Autor Wątek: Analiza oleju vs odpowiedni interwał.  (Przeczytany 20820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Analiza oleju vs odpowiedni interwał.
« dnia: 19 Grudnia 2021, 00:56:29 »
Na wstępie, nikt nikogo do niczego nie zmusza, to głębsza prezentacja punktu widzenia, w oparciu o doświadczenia. Tym którzy nie chcą się zagłębiać, podziękuję i proszę o nie przeszkadzanie. Tych którzy chcą się czegoś więcej dowiedzieć, zapraszam. Wątek ten jest jednym z miliona, nie jest nachalną reklamą, każdy może czytać i pisać zawsze gdzie indziej. Dlatego wszelkie insynuacje o jakimś czegoś narzucaniu, nie mają tu racji bytu i podstaw.     

Oczywiście można polegać na marketingu, na jakichś zapisach, bo szwagier coś mówi, bo inni coś piszą, bo na ucho jest lepiej itp. itd. Ale tak naprawdę, aby potwierdzić coś samemu sobie, wypada zrobić podstawową pierwiastkową analizę oleju. Tutaj takie prawidłowe podejście osoby, która planuje auto na lata. Prawidłowe podejście do ASO interwału 30kkm, skoro tyle zrobi tym autem w 2 lata, a za kolejny rok koniec gwarancji.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/pierwsza-wymiana-oleju-przy-jakim-przebiegu.1642/post-99873 

Oczywiście taka analiza nie powie wszystkiego, bo choćby nie widać w niej tego co w oleju niemetaliczne.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/zwiazki-chemiczne-itp-niewidoczne-w-typowej-analizie-przy-pomocy-icp.1228/#post-38971

https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN244.pdf

Ale z drugiej strony widać więcej, poza odczuciami na ucho i bo ktoś coś mówi/pisze. Nikt nie jest w stanie stwierdzić dokładniej, co z olejem dzieje się w naszym silniku i jak nasze warunki na niego wpływają. Taka analiza jest wyrocznią dla danego przypadku, choćby ten sam silnik był, to będzie inna osoba i inne warunki. Ale powtarzalność, tendencje w iluś przypadkach mogą na coś wskazywać. Ogólny wpływ warunków na olej, też mimo wszystko można wyłapać. Tutaj takie abc czytania analiz.

https://www-oil--club-ru.translate.goog/faq-po-laboratornym-analizam/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=ajax,nv,elem

Tak naprawdę dzięki takiej analizie, nie dowiemy się o jakości oleju, a dowiemy się jak olej znosi nasze warunki. Dowiemy się też jaki najlepszy by był interwał na danym oleju w naszych warunkach. Kompozycja oleju to wielowymiarowa walka o parametry, które stroją nierzadko w opozycji do siebie dlatego wielka sztuką jest skomponować dobry olej. Dowiemy się też czegoś o stanie silnika, czy sypie metalem czy nie. Oraz możemy porównać wyniki kontra analiza nowego oleju, czy dane w kartach. Chodzi o większe różnice, bo takie będą zastanawiające, wobec danych nowego oleju.

Początkowo miałem robić analizy różnych olei, by zobaczyć który "lepszy". Ale z czasem okazało się, że to nierealne. Pomiędzy olejami w jednej lepkości i normie, nie ma prawa być wielkich różnic, bo każda norma ma swoje ramki i producent musi się tego trzymać. Oczywiście są normy mniej i więcej wymagające, oraz takie które do nowszych aut nie pasują i odwrotnie też. Podobnie z aprobatami producenckimi, mają swoje wymagania, producent oleju musi je spełnić i jeszcze zapłacić za możliwość ich umieszczania na produkcie. Co jednocześnie nie wyklucza, że dany silnik może się bardziej "polubić" z tym lub innym olejem. Omijam w tym oleje z najniższej półki, bo są wyższe tanie oleje z potwierdzonym składem, a najlepiej trzymać się środka. Wtedy cena/jakość powinna być na najlepszym poziomie kompromisu. Trzymając się odpowiednich interwałów, może dla niektórych przesadnie krótkich. Obecnie robię analizy w celu sprawdzenia, jak dane warunki wpływają na ilość paliwa/wody w oleju i spadek lepkości. Cel jest taki, by do strikte warunków miasta dodać coś co zapewni małą lub zerową ilość paliwa/wody w oleju. Bo w tym względzie i miejscu nie ma hermetycznego silnika, gdzie paliwo nie dojdzie do oleju. Konstrukcje warunkują, czy może być tego więcej czy mniej w danych warunkach. Tak jak nie ma silnika, który nie weźmie kszty oleju, tak nie ma silnika, który nie dopuści jakiejś ilości paliwa do oleju. Zawsze ten poziom się zmienia, ubywa, przybywa, a chodzi o to by nie następowała degradacja lepkościowa, a raczej prostowanie w tym oleju.

To warunki mają wpływ na to czy powinniśmy szukać lepszych baz w oleju, czy to jest zasadne, czy przesada. Olejów strikte PAO już prawie nie ma, nie każdemu taki potrzebny i nie każdy silnik z takim się polubi. Czasy mamy takie, że większość to HC bo skoro przechodzi testy, a jest taniej to producenci w to idą. Nikt do oleju brylantów nie wsypie, tu raczej chodzi o dobrze dobrane proporcje, skład, odpowiednie  substancje, które stworzą dobrze działającą całość. Tym bardziej w obecnym czasie sztucznej inflacji, producenci jeszcze szybciej zrewidują swoje produkty. Tak więc trzeba się z tym pogodzić, że PAO to będzie tyci procentowy dodatek dla poprawy parametrów. Są oleje oparte o spore ilości GTL, które jest coś lepsze od HC i bliższe PAO. Ale są też miksy, HC+GTL+PAO+estry. Jednak mi wychodzi taka zależność, w złych warunkach dobry czy gorszy olej odpuści podobnie, tak w lepszych warunkach obydwa przetrwają zbliżenie. Typowo miasto to najgorsze warunki, mieszane najlepsze, a same trasy nie są złe, ale wymagające co do oleju. W przypadku miasta można stosować tańszy i częściej wymiana, w przypadku mieszanym i tras, warto się bardziej pochylić nad wyborem i dokładniej ustalić odpowiedni interwał.     

Prezentacja auta.

Jak wiadomo, posiadam auto Toyota Auris II , 2013r , 1.6 , 132KM , 1ZR-FAE. Stan licznika od początku posiadania = 49700km. Auto z DE, obydwojga poprzedników dzieliła odległość 20km, pierwszy mieszkał na wsi, drugi w podmiejskiej dzielnicy, a wszystko to w obrębie tego samego miasta. Serwisy były coroczne i zawsze warunkował je rok, a nie ilość km.
1. 10607km = 1 rok.
2. 8197km = 1 rok.
3. 7843km = 1 rok.
4. 4153km = 1 rok i 1mc.
5. 9549km = 11mc.
6. 10451km = 1 rok i 8mc. 

Wszystkie były wykonane w jednym ASO, gdzie od początku lali TGMO 5W30, a ostatni był Premium Fuel Economy. W tym ASO zapytani, nie widzieli problemu z tego powodu, kontra zalecenia 0W20 i odpisali o braku powodu do zmiany na 0W20, bo 5W30 adekwatny. Patrząc pod i przez korek, silnik wygląda od środka czysto metalicznie, zero jakiegoś lakieru koloru brąz czy żółty.

Pierwsza Analiza.

Wykonana z przypadku, w celu zapoznania się z procesem. Akurat był koniec roku z olejem Royal Purple 5W30 API SN PLUS  1 DEXOS APPROVED GEN 2. Początkowo nie miałem go badać, ani dalej kupować/stosować, bo jest za drogi, u nas mało znany, okazało się że to zwykłe HC i to bez ich synerleka. Ale po czasie stwierdziłem, że warto było by zrobić tego akurat oleju analizę, bo zdobyte doświadczenie zaprocentuje przy analizach na których bardziej będzie mi zależało.

Dane:

Olej był z 2019r, kupowany bezpośrednio u polskiego dystrybutora firmy Innochem. Rok w silniku, od grudnia do grudnia. Przed zalaniem do silnika nie była stosowana płukanka postojowa. Wielkość interwału w dniu pobrania próbki 7863km, co dziennie daje jakieś 22km. W tym czasie ubytek wyniósł 345ml. W silniku był olej solo, natomiast do paliwa użyłem:
AR6900p-max, 2 x 50ml ,na dwa baki paliwa i AR6400p-max, 1 x 400ml ,na jeden bak paliwa.

Warunki:

98% miasto, raczej lekka noga, czasem mała traska, styl eco, brak wysokich obrotów. Ogólnie tras jak na lekarstwo, by nie powiedzieć wcale. Ze względu na oddech po DPF w VW i Covid, 8mc latałem praktycznie tylko tam gdzie musiałem. Potem od zastosowania w 3 baki dodatków do paliwa i zdziwienia ile to ten silnik pali (8.5), zacząłem wyciągać km by to posprawdzać. Czyli 8mc specyfika, tam i z powrotem, dalej 4mc już lepiej, na miasto a po wszystkim dodatkowo 7-10km droga pod miastem i 70km/h. Dzięki temu styl eco jazdy wszedł mi w krew, bo zauważyłem spore różnice i dostrzegłem co robić aby średnia była niska, (tempomat, wcześniejsze odpuszczanie gazu, nie rozpędzanie się nadmierne, jednostajna jazda, zmiana biegów ze wskazaniem). Skutek był taki, że z początku 8.5l/100km średnia spadła na 7, a obecnie już jest normą 6.3. Po prostu po jakichś kawałkach na mieście, pięknie konserwuje średnią jeden nie za długi jednostajny odcinek drogi.     

Druga analiza.

Dane:

Olej Specol Gold 5W30 Standards API:SN,SM,CF ACEA:A3/B3, A3/B4. Nie posiada aprobat producenckich, spełnia nieliczne. Kupiony w pewnym miejscu. W silniku był od grudnia do lipca, czyli 7mc. Poprzedzony płukanką postojową AR2820 na 15 min. Długość interwału 7169km. Ubytek oleju w czasie interwału to 220ml. Brak dodatku w oleju i paliwie.

Warunki:

87% miasto + 13% trasy, bo na 7.169km, tras było 900km, jazda normalna, styl eco, bardzo sporadycznie wyższe obroty i prędkości pow. 100km/h. Dalej wyciągałem km, średnia dzienna wyszła 35km, co po przeliczeniu daje 30km normalnie i 5km z tras. Trasy to taki dodatek, przeważnie w okolicy 100km, jazda ciągła po drodze krajowej, zgodnie z przepisami, czyli maks 90km/h ew. + 10. Dodałem takie trasy, by zobaczyć jak to wpłynie na ilość paliwa i wody w oleju. W takim przypadku chodzi o dogrzanie oleju i silnika, aby te substancje szybciej odparowywały. Nie chodzi tu o butowanie, bo większość aut w takich warunkach bardziej podlewa silnik paliwem. To ma być jak z ciastem, nie za niska temp. bo zakalec, nie za wysoka bo się przypali. Dokładnie temp. robocza środka, kiedy paliwo szybciej i w ogóle ma szansę ulecieć. Z wodą może być gorzej, bo emulguje i znowu spływa do oleju, ale jak są odpowiednie warunki, to redukcja jakaś nastąpi. Wartości pospadały następująco, paliwo z 2.7% na 1%, a woda z 0.2% na 0.1%. W pierwszym wypadku redukcja prawie o 2/3, w drugim 1/2.       

Zgodnie z informacją od specjalisty, po przeliczeniu ilości paliwa i wody w próbce x cały olej. W pierwszej analizie w całym oleju było 109.35ml paliwa i 8.10ml wody. A w drugiej po zmodyfikowaniu nieco warunków, paliwa było 40.5ml, a wody 4.05ml. W pierwszej kwasowość oleju już była na równi z możliwościami oleju w neutralizacji pochodnych po spalaniu mieszanki. W drugiej był jeszcze duży zapas, można powiedzieć lekki spadek. Co do lepkości, w pierwszej zrobił się już górny 5W20, co Toyocie nie zaszkodzi, ale jednak klasa w dół. Co mogło by być w kontekście 0W20, nawet nie chcę wiedzieć. W drugiej lepkość oleju wygląda jak w nowym. Zastosowanie płukanki postojowej powoduje, że stare jakieś ilości choćby Fe nie wpływają na wynik, w pierwszej 16ppm,a w drugiej już tylko 7ppm.

Oczywiście są różnice, pierwszy olej był w silniku rok a drugi 7mc, różnica w ilości zimnych startów, ale tak naprawdę bardziej się liczą roboczogodziny oleju, a nie dni czy mc. Za czasu pierwszego oleju zastosowałem dodatki do paliwa, ale według specjalisty z Archoil, one nie miały wpływu na ilość paliwa w oleju.   

Kolejna analiza, będzie inny olej 5W30, oraz nieco inne warunki, cel ten sam.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 01:20:45 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Analiza oleju vs odpowiedni interwał.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2021, 12:13:02 »
Zapomniałem dodać, w drugim interwale/analizie, zwiększyła się ilość km po kawałkach miasta. Ale i specyfika, z tylko pod miastem = 70km/h, na to wcześniej + obwodnica 90km/h. Takie warunki były przez cały 7mc interwału.

Pierwszy olej w warunkach ciężkich, pomijając lepkość, ze względu na relację liczba kwasowa/liczba zasadowa starczył na 8kkm, wedle nielicznych można by do 10kkm latać, ale wyzerowanie tych wartości jest widoczne. Co dalej mogło by skutkować, większym zakwaszeniem oleju i syfieniem silnika, bo olej stracił zapas neutralizujący.

Drugi olej w warunkach połowy pomiędzy ciężkimi a mieszanymi, w okolicy 7kkm był jak niemal nowy, starczył by na pewno na 10kkm, prawdopodobnie 12kkm, a możliwe i 15kkm.

Obecne warunki z olejem Shell HU 5W30, są jeszcze bliższe mieszanych, choć nadal przewaga miasta zostanie. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2021, 14:43:33 »
To nie jest może ale do Toyot, jednak daje jakiś obraz. Przykłady biernej akceptacji długich interwałów, ponad siły oleju/silnika. Pierwszy przykład, warunki sprzyjające, a jednak olej się poddał i komp nic na to.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/castrol-ll-5w30-po-30-000-km.25/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/castrol-5w-30-3-lata-24-tys-km-renault-1-6-dci.2003/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Grudnia 2021, 23:56:41 »
Obydwa oleje z moich analiz, były wymienione na nowe, po jakichś 2 tyg. od pobrania próbek do badania. O ile w przypadku oleju RP była już widoczna konieczność, o tyle w przypadku Specola pośpieszyłem się. To wynika z założenia podobnej ilości kkm na danym oleju, kontra cel i lekkie zmiany warunków. Koszt zakupu pierwszego oleju był 360pln, a drugiego 74pln.

Kolejne przykłady w tematyce oleju/nadziei.

Czy wymieniać olej wcześniej po docieraniu, zanim zalecany interwał wystąpi ?

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/uoa-oe-vw-0w-20-c5-vw508-00-napełnienie-fabryczne-po-3326-km.1647/

Kiedy z oleju OEM 0W20 zrobi się 0W12 ?

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/ow20-oem-honda-crv-v-gen-1-5-t-cvt.2188/

Czy warto płukać przed nowym olejem i czy warto wiedzieć ile przy wymianie olej/olej zostaje starego ?
Jaki wpływ na nowy olej, ma pozostała ilość starego ? 

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/motul.701/
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2021, 00:03:35 wysłana przez Rademenes »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2021, 10:36:59 »
Link o wymianie oleju po docieraniu nie dziaja  :-)

I jeszcze jest takie coś jak wymiana oleju po montażu lpg. Podobno dobrze zrobić około 2,5k.km.i zlać starą oliwę. Słyszałeś coś na ten temat ?

Podsumowując te linki dochodzę do takiego wniosku oczywiście jako osoba nie wchodząca zbyt mocno w temat olejowy że najważniejsze są interwały które mogą pomóc nawet przy złym dobrze oleju (pomijam skarjnie zły dobór).
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2021, 10:43:43 wysłana przez ledziu »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2021, 20:04:04 »
Link działa, nie wiem czemu czasem nie wklejają się na niebiesko w całości. Trzeba skopiować cały i wkleić w przeglądarkę. :-)

Nie słyszałem o wymianie oleju po montażu lpg. Wiem tylko, że oleje z opisami do LPG to marketing i praktycznie niczym się nie różnią, od tych samych bez tego opisu.

Nie, olej zawsze powinien zawierać się wedle spisu w manualu. Bankowo nowsza norma obejmująca napisaną starszą nie zaszkodzi, odwrotnie już nie. Niezgodnego oleju, w jakimkolwiek interwale silnik może nie wybaczyć. Choć ogólnie panuje sąd, że podstawowe silniki Toyoty pojadą na wszystkim. O ile normy UE ACEA są docelowe i lepsze w kierowaniu się wyborem, to API są szersze i obejmują więcej tych ACEA. Wiem tyle, że API SN obejmuje oleje, które stosuje A3/B4, a których nie ma w manualu. Niestety Toyota nie rozpisuje się o ACEA innych, ani nie ma swoich producenckich aprobat. W moim manualu API jest kilka, natomiast ACEA jest mocno ograniczony do tych oszczędzających paliwo, wedle normy o do 2.5%. Osobiście wolę A3/B4 bo oleje tej normy bardziej oszczędzają silnik, a w mniejszym stopniu paliwo.

Czyli olej zawsze powinien zawierać się w podanych lepkościach, nie koniecznie zalecenie. A następnie spełniać normę z podanych norm. To jest początek. Dalej kluczowe są warunki, a wobec nich dopiero trzeba przyjąć odpowiednie interwały. W jednej lepkości, w warunkach miasta wcześniej olej odpuści, a im bardziej mieszane tym później. To pobieżnie tak, dokładniej własna analiza by powiedziała. 

Prawidłowo dobrany olej + warunki = interwał.

Warunki miasta, nie ma co przesadzać z bazami oleju, HC wystarczy i nie musi być drogi, raczej pewny, wtedy częściej wymieniać i OK.

Warunki 50/50, można poszukać lepszych baz, choćby GTL, cena środka, popularny, wymiana co 10kkm, więcej info po analizie.

Warunki trasy, tyci miasta, lepsze bazy lub mieszanki baz, cena pow. środka, chwalony ale żaden do "sportu" cywilnego, wymiana co 10kkm, więcej info po analizie. 

Pałowanie na autostradzie to nie sport jeszcze, ale wymagania już wyższe.
50/50 to chyba najlepsze warunki.
Krótkie odcinki to ekstremum, raczej silnik nie jest oszczędzany wtedy, a może być dodatkowo zasyfiany. To apropo dawnego mitu, "panie dobry samochód, żona tylko do pracy jeździła 4x4 km".  :cool:   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia 2021, 00:46:30 »
W manualu:
0W20 , 5W20 , 5W30 i 10W30 API SL Energy-Conserving , SM Energy-Conserving , SN Resource- Conserving oder ILSAC- Mehrbereichsmotorol . 15W40 , 20W50 API SL , SM , SN .

ACEA A5/B5 lub A5/B5 i A1/B1

Pierwszy olej z analizy :
Royal Purple 5W30 API SN PLUS  1 DEXOS APPROVED GEN 2 z dopiskiem Resource Conserving.

Drugi olej z analizy:
Specol Gold 5W30 Standards API:SN,SM,CF ACEA:A3/B3, A3/B4.

Obecny w silniku:
Shell Helix Ultra 5W30 API SL, ACEA A3/B3, A3/B4 z dopiskiem Meets the engine test requirements of API SN, ( Spełnia wymagania testowe silnika API SN ).
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2021, 00:55:36 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia 2021, 19:25:33 »
Rademenes - konserwacje sobie zrób niż wydziwiaj z olejami bo prędzej podwozie ci zgnije niż silnik się skończy.   :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2021, 21:54:26 »
Podwozie się u mnie nie skończy, za młody, a silnik jeszcze do drugiego pójdzie. Lej tam te TGMO i lataj nawet 30kkm, bankowo podwozie wyprzedzi silnik.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudnia 2021, 22:05:24 »
U siebie konserwację podwozia zrobiłem (Waxoyl) , bo liczę na długą eksploatację i potem korzystną odsprzedaż. Tyle, że blach podwozia w Corolli właściwie nie widać. Wszystko zabudowane.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudnia 2021, 22:25:57 »
Podwozie się u mnie nie skończy, za młody, a silnik jeszcze do drugiego pójdzie. Lej tam te TGMO i lataj nawet 30kkm, bankowo podwozie wyprzedzi silnik.

Toyota mówi o wymianie co 15K i tego się trzymię.
Marka oleju jest mi obojętna. Ważne żeby był zgodny z zaleceniem producenta.
Na razie w Corolli mam 0W16 TGMO a w Yarisie 1.33 Ravenol 0W20.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Grudnia 2021, 22:30:28 »
U siebie konserwację podwozia zrobiłem (Waxoyl) , bo liczę na długą eksploatację i potem korzystną odsprzedaż. Tyle, że blach podwozia w Corolli właściwie nie widać. Wszystko zabudowane.

Widać widać.
Sporo jest zasłonięte ale i sporo jest odsłonięte. Rejony nadkoli za amortyzatorem, progi, okolice wnęki koła zapasowego i jak się przyświeci tylny pas za zderzakiem itp.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudnia 2021, 23:11:41 »
No to powodzenia z zaleceniami ASO co do 15kkm. Jak auta masz na lata, to co boisz się sprawdzić te zalecenia choć raz ? Raz i będziesz wiedział więcej niż producenta słuszne 15kkm. Niech wam się nie wydaje, że producent się kieruje dobrem klienta. Jeśli normy ich zmuszą, to wam napiszą 0W8 i będzie super. Bo do gwarancji to ich tylko obchodzi, dalej klient się martwi i płacze co tu zrobić.

A czy Revenol to nie jest kosmos cenowy, teraz kupić trudniej bo brexit był.  A TGMO to jak pamiętam z 300pln. Więc nie pisz mi, że ja coś drogiego leje, RP to była marketingowa pomyłka.

Skończcie mi tu zaśmiecać OK. W szybkim pytaniu sobie piszcie. 

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Grudnia 2021, 10:30:10 »
RP to była marketingowa pomyłka.
...Którą zachwalałeś przez setki postów, kłócąc się z całym forum :D
Nikt tych monologów twoich nie czyta.

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Grudnia 2021, 18:34:49 »
Mnie interesują

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl