średnia prędkość licznikowa 128km/h (realnie 120, swoją droga te przekłamanie licznika jest spore)
no własnie tez to zauwazyłem w swoje AVE. Przy 140 km/h tak naprawdę było 126, a przy 50 km/h było 46 km/h. Ten ostatni pomiar robiony był GPS telefonu, GPS fabrycznej navi oraz tablicą z radarem ustawioną przy drodze.
A to producent nie powinien, czasem tak projektować samochód , żeby nie był aż tak mocno podatny na boczny wiatr?
oczywiście, że powinien. Co prawda ten wpis był pojedynczy, ale był, więc być może ma po prostu jakis problem z zawieszeniem.
Auto tej wielkości i o tej masie będzie mocno reagowało na boczny wiatr. Jak chcesz oszukać fizykę, to dołóż z 300kg w podwoziu, załóż szersze koła, obniż i usztywnij zawieszenie.
co do zawieszenia, to chyba trzeba skierować to do producenta, a nie użytkownika, podobnie jak do rozłożenia masy. Koła są w CC w miarę szerokie - 245 mm, to jest naprawdę sporo, inne samochody z tego segmentu maja 215 mm szerokości opon i jakoś dają radę,, ale za to z większym prześwitem, czyli są wyższe. Nie ma idealnego samochodu, a wiatr jest bardzo wkurzający i często niebezpieczny, zwłaszcza w samochodach wysokich. Do czynników jaki mają wpływ na boczny wiatr powinieneś dodać jeszcze układ kierowniczy, który ma istotny wpływ tak samo jak sztywność zawieszenia oraz działanie takich systemów jak ESP.
Na podatność na boczne podmuchy wiatru narzekają też właściciele Seata Ateca, czy VW Tiguanów, a ten sam właściciel Ateca, twierdzi że w poprzednim aucie, Skodzie Yeti tego zjawiska nie było. Pytanie nasuwa się tylko jak mocno podatna jest na boiczny wiatr CC ? A może koleś po prostu jest niedzielnym kierowca, nigdy nie jeździł wysokim samochodem i takie odniósł wrażenie.
W Kia XCeed jak wsiadłem w salonie to szybko wysiadłem bo nooo śmierdziało 
siedziałem w XCeed, ba nawet jechałem, bo takie coś sobie kupił kumpel. Siedziałem w Sportage, jechałem nowym Tucsonem. Nie czułem żadnych specyficznych, czy nieprzyjemnych zapachów. Chyba lekko przesadzacie z tym smrodem, rodem z chińskich klapek ze sklepu. wszystko za 5 złotych.