Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479785 razy)

pireus

• Gość
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1815 dnia: 13 Grudnia 2022, 12:13:44 »
są też przypadki musu bo jazda czymś co wiesz o tym że dzień po gwarancji się rozleci jest średnia.
A co się może rozlecieć dzień po gwarancji? I dlaczego trzeba to robić  właśnie po gwarancji, jeżeli zaraz po niej się rozleci? Nie lepiej to zrobić w ramach gwarancji? A jak rozleci się dzień przed końcem gwarancji to jakie nieszczęście się stanie? Już się boję i czekam na koniec gwarancji, tylko nie wiem co mam wtedy zrobić , żeby następnego dnia coś się nie rozleciało.
Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem przedłużając gwarancję.
Ale w tej półce cenowej ciężko już o wyciszony samochód.
To przejedź się np. Peugeot.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 12:15:36 wysłana przez pireus »

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #1816 dnia: 13 Grudnia 2022, 12:58:15 »
Kupując nowy samochód konfiguruje się go pod siebie i to całkiem naturalne i normalne, a jeśli czegoś konfigurator nie obejmuje (w tym przypadku wygłuszenie) to zamawia się to gdzie indziej i to też normalne (jeśli się nie traci gwarancji).

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1817 dnia: 13 Grudnia 2022, 13:34:02 »
Polecam zmienić tarcze hybrydy na klasyczny obrotomierz
W CC jest taka opcja wyświetlacza ? Czy chcesz podłączać niezależny obrotomierz ?
W hybrydzie i tak nie masz dużej kontroli nad tym co robi silnik spalinowy, poza delikatnym operowaniem pedałem gazu.
Jest taka opcja w CC, dobierasz jakie chcesz mieć zegary i może być obrotomierz zamiast wskaźnika eco/power itd

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1818 dnia: 13 Grudnia 2022, 13:57:26 »
Może taki offtop ale mnie to interesuje. Jak ma sie zegary i ustawi się aby były dwie tarcze. To można mieć 3 rzeczy widoczne, w lewej tarczy, miedzy nimi oraz prawej. Jak to jest gdy ustawi się wersje z jedną tarczą? Tez są 3 sekcje gdzie prezentuje różne informacje?
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1819 dnia: 13 Grudnia 2022, 18:41:59 »
A co się może rozlecieć dzień po gwarancji? I dlaczego trzeba to robić�  właśnie po gwarancji, jeżeli zaraz po niej się rozleci?
Jak by Ci tu powiedzieć wszystkie silniki tsi z danych roczników/wypustów raczej nie dożywały końca gwarancji. Nadmienię żebyś tego nie negował bo jest cały przemysł w pl który poprawia silniki vw w zakresie rozrządów, tłoków i pierścieni. Nie myl z naprawianiem tylko jest to poprawianie. Takich kwiatków w poszczególnych firmach jest naprawdę dużo. Można pisać i pisać.

Już się boję i czekam na koniec gwarancji, tylko nie wiem co mam wtedy zrobić , żeby następnego dnia coś się nie rozleciało.
Nie bądź sarkastyczny bo wystarczy trochę zgłębić poszczególne Mercedesy z czym miały problemy żeby się przekonać iż Twoje auto nie jest wyznacznikiem szczęśliwości użytkowania wszystkich MB.  Poczytaj co poprawiono po poprzednim modelu GLA.

To przejedź się np. Peugeot.

Nie wiem w jakim kontekście mam odbierać jazdę pugiem. Jest wnętrze lepsze od toyot, jest więcej bajerów ale trzeba dodać iż pug do silników pur tech miał benzyny z udanej współpracy z BMW czyli sławne thp. Gdzie tak właściwie wadliwy nie był tylko dekiel zaworów.
Potem masz diesle no i te o oznaczeni "blue" hdi no samo szczęście . Psujące się zbiorniki adblee, pękające obudowy teromstatów i wiele innch.

Więc spoko nie wiem co bym wolał  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1820 dnia: 13 Grudnia 2022, 19:06:17 »
Jak by Ci tu powiedzieć wszystkie silniki tsi z danych roczników/wypustów raczej nie dożywały końca gwarancji
Jeżeli nie dożywały końca gwarancji to po co piszesz , że trzeba naprawiać dzień po tym jak gwarancja się skończy? Mam czekać z popsutym samochodem, aż skończy sie gwarancja i naprawiać go na własny koszt?
Twoje auto nie jest wyznacznikiem szczęśliwości użytkowania wszystkich MB.�
To chyba też trzeba naprawiać gdy gwarancja obowiązuje a nie dzień po. Po upływie gwarancji to ja go sprzedam.
Nie wiem w jakim kontekście mam odbierać jazdę pugiem.
Pisaliśmy o wnętrzu jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem i w takim kontekście masz to odbierać. O silniku nie wspominałem.
Dalej mnie nie uświadomiłeś co się może rozlecieć dzień po gwarancji i dlaczego należy czekać aż ona minie, żeby coś zrobić. Raczej należy robić wszystko w czasie gwarancji. żeby nie ponosić kosztów. Ale są różne stany umysłu.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 19:10:50 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1821 dnia: 13 Grudnia 2022, 19:39:59 »
Jeżeli nie dożywały końca gwarancji to po co piszesz , że trzeba naprawiać dzień po tym jak gwarancja się skończy? Mam czekać z popsutym samochodem, aż skończy sie gwarancja i naprawiać go na własny koszt?
Znowu manipulujesz przeczytaj jeszcze raz.

To chyba też trzeba naprawiać gdy gwarancja obowiązuje a nie dzień po. Po upływie gwarancji to ja go sprzedam
Wszystko jest proste, jak wiesz że auto po gwarancji pójdzie do sprzedania. Wtedy jest git.
Pisaliśmy o wnętrzu jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem i w takim kontekście masz to odbierać. O silniku nie wspominałem
Tak umiem czytać i napisałem to:

Jest wnętrze lepsze od toyot, jest więcej bajerów
Już przeczytałeś ?

Dalej mnie nie uświadomiłeś co się może rozlecieć dzień po gwarancji i dlaczego należy czekać aż ona minie, żeby coś zrobić. Raczej należy robić wszystko w czasie gwarancji. żeby nie ponosić kosztów. Ale są różne stany umysłu.
Odpocznij i się nie ośmieszaj przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1822 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:15:57 »
Polecam słownik, a w nim hasło „manipulować”, bo zarzucasz to wszystkim swoim oponentom.
A to Ty piszesz raz kolega, pózniej kolega staje się pracownikiem itp.

Wracając do tematu, co należy dopilnować przed końcem gwarancji w Toyocie i o czym wiemy już dziś:
- przekładnia kierownicza, od 2006 roku Toyota ma z tym problem, końcówki zrobią z 200tys. km, przekładnia już nie,
- w manualnej skrzyni (dla mnie na dziś Toyota bez hybrydy to pasmo nieszczęść), łożysko 6 biegu, polecam kontakt z obojętnie którą firmą specjalizującą się w regeneracji skrzyń biegów, wyjaśnią ile skrzynia wytrzyma,
- w dieslach (wyjątkiem jest 1.4), padało wszystko, od opadających tulei w 2.0 po wypalone tłoki w 3.0, legenda o IS 2.0d na zachodzie Europy ciągnie się do dziś, Lexus na zachodzie w zasadzie nie istnieje,
- w CVT polecam sprawdzić czy jest hak, jak było coś ciągnięte, to skrzynia do wyrzucenia, naciągają się metalowe taśmy, podobno jeszcze nikt tego nie ogarnia w sensownych pieniądzach,
- o korozji nie będę się rozpisywał bo szkoda bić pianę,
- z najnowszych modeli w rav4 AWDi, trzeba przypilnować złącza tylnego silnika https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52581.0.html, to jest ważne info dla użytkowników CC AWDi, bo nie wiadomo jak tam to przyłącze rozwiązali.

Więc nie jest tak różowo, jakby się mogło wydawać, z jakiegoś powodu Toyota już tak nie bryluje w rankingach niezawodności.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 22:20:56 wysłana przez KubaCamry »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1823 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:18:40 »
.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1824 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:33:56 »
- przekladnia kierownicza to raczej mały problem, problem to wypalone tłoki mogą być.
- łożysko w skrzyni ? Koszt robocizny, wyjecia i wymiany łożyska za parę złotych. Do naprawienia.
- diesle jak diesle . W każdej marce są buble id 1.5 dci po 2.0 vw 140km co padało wszystko. I jakoś do dzisiJ je robią.
- cvt to są stare trupy już I porą je wymienić na nowsze ecvt.
- korizja... widział Pan mercedesy ? I mazdy ? ;)
- zlaczka silnika elektrycznego. Faktycznie straszny problem, kostka dwóch kabli. A aso cały naped wymienia?? Po co? Forum od razu tworzy historie...  Znam przykład wymiany całego silnika w Aso toyota bo był wyciek oleju. I zamiast simmering wymienić to poszedł kompletny motor. Toyota placi - Aso zarabia.

Więc te wady to nie wady a jedynie drobne naprawy w Toyocie jak w każdej marce.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1825 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:41:52 »
- przekladnia kierownicza to raczej mały problem, problem to wypalone tłoki mogą być.
- łożysko w skrzyni ? Koszt robocizny, wyjecia i wymiany łożyska za parę złotych. Do naprawienia.
- diesle jak diesle . W każdej marce są buble id 1.5 dci po 2.0 vw 140km co padało wszystko. I jakoś do dzisiJ je robią.
- korizja... widział Pan mercedesy ? I mazdy ? ;)
- zlaczka silnika elektrycznego. Faktycznie straszny problem, kostka dwóch kabli. A aso cały naped wymienia?? Po co? Forum od razu tworzy historie...  Znam przykład wymiany całego silnika w Aso toyota bo był wyciek oleju. I zamiast simmering wymienić to poszedł kompletny motor. Toyota placi - Aso zarabia.

Więc te wady to nie wady a jedynie drobne naprawy w Toyocie jak w każdej marce.
Eee ze skrzynia temat przerabiałem z łożyskiem 5 biegu w Corolli 1,4d4d z 2006r przy przebiegu ok 200 000km - Łożysko tylko dostępne było oryginał, brak zamienników - robota w stacji Bosch 2500zl w okolicy 2016 roku to było sporo a Aso liczyło naprawę pod 4 000PLN wiec nie moge się zgodzić że Ta naprawa to nie pierdoła… ale fakt to była jedyna naprawa - nic innego oprócz eksploatacji i szybko przepalających się żarówek H7

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1826 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:58:46 »
Ok 2500k. To teraz wezmy diesla w którym lecą wtryski piezoelektryczne, których nie można regentowac. Koszt 4000-8000 tys.. a gdzie dwumasy, egr, pompy CR, Padających rozrządów, zatartych pomp wody, turbin, dpf, kia sprzęgła 2x dct przy 60 tys km.. za 5-6k

Jak ktoś dobrze trafi diesla to ma takie COMBO przy 180-220 tys . A i benzyna potrafi nie wiele mniej..

Współczuję że wydałeś 2500. Istny dramat ta toyota na 200 tys km.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 23:03:19 wysłana przez Crosscorolla »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1827 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:07:39 »
A to Ty piszesz raz kolega, pózniej kolega staje się pracownikiem itp
Nie traktuj ludzi jak idiotów bo korzystasz tylko na tym że nikt nie wraca do tego co pisałeś wcześniej. Powtórzę Ci drugi raz bo po pierwszym nie zrozumiałeś. Kolega mój wieloletni stał się moim pracownikiem. Nazywam go dalej kolega bo tak jest kulturalnie. Rozumiesz nasz Kubusiu ? Czy jeszcze raz do tego wrócisz ?

Wracając do tematu, co należy dopilnować przed końcem gwarancji w Toyocie i o czym wiemy już dziś:
- przekładnia kierownicza, od 2006 roku Toyota ma z tym problem, końcówki zrobią z 200tys. km, przekładnia już nie,
- w manualnej skrzyni (dla mnie na dziś Toyota bez hybrydy to pasmo nieszczęść), łożysko 6 biegu, polecam kontakt z obojętnie którą firmą specjalizującą się w regeneracji skrzyń biegów, wyjaśnią ile skrzynia wytrzyma,
- w dieslach (wyjątkiem jest 1.4), padało wszystko, od opadających tulei w 2.0 po wypalone tłoki w 3.0, legenda o IS 2.0d na zachodzie Europy ciągnie się do dziś, Lexus na zachodzie w zasadzie nie istnieje,
- w CVT polecam sprawdzić czy jest hak, jak było coś ciągnięte, to skrzynia do wyrzucenia, naciągają się metalowe taśmy, podobno jeszcze nikt tego nie ogarnia w sensownych pieniądzach,
- o korozji nie będę się rozpisywał bo szkoda bić pianę,
- z najnowszych modeli w rav4 AWDi, trzeba przypilnować złącza tylnego silnika https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52581.0.html, to jest ważne info dla użytkowników CC AWDi, bo nie wiadomo jak tam to przyłącze rozwiązali.

Nie wiem po co to piszesz gdyż zaprzeczasz swojemu przyjacielowi. Fajnie że zgodziliśmy się chociaż w tym temacie iż  często trzeba coś zmienić/poprawić przed końcem gwarancji.

Zapomniałeś jeszcze o kilku istotnych sprawach np. valvematic, łuszczący się plastik deski w Lexusie is200/300, wymiana sprężyn zaw. w silnikach Ur, wymiana napinacza rozrządu Ur, problem czujników cofania LS, problem skrzypienia deski Gs, problem subvufera Mark Levinson, pasy Takata, problem bębna vvti. Do tego dziwne historię np. heble w 97r z LS ucf20 są kiepskie tarcze się wyginają zaciski 2tłoki po lifcie są z supry MK4 4tłoki po czym wchodzi następca a producent wraca do starych podwójnych tłoków i małych tarcz.

Podzielić Ci na roczniki i modele ?

Co do diesli to widzę że nie odrobiłeś pracy domowej bo serie ad są najgorszymi dieslami jakie wypuściła toyota i  ich mnogość wad jest naprawdę duża. To co napisałeś jest czubkiem góry lodowej i nie dotyczy lexa is200d tylko 220d. Totalny niewypał w każdym aspekcie. Kolejna sprawa to problem lexa w Eu nie jest w postaci is220 który zakończył swój żywot pewnie z 15lat temu tylko gdzie indziej. Lexus benzynowe dalej trzymają bardzo mocno cenę często kosztując X2 w stosunku do diesla.
A hybrydy osiągają szalone ceny.
No i co to za info o 3,0 i tłokach ?

Ale jak coś mogę Ci podsunąć kilka stronek będziesz miał w pigułce to co napisałeś tylko o większości marek.

Współczuję że wydałeś 2500. Istny dramat na 200 tys km.

Jest to wadą i nie da się tego ukryć. Na tą chwilę jest to koszt koło 3k+ robota. Często ze sprzęgłem.

Podobny problem tyczy się m32 tylko że szybciej, BMW/mini opcja 5b taniej o 1k opcją 6b 3k., VW manuał 6b 3,5k, mazda itd. Busy master)Vivaro/trafić itp.nagminne 3k regeneracja.

« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 23:20:51 wysłana przez ledziu »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1828 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:13:35 »
- zlaczka silnika elektrycznego. Faktycznie straszny problem, kostka dwóch kabli. A aso cały naped wymienia?? Po co? Forum od razu tworzy historie...
Polecam doczytać co to jest cvt i ecvt. Bo różnią się zasadniczo, a cvt nie jest żadnym trupem, a ecvt nie jest jej następczynią. Po za napędem hybrydowym, ecvt nie jest do zastosowania. Zresztą Toyota cały czas pracuje nas tym modelem skrzyni. Ostatni dodali „fizyczny” pierwszy bieg i działa to całkiem fajnie.
Co do złącza to jest tam kostka i gniazdo, jak Ci skoroduje gniazdo to już tak prosto tego nie wymienisz.
Z tym lejącym silnikiem i wymianą to Cię fantazja poniosła :).
Mam znajomych co mieli Corollę Verso 2.0. Po 3,5 roku i 75 tys. km opadły tuleje. Auto regularnie serwisowane w ASO. Wystawili fakturę na 8 tys., nie było mowy o żadnej gwarancji.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1829 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:16:12 »
Ok 2500k. To teraz wezmy diesla w którym lecą wtryski piezoelektryczne, których nie można regentowac. Koszt 4000-8000 tys.. a gdzie dwumasy, egr, pompy CR, Padających rozrządów, zatartych pomp wody, turbin, dpf, kia sprzęgła 2x dct przy 60 tys km.. za 5-6k

Jak ktoś dobrze trafi diesla to ma takie COMBO przy 180-220 tys . A i benzyna potrafi nie wiele mniej..

Współczuję że wydałeś 2500. Istny dramat ta toyota na 200 tys km.
Ale ja na to nie narzekam ;)- naprawde byłem zadowolony z tego auta- auto kupilem z przebiegiem 160k i sprzedałem gdy miało 305k. Sprzedałem bo powoli ruda na zewnatrz zaczęła wychodzić - co nie zmienia faktu że z tym autem miałem naprawdę spokojną głowę dlatego tez podświadomie sympatia do marki, wiec wybór padł na Corollę Cross - dziś w salonie powiedziano mi ze 21 Grudnia auto wjedzie do polski a w aplikacji jeszcze nie dojechał do Belgii:) w pierwszej połowie stycznia rzekomo odbiór

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl