Kolejna ciekawa strona, dotycząca występowania/znaczenia pierwiastków w podstawowej analizie zużytego oleju.
https://zmienolej.pl/tvcmsblog/post/85/ustalanie-wartosci-granicznych-pierwiastkow-chemicznych-dla-olejow-silnikowych.html?page_type=postPonieważ pojawiają się pytania, a ja nie przedstawiłem od kuchni procesu przed/do analizy, to teraz to naświetlę.

Swoje próbki wysyłam do firmy Archoil, jako pośrednika, a oni do lab. Polaris Labolatories lub Polwax s.a. Zwyczajowo wysyłają do Polaris.
https://polarislabs.comhttps://www.polwax.pl/pl/laboratoriumArchoil Polska jest wyłącznym importerem i autoryzowanym dystrybutorem produktów Archoil oraz Oilsyn, dawniej Oilem. Nie jestem pewien na 100%, ale olej jest badany w jakimś odłamie polskim, natomiast opis analizy jest robiony w USA. Wiem tyle, że oryginalne wyniki przychodzą do Archoil po angielsku. Jak w jedną, tak i powrotną drogę Archoil pośredniczy i redaguje na polski język całość. Ktoś może to uznać za reklamę, ale ja nie znalazłem tańszego miejsca. Jeśli ktoś znajdzie, to chętnie popatrzę. Tak mi się wydaje, że dzięki takiemu pośredniczeniu analiza nie kosztuje ponad 200, czy 300pln. Wynika to z oto takiego układu, że Archoil ma swoje ceny umowne z tymi lab. Większość lab. nie robi detalicznych analiz, a jedynie dla firm, jak można się domyśleć, w stałej współpracy i nie pojedynczej ilości. Czyli detalista w Archoil, korzysta z ich umowy i preferencyjnych cen analiz. Lab. ma pracę, Archoil coś zarabia, a pojedyncza osoba ma taniej. Z tego co wiem, to nawet ludzie z DE do nich wysyłają próbki. Mogę się w czymś mylić oczywiście, bo to wynika z kompilacji wiedza/przemyślenia własne. Pomiędzy labami mogą występować różnice, jak w osprzęcie tak w metodach i w końcu wynikach. Jeśli się chce porównywać coś w kilku analizach, to najlepiej wszystkie robić w jednym lab.
Adres strony Archoil.
https://sklep.archoil.plAdres aukcji analizy.
https://sklep.archoil.plJest tam opis usługi, pobrania oleju do badania, formy wysłania próbki, oraz opisu do próbki.W przypadku badania zużytego oleju, warto wybrać dwie opcje:
1. Olej używany + TAN 100ml = 109pln
2. Lepkość kinematyczna w 40C dodatkowo = 15pln
Pierwsza opcja jest podstawowa. Dzięki określeniu TAN - kwasowości, będzie wynik mówiący o zakwaszeniu oleju, a to wobec TBN - zasadowości da jasny obraz, czy olej nadal ma możliwości neutralizacji syfu ze spalania mieszanki. Standardowo w cenie pierwszej opcji, jest wartość w KV 100C. Dzięki drugiej opcji, będziemy mieli też KV40C i z obydwu KV lab. będzie mógł wyliczyć indeks lepkości.
Po zakupie usługi i opłacie nie ma określonego czasu na wysyłkę. Usługa jest kupiona i otrzymujemy numer zamówienia. Który trzeba umieścić w opisie. Normalnie trzeba pobrać olej i wysłać niebawem.
Informacje przed zalaniem oleju, który będzie potem badany. Najlepiej jeśli dany olej wleciał do silnika po płukance postojowej, może nie jest to konieczne, ale mniej pozostanie ze starego oleju w tym, który będzie badany. Tak oleju, jak i zanieczyszczeń, czy ilości pierwiastków. W wynikach może być coś zakłóceń z pozostałości, choć nie musi. Mój przykład, RP nie był poprzedzony płukanką i Fe 16, Specol poprzedzony postojową i Fe 7, a nawet zostało mimo to jeszcze z RP tytanu 4 w analizie Specola. Stosowanie postojowej jest tym bardziej zasadne, jeśli co interwał wlewamy inny olej. Ja stosuję postojową przynajmniej na standardowy czas, co każdą wymianę.
Najlepiej jeśli nie dolewamy w trakcie interwału świeżego oleju. Mniej zmiennych dla lab. ale i dla nas samych. Jeśli silnik nie pobiera dużo, to tak do połowy między min a max można śmiało latać. Jeśli się nie da, no to trzeba dolać, najwyżej kolejnej dolewki już nie, tak przed pobraniem próbki.
Co jeszcze, wszelkie dodatki do oleju będą powodować różnice w pewnych pierwiastkach. Te do paliwa, nie muszą, ale mogą powodować zmienne w wynikach, oraz dodatkowe zagadki. Jak coś do paliwa to na raz, po pobraniu próbki i po wypaleniu baku zmiana oleju na nowy. Chyba, że ktoś stosuje cyklicznie coś do baku, to może zostać, bo to są małe ilości.
Pobranie oleju:
Potrzebna jest strzykawka 100ml z apteki, oraz pasujący do niej wężyk PCV, oraz naczynie do którego wlejemy olej i wyślemy. Jedni stosują z apteki pojemniki na mocz. Ale ja nie stosuję, bo tam pod korek wchodzi 100ml, jest szeroka nakrętka z małą ilością gwintu. Ja stosuję małe pety po wodzie. Wystarczy sobie sprawdzić pod nogą, obydwa pojemniki. Ten na mocz pyknie i koniec, a dobrze zakręcony pet jest nie do zniszczenia.
Wcześniej opróżniam peta z wody, wypłukuję wodą demi. i pozostawiam do swobodnego wyschnięcia. Używanej strzykawki tłoka smaruję lekko olejem z silnika, bo po czyszczeniu benzyną ekstrakcyjną jest jałowy. Wężyk wieszam wcześniej i obciążam, tak aby się wyprostował, a nie był pokręcony w koło. Zaznaczam na nim odpowiednie miejsce, i robię blokadę, aby ilość wsadzonego wężyka do rurki bagnetu, była tak samo długa jak sam bagnet. Od czubka do jego blokady, oparcia. Jeśli ktoś jak w BMW nie ma bagnetu, to musi pobierać olej przy wymianie, tak w środku czasu spustu.
Olej pobierany powinien być rozgrzany, temp. robocza, oraz wymieszany, a więc nie po wycieczce po bułki. Tylko przynajmniej 50km i minimum droga krajowa 90km/h. Sam wylatuję na S i robię 60km z 110km/h, potem wracam krajową 90km/h + miastem i wychodzi 100km. Wtedy olej jest bankowo dogrzany i wymieszany. Warto sobie wszystko naszykować wcześniej, bo od zgaszenia silnika na pobranie oleju jest tylko 10 min. Najlepiej w końcu 10 min. Warto też nie zamykać od razu pojemnika z gorącym olejem, niech sobie ostygnie, aby jakiś tam kondens wodny nie domieszał się do oleju. Warto też na pojemniku napisać otrzymany numer zamówienia od Archoil, bankowo nie pomylą się. Jeśli zależy nam na badaniu, a zaraz wymieniamy na nowy olej. To warto pobrać oleju w dwie próbki. Na wszelki wypadek, a do silnika dolać resztkę świeżego. Można też zaczekać na wyniki, może wyjdzie, że jeszcze olej OK. Maksymalnie od wysłania próbki, wyniki są przysyłane w PDF na meila w trakcie dwóch tygodni, z reguły wcześniej.
Wysyłka:Naczynie z olejem pakujemy w pudełko, może jeszcze jakieś wypychacze osłonowe do środka na wszelki i wysyłamy paczkomatem na adres z aukcji, opcja paczkomat/paczkomat. Ja jeszcze zabezpieczam korek peta i jego jak i opis wkładam w osobną torebkę strunową. Inpost to koszt chyba 13-14pln, ja zawsze wybieram drugą wielkość paczki, bo wtedy peta z pudełkiem zostawiam na stojąco w paczkomacie. Na etykietach inpost, w wolnym miejscu, też piszę jeszcze numer zamówienia od Archoil. Nie wysyłam w piątki, aby próbka nie leżała w paczkomacie, czy gdzieś indziej za długo. Co innego z dnia na dzień, a co innego jak stop następuje na sobotę i niedzielę.
Opis:Do paczki trzeba też dołożyć opis, informacje dla lab., ogólne wytyczne są na stronie Archoil, ale nie ma tam wszystkiego.
Ja już mam utarty wzór.
DANE DO ZAMIESZCZENIA W DRUKU ANALIZY.Wszystkie nie są zamieszczane, ale warto przypomnieć już na wstępie. Nie należy się rozpisywać, bo mogą się pogubić, czerstwe dane tylko.
Olej: Nazwa, lepkość, klasa jakości/norma. Można podać datę produkcji.
Ilość maksymalna oleju w silniku: To do ew. wyliczeń.
Ilość kilometrów przejechanych na oleju: Stan licznika podczas pobrania próbki:Pojazd: Marka, model, rok, pojemność, KM, oznaczenie silnika, warto dopisać czy benzyna, ON czy gaz. Bo mi się zdarzyło, że w lab nie wiedzieli niby i źle przeliczyli ilość paliwa, co zauważyłem, bo padło pytanie w opisie.
Data pobrania próbki: Dolewka oleju od czasu wymiany: TAK/NIE ile.
Ubytek oleju: TAK/NIE ile, z dopiskiem sprawdzony nie/uzupełniony do dnia pobrania próbki.
Dodatki do oleju: TAK/NIE jaki.
Dodatki do paliwa: TAK/NIE jaki.
Stosowany filtr oleju: zamieszczam bo jest wzmianka w analizie i piszą brak info.
Specyfika przejazdów: Miasto/Trasa, styl jazdy (normal, eco, ołowiana noga), jak często wysokie RPM, maksymalne prędkości których nie przekraczamy.
Czas interwału: data - data/ nadal w silniku/ wymiana będzie - data.
Uwagi: Czy była stosowana przed tym olejem płukanka, jaka i na ile czasu zastosowana.
Warto dla przypomnienia dodać dwa takie
sloganiki od siebie na koniec.
Proszę nie zapomnieć o umieszczeniu w dokumencie odpowiednich danych podanych wyżej. Bywa że się napisze, a nie zamieszczą.
Proszę podstawić pod wyniki, dane referencyjne nowego oleju. W lab. badają na okrągło i mogą mieć badanie naszego oleju w wersji nowej. Wtedy podstawią w naszą analizę i można wygodnie sobie porównać co i ile z nowego uleciało. Przykład jest w analizie mojej drugiej Specola. Biały kolor w ramce wartości po interwale i nad referencyjne wyniki na niebieskim tle.
To tyle od kuchni.