Autor Wątek: Moduł TPMS  (Przeczytany 14592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Moduł TPMS
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Marca 2022, 17:53:13 »
Pewne, że masz fabryczne czujniki z innymi ID, a nie klony? U mnie bez przełączenia kompletu kół, kontrolka się po jakimś czasie zapaliła, o ile pamiętam. Będę w przyszłym tygodniu zmieniał, to sprawdzę czy bez przełączenia hulają.
Oryginalne koła Toyoty jedne i drugie, drugi komplet dodali mi  w serwisie Toyoty. To powinny być oryginalne. Jak mogę rozpoznać, czy są to klony ? W ustawieniach w samochodzie mogę zmienić komplet kół. Czy gdyby były to klony, to ta opcja byłaby dostępna w samochodzie ?

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Marca 2022, 06:48:35 »
Pewne, że masz fabryczne czujniki z innymi ID, a nie klony? U mnie bez przełączenia kompletu kół, kontrolka się po jakimś czasie zapaliła, o ile pamiętam. Będę w przyszłym tygodniu zmieniał, to sprawdzę czy bez przełączenia hulają.
Oryginalne koła Toyoty jedne i drugie, drugi komplet dodali mi  w serwisie Toyoty. To powinny być oryginalne. Jak mogę rozpoznać, czy są to klony ? W ustawieniach w samochodzie mogę zmienić komplet kół. Czy gdyby były to klony, to ta opcja byłaby dostępna w samochodzie ?

Przy klonach nic nie zmieniach oprocz kół.  Druga opcja majac dwa komplety czuników wprogramowanaych w auto to po wymianie musisz w opcjach dac zmiana kpl kół :)

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Marca 2022, 07:21:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Przy klonach nic nie zmieniach oprocz kół.  Druga opcja majac dwa komplety czuników wprogramowanaych w auto to po wymianie musisz w opcjach dac zmiana kpl kół :)
Czyli rozumiem, że przy klonach nie ma opcji zmiany kół, bo samochód ma wgrany tak jakby jeden. Czy się mylę i to jest u wszystkich, nawet tych co mają tylko jeden komplet ? U mnie jest opcja zmiana kół, której nie przestawiłem po wymianie bo zapomniałem a nic się nie świeci i nie informuje mnie, że mam coś zmienić. Przepraszam, że tak marudzę, ale drugi komplet kół, który miał być z oryginalnymi czujnikami kupowałem od Toyoty, w serwisie zmieniane, zlecona usługa dodania drugiego kompletu kół i teraz zacząłem się zastanawiać czy mi nie sprzedali z klonami.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Marca 2022, 11:36:13 »
O ile pamiętam to była pomarańczowa kontrolka jak przy kapciu, ale czy opcje były to już nie wiem. Ale u mnie nie widziało tylko jednego koła, bo się nie zgadzał kod. Czujniki kupiłem takie
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-opon-tpms-gumowy-315-433-2w1-11303982548
Juz myślałem, że strzeliłem sobie w stopę kupując te czujniki. Jednak nie - przysłali programator, musiałem zakodować jeden czujnik jeszcze raz (jedna cyfra była błedna w ID czujnika). I jest ok.
Czyli wygląda, że to był ten sam problem co u mnie. Osoba programująca w ladnefelgi pomyliła jedną z cyfr w kodach tpms. Jakaś ślepuga tam pracuje czy co?
Ja już wskoczyłem na letnie opony czyli wróciłem do kół z fabrycznymi czujnikami. Auto przyjęło nowe koła bez żadnej potrzeby mojej ingerencji, czyli wszystko zgodnie z filozofią klonowania.

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V AWD
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Marca 2022, 17:10:38 »
O ile pamiętam to była pomarańczowa kontrolka jak przy kapciu, ale czy opcje były to już nie wiem. Ale u mnie nie widziało tylko jednego koła, bo się nie zgadzał kod. Czujniki kupiłem takie
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-opon-tpms-gumowy-315-433-2w1-11303982548
Juz myślałem, że strzeliłem sobie w stopę kupując te czujniki. Jednak nie - przysłali programator, musiałem zakodować jeden czujnik jeszcze raz (jedna cyfra była błedna w ID czujnika). I jest ok.
Czyli wygląda, że to był ten sam problem co u mnie. Osoba programująca w ladnefelgi pomyliła jedną z cyfr w kodach tpms. Jakaś ślepuga tam pracuje czy co?
Ja już wskoczyłem na letnie opony czyli wróciłem do kół z fabrycznymi czujnikami. Auto przyjęło nowe koła bez żadnej potrzeby mojej ingerencji, czyli wszystko zgodnie z filozofią klonowania.
każdy Sue może pomylić, zdarza się. Najważniejsze, że działa jak powinno.

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Kwietnia 2022, 15:21:43 »
Mam pytanie, posiadam dwa komplety kół z fabrycznymi czujnikami, w serwisie dodane do opcji w samochodzie. Zawsze gdy zmieniałem koła pierwsze co robiłem, to w samochodzie wchodziłem w opcje i zmieniałem komplet kół (czy jak tam się ta opcja nazywa). Kontrolka paliła się i gasła po przejechaniu jakiegoś odcinka. Parę dni temu zmieniłem koła na letnie i zapomniałem przestawić w opcjach w samochodzie. Ku mojemu zdziwieniu żadna kontrolka się nie pali, nic mi nie wskazuje, że mam w opcjach przestawić na nowy komplet kół. Możliwe, że w naszych samochodach robi się to automatycznie jak ktoś ma zapisane dwa komplety ? Dodam, że wcześniej jeździłem Toyotą Avensis i na 100 % musiałem zawsze przestawiać, bo kontrolka zapalała się automatycznie gdy odpaliłem samochód po zmianie kół.
Zrobiłem dzisiaj próbę, opuściłem powietrze z jednego koła, żeby sprawdzić czy samochód mnie o tym poinformuje. I nic, żadna kontrolka się nie zapaliła. Dopiero po zmianie w opcjach kompletu kół, taka sama próba spowodowała, że kontrolka się zapaliła a po napompowaniu koła zgasła. Czyli wychodzi na to, że nic się samo nie przestawia automatycznie, trzeba w opcjach zmienić komplet kół, tylko dlaczego po zmianie nic mnie o tym nie informowało, dlaczego nie zapaliła się kontrolka, że to nie te koła, nie te czujniki ? Jak ktoś pamięta jak to było u Was, może ktoś jest właśnie przed wymianą, to proszę o informację, czy u Was po wymianie kół świeciła się lampka czy tak jak u mnie nic i sami mamy pamietać, że trzeba przełączyć na drugi komplet.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Kwietnia 2022, 02:31:41 »
W czwartek zmienilem kola na drugi komplet.(bez zmiany kół w ustawieniach)
Po przejechaniu do soboty ok 40km i podczas jazdy Sce pokazala mi sie ikonka.
Jak dochalem na miejsce wszedlem w ustawienia i zmiana kół. Ikonka po 3 sek zgasła.
Po przejechaniu 25km w trybie miejskim nic sie nie zapaliło ponownie.

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Kwietnia 2022, 09:22:11 »
W czwartek zmienilem kola na drugi komplet.(bez zmiany kół w ustawieniach)
Po przejechaniu do soboty ok 40km i podczas jazdy Sce pokazala mi sie ikonka.
Jak dochalem na miejsce wszedlem w ustawienia i zmiana kół. Ikonka po 3 sek zgasła.
Po przejechaniu 25km w trybie miejskim nic sie nie zapaliło ponownie.
Dzięki za informację. Czyli wychodzi na to, że trzeba troszeczkę szybciej pojeździć  :-), żeby poinformowało. Ja jeździłem po zmianie raczej w trybie miejskim, krótkie odcinki, z małą prędkością  i pewnie dlatego nic mi się nie świeciło.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Kwietnia 2022, 11:27:01 »
Lekki offtop, ale patrząc na ostatnią zimę, pogodę w ostatnich tygodniach i zapowiedzi na najbliższe, utwierdzam się w przekonaniu, że zakup opon całorocznych był świetnym wyborem...

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Kwietnia 2022, 12:39:16 »
Tez jestem tego samego zdania. Opony całoroczne to świetny wybór.

Offline gambler

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:17:23 »
Gdzie w menu można znaleźć opcję opon/czujników TPMS przy wymianie kół z zimowych na letnie?

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Maja 2022, 18:11:29 »
Panowie.
Czy oferowane na wiadomym portalu aukcyjnym A...o czujniki ciśnienia Pacific Industries opisane jako:  42607-48020; 4260748020 ; PMV-C215 ; 42607-F4020 będą pasowały do RAV4 2019 ?
Te oferowane w ASO Toyoty mają w numerze katalogowym dodatkowo dwie litery na końcu: 42607-48020-VK. Nie wspominając o prawie dwukrotnie wyższej cenie.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Maja 2022, 09:32:53 »
A da się to wyłączyć?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Maja 2022, 09:59:41 »
Co wyłączyć? Kontrolę ciśnienia? Raczej się nie da, bo to ma związek z obowiązującą homologacją pojazdów w UE.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Maja 2022, 11:18:31 »
A da się to wyłączyć?
Auto za 170-200 tys i brakuje paru stówek na czujniki? Przecież to nie fanaberia ustalających przepisy tylko istotny element bezpieczeństwa. :shock:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl