VW tiguan 4486mm
nie, żebym się kłócił, ale producent podaje 4509 mm długość, 1 839 mm szerokość i 1675 wysokość, a cena w podstawie gołej to 141 600 w kolorze bez dopłaty, szary urano
Wystarczy ciężko pracować.
znam takich co to twierdzili, że wystarczy nie kraść.
A jak chcesz pokazać swoje zadowolenie, to kulnij się elektrykiem ze Zgorzelca do Rzeszowa. Czas start - dasz radę w dobie się zmieścić ? Pewnie tak, bo jak na razie to sa tak nieliczne samochody, że da się załapać na jakąś łądowarke, ale niech akurat się ktoś w tym samym czasie podepnie, to przymusowy postój,
Ciężką pracą możesz w większości przypadków możesz się dorobić VW Garbus, ale na plecach.
tak jak napisałeś.
...słowo klucz, domu (z fotowoltaniką i ladowarką), a ilu w mieście ma domy?
ja mam, ale chyba należałoby podkreślić dom na zabitej dechami prowincji, jak u mnie i dom w dużym mieście, gdzie cena idzie x2, x5 i x 5 w zależności od miejsca.
Co do fotowoltaiki, kolego Crosscorolla, to nie jest to tak słodziutko i to już kiedyś to napisałem - to samo się nie montuje, trzeba najpierw wybulić sporo siana, żeby potem ładować autko. Przy moim zapotrzebowaniu to wychodzi jakieś 5MWh, czyli dwa razy tle co obecnie mam założone. Przy tak gwałtownie rosnących cenach, liczę, że zwróci się w okolicy 7 lat. Po tych siedmiu latach dopiero można mówić o darmowej energii. To samo dotyczy więc samochodów elektrycznych. Dodam, że domowa ładowarka to max 7kW, więc przy baterii ok 78 kW, jak w KIA EV6 ładowanie zajmie 11 godzin. Zapotrzebowanie na prąd przy prędkości ok 120 km/h to 22-25 kW, maksymalny zasięg wić wyniesie 350 km maks. Dodam, że przy plusowych temperaturach na zewnątrz i bez ogrzewania. Czas ładowania równie jest uzależniony od temperatury, aczkolwiek niektóre samochody posiadają podgrzewanie akumulatorów. Przygotowanie do ładowania uruchamia się, jeśli temperatura akumulatora spadnie poniżej 21 stopni Celsjusza, a stan naładowania wynosi 24 proc. lub więcej.Czyli 1/4 baterii już jest niedostępna, albo będziemy ładować bardzo długo, nawet jak będzie dostępna bardzo szybka ładowarka 800V i baardzo drogo, bo bez abonamentu nawet ponad 3 zł za 1 kWh. I gdzie tu oszczędność w takim razie ? No bo o ekologii nawet nie ma co wspominać, mamy energie oparta na wunglu. O r óżnicy w cenie nawet nie chce wspominać między autem elektrycznym a tradycyjnym, czy hybrydą.