Autor Wątek: 10 Przykazań użytkownika diesla - bardzo istotne!!  (Przeczytany 46683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lifeson

• Gość
Odp: 10 Przykazań użytkownika diesla - bardzo istotne!!
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Lipca 2005, 11:28:24 »
Cytat: Kryspin
Cytat: lifeson
a tak naprawde to pewnie spaliny LPG sa pewnie bardziej toksyczne niz beny

i tu siękolega myli, bo z benzynki powstają bardzo szkodliwe związki, znacznie bardziej niż z gazu z którego w dużym uproszczeniu powstaje woda i dwutlenek węgla/zaznaczam w dużym uproszczeniu/...

tak tak, jasne, wiem o tym, ale to w sytuacji "idealnej", ale jak juz stwierdzilismy - "jestesmy w polsce" :)
pzdr!

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Sierpnia 2005, 10:30:53 »
w poniedziałek do D4D zalewać będe motul, podobno bardzo dobry olejek :-DD szczególnie do diesle polecany rpzez tunerów, obniza temperaturęoleju-co jest istotne i mniej można przegrać olej niż to jest w przypadku zwykłych oleji nawet tych amrkowych, jest drogi, ale naprawde jest zachwalany :D poza tym jest ciut bogatszy nawet niż te markowe typu Mobil itd. oczywiście coś za coś bo 4l kosztują 200zł, no ale olej to pdostawa :-DD

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Sierpnia 2005, 15:08:13 »
Cytat: CarinaGTI
w poniedziałek do D4D zalewać będe motul, podobno bardzo dobry olejek :-DD szczególnie do diesle polecany rpzez tunerów, obniza temperaturęoleju-co jest istotne i mniej można przegrać olej niż to jest w przypadku zwykłych oleji nawet tych amrkowych, jest drogi, ale naprawde jest zachwalany :D poza tym jest ciut bogatszy nawet niż te markowe typu Mobil itd. oczywiście coś za coś bo 4l kosztują 200zł, no ale olej to pdostawa :-DD

Gratulacje z wyboru. Olej fajowy. Ja jeszcze miałem zalany seleną ten olejek nawet po trasie zgoniony zachowywł si etak jak by był zimny. Ciekawe jak bedzie sie spisywał.
BMW E46 320d
Mini Cooper

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Sierpnia 2005, 15:45:08 »
faktycznie olej jest już z najwyższej półki, ale mając już tak wysilony silnik jak Carina w Y też bym nie oszczędzał bo tak jak napisał
olej to pdostawa

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Sierpnia 2005, 16:28:44 »
Cytat: wwtcka
faktycznie olej jest już z najwyższej półki, ale mając już tak wysilony silnik jak Carina w Y też bym nie oszczędzał bo tak jak napisał
olej to pdostawa

za 7 dmi będzie juz odprężony :-DD i ciut więcej zrobione :cnice :-DD o wynikach poinformuje, a kto będzie na zlocie TKP ten sięprzekona jak jeździ kopciuszek D4D :-DD

afro78

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Października 2005, 19:24:47 »
No i w końcu kupiłem Yarisa D-4D  :D Problem w tym, że moja instrukcja jest po niemiecku :? Czy ma ktoś po polsku? Dokładnie chodzi mi o strony poświęcone silnikowi ON. Coś tam jest że niby jak sięjedzie z prędkością do 80km/h to silnik (turbina-jej obroty i temp oleju) po zatrzymaniu się musi stygnąć (silnik chodzi na wolnych obrotach) około 20 sekund, a jeżeli 100km/h to czas stygnięcia około 1 minuty. Nie miałem nigdy diesla więc stąd moje (może dla niektórych prozaiczne) pytania. No i jeszcze jeśli ktoś powiedziałby mi o świecach żarowych (wydedukowałem,że zanim sięodpali musi zgasnąć żółta kontrolka od świec-spirala, czy coś jeszcze?) to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam, Tomasz.

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Października 2005, 10:31:34 »
Cytat: afro78
No i w końcu kupiłem Yarisa D-4D  :D Problem w tym, że moja instrukcja jest po niemiecku :? Czy ma ktoś po polsku? Dokładnie chodzi mi o strony poświęcone silnikowi ON. Coś tam jest że niby jak sięjedzie z prędkością do 80km/h to silnik (turbina-jej obroty i temp oleju) po zatrzymaniu się musi stygnąć (silnik chodzi na wolnych obrotach) około 20 sekund, a jeżeli 100km/h to czas stygnięcia około 1 minuty. Nie miałem nigdy diesla więc stąd moje (może dla niektórych prozaiczne) pytania. No i jeszcze jeśli ktoś powiedziałby mi o świecach żarowych (wydedukowałem,że zanim sięodpali musi zgasnąć żółta kontrolka od świec-spirala, czy coś jeszcze?) to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam, Tomasz.

wszystko to juz bylo 1000000x nawet chyba w tym watku so   :asearch  
ale wszystko jest tak jak wlasnie wydedukowales :)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Października 2005, 10:52:55 »
afro78, przeczytaj te 10 przykazań uważnie, najwazniejsze, że zawssze turbinka musi sobie popracować z 10s (nawet jak ostatnie km jechałeś spokojnie) jak wciskałeś to spkojnie z 1min,
to tak po rótce, było o tym już parokrotnie w dziale Yariska

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Października 2005, 12:12:45 »
Zbliża sięjuż wielkimi krokami zima, a więc chciałem przedstawić poniższy tekst

Zasada działania silnika wysokoprężnego jest odmienna niż wersji benzynowych. W silnikach Diesla do cylindra dostarczane jest tylko powietrze, a olej napędowy jest wtryśnięty bezpośrednio nad tłok lub do specjalnej komory początkowej (komora wstępna lub wirowa).

Różnica dotyczy także początku procesu spalania. W silniku benzynowym jest on zainicjowany iskrą elektryczną, a w silnikach wysokoprężnych następuje samoczynnie wskutek wysokiego ciśnienia i temperatury nad tłokiem.

Warunkiem poprawnej pracy jest więc doskonały stan techniczny, a jakiekolwiek odstępstwa, od wymaganych warunków termodynamicznych, spowodują problemy z uruchomieniem silnika. Zapewnić wyższą ciepłotępowietrza w cylindrze mają świece żarowe, które przed uruchomieniem silnika ogrzewają komoręspalania (informuje nas o tym kontrolka).

Mankament uruchamiania zimnego silnika jest szczególnie odczuwalny zimą, kiedy korpus silnika jest znacznie ochłodzony. Stąd też istotne znaczenie ma jakość świec żarowych. Warto je wymienić przed zimą i nie stresować siętrudniejszym odpalaniem.

Niedogodnością diesla jest też „zamarzanie paliwa”. Polega ono na wykrystalizowaniu sięw oleju napędowym parafiny, która osadza sięw kanalikach filtra paliwa, blokując przepływ i unieruchamiając silnik. Aby tego uniknąć należy stosować olej napędowy o obniżonej temperaturze zamarzania (tzw. zimowy) i specjalne dodatki uszlachetniające do paliwa. Ważnym środkiem zapobiegawczym jest też wymiana przed zimą filtra paliwa. Ponieważ kanaliki podczas eksploatacji ulegają zabrudzeniu (rolą filtra jest czyszczenie paliwa) ich średnica zmniejsza się. Tym samym kryształki parafiny które „przepływają” przez nowy filtr, w starszym zaczopują kanaliki.

TOYBOY98

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Sierpnia 2006, 16:07:26 »
Witam
Chciałbym prosic o opinie uzytkowników tego samochodu, na temat jego trwałości, spalania, kosztów przegladu i czesci. Szykuje sie do zakupu Yariska w dieslu i chcialbym zebrac jak najwiecej informacji o tym autku. Czy prawda jest to co pisza w gazetach,ze ten woz srednio pali 5 l On?
Z gory dzieki za wszelkie info

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Sierpnia 2006, 19:11:41 »
Jest to prawda ale na forum są lepsze wyniki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl