Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479581 razy)

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2355 dnia: 24 Lutego 2023, 09:01:24 »
W tym samym czasie konfigurowałem CC i karoqa.
Cena wyszła właściwie identyczna. Różnica kilku tysięcy jest do zniwelowania w negocjacjach (mówię, że chce kupić to auto, ale konkurencja daje 3-4k mniej - to jak najbardziej działa).
Wyposażenie? Przewaga karoqa to matrixy, podgrzewana przednia szyba i bezdotykowy bagażnik. Przewaga toyoty to lepszy pakiet "autonomicznej" jazdy, ciut lepsze systemy bezpeiczeństwa ogólnie, trochę lepsze kamery 360 ze względu na większy ekran i ciut lepszą jakość, elektryczny fotel kierowcy (moja konfiguracja karoqa tego nie miała). Pomijając matrixy, wyposażenie właściwie można uznać za identyczne. Biorąc pod uwagę, że cena karoqa w takiej konfiguracji jest ciut wyższa, można dla uproszczenia powiedzieć, żę wyposażenie i cena są identyczne.
Napęd? Pojemnosć i moc identyczne. Hybryda to hybryda. Ktoś lubi, ktoś nie, ale na pewno jest to droższy mechanizm. Na pewno jest też bardiej niezawodny. Nie ma sprzęgła do wymiany (mnóstwo osób na forum skody pisze o konieczności wymiany dwóch sprzęgieł w DSG po 30-40k km). Hamulce w hybrydach (jeśli ktoś umie jeździć) właściwie się nie zużywają. Do tego jeszcze takie rzeczy jak rozrusznik itp. No napęd to istotna przewaga toyoty. Skrzynia? Co kto lubi. Spalanie? Toyota - miasto 5-6, autostrada 7-8, wioski - 4-5. Skoda - miasto 9-12, autostrada 8-10, wioski - 6-7. Średnio trzeba liczyć 2,5 l mniej w toyocie, co przy 100k km daje przy obecnej cenie paliwa 15-20 k różnicy. A to sprawia, że toyota staje się tańsza.
Wykończenie? Ok, karoq ma lepsze, chociaż plastiki nie są jakieś dużo bardziej miękkie niż w toyocie. Obydwa samochody są wykonane przeciętnie/ok. Lekka przewaga skody
Funkcjonalność? Przewaga skody, ale nie ma co się rozwodzić, bo to jest trudno mierzalne. Bagażnik w rzeczywistości w skodzie wcale nie jest aż o tyle większy od cc niż na papierze. W obydwu autach rodziny 2+2 się odnajdą, jeśli nie potrzebują super komfortu
4x4? Niby tradycyjny napęd intuicyjnie lepszy, ale szybciej się popsuje + podobno jest dużo wolniejszy jeśli chodzi o reakcję. Moim zdaniem remis.
Ogólna niezawodność? W forach toyoty mamy narzekania na wyciszenie, wykończenie, a jakiekolwiek tematy dotyczące usterek mechanicznych pojawiają się dopiero w przypadku aut kilkunastoletnich. Każde forum skody to kilkaset tematów usterek różnego rodzaju, nawet w autach kilkuletnich.

Podsumowanie: Toyota, biorąc pod uwagę zużycie paliwa, jest do 20k tańsza niż karoq w tej samej konfiguracji. Cenę karoqa tłumaczy lepsze wykończenie. Moim zdaniem natomiast lepsze wykończenie jest kosztem trwałości. Jest duża szansa, że toyota za kadencji kupującego nie popsuje się w żadnym zakresie i nie będzie trzeba wymienić nawet klocków. W karoqu prawie jak w banku mamy wymianę dwóch sprzęgieł DSG oraz hamulców. No i teraz tylko pytanie, co kto woli :)

Z napędem o takiej mocy, z taką wielkością, z takim wyposażeniem, 4x4 nie ma moim zdaniem w tej cenie żadnej konkurencji.
Jeśli ktoś chce zapłacić mniej, dostanie jeszcze gorzej wykończone i z przestarzałym wyposażeniem suzuki.
Jeśli ktoś może zapłacić więcej, niech przygotuje dodatkowe 30-40k (plus różnice w cenie serwisu) i bierze lexusa, glb, x1, xc40 (te auta wcale nie są super niezawodne).
Jeśli ktoś chce "prestiżu" kosztem wyposażenia i napędu, niech kupuje w cenie katalogowej CC marki premium z trzycylindrowymi silnikami i bez dość podstawowych elementów wypsoażenia (czasem w mercedesie czy czymś trzeba dopłacić nawet za składanie tylnej kanapy).

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2356 dnia: 24 Lutego 2023, 09:28:10 »
Podsumowanie: Toyota, biorąc pod uwagę zużycie paliwa, jest do 20k tańsza niż karoq w tej samej konfiguracji.
Ja bym dodał jeszcze spodziewaną mniejszą utratę wartości Toyoty. Pewnie następne 10k po kilku latach.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2357 dnia: 24 Lutego 2023, 10:12:16 »
No to Kolega od sprzedanej CC teraz dopiero będzie miał pole do popisu na foirach. Żeby miec elektryka w PL to po pierwsze trzeba miec spełnione dwa warunki. Pierwszy, własną chatę z boxem do ładowania, drugi warunek konieczny wraz z pierwszym  - fotowoltaika. Brak pierwszego eliminuje samochód, brak drugiego eli minuje sens posiadania (Obecnie naładowanie KIA EV6 z mocnioejszym zestawem baterii kosztuje więcej niż tankowanie hybrydy. Podnosząc na moment kwestię zmarzniętej reki (oczywiście uważam to za naganną jakość tego egzemplarza CC) Mieszkajac ww Wawie i pracując w nowym biurowcu 4 lata od oddania, w garazu są 2 ładowarki na potrzeby głónego najemcy budynku. Dla gości i pozostałych są kolejne dwie ale już na parkingu zewnętrznym na tyłach drugiego budynku co powoduje, że żeby się podładować np dzisiaj musiałbym miec zmarzniętą nie tylko rękę ale zmoknięta i rękę i d...ę bo do mojego budynku o dładowarki jest 200m  i to dwa razy bo po zakończeniu ładowania szybkiego czyli po jakichś 3h musze odpiąc samochód i opuścić miejsce bo każda sekunda po zakończeniu ładowania jest płatna (nie pamiętam godzina chyba wychodzi 18zł) Wracajac do domu ja nie mam gdzie się podpiąć bo na MIasteczku Wilanów najbliższ aładowarka jest kilometr od domu i ze względu na to, ze w cholee elektyków jest to prawie nigdy stanowiska nie są puste. Musiałbuym zsynchronizowac ładowanie z zakupami bo co niby mam przy tejładowarce tam robic no chyba ze EKO to również spacer (patrz dzisejsza pogoda) kimoletr w jedna kilometr w drugą. Jest jeszcze opcja sąsiada , który ma Leafa i wyrzuca kabelek pomaranczowy rodem z Leroy Merlin przez okno :) POwaga to nie żart. Z ciekawości pytałem. Montaz boxa to wraz uzgodnieniami ciągnięceim nowej elektryki po garażu, koniecznoscia zgody wspólnoity itd itd jakies klikadziesia tysięcy złotych. Nochyba ze będzi ewiecej chętnych to koszty tego podłaczenia do boxa rozłożyły by się. Jest jeszcze trywialnie głupi powód dlaczego np mój sąsaid nie mógłby sobie tego boxa sprawić. Powaga. To nie kolejny żart. Większośc miejsc w naszym budynku jest tak skonstruowana, ze jkiedy on wjeżdża swoim XC90 to ani z przodu ani z boku nie ma nawet milimetra miejsca . Gdyby zamontował boxa musiałby albo wystawać po za miejsce albio stanąć mi na drzwiach i wysiadać od strony pasażera. Pisze zupełnie poważnie. Ja rozpatrywałem opcje ponieważ poszła fama ze korporacyjnie mogą  nam kazać kupować pluginy, bo sam elektryka w życiu nie kupiłbym. Nawet nie chodzi o toyotę bo to pomyłka do kwadratu ale np. taki ev6  spodobal mi się . Tesla to szrot. Chodzi o komfort.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 10:16:06 wysłana przez EMJOT »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2358 dnia: 24 Lutego 2023, 11:10:14 »
Tesla to szrot. Chodzi o komfort.
Nie wiem dlaczego szrot, ale komfort jazdy był w/g mnie bardzo zadawalający. Cichutko i wygodnie.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2359 dnia: 24 Lutego 2023, 11:32:39 »
Tesla to szrot. Chodzi o komfort.
Nie wiem dlaczego szrot, ale komfort jazdy był w/g mnie bardzo zadawalający. Cichutko i wygodnie.
Szrot jakościowy. Słowo "chodzi o komfort" odnosiło się do użytkowania elektryka i podsumowania postu, a ten w mieście W PL nawet w Stolicy jest trudnydo określenia inaczej niż poniżej krytyki.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #2360 dnia: 24 Lutego 2023, 11:38:09 »
Żeby miec elektryka w PL to po pierwsze trzeba miec spełnione dwa warunki. Pierwszy, własną chatę z boxem do ładowania, drugi warunek konieczny wraz z pierwszym  - fotowoltaika. Brak pierwszego eliminuje samochód, brak drugiego eli minuje sens posiadania

Ja spełniam oba z nawiązką. Tylko to niewiele nie zmienia... Brak opłacalności, głównie z powodu cen nowych aut (elektryków szczególnie). Mam w domu 3 auta  (niedługo dwa bo jeden pójdzie na złom), które razem są warte około 100kPLNów. Jakie choć 2 elektryki mógłbym za to kupić, które dadzą podobnie bezstresową jazdę? Jeden większy poza miasto, drugi mały do miasta... Dodatkowo moje auta są z gatunku tych bezproblemowych, żadnych pasków rozrządu, filtrów cząstek stałych, wtrysków, pomp wysokiego ciśnienia, turbin, kół dwumasowych itp... Olej, filtry czy klocki potrafi zrobić większość mechaników a więcej w kilkuletnich autach na razie nie trzeba. W tym momencie auta elektryczne nie wchodzą w grę. Za kilka/naście lat może nie będzie wyjścia ale mnie to już będzie mniej interesowało...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2361 dnia: 24 Lutego 2023, 11:39:01 »
W PL nawet w Stolicy jest trudnydo określenia inaczej niż poniżej krytyki.
Bo jest to samochód dla określonego nabywcy. Czy szrot jakościowy? Już bym polemizował, bo te wykonane w Niemczech są bez zarzutu. A przepaść technologiczna między CC a Teslą jest olbrzymia. Jak wejdzie Tesla Model 2, pewnie chętnie ją kupię.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 11:41:27 wysłana przez pireus »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2362 dnia: 24 Lutego 2023, 12:27:33 »
W PL nawet w Stolicy jest trudnydo określenia inaczej niż poniżej krytyki.
Bo jest to samochód dla określonego nabywcy. Czy szrot jakościowy? Już bym polemizował, bo te wykonane w Niemczech są bez zarzutu. A przepaść technologiczna między CC a Teslą jest olbrzymia. Jak wejdzie Tesla Model 2, pewnie chętnie ją kupię.
NIe twierdzę, że to POlonez ale za pewną cenę jakośc jednak zobowiązuje. Prosta zasada. A Tesla za wyjątkiem modelu 3 z ceną plasuje sie w tradycyjnych markach juz w modelach moooooocno premium.
Żeby nie być gołosłownym model S standardowy bez jakichkolwiek pakietów jest droższy o 30tys od Mercedesa klasy S wrówniez w wersji podstawowej. Przepaść jakościowa pomiedzy tymi samochodami jest jak rów mariański.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 12:32:27 wysłana przez EMJOT »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2363 dnia: 24 Lutego 2023, 12:38:56 »
ale za pewną cenę jakośc jednak zobowiązuje.
Odnieś to też do CC. Na samochody droższe niż 300 tys. mnie nie stać, nie porównywałem ich, nie jeździłem nimi, dlatego nie będę się wypowiadał.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 12:43:35 wysłana przez pireus »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2364 dnia: 24 Lutego 2023, 12:44:22 »
Odnieś to też do CC.
nigdy nie pisałem że CC jest premium. Ma jakośc na poziomie samochodów wg obecnych cen w granicach 150-160k wiec jest przeszacowana.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #2365 dnia: 24 Lutego 2023, 13:04:01 »
Odnieś to też do CC.
nigdy nie pisałem że CC jest premium. Ma jakośc na poziomie samochodów wg obecnych cen w granicach 150-160k wiec jest przeszacowana.
W podstawowej wersji kupisz za te 150-160.

Moim zdaniem nie wszyscy jeszcze się przyzwyczaili do nowej rzeczywistości z takimi cenami. Nawet Suzuki i Dacia dziś potrafią tyle kosztować. Jeszcze Nie dawno za te 150-160k  mogłeś wyjechać dobrze wyposażona rav4 - dziś nie do zrobienia. I nawet jak zawrzesz poszukiwania ok 200konnego FWD w typie Cross co zostaje w podobnych gabarytach i podobnej mocy?

VW tiguan 4486mm 1.5 TSI 150KM w podstawie gołej - mniej wyposażone auto niż CC 151 200 to samo przywołany Peugot 3008 który jest podobny wielkościowo minimum 160kz automatem i to za wersje 1.2 3 cyl i 130KM co tam jeszcze może konkurować jeep compas czy opel grandland to wszystko podobnie kosztuje ale z gorszym wyposażeniem na starcie i słabszym silnikiem

Biorąc pod uwage cenę i co za tyle
Pieniędzy możemy kupić to najbliżej rozsądku w podstawowej wersji w okolicach 153k można kupić KIA Sportage 1.6T-GDI 180KM automat naped FWD w wersji L ale nadal to trzeba doposażyć bo corolla w podstawie ma
Aktywny tempomat i pełen pakiet wsparcia kierowcy. Ale auto broni się tym
Ze jest po prostu większe w środku.

Mimo wszystko dzis corolla Cross to taki rozsądny wybór. I nie pisze tak bo ja go kupilem - tylko na podstawie tego co dostajemy w ramach tych 150-160k
Mocny silnik jest, podstawowe wyposażenie z zakresu wsparcia kierowcy jest i ekonomika użytkowania jest. Jak się chce więcej za mniejsze pieniądze to trzeba szukać w segmencie hatchbacków/kombi klasy C a nie crossowerów klasy C

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 13:09:50 wysłana przez KLP89 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2366 dnia: 24 Lutego 2023, 13:44:21 »
Nie wiem w ogóle, jaki sens przytaczać tu samochody PSA. Wyobraźcie sobie, że Citroen C5X fura chyba większa od Camry, jedyny dostępny napęd niehybrydowy to właśnie śmieszne 1,2 3-cylindry. Niestety ale samochód to przyrząd to jeżdżenia, tak więc sprawny napęd i ciche zawieszenie to dla mnie podstawa. Francuska obecna motoryzacja nie oferuje żadnej z tych rzeczy na wystarczającym poziomie. A i niestety np. Corolla sedan Comfort oraz HB exe, to czuć różnicę po otwarciu drzwi nie trzeba nawet wsiadać. I może tu kolega miał psa pogrzebanego.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2367 dnia: 24 Lutego 2023, 16:36:24 »
No to Kolega od sprzedanej CC teraz dopiero będzie miał pole do popisu na foirach. Żeby miec elektryka w PL to po pierwsze trzeba miec spełnione dwa warunki. Pierwszy, własną chatę z boxem do ładowania, drugi warunek konieczny wraz z pierwszym  - fotowoltaika. Brak pierwszego eliminuje samochód, brak drugiego eli minuje sens posiadania (Obecnie naładowanie KIA EV6 z mocnioejszym zestawem baterii kosztuje więcej niż tankowanie hybrydy. Podnosząc na moment kwestię zmarzniętej reki (oczywiście uważam to za naganną jakość tego egzemplarza CC) Mieszkajac ww Wawie i pracując w nowym biurowcu 4 lata od oddania, w garazu są 2 ładowarki na potrzeby głónego najemcy budynku. Dla gości i pozostałych są kolejne dwie ale już na parkingu zewnętrznym na tyłach drugiego budynku co powoduje, że żeby się podładować np dzisiaj musiałbym miec zmarzniętą nie tylko rękę ale zmoknięta i rękę i d...ę bo do mojego budynku o dładowarki jest 200m  i to dwa razy bo po zakończeniu ładowania szybkiego czyli po jakichś 3h musze odpiąc samochód i opuścić miejsce bo każda sekunda po zakończeniu ładowania jest płatna (nie pamiętam godzina chyba wychodzi 18zł) Wracajac do domu ja nie mam gdzie się podpiąć bo na MIasteczku Wilanów najbliższ aładowarka jest kilometr od domu i ze względu na to, ze w cholee elektyków jest to prawie nigdy stanowiska nie są puste. Musiałbuym zsynchronizowac ładowanie z zakupami bo co niby mam przy tejładowarce tam robic no chyba ze EKO to również spacer (patrz dzisejsza pogoda) kimoletr w jedna kilometr w drugą. Jest jeszcze opcja sąsiada , który ma Leafa i wyrzuca kabelek pomaranczowy rodem z Leroy Merlin przez okno :) POwaga to nie żart. Z ciekawości pytałem. Montaz boxa to wraz uzgodnieniami ciągnięceim nowej elektryki po garażu, koniecznoscia zgody wspólnoity itd itd jakies klikadziesia tysięcy złotych. Nochyba ze będzi ewiecej chętnych to koszty tego podłaczenia do boxa rozłożyły by się. Jest jeszcze trywialnie głupi powód dlaczego np mój sąsaid nie mógłby sobie tego boxa sprawić. Powaga. To nie kolejny żart. Większośc miejsc w naszym budynku jest tak skonstruowana, ze jkiedy on wjeżdża swoim XC90 to ani z przodu ani z boku nie ma nawet milimetra miejsca . Gdyby zamontował boxa musiałby albo wystawać po za miejsce albio stanąć mi na drzwiach i wysiadać od strony pasażera. Pisze zupełnie poważnie. Ja rozpatrywałem opcje ponieważ poszła fama ze korporacyjnie mogą  nam kazać kupować pluginy, bo sam elektryka w życiu nie kupiłbym. Nawet nie chodzi o toyotę bo to pomyłka do kwadratu ale np. taki ev6  spodobal mi się . Tesla to szrot. Chodzi o komfort.

Zaskocze cie. Miałem elektryka. Mam paneli od pyty na kilka elektrykow. Mam dom z ladowarka. Mam firmę z ladowarka ;) szach mat :D
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 16:46:28 wysłana przez Crosscorolla »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2368 dnia: 24 Lutego 2023, 16:48:44 »

Zaskoczenie cie. Miałem elektryka. Mam paneli od pyty na kilka elektrykow. Mam dom z ladowarka. Mam firmę z ladowarka ;) szach mat :D
ale Ty mnie nie musisz szachowac . Napisałem do czego nadają sie wlektryki. Zabaweczki dla duzych dzieci.I tyle. 100% znajomych którzy mają pluginy nigdy nie wpieło ich do gniazdka :) o taki wynalazek. Dzisiaj elektryk to fanaberia. Droga, kompletnie nie ekologicznie bo wiadomo przeciez skad energia do ładoiwania w PL, uciążliwie z przyczyn opisanych wyżej. Dokładnie napisałem jezeli masz warunki i worek pieniedzy to jest to kolejna zabawka do zabawy. Parę chińskich modeli jest naprawde ciekawych i mercedesy EQS no i jakoś tak mnie osobiście spodował się EV6 ale prywatnie nie kupiłbym nigdy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2369 dnia: 24 Lutego 2023, 16:53:20 »
Mam firmę z ladowarka ;) szach mat
To Teslę Model 3 albo Model Y w aktualnej cenie warto przytulić.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 16:55:58 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl