Autor Wątek: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?  (Przeczytany 25719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Października 2022, 09:29:00 »
Czytam wątek i widzę następująca tendencje: ci co mają GAP piszą, że wolą mieć spokój i nie ważne ile to kosztuje, a ci co go nie mają piszą, że im nie jest potrzebny, bo i tak szansa kradzieży, czy spadku wartości im niestraszna. Co to ma do głównego wątku tematu nie wiem, ale rozumiem jednych i drugich. Poprzednio miałem leasing/najem i miałem gap, teraz nie mam leasingu i gapu nie kupiłem,bo nie chciałem wydawać ok. 5000 zł na to. Podejmuje ryzyko i tyle, tak samo jak ubezpieczyciel, bo to przecież zasada ryzyka. A ubezpieczenie na życie mam, mieszkanie też ubezpieczam, AC też mam i tu ryzyka nie podejmuje. Każdy indywidualnie rozważa co dla niego najlepsze. Więc myślę, że jeśli ktoś jest zdecydowany na GAP to szuka wersji najlepszej w danej cenie, a jak kogoś to nie interesuje, to po co pisać, że "po co gap". Tak samo po co nawigacja jak jest aa/CP, po co zmieniać nagłośnienie jak jest takie jakie jest, po co zmieniać stacje multimedialną jak ta co jest wyświetla co trzeba itp. Ano dlatego, że ktoś chce i ma możliwość i mu się to podoba.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Października 2022, 10:43:41 »
Nic dodać nic ująć

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Października 2022, 11:07:41 »
Tylko trzeba rozróżnić rzeczy racjonalne od nieracjonalnych. Kwestia oceny tego to osobny temat i post apek do tego się odnosi.

To tak jak np. ubezpieczyć mienie ruchome w mieszkaniu na 500 tys. mając tylko 100 tys. mienia ruchomego. Sensu nie ma :).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Października 2022, 12:05:05 »
To tak jak np. ubezpieczyć mienie ruchome w mieszkaniu na 500 tys. mając tylko 100 tys. mienia ruchomego. Sensu nie ma :).
To jest nadubezpieczenie, samo w sobie bezsensowne. Ale co to ma GAP-u?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Października 2022, 12:12:47 »
Tak samo po co nawigacja jak jest aa/CP, po co zmieniać nagłośnienie jak jest takie jakie jest, po co zmieniać stacje multimedialną jak ta co jest wyświetla co trzeba itp. Ano dlatego, że ktoś chce i ma możliwość i mu się to podoba.
To akurat byłoby spłyceniem zagadnienia, ponieważ kupno polisy może być elementem rzutującym na całe dalsze życie ubezpieczonego lub jego rodziny. To szersza kwestia niż sama chęć posiadania lub zmiany przedmiotu posiadania.
Ale oczywiście pełna zgoda że
Każdy indywidualnie rozważa co dla niego najlepsze

« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 12:28:21 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Października 2022, 21:40:33 »
@surrender, @pireus: jak już pisałem: decyzję o zakupie ubezpieczenia podejmuję po zapoznaniu się ze składką, potencjalnym odszkodowaniem i prawdopodobieństwem zdarzenia. Ubezpieczenie zdrowotne na wakacje kosztuje grosze, potencjalny "zysk" ogromny, więc i prawdopodobienstwo może być malutkie. Nie mam jeszcze ubezpieczenia za 10k na wypadek inwazji kosmitów, choć według was jest na to 50% szans ("będzie albo nie będzie") i mimo to  "śpię spokojnie" (i jestem bogatszy o 10k).

@apek: masz sporo racji, ale czasem ludzie nie mają wiedzy. Usłyszeli od kogoś, że "nie kupienie GAPu to głupota", więc w internecie szukają informacji który wybrać. Po to są fora dyskusyjne, żeby się ta wiedzą wymieniać
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 21:47:08 wysłana przez firek »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Października 2022, 22:14:32 »
Usłyszeli od kogoś, że "nie kupienie GAPu to głupota"
W 2019 roku zaliczyłem szkodę całkowitą na 6 miesięcy przed zakończeniem umowy leasingowej, nie mając GAPa. Także coś o tym wiem. Na szczęście to był tylko niedrogi Yaris.
Nie mam jeszcze ubezpieczenia za 10k na wypadek inwazji kosmitów,
Nie mówimy tutaj o kosmitach, tylko o zdarzeniach które są jak najbardziej rzeczywiste i na co dzień dotykają wielu ludzi.
A co do inwazji, to lepiej nie mów hop..., bo jeszcze 2 lata temu rzeczy niemożliwe i nieprawdopodobne dzisiaj są realem.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 22:23:03 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Października 2022, 22:49:05 »
GAP wtedy w lease to bla dla mnie konieczność, oczywiście w zależności od stosunku wpłaty do raty (na priv i za gotówkę - juz lekka fanaberia dla mnie), a sytuacja jaka jest teraz to wyjątkowo ujowy czas na dewagacje o tym czy warto, czy też nie. Zgodnie ze swoim rozumem i potrzebami, a jeśli na darmo...nie szkoda róż gdy płonie las. Płaciłem ponad 20 lat AC, a skorzystałem raz! Teraz będzie drugi raz, Czy warto płacić? Dla mnie warto.
bo jeszcze 2 lata temu rzeczy niemożliwe i nieprawdopodobne dzisiaj są realem.
Baaa...nawet rok temu.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 22:50:47 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Października 2022, 23:05:45 »
Usłyszeli od kogoś, że "nie kupienie GAPu to głupota
Mi w 2018 roku ukradli prawie 2 letni samochód. Dzięki GAP zbyt dużo finansowo nie straciłem.
Nie mam jeszcze ubezpieczenia za 10k na wypadek inwazji kosmitów
Wszystko można sprowadzić do granicy absurdu. Rozumiem, że AC też nie ubezpieczasz, bo kosztuje parę tysięcy zł rocznie., a GAP wychodzi praktycznie poniżej 100 zł miesięcznie dla mojego doubezpieczenia do kwoty 150 tys. zł, czyli podobnie jak stawka ubezpieczenia wakacyjnego jeżeli przeliczymy dni.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Października 2022, 23:56:57 »
Rozumiem, że AC też nie ubezpieczasz, bo kosztuje parę tysięcy zł rocznie., a GAP wychodzi praktycznie poniżej 100 zł miesięcznie dla mojego doubezpieczenia do kwoty 150 tys. zł,
Z całym szacunkiem, ale teraz Ty naginasz rzeczywistość "sprowadzając ją do absurdu" :) Różnica 1200zł rocznie  ( a nie 100zł mc - posługujmy się tą samą "monetą"  bo nie napisałeś o AC "kilkaset zł " tylko "parę  tysięcy zł" .dla doubezpieczenia względem AC, którego kwota jest w tej chwili wyższe od faktury zakupu :-)
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 23:59:09 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 21 Października 2022, 07:27:00 »
AC daje dużo większą ochronę, niż GAP (większe prawdopodobieństwo skorzystania i przy tym większa kwotę odszkodowania) i akurat z niego korzystałem wielokrotnie.

Od razu napiszę, żeby nie wyszło, że jeżdżę jak wariat: raz faktycznie była stłuczka z mojej winy, ale z AC korzystałem też jak grad uszkodził mi karoserię i szybę i jak uszkodzono mi auto na parkingu (nawet było wiadomo kto, tylko problem był taki, że jedno auto wjechało w moje, bo drugie wyjechało prosto na niego i on próbował uciec - sprawa między nimi trafiła do sądu, a ja naprawiłem z AC i później robiłem regres). Również ravke już mi uszkodzono na parkingu, ale tu akurat sprawca zostawił do siebie kontakt i nie musiałem robić z AC.

Nie twierdzę, że GAP jest bezsensownym ubezpieczeniem - jeszcze niedawno 3-letnie auto mogło być warte połowę wartości z moemntu kupna, ale obecnie już tak nie jest. Może będzie warte trochę mniej, może trochę więcej, ale ta cena nie leci tak, jak kiedyś. Z drugiej strony ja pewnie będę ta ravke sprzedawał po 4-5 latach i godzę się z tym, że dostanę za nią wtedy cenę rynkową. Podobnie godzę się na to w przypadku kradzieży, bo w sumie co to dla mnie zmienia, jeśli chodzi o finanse?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Października 2022, 09:17:03 »
AC daje dużo większą ochronę, niż GAP (większe prawdopodobieństwo skorzystania i przy tym większa kwotę odszkodowania) i akurat z niego korzystałem wielokrotnie.
Jak to czytam to nie jestem pewien czy rozumiesz działanie GAP-a. Jak już tu napisano GAP jest rozszerzeniem polisy AC i działa wyłącznie przy szkodzie całkowitej. W normalnych czasach auto tanieje i GAP daje szansę w przybliżeniu otrzymać odszkodowanie w wysokości kwoty zakupu nawet w pięcioletnim aucie.
Najlepiej to wychodzi przy kradzieży auta, bo w przypadku kolizji jest jeszcze kwestia wraka, którego wartość dolicza się do tej całej kalkulacji. Tak więc przy mniejszych kolizjach nie korzystasz z GAP-a, ponieważ wszystkie roszczenia zaspokaja standardowe ubezpieczenie.
ale teraz Ty naginasz rzeczywistość
Posłużę się swoim przykładem. Wartość fakturowa 145000zł i roczna polisa AC 4800zł (wystawiona przez leasingodawcę) GAP na 5 lat do kwoty 80000zł kosztował 2800zł (Wagas), co rocznie daje koszt 560zł. Czyli miesięcznie odpowiednio 400zł i 47zł.
Dzisiaj wiele spraw stoi na głowie, w tym i sens działania GAP-a dla pojazdów kupionych 2 -3 lata temu. Jestem ciekaw jak to będzie wychodzić w przyszłości dla pojazdów kupionych dzisiaj po po zawyżonych cenach.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2022, 09:56:59 wysłana przez surrender »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Października 2022, 11:30:42 »
Posłużę się swoim przykładem. Wartość fakturowa 145000zł i roczna polisa AC 4800zł (wystawiona przez leasingodawcę) GAP na 5 lat do kwoty 80000zł kosztował 2800zł (Wagas), co rocznie daje koszt 560zł. Czyli miesięcznie odpowiednio 400zł i 47zł.
U mnie są podobne proporcje. Wartość fakturowa 255tys, roczna polisa OC i AC 6200, GAP na 5 lat do kwoty 150tys.kosztował 4800zł. Czyli miesięcznie 516zł i 80 zł. GAP nie jest więc jakimś specjalnym wydatkiem, koszt flaszki lepszego alkoholu.
bo nie napisałeś o AC "kilkaset zł " tylko "parę  tysięcy zł" .dla doubezpieczenia względem AC,
No o teraz już napisałem jakie są proporcje
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2022, 11:37:06 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 21 Października 2022, 14:17:55 »
Ja to wiem,  sam korzystałem z GAP, bo w "normalnych" czasach  buło to must have dla mnie w leasingu.
Kupując teraz za gotówkę, nie kupiłbym GAP,  zresztą w kredycie też nie. Jedynie w przypadku lease brałbym zapewne znowu. 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Października 2022, 16:17:32 »
Jak to czytam to nie jestem pewien czy rozumiesz działanie GAP-a. Jak już tu napisano GAP jest rozszerzeniem polisy AC i działa wyłącznie przy szkodzie całkowitej...
Dokładnie tak to rozumiem i nie wiem gdzie tu widzisz sprzeczność w moim poście. Większe prawdopodobieństwo skorzystania to właśnie stłuczki, a większa kwota wynika z tego, że w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej w okresie 5lat, dostaniesz więcej kasy z AC, niż dopłaci GAP

PS: nie przeliczajcie ceny GAPu na 60 miesięcy, bo to "kreatywna księgowość". W pierwszym roku GAP nie daje absolutnie nic, bo i tak pełna wypłata będzie z AC. Obecnie w drugim roku też nic nie daje, a i trzeci jest wątpliwy. Powinno się więc podzielić jego cenę na ok. 24 miesiące jeśli już chcecie tak liczyć.

Pozostaje jeszcze kwestia kwoty. Jeśliby się okazało, że AC na 4 rok będzie powiedzmy na 10k mniej, niż kwota z faktury, to według mnie nie ma absolutnie żadnego sensu kupować na tą kwotę ubezpieczenia za 5k. To się po prostu nie kalkuluje. Jak już pisałem - pewnie w 4 lub 5 roku będę auto sprzedawał i w pełni akceptuje fakt, że dostanę za niego mniej, niż mam na fakturze. Jeśli zamiast sprzedaży mi go ukradną i kasa będzie z AC, to też stratny nie będę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl