Autor Wątek: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?  (Przeczytany 25717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Września 2022, 15:11:36 »
Za m-ac konczy mi sie Ubezpieczenie. Dostalem wlasnie od agentki z salonu 2 propozycje (auto kupilem prywtanie)
Rok produkcji08.2020. Przebieg 38 k km . Selection + SkyView (2 lata temu dalem 167 900)

HESTIA: 5609 pln
Suna ubezpieczenia: 164 270  (w zeszlym roku bylo 152 000) (no teraz troche wzrosło..)
Zniesiona amortyzacja :Tak
Wariant likwidacji szkód: Serwis
Brak redukcji sumy ubezp. : Tak
Brak udzialu wlasnego:Tak
Stala suma ubezp.:Tak
Wariant Assistance: Premium (cokolwiek w nim jest..)
Ubezpieczenie Szyb: 5000 pln
NNW : 10 000 pln

PZU : 5347 pln

Wszystko powyższe - bez Ubezpieczenia Szyb ; Wariant Assistance: Super ; Franszyza kilometrowa > 20km od miejsca zamieszkania.

GAP mam na 5 lat … ale wiadomo - 2 lata temi nikt nie wiedzial,ze sie podzieje co sie podziało na świecie..

Przez te 2 lata placilem za OC/AC (w Hestii,bo tu chcieli tylko 2 zabezpieczenia antykradzieżowe. w PZU chyba wymagali wtedy 3) po 4000/rok .. nie mialem zniżek na AC, bo mi wszystkie 'uciekly' bo kilka lat nie mialem auta z AC/ rocznik moj '83 . Zero kolizji od 20 lat

CENA na ten rok … troche powala .. no trudno .. cos bede musial z tych opcji wybrac
Sprawdź u kogoś innego, albo na rankomacie czy innym mubi, może nie daje ci wszystkich zniżek.
Inna sprawa, że masz ponad 10 tysięcy wyższą sumę AC.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Września 2022, 16:28:14 »
Za m-ac konczy mi sie Ubezpieczenie
Ceny polis rosną, tu wychodzi na oko 3,3% tragedii chyba nie ma. Można jeszcze poszukać u trochę mniejszych lokalnych brokerów, ponieważ oni chyba są bardziej skłonni do oddawania rabatów z pakietów od ubezpieczycieli i dodawaniu swoich.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2022, 16:32:10 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Września 2022, 11:37:13 »
A najlepiej poszukać u brokerów i powiedzieć w ASO, że jednak nie weźmiesz, bo dostałeś dużo lepsza ofertę. Zobaczysz jakie szpagaty będą robić - u mnie zeszli kilkaset zł (bliżej 1000, niż 100 - dokładnie nie pamiętam) + zaproponowali lepsze warunki w kilku miejscach

pireus

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Września 2022, 12:01:15 »
Nie ma już tanich ubezpieczeń, a kupowanie ich w dziwnych firmach może wyjść bokiem przy jakimś nieszczęściu. W zasadzie okolice 3% to jest aktualnie minimum, które trzeba zapłacić.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2022, 12:02:56 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Września 2022, 13:33:09 »
kupowanie ich w dziwnych firmach
Lokalny broker ubezpieczeniowy z tradycjami jest chyba na każdym osiedlu. I często bywa tańszą opcją niż np porównywarki internetowe. Pomijam fakt, że taka porównywarka to nie jest niestety Matka Teresa tylko jest dodatkową gębą do wykarmienia w tym całym łańcuchu, to miałem jeszcze bardziej radykalne przemyślenia :roll:.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Września 2022, 13:47:33 »
Pomijam fakt, że taka porównywarka to nie jest niestety Matka Teresa tylko jest dodatkową gębą do wykarmienia w tym całym łańcuchu
Broker chyba też nie robi tego za darmo?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Września 2022, 13:53:50 »
Nie ma już tanich ubezpieczeń, a kupowanie ich w dziwnych firmach może wyjść bokiem przy jakimś nieszczęściu. W zasadzie okolice 3% to jest aktualnie minimum, które trzeba zapłacić.
Ja w tym roku w ASO Szczecin zapłaciłem za trzecie ubezpieczenie w PZU (full) 2.54% od deklarowanej wartości, mimo jednej drobnej szkody z AC (ale pakiet zawierał/a brak zwyżki w takim przypadku)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Września 2022, 14:46:02 »
Pośrednik ma znaczny udział w cenie polisy, ale jest jeszcze miejsce rejestracji auta. Toyota i Warszawa pewnie +100% :-( do stawki minimalnej.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Września 2022, 21:15:46 »
Pośrednik ma znaczny udział w cenie polisy
Ale agent nigdy nie oddaje ze swojej kieszeni. Oni mają jakieś widełki zniżek, czasem dodatkowo ograniczoną liczbę polis zrabatować np. w nagrodę za dobre wyniki, albo mogą się prosić swoich menadżerów. Ale ogólnie agenci mają daną prowizję i dostają np. 10% od polisy i nie mogą tego oddać, jak dadzą zniżkę, do dostaną po prostu 10% z mniejszej kwoty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Października 2022, 10:27:43 »
Chyba muszę odszczekać swoje słowa odnośnie GAP. Wygląda na to , że przy obecnych podwyżkach cen samochodów jest on bez sensu. Dzisiaj z ciekawości wszedłem na  konfigurator mojego samochodu i doznałem szoku.  Samochód który zamówiłem równo rok temu i odebrałem w lipcu w cenie 255tys.zł i na tą kwotę mam GAP, obecnie musiałbym zapłacić 305 tys., z odbiorem za rok bez gwarancji ceny. Czyli kilka tys. zł wyrzuciłem w błoto. W obecnej sytuacji GAP miałby sens, jeżeli by zapewniał rewaloryzację ceny fakturowej.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Października 2022, 10:42:05 »
Chyba muszę odszczekać swoje słowa odnośnie GAP. Wygląda na to , że przy obecnych podwyżkach cen samochodów jest on bez sensu. Dzisiaj z ciekawości wszedłem na  konfigurator mojego samochodu i doznałem szoku.  Samochód który zamówiłem równo rok temu i odebrałem w lipcu w cenie 255tys.zł i na tą kwotę mam GAP, obecnie musiałbym zapłacić 305 tys., z odbiorem za rok bez gwarancji ceny. Czyli kilka tys. zł wyrzuciłem w błoto. W obecnej sytuacji GAP miałby sens, jeżeli by zapewniał rewaloryzację ceny fakturowej.
Nie masz pewności, że w trzecim,czwartym czy piątym roku użytkowania wartość auta też będzie wyższa od fakturowej, a GAP mam właśnie na pięć lat. Ja nie żałuję, że ubezpieczyłem.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Października 2022, 10:46:20 »
GAP mam właśnie na pięć lat
Ja też mam na 5 lat, a przy obecnie panującej tendencji trochę się wkurzyłem. Inflacja robi swoje. Szkoda, że GAP nie jest liczony np. w Euro.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Października 2022, 11:33:08 »
Ocenisz to za 5 lat. Może się okaże bez sensu, może nie, oby nie trzeba było z tego korzystać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Października 2022, 11:46:41 »
oby nie trzeba było z tego korzystać.
I tego się trzymajmy.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Października 2022, 15:07:50 »
Nie masz pewności
Również tak myślę. Kupione zapłacone i nie ma co dywagować czy babci urosną wąsy :) Równie dobrze za chwilę może być wojna i na co nam te samochody?...
Jednak kupując samochód dziś wg nowych szalonych cenników, mimo wszystko warto chwilę pochylić się nad GAPem. Podobno samochody będą dalej drożeć, ale wszystko jest możliwe i pojęcia nie mamy co będzie w przyszłości.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl