Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479767 razy)

pireus

• Gość
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2220 dnia: 15 Stycznia 2023, 13:51:04 »
Czy 70 dB to dużo?
Powyżej 40 dB: możliwe problemy z nauką i koncentracją Powyżej 60 dB: możliwe uszkodzenia słuchu po dłuższym narażeniu na hałas. Powyżej 65 dB: o 20% wyższe ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia w przypadku dłuższego narażenia na hałas.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2221 dnia: 15 Stycznia 2023, 14:16:05 »
Polecam lekturę by wiedzieć, że 70dB to średnia dla aut.
https://www.wyborkierowcow.pl/halas-przy-predkosci-autostradowej-ranking/

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2222 dnia: 15 Stycznia 2023, 14:20:02 »
To się popisałeś... stojące auto na wolnych obrotach to ok 60 bdB. Wg ciebie możliwe uszkodzenie słuchu. ??

Ok masz racje CC powoduje raka , HIV i choroby serca. Bo ma 70dB. Z tym że każde auto przy 130 ma srednio 68-72 dB.

Sprawdz zanim napiszesz kolejny głupotę.

Będę wracał później i pojadę 130 km/h bo każdy podaję do 130 glosnosc. A nie 140. Dla 80 km oko 62-64 dB . Dodam że spalanie kupiłem sonomotr żeby sprawdzić teorie spiskowe i piprzenie o tym jak głośne jest auto.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 14:23:16 wysłana przez Crosscorolla »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2223 dnia: 15 Stycznia 2023, 14:22:21 »
Polecam lekturę by wiedzieć, że 70dB to średnia dla aut.
https://www.wyborkierowcow.pl/halas-przy-predkosci-autostradowej-ranking/

Tak było 5 lat temu - od tego czasu wiele się zmieniło (Toyota została dalej w tym zakresie kilka lat w tyle)  :laugh:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2224 dnia: 15 Stycznia 2023, 14:55:44 »
Podaj konkretne przykłady 5 lat temu i teraz tych samych modeli z podobnym napędem. Ja widzę na przestrzeni  lat, że jest źle i coraz gorzej w tej dziedzinie.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2225 dnia: 15 Stycznia 2023, 15:00:20 »
Sprawdz zanim napiszesz kolejny głupotę.
Publikacje medyczne. Wiem jesteś mądrzejszy

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2226 dnia: 15 Stycznia 2023, 15:33:34 »
Więc kup miernik i zbadaj swojego gla, wyjdzie 69 ??. Też będziesz gluchy z rakiem bo wdychasz plastki z tapicerki. Jak wogole możesz tym autem jeździć?? Na koń przyjacielu ! Będzie zdrowo.. tylko co  z CO z d***y konia ?? Badania dowodzą ze ocieplają klimat metanem. Konia też odstaw jednak.

Możemy juz skarżyć producentów aut, przez nich ogluchnieny... pokaz mi auto ponizej 60 dB przy 130 km, każdy musj je kupić bo inaczej czeka nas rak i gluchota.. :((

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2227 dnia: 15 Stycznia 2023, 16:32:36 »
Możemy juz skarżyć producentów aut, przez nich ogluchnieny... pokaz mi auto ponizej 60 dB przy 130 km, każdy musj je kupić bo inaczej czeka nas rak i gluchota.. :
Ty jesteś tak głupi? czy tylko takiego udajesz. Wartości o których mówię dotyczą badań oddziaływania dźwięku na słuch w długim czasie. Nikt nie jeździ samochodem 24h/dobę. A hałas powyżej 70 db , świadczy o źle wyciszonym samochodzie. Dźwięk o natężeniu 70 dB jest 10-krotnie głośniejszy niż ten o natężeniu 60 dB.
z rakiem bo wdychasz plastki z tapicerki.
Tapicerkę mam z prawdziwej skóry  :grin: a wnętrze  nie śmierdzi chińskimi trampkami jak w niektórych samochodach z Azji.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 16:36:42 wysłana przez pireus »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2228 dnia: 15 Stycznia 2023, 17:08:50 »
Chyba na niektórych właścicieli już wpływa ten poziom hałasu, bo jacyś tacy sfrustrowani i agresywni :).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2229 dnia: 15 Stycznia 2023, 17:14:20 »
Chyba na niektórych właścicieli już wpływa ten poziom hałasu, bo jacyś tacy sfrustrowani i agresywni
Będzie trzeba dopisać te dodatkowe objawy do wyników przeprowadzonych badań  :grin:

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2230 dnia: 15 Stycznia 2023, 19:10:29 »
Jazda 130 km/h. Autostrada mokra plus wiatr. Średnio 68.5 dB. ( cały czas trzymalo 68.1-69 dB)

Skoro nikt nie jeździ 24 to kogo to dotyczy ??? Nikogo.. chyba że użytkowników GLA bo oni ponoć śpią w autach po 48h bo tak są zadowoleni z jakości że nie mogą uwierzyć w tą jakość.

Z drugiej strony,  mercedes ma plastik nie z tej ziemi... ABS i PP robiony przez dziwice w jedwabnych rekwiczkach które zasuwaja na wtryskarkach bo to mercedes
dla klienta prymium :D i dla nich te plastiki są specjalnie źle dopasowane żeby skrzypiały jak w Skodzie 105L. Klasa B,  C klasa E ?? Coś wiadomo ??? Prymium że hoho

https://youtube.com/shorts/D_JNAxsQCVs?feature=share

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2231 dnia: 15 Stycznia 2023, 19:53:42 »
azda 130 km/h. Autostrada mokra plus wiatr. Średnio 68.5 dB. ( cały czas trzymalo 68.1-69 dB)

Skoro nikt nie jeździ 24 to kogo to dotyczy ??? Nikogo.. chyba że użytkowników GLA bo oni ponoć śpią w autach po 48h bo tak są zadowoleni z jakości że nie mogą uwierzyć w tą jakość.

Z drugiej strony,�  mercedes ma plastik nie z tej ziemi... ABS i PP robiony przez dziwice w jedwabnych rekwiczkach które zasuwaja na wtryskarkach bo to mercedes
dla klienta prymium :D i dla nich te plastiki są specjalnie źle dopasowane żeby skrzypiały jak w Skodzie 105L. Klasa B,�  C klasa E ?? Coś wiadomo ??? Prymium że hoho

Kopiesz się z koniem   :-)

Za chwilę dowiesz się że 70db to dużo bo:

Czy 70 dB to dużo?
Powyżej 40 dB: możliwe problemy z nauką i koncentracją Powyżej 60 dB: możliwe uszkodzenia słuchu po dłuższym narażeniu na hałas. Powyżej 65 dB: o 20% wyższe ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia w przypadku dłuższego narażenia na hałas.

A potem drobna przeróbka :

Wartości o których mówię dotyczą badań oddziaływania dźwięku na słuch w długim czasie. Nikt nie jeździ samochodem 24h/dobę.

Crosscorolla nie wygrasz nawet mając opisywane auto+ sonometr oraz robiąc pomiary  :-)

Ty jesteś tak głupi? czy tylko takiego udajesz.

I o tym też pamiętaj  :-)

Crosscorolla odpuść bo potem będzie Pan Pi + Ku  przerobią każde słowo które tu napisałeś. Jak na to zwrócisz uwagę to będziesz głupi bo akurat Pi myślał o czym innym.

Jak masz wątpliwości to sprawdź czemu słowo laweta jest wytłuszczone... :-)

Kolejność jest następująca-laweta, diagnostyka, naprawa.

P.S.

Fajnie jak byś zrobił pomiary w zakresach kmh takich jak są ogólnie dostępne w tabelkach. Zobaczymy MB vs Tojka

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2232 dnia: 15 Stycznia 2023, 20:02:31 »
O jakie tabelki ci chodzi ?? O glosnosc ?? To porobię, nie ma problemu. Tylko proszę o sugestie.
Narazie jest

140 - 70 dB
130 - 68.5 dB
80-90 - 64 dB.

Przyspieszanie do 4 tys obrotów ok 72-74

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2233 dnia: 15 Stycznia 2023, 20:53:37 »
To dla porównania w RAVce mierzyłem w październiku 2021:
km/h   dB
0      36
50      55
60      56
70      59
90      60
100      61
110      62
120      64
130      65
140      67

ps.
pomiary były wykonywane przy podanych prędkościach dwukrotnie w dwóch RAV4 (mój i pożyczony z salonu),
różnice przy poszczególnych prędkościach pomiędzy pomiarami były do max 1dB - powyżej wartości uśrednione,
w obydwu autach były zamontowane takie same modele opon: Dunlop Grandtrek PT30 225/60 R18 100H
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 21:04:35 wysłana przez Markid »

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #2234 dnia: 16 Stycznia 2023, 00:19:25 »
Zacznę trochę nieskromnie. To co niektórzy z Was widzieli na YouTube jako projekt wrocławskiej firmy w zakresie wygłuszenia CC to była moja CC. Wygłuszeniu poddałem słupki A, podszybie, nadkola, drzwi oraz bagażnik z klapą. Mam pełną dokumentacje foto przed i po wygłuszeniu. Jedno jest pewne. W naszym aucie fabrycznie brak jest wygłuszenia. Jednym elementem wygłuszającym jest niewielka mata na masce od komory silnika. I na tym koniec. Auto po wygłuszeniu jest zauważalnie cichsze. Ale, źe ludzki słuch to w dużej mierze rzecz subiektywna więc teraz podaje liczby. Zaznaczę, że oba testy były robione w prawie identycznych warunkach na oponach zimowych (michelinach). I tak przy:
                  Przed     Po
100 km/h     66 dB     63 dB
120 km/h     67 dB     64 dB
140 km/h     70 dB     67 dB

przy prędkościach pomiędzy 60 a 80 km/h testów nie robiłem ale jest także ciszej. Podsumowując to:
1.Mogę uznać, że operacja wygłuszenie powiodła się, choć nie odbyła się bez kosztowo  :-(
2.W tej chwili, głównym źródłem hałasu jest silnik ale z samodzielnym wygłuszeniem komory silnika i grodzi może być  problem (patrz wypowiedź red. Pertyna). Nadzieja jest w tym, że stanie się cud i Toyota zrobi wygłuszenie komory silnika w ramach akcji serwisowej. Z drugiej strony nadzieja matką głupich
3. Nie wiem czy dysponuje właściwą wiedzą ale nasze CC mają przednią szybę o podwyższonej dźwiękoszczelności ale boczne szyby już nie. I niestety w niektórych przypadkach jest to zauważalne np przy mijaniu samochodów ciężarowych jadącym np. z prawej strony. Toyota CHR ma podobno także cichsze szyby boczne.
4. Trzeba będzie sprawdzić czy np. zakrycie otworu pomiędzy roletą a linią brzegu tylnich siedzeń coś da, bo też może być potencjalne źródło hałasu.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2023, 00:24:28 wysłana przez Gilmur »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl