Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479699 razy)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1710 dnia: 08 Grudnia 2022, 21:11:13 »
Tak jak już pisałem. Wiesz wszystko lepiej, a jak trzeba uzasadnić jakąś tezę na poziomie bredni to jesteś w stanie napisać:
Toyota na rynkach eu nigdy nie pretendował do marek premium. Od tego powstał w 89 lex.w USA.
To mówimy o Europie, czy USA?
Można równie dobrze napisać. Ledziu potrzebował auto, żeby dojeżdżać do pracy, więc kupił rower :).

Nie napisałem, że Toyota chciała być premium, ale że oferta nie odbiegała od oferty konkurencji.
Fakt, Audi i BMW poszło w premium, z cenami również, ale np. VW, Citroen itp. już nie, a materiały do wykończenia mocno odjechały w stosunku do Toyoty. Co gorsza odjeżdżać zaczęły tak abstrakcyjne marki jak Kia i Hyundai, a to już jest porażka.

A ta teza to już jest hit :).
Dziś jest potęgą która nic nie ma wspólnego z ilością sprzedaży w latach kiedy była najlepsza technicznie.
Właśnie jedyną cechą, którą broni się obecnie Toyota, jest napęd hybrydowy. Poczytaj forum, 90% klientów przymyka, a raczej zasłania oczy i uszy i kupuje, bo tylko Toyota ma synergiczny napęd hybrydowy gwarantujący niskie spalanie i bezawaryjność. Obecność, a w zasadzie nieobecność Toyoty u UE z jej dieslami (poza 1.4) nie odbiegającymi od reszty świata, uratowała UE wprowadzając przepisy, które bezawaryjnie spełnia tylko hybryda.

Podsumowując z roku na rok, jakość wnętrza spada, próby narzucenia Europejczykom takich rozwiązań jak brak podświetlania przycisków podnośników szyb jednak się nie przyjęły. Po lifcie (przyspieszonym), podświetlenie wróciło… Świat cały czas idzie do przodu, na technologii hybryd już długo nie pojadą. Jak wejdą elektryki to już nie będzie tak kolorowo…
Nic nie przeczytałeś i tyle. Napisałem co i jak a Ty jak byłbyś sprytny to poświęciłbym chociaż 1g  przed wujkiem google żeby nie pisać tego co piszesz. A tak musisz nieudolnie manipulować.

Powtórzę Ci Toyota w latach o których piszesz konkurowała z autami dla ludu a nie dla bogatych. Napisałem o marce Lexus bo wtedy powstały plany ataku całkowicie innego segmentu rynku.
Nie zaczynali od eu bo tu były zerowe szanse na sukces. Zaczęli tam gdzie były inne możliwości sprzedażowe i tyle.

No ale skoro wiesz lepiej od toyoty to gitara brawo !  :-)

« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2022, 21:32:57 wysłana przez ledziu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1711 dnia: 08 Grudnia 2022, 21:33:59 »
tempomat adaptacyjny - idealny i do miasta i do podmiejskiej drogi, działa dobrze hamuje do 0
To jest chyba w każdej toyocie...
Nie, w tych malutkich miejskich do 30km działa i się rozłącza.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1712 dnia: 08 Grudnia 2022, 21:41:21 »
Powtórzę Ci Toyota w latach o których piszesz konkurowała z autami dla ludu a nie dla bogatych
przecież nic się nie zmieniło pod tym względem. To dalej jest samochód dla ludu, a takie marki jak Renault, Citroen, Peugeot, VW, Skoda, Seat po prostu deklasują Toyotę pod względem wykończenia i ergonomii. To nie jest kwestia gustu, tylko zastosowanych materiałów. Toyota bazuje tylko na jednym -napęd hybrydowy, który sprawia, że auto jest w mieście ekonomiczne, reszta schodzi na drugi plan.
Te  4 klawisze na dole deski po prawej stronie. jak ich używać w czasie jazdy ? Krytykowane były juz jak pojawiły się w aucie którym jeżdżę i jak widać Toyota jest na to do tej pory głucha.   Nawet KIA i Hyundai pod tym względem ma lepiej, niestety.To tylko drobiazgi, ale wkurzające. Na dodatek ograniczenie do najwyższej opcji rozwiązania, które u konkurencji dokupuje się w postaci pakietu.No, ale w KIA i Hyundai jest podobnie

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1713 dnia: 08 Grudnia 2022, 21:53:41 »
Kia ma gorsze plastiki w sportagu. Arkana to kwintesencja najprawdziwszego taniego plastiku. Citroen również premium że ho ho..  toyota to zwykle auto które bije ww marki napędem. Więc jak masz mieć budżetowe auto to przynajmniej z dobrym napędem a nie Kijowa dwusprzeglowka i awaryjnym turbo silnikiem ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1714 dnia: 08 Grudnia 2022, 22:15:35 »
przecież nic się nie zmieniło pod tym względem.
Dokładnie tak. Zawsze tak było i będzie.
Te�  4 klawisze na dole deski po prawej stronie. jak ich używać w czasie jazdy ? Krytykowane były juz jak pojawiły się w aucie którym jeżdżę i jak widać Toyota jest na to do tej pory głucha.
Takich ciekawostek mogę Ci wymienić znacznie więcej tylko bardziej przy lexusach.  Czym się kieruje koncern nie dowiesz się.
Citroen również premium że ho ho.
Aut z Fr nie będę komentował jako substytut tojki hybryd szczególnie tych bardziej nowatorskich typu cytryna albo ds.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1715 dnia: 08 Grudnia 2022, 22:19:27 »
Wam to serio moderator powinien stworzyć osobny wątek i przenieść tam tę dyskusję XD to taki równoległy temat, który przeplata się z resztą  :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1716 dnia: 08 Grudnia 2022, 22:33:39 »
a Ty dalej swoje…
… Powtórzę Ci Toyota w latach o których piszesz konkurowała z autami dla ludu a nie dla bogatych...

I czego nie zrozumiałeś z linków, które Ci wysłałem?
Czy poziom wykończenia modeli Toyoty odbiegał od konkurencyjnej oferty samochodów dla ludu? NIE.
Wiec dla czego od kilkunastu lat jak po równi pochyłej co model to gorzej?
Przestań już mędrkować i wyskakiwać z newsami, że odpowiednikiem Toyoty dla bogatych jest Lexus, bo to wszyscy wiedzą.
Toyota robi wszystko, żeby być kojarzoną z autami dla „biednych” nie mających większych oczekiwań czy ambicji.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2022, 22:35:40 wysłana przez KubaCamry »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1717 dnia: 09 Grudnia 2022, 00:49:19 »
toyota to zwykle auto które bije ww marki napędem.
przecież to wyraźnie napisałem. Pod każdym innym względem odpada w przedbiegach. O jakim ty segmencie premium piszesz ? Citroen, premium ? Od kiedy ? Marki premium to MB, BMW, Audi, Lexus, Porsche, Volvo, a i to nie dotyczy wszystkich modeli. Nie chcesz porównywać do europejskich, to może do Mazdy ? bo Honda już nie tak do końca.
 Pozwolę sobie na zacytowanie opinii na temat CX-30 :

Cytuj (zaznaczone)
Wnętrze Mazdy Cx-30 robi wrażenie. Na desce rozdzielczej mamy skórę ekologiczną i mnóstwo dobrej jakości, miękkich plastików.
Cytuj (zaznaczone)
W środku jest równie ładnie jak na zewnątrz. Wręcz luksusowo. Jeżeli spodoba Wam się nadwozie Mazdy CX-30, będziecie zachwyceni jej wnętrzem. Postawiono tutaj na minimalizm i elegancję i da się to odczuć już przy pierwszym kontakcie.

Cytuj (zaznaczone)
Kolejne słowa uznania należą się stylistom wnętrza. I nie chodzi już tu tylko o sam design, ale o świetne rozplanowanie wszystkich elementów. Z deski rozdzielczej po prostu bije harmonia i spokój. Satysfakcjonujące są zarówno jakość materiałów (z którymi jeszcze kilka lat temu Japończycy mieli problem), jak i ich spasowanie.

Cytuj (zaznaczone)
Za to i w Maździe, i w Subaru solidnie przyłożono się do zapewnienia odpowiedniej atmosfery „na pokładzie”. Widać, że żaden z producentów nie oszczędzał przesadnie na materiałach wykończeniowych. Wprawdzie te użyte w niższych partiach kokpitów są wyraźnie gorsze, zwłaszcza w Subaru, ale to szczegół. Ważne, że w obydwu autach deski rozdzielcze i boczki drzwiowe w znacznej części wyłożono przyjemnymi w dotyku, miękkimi tworzywami i tkaninami, a niektóre powierzchnie pokryto skórą (lub ekoskórą).
to z testu porównawczego z Subaru.

Nie wspomnę o takim pierdzie jak regulacja wysokości fotela pasażera.

W zasadzie nigdzie nie można przeczytać o tanich, twardych plastikach ,czy innych niedoróbkach. Wrzuć mi kilka takich opinii na temat CC, chętnie poczytam. Ale nie wrzucisz, bo ich nie ma. Jedni to piętnują wyraźnie inni napomkną i zaraz przejdą, że można na to przymknąć oko ponieważ .... ma [cenzura] fajne multimedia. Ktoś wspominał o mega nawigacji. Już tu co najmniej dwa wpisy czytałem, że ma problem. Durny smartfon za 500 zł, nie ma żadnego. A za dwa lata, może trzy zaczną wołać za aktualizacje map krocie. Sorry, ale ja nie kupuję tego. Toyota w tym modelu wytarła szkłem pod względem wykończenia wnętrza i na razie tego nic nie zmieni. I nie mam na myśli wyglądu, bo to jest rzeczą gustu.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 00:57:18 wysłana przez witek1965 »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1718 dnia: 09 Grudnia 2022, 01:12:40 »
przecież to wyraźnie napisałem. Pod każdym innym względem odpada w przedbiegach. O jakim ty segmencie premium piszesz ? Citroen, premium ? Od kiedy ? Marki premium to MB, BMW, Audi, Lexus, Porsche, Volvo, a i to nie dotyczy wszystkich modeli. Nie chcesz porównywać do europejskich, to może do Mazdy ? bo Honda już nie tak do końca.

Cytuj (zaznaczone)
Wnętrze Mazdy Cx-30 robi wrażenie. Na desce rozdzielczej mamy skórę ekologiczną i mnóstwo dobrej jakości, miękkich plastików.
Cytuj (zaznaczone)
W środku jest równie ładnie jak na zewnątrz. Wręcz luksusowo. Jeżeli spodoba Wam się nadwozie Mazdy CX-30, będziecie zachwyceni jej wnętrzem. Postawiono tutaj na minimalizm i elegancję i da się to odczuć już przy pierwszym kontakcie.

Cytuj (zaznaczone)
Kolejne słowa uznania należą się stylistom wnętrza. I nie chodzi już tu tylko o sam design, ale o świetne rozplanowanie wszystkich elementów. Z deski rozdzielczej po prostu bije harmonia i spokój. Satysfakcjonujące są zarówno jakość materiałów (z którymi jeszcze kilka lat temu Japończycy mieli problem), jak i ich spasowanie.

Cytuj (zaznaczone)
Za to i w Maździe, i w Subaru solidnie przyłożono się do zapewnienia odpowiedniej atmosfery „na pokładzie”. Widać, że żaden z producentów nie oszczędzał przesadnie na materiałach wykończeniowych. Wprawdzie te użyte w niższych partiach kokpitów są wyraźnie gorsze, zwłaszcza w Subaru, ale to szczegół. Ważne, że w obydwu autach deski rozdzielcze i boczki drzwiowe w znacznej części wyłożono przyjemnymi w dotyku, miękkimi tworzywami i tkaninami, a niektóre powierzchnie pokryto skórą (lub ekoskórą).

W zasadzie nigdzie nie można przeczytać o tanich, twardych plastikach ,czy innych niedoróbkach. Wrzuć mi kilka takich opinii na temat CC, chętnie poczytam. Ale nie wrzucisz, bo ich nie ma. Jedni to piętnują wyraźnie inni napomkną i zaraz przejdą, że można na to przymknąć oko ponieważ .... ma [cenzura] fajne multimedia. Ktoś wspominał o mega nawigacji. Już tu co najmniej dwa wpisy czytałem, że ma problem. Durny smartfon za 500 zł, nie ma żadnego. A za dwa lata, może trzy zaczną wołać za aktualizacje map krocie. Sorry, ale ja nie kupuję tego. Toyota w tym modelu wytarła szkłem pod względem wykończenia wnętrza i na razie tego nic nie zmieni. I nie mam na myśli wyglądu, bo to jest rzeczą gustu.
Chyba nie powiesz mi, że Mazda to premka :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1719 dnia: 09 Grudnia 2022, 06:04:57 »

Cytuj (zaznaczone)
Cytuj (zaznaczone)

Cytuj (zaznaczone)

Cytuj (zaznaczone)

Chyba nie powiesz mi, że Mazda to premka :)
Zaraz, czy Ty sam teraz zapytałeś siebie cytując własny post?

Mazdy wyglądają ok, tylko są takie same :) nie wiem, może to moja ułomność, ale ja z daleka widząc mazdę, nie jestem w stanie rozpoznać co to za model, czy to cx3 czy moze cx5 a moze 3. Trzymają się jednej linii, może to fajnie skoro się ludziom podoba i biorą takie samo auto ale jedno nieco większe, wyższe itp :) mój ojciec jeździ mazdą, kupił też mamie mazdę, wczesniej tez jezdził inną generacją i ja mam już przesyt tej marki :) z hybrydą poza tym że mają ją w cenniku (mild) nie mają nic wspólnego.

Nie wiem czemu te dyskusje muszą kręcić się wokół ciągłego przyrównywania do innych marek. Jedna ma to a inna to dlatego jak chcesz mieć ładne dywaniki i miejsce na kubki to bierzesz taką markę, jak Cie interesuje wygodna kanapa to inną a jak chcesz mieć auto mniej awaryjne to inną a jak chcesz wydajniejszy silnik to inną i tyle. Klienci rozliczają daną markę z tego czy coś jest na dobrym poziomoe czy nie przez zakup. Skoro mają zamówień po takiej cenie jaka jest i ludzie czekają w kolejkach na auto lo kilka miesięcy czy lat, to po co mają dokładać do lepszej jakości? Coś ich wyróznia na tle innych i jak widać daje potencjał do tego by ludzie kupowali.

Europa też nie jest decydującym rynkiem by musieli sie przejmować czy się sprzedadzą tu auta czy nie :)

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
Corolla Cross
« Odpowiedź #1720 dnia: 09 Grudnia 2022, 07:28:15 »
Mazda bez dwóch zdań ma lepsze materiały niż Toyota, wsiadasz do auta i od razu to czuć.
Co do Toyoty to tak jak napisał KubaCamry i Witek1965 głównie napęd hybrydowy gwarantujący niskie spalanie i bezawaryjność. Ja zamówiłem Premier Edkę i tylko ta wersja jakoś przeszła mi przez gardło i to tylko na rok w celu przetestowania napędu hybrydowego 5-tej generacji przed zakupem docelowo hybrydowego Lexusa.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Cross
« Odpowiedź #1721 dnia: 09 Grudnia 2022, 07:59:34 »
Toyota ma teraz swoje pięć minut ze swoimi hybrydami, które dopracowywała przez ponad dwadzieścia lat. Za chwilę wejdą na dobre pełne elektryki. Koncerny wpompowują w rozwój elektryków kolosalne pieniądze i będą chciały w końcu czerpać z tego korzyści. Dopomoże Unia Europejska odpowiednimi przepisami, udogodnieniami i dopłatami. Szkoda tylko że w tym momencie nie ma żadnych udogodnień dla właścicieli hybryd, które mniej zanieczyszczają głównie miasta.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1722 dnia: 09 Grudnia 2022, 08:24:04 »
Wiec dla czego od kilkunastu lat jak po równi pochyłej co model to gorzej?
Kubuś zejdź na ziemię i nie manipuluj bo się gubisz. Cały czas powtarzam że że Toyota zeszła z jakości. Zaczęła to robić w sposób znaczący od 2000r. Czemu to zrobiła ? Można tylko domniemać że chodzi o pieniądze bo od kiedy zeszła z jakości wzrosła jej sprzedaż i to bardzo. Może ktoś wykminił iż lepiej trzeba trzymać się techniki niż jakości wnętrz bo była jakość a nie było sprzedaży tego się nie dowiemy bo korpo będzie korpo i tyle.

Co dalej nie zmienia faktu że Twoje chamskie gadki w kierunku teraz tce nic nie zmienią a dla nas fajnie byłoby żebyś odpłyną do marki która Cię zadowoli swoim wyglądem wnętrza oraz technologią. Wszystko w trosce o Twoje samopoczucie oraz wolny czas który mógłbyś spożytkować na np. czytanie   :-)

Za chwilę wejdą na dobre pełne elektryki.
Ja bym jeszcze 10lat poczekał z tym twierdzeniami  :-)

Bo może tak będzie a może nie. Tli się pomysł aut wodorowych i może wybuchnie  :-)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 08:27:43 wysłana przez ledziu »

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1723 dnia: 09 Grudnia 2022, 08:31:12 »
Chyba o silniku a szczególnie niezawodności i nierdzewiejącej  karoserii samochodu który dopiero wszedł na rynek trudno powiedzieć na razie , czas pokaże. Chyba że Ty już wiesz że jest źle ?
  chyba powinieneś odczytać tą wypowiedź w kontekście wypowiedzi do której się odniosłem, skoro mnie zacytowałeś wraz z wypowiedzią zacytowaną przez mnie, bo mam wrażenie że nie zrozumiałeś wypowiedzi.
Tę wypowiedź dał kto inny a Ty tylko zgodziłeś się (pisałeś coś o niezawodności ?) więc kolego nie pouczaj mnie bo to Ty słabo czytasz.
Do Ciebie raczej pisałem o pięknym i rasowym brzmieniu cokolwiek to znaczy

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Cross
« Odpowiedź #1724 dnia: 09 Grudnia 2022, 09:07:49 »
Pytanko do osób, które już jeżdżą CC. Jakie jest średnie, podkreślam średnie spalanie w tym samochodzie od momentu zakupu?. Moja siostra ma Yariskę z 2021 roku - średnie spalanie 3,8 na przestrzeni 15 tysi km. Wiem że nie o Yaris tu mowa, ale muszę napisać super autko jako drugie w rodzinie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl