Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479649 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1725 dnia: 09 Grudnia 2022, 09:13:33 »
... Dopomoże Unia Europejska odpowiednimi przepisami, udogodnieniami i dopłatami. ...
Ja bym wolał jak by już tak nie pomagali.
... Szkoda tylko że w tym momencie nie ma żadnych udogodnień dla właścicieli hybryd, które mniej zanieczyszczają głównie miasta. ...
Są - więcej Ci zostaje w portfelu.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1726 dnia: 09 Grudnia 2022, 09:38:43 »
Pytanko do osób, które już jeżdżą CC. Jakie jest średnie, podkreślam średnie spalanie w tym samochodzie od momentu zakupu?. Moja siostra ma Yariskę z 2021 roku - średnie spalanie 3,8 na przestrzeni 15 tysi km. Wiem że nie o Yaris tu mowa, ale muszę napisać super autko jako drugie w rodzinie.
U mnie od 17.11 przebieg do dzisiaj 625 km. Ok 300 km w trasie, reszta to dojazdy do pracy 7.7 km w jedna stronę. Aplikacja Myt pokazuje (uważam, że dobrze - liczę jeszcze inaczej) średnie spalane za cały okres 5,3 l/100. Pewnie to mało miarodajne, ale na razie tyle zrobiłem. Zdarzyło mi sie również jednostkowo ok 15 km uzyskać 4l/100 ale było też na krótkim odcinku ok 8. To tyle z moich krótkich doświadczeń

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1727 dnia: 09 Grudnia 2022, 10:44:45 »
Wiec dla czego od kilkunastu lat jak po równi pochyłej co model to gorzej?
Kubuś zejdź na ziemię i nie manipuluj bo się gubisz. Cały czas powtarzam że że Toyota zeszła z jakości. Zaczęła to robić w sposób znaczący od 2000r. Czemu to zrobiła ? Można tylko domniemać że chodzi o pieniądze bo od kiedy zeszła z jakości wzrosła jej sprzedaż i to bardzo. Może ktoś wykminił iż lepiej trzeba trzymać się techniki niż jakości wnętrz bo była jakość a nie było sprzedaży tego się nie dowiemy bo korpo będzie korpo i tyle.

Co dalej nie zmienia faktu że Twoje chamskie gadki w kierunku teraz tce nic nie zmienią a dla nas fajnie byłoby żebyś odpłyną do marki która Cię zadowoli swoim wyglądem wnętrza oraz technologią. Wszystko w trosce o Twoje samopoczucie oraz wolny czas który mógłbyś spożytkować na np. czytanie   :-)

Za chwilę wejdą na dobre pełne elektryki.
Ja bym jeszcze 10lat poczekał z tym twierdzeniami  :-)

Bo może tak będzie a może nie. Tli się pomysł aut wodorowych i może wybuchnie  :-)

Dla nas czyli dla kogo? Dla Ciebie. Bo będziesz mógł tu wypisywać te swoje bajki i mity.
Sorry jesteś ostatnią osobą, która będzie mi mówić co, kiedy i gdzie mam robić.
A co do obecności na forum, to jak na razie widzę, że to Ty siedzisz tu 24h w polowaniu na hasło BMW, Medcedes, VW itp. :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1728 dnia: 09 Grudnia 2022, 11:21:34 »

Cytat:  link=topic=52265.msg761249#msg761249 date=1670573269
U mnie od 17.11 przebieg do dzisiaj 625 km. Ok 300 km w trasie, reszta to dojazdy do pracy 7.7 km w jedna stronę. Aplikacja Myt pokazuje (uważam, że dobrze - liczę jeszcze inaczej) średnie spalane za cały okres 5,3 l/100. Pewnie to mało miarodajne, ale na razie tyle zrobiłem. Zdarzyło mi sie również jednostkowo ok 15 km uzyskać 4l/100 ale było też na krótkim odcinku ok 8. To tyle z moich krótkich doświadczeń
Twoim szczęściem jest to, że odebrałeś auto teraz, gdy są o wiele mniej sprzyjające warunki, bo od marca (oby) będzie coraz lepiej ;).
Są tu osoby które odebrały swoje hybrydy latem i teraz panika, że auto się chyba zepsuło bo spala więcej paliwa, a silnik spalinowy włącza się co chwilę.
To tak z lektury forum, bo sam hybrydą nie jeżdżę i z tego co napisał kol. @klaudiusz, jeszcze dłuuugo nie będę :)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1729 dnia: 09 Grudnia 2022, 11:37:25 »
Dla nas czyli dla kogo? Dla Ciebie. Bo będziesz mógł tu wypisywać te swoje bajki i mity.

Nie komentuje manipulacji dla osiągnięcia "wielkości" na forum.

Dla mnie jest to co wkleję poniżej jest symbolem tego jak dostosowujesz rzeczywistość do swojej racji.

To napisałem :

Szanowny Panie pireus oświadczyłeś że jesteś kardiologiem więc nie odnoś się z pogardą do ludzi tylko dla tego ze wykonują inny zawód niż ten który Ty wykonujesz. Tym bardziej że czy to będzie laweciarz czy piekarz to i tak nijak się ma do tego jakim ktoś jest człowiekiem. Można być "małym" kardiologiem i "dużym" laweciarzem albo na odwrót.

A to Twoja interpretacja oczywiście bez cytatu no bo zakrzywiłoby to rzeczywistość.

No i teraz Ledziu znalazł sobie nowy obszar zainteresowania… wypowiedzi Pireusa…
Najpierw trzeba być samemu wielkim, żeby wytkać innym małość. No ale jak ktoś jest wszechwiedzący to o czym tu rozmawiamy

Twoim szczęściem jest to, że odebrałeś auto teraz, gdy są o wiele mniej sprzyjające warunki, bo od marca (oby) będzie coraz lepiej .
Są tu osoby które odebrały swoje hybrydy latem i teraz panika, że auto się chyba zepsuło bo spala więcej paliwa, a silnik spalinowy włącza się co chwilę.

Ostatni miałem diagnozę yarisa hybrydowego w którym spalanie wzrosło o prawie litr ciepło vs zimno. No i jeszcze tankowanie pod korek różniło się od wskazań kompa.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1730 dnia: 09 Grudnia 2022, 12:08:54 »
Na pocieszenie napiszę wam, że CC wg tego co piszecie raczej mało pali.
U mnie od kiedy zrobiło się zimno i ciągle robię wiele krótkich tras w koło komina to średnia od tankowania oscyluje koło 10 l/100km.
Niestety lubię jeździć z wyświetlaczem na czerwono ;)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1731 dnia: 09 Grudnia 2022, 13:22:11 »
Wy sobie lepiej dobre zabezpieczenia pozakłądajcie do tych toyot a nie progi i maty wygłuszające bo u nas już trzecia zgineła. Padalce biorą wszystko jak leci nawet oklejone na firmowo. Bo ta ostatnia miała i przebieg i była oklejona (w tym przypadku corolla).
Podejrzewam że CC bęa ulubionym łupem złodzei bardzo szybko ze względu na nowe niekomaptybilne z poprzednimi modelami baterie :P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1732 dnia: 09 Grudnia 2022, 13:54:57 »
No to raczej odwrotnie, bo kompatybilny znaczy uniwersalny, czyli zawsze się przyda do któregoś auta.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1733 dnia: 09 Grudnia 2022, 14:04:06 »
bo u nas już trzecia zgineła. Padalce biorą wszystko jak leci nawet oklejone na firmowo. Bo ta ostatnia miała i przebieg i była oklejona (w tym przypadku corolla).
Gdzie? Słyszałem tylko, że Warszawa słynie z kradzieży Toyot. W Krakowie trochę lepiej i oby się to nie zmieniło na gorsze chociaż jak jest taka drożyzna wszędzie i ludzi coraz mniej stać to kto wie :(

Podejrzewam że CC bęa ulubionym łupem złodzei bardzo szybko ze względu na nowe niekomaptybilne z poprzednimi modelami baterie :P
W sensie taki challenge?

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1734 dnia: 09 Grudnia 2022, 15:01:22 »
Zaraz, czy Ty sam teraz zapytałeś siebie cytując własny post?
bladego pojęcia nie mam jak to się stało. Wyłapałem błąd, chciałem tylko poprawić, a tu takie kwiatki. Hmmmm

Europa też nie jest decydującym rynkiem by musieli się przejmować czy się sprzedadzą tu auta czy nie :)
, generalnie to jest rynkiem niszowym, bo Toyota i inne zresztą marki japońskie są nastawione na rynki azjatyckie. Wiosną byłem na Sri Lance i oczy otwierałem szeroko, na widok ilości modeli, których na naszym rynku po prostu nie ma. Chiny i Indie to jest rynek. Łącznie 2,8 miliarda ludności.

Co do mazdy, to nie chodzi o to, że ma się podobać lub nie, tylko o fakt, że stosuje materiały wykończeniowe bardzo dobrej jakości, a Toyota to zlewa. Kształt, wygląd to rzecz gustu, ale materiały już nie.  A jeśli chodzi o podobieństwa, to taki od jakiegoś czasu mamy klimat nie tylko u Mazdy.Fakt, że jak patrzę na CX-30 i CX-5 to różnica zewnątrz jest trudna do zauważenia. Weź VW, Audi. Uważasz, że RAV 4 i CC to taka wielka różnica w wyglądzie zewnętrznym ?

« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 15:12:37 wysłana przez witek1965 »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1735 dnia: 09 Grudnia 2022, 15:31:52 »
bo u nas już trzecia zgineła. Padalce biorą wszystko jak leci nawet oklejone na firmowo. Bo ta ostatnia miała i przebieg i była oklejona (w tym przypadku corolla).
Gdzie? Słyszałem tylko, że Warszawa słynie z kradzieży Toyot. W Krakowie trochę lepiej i oby się to nie zmieniło na gorsze chociaż jak jest taka drożyzna wszędzie i ludzi coraz mniej stać to kto wie :(

W sensie taki challenge?

Wszystkie 3 Warszawa. 1x CHR, 1xCamry, 1x Corolla
No właśnie dostępność części jest kluczem za chwile nie tylko CC ale nowe Corolle beą miały te akku wieć bedzi essanie na rynku a podobno to najbardziej chodliwa i najdroższa część. Pewnie dlatego nawet nie przejmują sie ze taka Corolla miała kilkadziesiat tysiecy przebiegu bo rocznikowo była nowa :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1736 dnia: 09 Grudnia 2022, 21:18:55 »
Zaraz, czy Ty sam teraz zapytałeś siebie cytując własny post?
bladego pojęcia nie mam jak to się stało. Wyłapałem błąd, chciałem tylko poprawić, a tu takie kwiatki. Hmmmm

Europa też nie jest decydującym rynkiem by musieli się przejmować czy się sprzedadzą tu auta czy nie :)
, generalnie to jest rynkiem niszowym, bo Toyota i inne zresztą marki japońskie są nastawione na rynki azjatyckie. Wiosną byłem na Sri Lance i oczy otwierałem szeroko, na widok ilości modeli, których na naszym rynku po prostu nie ma. Chiny i Indie to jest rynek. Łącznie 2,8 miliarda ludności.

Co do mazdy, to nie chodzi o to, że ma się podobać lub nie, tylko o fakt, że stosuje materiały wykończeniowe bardzo dobrej jakości, a Toyota to zlewa. Kształt, wygląd to rzecz gustu, ale materiały już nie.  A jeśli chodzi o podobieństwa, to taki od jakiegoś czasu mamy klimat nie tylko u Mazdy.Fakt, że jak patrzę na CX-30 i CX-5 to różnica zewnątrz jest trudna do zauważenia. Weź VW, Audi. Uważasz, że RAV 4 i CC to taka wielka różnica w wyglądzie zewnętrznym ?
Nie jest wielka, ale IMO z daleka zauważalna. No ale nie będę się upierał, takie po prostu mam wrażenie jak na nie patrzę :)

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1737 dnia: 10 Grudnia 2022, 08:02:03 »
Pytanko do osób, które już jeżdżą CC. Jakie jest średnie, podkreślam średnie spalanie w tym samochodzie od momentu zakupu?. Moja siostra ma Yariskę z 2021 roku - średnie spalanie 3,8 na przestrzeni 15 tysi km. Wiem że nie o Yaris tu mowa, ale muszę napisać super autko jako drugie w rodzinie.
Na tych 7,7km, na zimnym silniku, w temperaturze ok. 0-2st.C jest pewnie w okolicach 8 l/100km? Ja zrobiłem kilka jazd testowych w zbliżonych warunkach tj. silnik zimny po nocy, włączona klima na 20st.C, temperatura powietrza 0-2st.C, dystans 19,5km, poranny szczyt komunikacyjny w W-wie (korki, światła), podobna technika jazdy - na CC przy temp. 2st. C wyszło 5,6 l/100km (na półmetku tj. po ok. 9,5km było 6,9 l/100km), na CH-R 2.0L przy temp. 0st.C było 6,6 l/100km (na półmetku 7,5 l/100km), a np. w Kia Niro HEV 141KM, przy 2st.C wyszło 5,5 l/100km (półmetek 6,0 l/100km), ale bywało i mniej. W toyotach startowałem ze wskazaniem 6 kresek z 8 tj. 3/4 stanu, a trasę kończyłem ze stanem 4 z 8 tj. połowa pojemności, co oznacza, że przy następnym teście silnik spalinowy musiałby pracować więcej. W niro na starcie była połowa czyli 2 z 4 (każdy z tych czterech poziomów ma jeszcze po 3 kreski), na początku dużo pracował silnik spalinowy, tak że naładował akumulator do 3/4 pojemności, później częściej się wyłączał, trasę kończyłem z takim samym poziomem jak zaczynałem tj. 2 z 4 poziomów.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 08:12:30 wysłana przez zielenijo »

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1738 dnia: 10 Grudnia 2022, 09:27:41 »
Oglądałem i jeździłem CC kilka razy, i po mieście i ponad 80km za miasto i z mojego punktu widzenia jej główną zaletą jest napęd, reszta przeciętna lub słaba. Skrzynia eCVT na miasto rewelacja, w trasie też nie jest źle (jeździłem DCT i tam są inne problemy w kulturze pracy). Jeśli chodzi o wady, to są dwie (no może jeszcze ta popularność wśród złodziei). Pierwsza to jakość wykończenia/cena. Biorę pod uwagę najtańszą wersję comfort FWD + czujniki parkowania, więc gdyby CC zaczynała się z ceną w okolicach 132tyś zł (czyli tyle ile mniej więcej zaczyna się cennik na TS '23r comfort, o większym rozstawie osi, z większym bagażnikiem i lepszymi plastikami), to na odstającą rurę, słabe wytłumienie, podłokietnik obciągnięty jakąś czarną ceratą i nie w tym miejscu co powinien być, twarde plastiki, brak porządnego zabezpieczenia antykorozyjnego, problemy z nawigacją fabryczną, oraz brak koła dojazdowego, to może machnąłbym ręką (zwłaszcza, że na CC czekania jest 3msc., a na TS ponad rok), ale... cena jednak zaczyna się kilkanaście tyśków wyżej. Druga sprawa, chyba ważniejsza z mojego punktu widzenia, to przestrzeń pasażerska. Jestem średnio-wysoki i jak sobie ustawię fotel kierowcy odpowiednio, to za mną miejsca jest już mało dla kogoś wyższego. Jeszcze po mieście te 0,5-1h można wytrzymać, ale jechać tak kilka godzin w trasę to już mocna niewygoda. Podobnie jest na miejscu pasażera z przodu. Jak ustawię fotel, tak aby temu z tyłu było jako tako, to żeby otworzyć schowek muszę robić gimnastykę nogami. To dla kogo dedykowany jest ten samochód dobrze pokazuje reklama w TV, dwójka dorosłych i dwóch kilkulatków z tyłu. Dla 3-4 wysokich osób nie będzie wygodnie, no może poza kierowcą.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 10:03:19 wysłana przez zielenijo »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1739 dnia: 10 Grudnia 2022, 13:37:57 »
o dla kogo dedykowany jest ten samochód dobrze pokazuje reklama w TV, dwójka dorosłych i dwóch kilkulatków z tyłu.
, i te nastolatki wrzucają kije hokejowe do bagażnika jakby to była paka ciężarówki, a długość kija dla takiego młodzika to 50-55" więc kije zrobiono na potrzeby reklamy, bo normalnie to trzeba byłoby się nagimnastykować, żeby je tak sobie ułożyć.  Zgadzam się z całą Twoją opinią w całej rozciągłości. Samochód jest niewspółmiernie wysoko wyceniony w stosunku co posiada.

A w kwestii eksploatacji, to w mieście to się sprawuje ponoć bardzo elegancko. Ma dużo okazji na doładowanie akumulatorów i wykorzystanie silnika elektrycznego. A jak faktycznie wychodzi spalanie w ruchu poza miejskim i na autostradach ?

zaczyna się cennik na TS '23r comfort, o większym rozstawie osi, z większym bagażnikiem i lepszymi plastikami
a kończy na cenie 63 tyś w maks wersji wyposażenia z dwulitrową hybrydą Cena oficjalna ze strony TMP, bez rabatu dealera

Sa już w salonach do obejrzenia ? Bo w listopadzie nie widziałem. Jeszcze się okaże, że w poprzednim modelu były materiały lepszej jakości, a w nowym jak w CC.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 14:06:34 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl