Autor Wątek: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?  (Przeczytany 25667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Września 2022, 17:11:16 »
No to już jesteś drugi na tym forum, a ci co kupili GAP i twardo twierdzili, że nie ma możliwości, żeby ubezpieczyć używkę drożej, niż na fakturze jakoś ucichli...:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Września 2022, 17:14:28 »
GAP i tak ma sens przy leasingu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Września 2022, 17:24:27 »
że nie ma możliwości, żeby ubezpieczyć używkę drożej, niż na fakturze jakoś ucichli.
Zobaczymy co będzie np. za 5lat, bo na tyle mam GAP.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Września 2022, 18:14:16 »
Znaczenie ma też marka i utrara wartości. Nie jest tajemnicą, że toyota trzyma cenę.

« Ostatnia zmiana: 19 Września 2022, 18:16:58 wysłana przez Krisman »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Września 2022, 18:16:35 »
że nie ma możliwości, żeby ubezpieczyć używkę drożej, niż na fakturze jakoś ucichli.
Akurat z Ravką jest tak, że ma małą utratę wartości i pewne roczniki na chwilę obecną mogą być warte więcej niż cena zakupu, szczególnie jak się kupiło przed pandemią i na wyprzedaży rocznika albo niższą wersję. Ale polisa ma to do siebie, że przeważnie się nie przydaje, ale czasem może się przydać ;) Poza tym obecnie rynek jest bardzo rozchwiany i na tej podstawie nie wyciągałbym wniosków na kolejne lata.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2022, 18:25:43 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Września 2022, 19:52:56 »
GAP i tak ma sens przy leasingu.

Eee, niby czemu? Leasing to tylko forma finansowania...

Poza tym obecnie rynek jest bardzo rozchwiany i na tej podstawie nie wyciągałbym wniosków na kolejne lata.

Ale nikt nie twierdzi, że ta sytuacja będzie stała na lata. Może kiedyś wrócimy do normalności...

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Września 2022, 21:35:59 »
Poza tym obecnie rynek jest bardzo rozchwiany i na tej podstawie nie wyciągałbym wniosków na kolejne lata.

Ale nikt nie twierdzi, że ta sytuacja będzie stała na lata. Może kiedyś wrócimy do normalności...

żeby nie było jak w turcji (7 lat temu i dziś):

obawiam się, że gotówka znacznie straci na wartości.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2022, 21:38:38 wysłana przez aks »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Września 2022, 21:42:18 »
Byłem w Turcji i 7 lat temu i przedwczoraj. Paliwo wtedy było droższe, teraz jest tańsze niż w PL
@firek, naprawdę nie wiesz dlaczego w lease GAP warto mieć? Auto w tym przypadku nie jest Twoje I może Cię spotkać sytuacja,  że ani auta, ani kasy którą zdążyłeś wpłacić,  a i raty do spłacenia, bo AC nie pokryło straty banku.

« Ostatnia zmiana: 19 Września 2022, 21:46:13 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Września 2022, 22:37:52 »

Ok, a jak kupię w kredycie na raty? Identyczna sytuacja. A jak kupię za gotówkę? Również dostaną jakąś część, a resztę tracę (tak samo jak w leasingu tracę na pozostałych ratach). Wciąż stoję na stanowisku, że forma finansowania nie ma żadnego związku z opłacalnością (lub nie) GAPa

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Września 2022, 10:31:21 »
Nie identyczna, na raty jesteś właścicielem z cesją( to zupełnie zmienia sytuację), o gotówce nie wspominając.
Sprawdź co się dzieje z przepływem pieniędzy i procedurę w lease, tu można zdecydowanie szybko umoczyć bez zabezpieczeń.

« Ostatnia zmiana: 20 Września 2022, 10:34:00 wysłana przez Krisman »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Września 2022, 11:34:31 »
Coś musi być na rzeczy, bo mój znajomy broker ubezpieczeniowy mówił o leasingu "wszystko super, tylko żeby ci samochodu nie ukradli w pierwszym roku". Ale to było 7 lat temu, teraz nie wnikałem.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Września 2022, 12:14:14 »
tylko żeby ci samochodu nie ukradli w pierwszym roku
Raczej w pierwszym roku jest najmniejszy ból, ponieważ polisa AC pokrywa szkodę w 100%. A czy to będzie leasing czy kredyt samochodowy, to skutek jest taki sam. Czyli prawo do realizacji polisy jest za zgodą banku (zastaw) i w obu przypadkach trzeba od razu spłacić wszystkie raty. Ból jest wtedy, gdy zginie 3-latek, bo w tym wieku jest relatywnie największa utrata wartości samochodu. I jeśli mamy samochód o dużej utracie wartości i umowę na np 6 lat to zostajemy praktycznie z niczym, bo lwią część odszkodowania trzeba przeznaczyć na resztę rat.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2022, 12:24:55 wysłana przez surrender »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Września 2022, 12:27:24 »
Ból jest wtedy, gdy zginie 3-latek, bo w tym wieku jest relatywnie największa utrata wartości samochodu.
To jest najgorsze w każdym przypadku, nawet bez leasingu, bo wartość 3 latka wg tabelki jest dużo niższa niż na portalach ogłoszeniowych. Ale to że względu na to, że auto z salonu ma dość dużą wartość, ale zbijają auta poflotowe i dużo sprowadzonych z zagranicy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Września 2022, 18:28:52 »
@Krissman: jak dla mnie sprawa jest prosta. Jeśli kupię auto za 200k, ukradną mi je i dostanę z polisy 150k, to jestem 50k w plecy. Jeśli kupiłem za gotówkę, to "tylko" 50k, a jeśli w kredycie lub leasingu, to dodatkowo koszt finansowania, z tym, że koszt finansowania jest stratą tak, czy siak już na początku (nie muszą mi do tego kraść auta)

PS: ja oczywiście rozumiem, że może boleć konieczność spłaty rat leasingu/kredytu za auto, którego się już nie ma, ale kupując za gotówkę ten "ból" też się odczuwa, tylko w innym momencie

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Września 2022, 13:21:25 »
Za m-ac konczy mi sie Ubezpieczenie. Dostalem wlasnie od agentki z salonu 2 propozycje (auto kupilem prywtanie)
Rok produkcji08.2020. Przebieg 38 k km . Selection + SkyView (2 lata temu dalem 167 900)

HESTIA: 5609 pln
Suna ubezpieczenia: 164 270  (w zeszlym roku bylo 152 000) (no teraz troche wzrosło..)
Zniesiona amortyzacja :Tak
Wariant likwidacji szkód: Serwis
Brak redukcji sumy ubezp. : Tak
Brak udzialu wlasnego:Tak
Stala suma ubezp.:Tak
Wariant Assistance: Premium (cokolwiek w nim jest..)
Ubezpieczenie Szyb: 5000 pln
NNW : 10 000 pln

PZU : 5347 pln

Wszystko powyższe - bez Ubezpieczenia Szyb ; Wariant Assistance: Super ; Franszyza kilometrowa > 20km od miejsca zamieszkania.

GAP mam na 5 lat … ale wiadomo - 2 lata temi nikt nie wiedzial,ze sie podzieje co sie podziało na świecie..

Przez te 2 lata placilem za OC/AC (w Hestii,bo tu chcieli tylko 2 zabezpieczenia antykradzieżowe. w PZU chyba wymagali wtedy 3) po 4000/rok .. nie mialem zniżek na AC, bo mi wszystkie 'uciekly' bo kilka lat nie mialem auta z AC/ rocznik moj '83 . Zero kolizji od 20 lat

CENA na ten rok … troche powala .. no trudno .. cos bede musial z tych opcji wybrac

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl