewaga technologiczna nad konkurentami. Powód jest bardzo prosty : po prostu były.Kumpel chciał kupić Skodę Kamiq a kupił KIA X-Ceeda, bo po prostu był do wzięcia w 3 miesiące i z gwarancją ceny, kiedy w Skodzie powiedzieli mu - nie wiemy, nie da sie przewidzieć.   No i podchodzą bardzo pragmatycznie do zagadnienia, zamówienia są cały czas monitorowane i jakikolwiek ruch w kierunku załamania sprzedaży powoduje natychmiastową zmianę w podzespołów  elektronicznych. Wielu europejskich producentów poległo na tym polu. MB musiał zamknąć jedną z fabryk (na jakiś czas, bo chyba nie na stałe, nie śledziłem), gdzie produkowano klasę A. Skoda zaliczyła największa wpadkę z całej grupy VW. Corolli sprzedano w 2021 roku 4064 sztuki dla klientów indywidualnych i aż 18031 szt dla firm.
W 2019 roku tak słodziutko nie było, choć Corolla nadal była w czubie sprzedających się samochodów, ale Skodzie nie dała rady, o całej grupie VW vs Toyota wraz z Lexusem nie wspomnę.
Cytuj (zaznaczone)
Oto ranking TOP30 nowych modeli osobowych, jakie zarejestrowano na polskim rynku łącznie od 1 stycznia do 20 grudnia 2019 roku:

1. Skoda Octavia: 20 076 egzemplarzy
2. Toyota Corolla: 19 433
3. Skoda Fabia: 16 945
4. Dacia Duster: 15 089
5. Toyota Yaris: 13 712
6. Opel Astra: 13 608
7. Volkswagen Golf: 12 668
8. Fiat Tipo: 9118
9. Renault Clio: 8565
10. Volkswagen Tiguan: 8253
11. Ford Focus: 8221
12. Hyundai Tucson: 7814
13. Skoda Superb: 7509
14. Toyota C-HR: 7484
15. Nissan Qashqai: 7239
16. Opel Corsa: 7131
17. Kia Ceed: 6911
18. Volkswagen Passat: 6906
19. Toyota RAV4: 6759
20. Kia Sportage: 6600
21. Dacia Sandero: 6461
22. Renault Megane: 5974
23. Toyota Auris: 5969
24. Hyundai i30: 5677
25. Skoda Rapid: 5567
26. SEAT Leon: 5393
27. Skoda Karoq: 5112
28. Skoda Kodiaq: 5070
29. Mazda CX-3: 4896
30. Ford Kuga: 4549

Pandemia i błędy popełnione przez managerów europejskich producentów zepchnęły ich na dalszy plan, co prawie że by wyautowało Skodę z grupy VW.  Już teraz sytuacja powoli się stabilizuje, aczkolwiek w niektórych przypadkach nadal jest wielka niewiadoma, np. lampy matrycowe do Superb. Bez trych lamp, auto jest w2-3 miesiące, a z nimi ? nikt tego nie potrafi określić.

Ja bym dołożył jeszcze stabilność elektromechaniczna której wielu markom brakuje a trzeba pamiętać że rozmawiamy o hybrydach naszpikowanych technologią.

Fakt, przeoczyłem to, bo trudno byłoby to Toyocie odebrać.
 Natomiast z niewiadomych dla mnie powodów Toyota sama sobie strzela w kolano drobiazgami. Przykład mojej AVE. Mam kombi, z tyłu jest duża szyba. Tak, ale tylko na zewnątrz jest ona okazała, bo w środku zabudowali tak ogromną osłonę z tworzywa, że 1/3 widoczności szlag trafił. Pytanie dlaczego ? To chyba wie tylko biuro konstrukcyjne Toyoty. Szklany dach, owszem, fajna sprawa, ale dla pasażerów jadących na tylnych siedzeniach. Dla tych z przodu, jakby go nie było. No może jest trochę jaśniej w samochodzie, byle nie latem, bo  łeb może usmażyć.

Toyota sprzedała w Polsce w tym roku do listopada 66 tys. aut i zajmuje pierwsze miejsce.

Teraz tym postem wywołasz prawdziwą wojnę  :-)

statystyki nie powinny powodować wojny. Tak jest
Cytuj (zaznaczone)
Sprzedaż aut. Najczęściej kupowane modele

Najczęściej kupowanym modelem osobowym w 2022 roku jest dotychczas� Toyota Corolla� (16 156 szt.; -1,20% r/r), za którą uplasowała się� Toyota Yaris� (9 145 szt.; -26,13% r/r) oraz� KIA Sportage� (8 998 szt. +31,30% r/r), następnie� Toyota RAV4� (8 318 szt.;-10,86%/r), a za nią� Dacia Duster� (8 278 szt.; -16,20% r/r).

Najpopularniejszym modelem wśród klientów indywidualnych jest� Dacia Duster� (4 218 szt.;-3,76%), na drugim miejscu -� Kia Sportage� (4 144 szt.; +26,26%), na trzecim -� Toyota Yaris� (3 937 szt.;-24,45%), na czwartym –� Toyota Yaris Cross� (3 760 szt.), a na piątym –� Hyundai Tucson� (3 026 szt.-2,26%).

Wśród klientów firmowych najczęściej rejestrowanym modelem jest� Toyota Corolla� (14 036 szt.; +7,69%). Na drugim miejscu jest� Skoda Octavia� (6 812 szt.; -28,72%), na trzecim� Hyundai i30� (6 238 szt.; +28,25%), czwartym –� Toyota RAV4� (5 380 szt.; -17,54%), a na piątym –� Toyota Yaris� (5 208 szt.; -27,35%).�

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 22:53:54 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl