Autor Wątek: Analiza oleju vs odpowiedni interwał.  (Przeczytany 20839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Analiza oleju vs odpowiedni interwał.
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Stycznia 2022, 23:34:25 »
Tutaj pierwszy raz przedstawiałem same wyniki pierwszej swojej analizy. Post 45, ale temat można cały przeczytać, jest ciekawy. <kawusia> 

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49685.0.html

A tutaj, może ktoś z forum zrobił analizę Specola 0W20 z AURIS 1.33 vvti.  <brawo> Moja na 5W30 wyszła lepiej i sam olej był.  :-P

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/specol-0w20-spec-gold-sn-sm-cf.3208/#post-104853

Jak widać, Nasz tani olej i dodatki mu nie potrzebne. Przy podziale miasto/trasa 50/50 paliwa 0,5% a wody 0.

U mnie było/jest tak:

Pierwszy olej z analizy około 95/5  %.
Drugi olej z analizy pewne 85/15  %.
Teraz z Shell wychodzi mi pewne 80/20  %. Zobaczymy czy na 5W30, przy 20% tras, uda mi się uzyskać takie wartości paliwa i wody.  :shock:
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022, 23:37:15 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Stycznia 2022, 02:23:24 »
Zamieszczam obraz różnic pomiędzy normami.

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022, 02:27:28 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lutego 2022, 18:27:38 »
Trzecia analiza.

Ogólnie komentarzami w raporcie się nie kierujcie, bo są od czapy. Wstawia je automat jakiś, dzięki temu jest mniejszy koszt.

Dane:

Olej Shell Helix Ultra 5W30 API SL, ACEA  A3/B3, A3/B4 z dopiskiem Meets the engine test requirements of API SN, ( Spełnia wymagania testowe silnika API SN ). Kupiony w pewnym miejscu, bezpośrednio od dystrybutora obecnego na allegro, firma Hand Sulechów, produkcja ( SEP/2020 ). Olej w silniku do pobrania próbki, był od początku lipca do końca stycznia, czyli trochę mniej niż 7mc. Poprzedzony płukanką postojową AR2820 na 15 min. Długość interwału 7812km. Ubytek oleju w czasie interwału to 250ml. Brak dodatku w oleju i paliwie.

Warunki:

79% miasto + 21% trasy, bo na 7812km, tras było 1700km, w tym 900km drogi krajowe + 800km drogi S z prędkościami 110km/h. Jazda normalna, styl eco, bardzo sporadycznie wyższe obroty, może kilka sprintów, standard do max 120km/h. Średnia dzienna wyszła 39km, co po przeliczeniu daje 30km normalnie i 9km z tras. Poza trasami na krajowych, tym razem dodałem trasy na drogach S, jazda na tempomacie i 110km/h. W takich warunkach silnik i olej miały szansę się dobrze wygrzać, tak aby paliwo i woda z oleju miała większe możliwości odparować. Wynikiem jak widać jest 0 wody, ale ciut więcej paliwa niż poprzednio. 

Tak naprawdę, jedyna różnica między tym a poprzednim interwałem, to na Shell 800km tras na drogach S z prędkościami 110km/h.

Nowego oleju standardowo po płukance postojowej wchodzi 4.05L. Przeliczając już tak dokładniej, z uwzględnieniem całej ilości oleju w silniku, przy pobieraniu próbki, a biorąc pod uwagę ubytki oleju, które nie były uzupełniane, wychodzi następująco.

1. Analiza oleju Royal Purple, 95% miasto/ 5% trasa (drogi krajowe), paliwa było 109.35ml, wody 8.1ml. Średnio 25km dziennie. Olej był w silniku dokładnie rok. Dwie dolewki oleju w trakcie = 350ml, przy pobieraniu próbki stan max.

2. Analiza Specola, 85% miasto/ 15% trasa (drogi krajowe) , paliwa było 38.3ml, wody 3.83ml. Średnio 35km dziennie. Olej był w silniku 7mc (207 dni). Ubytek oleju 220ml, nie uzupełniany do czasu pobierania próbki.

3. Analiza Shell, 79% miasto/ 21% trasy i tu było 900km drogi krajowe, a 800km drogi S z prędkościami do 110km/h. Paliwa jest 41.8ml, a wody 0. Średnio 39km dziennie. Olej był w silniku prawie 7mc (198 dni). Ubytek oleju 250ml, nie uzupełniany do czasu pobierania próbki.

Czyli dołożenie 1 x w mc trasy, średnio tyci poza 100km = 800km drogi S z prędkościami do 110km/h. Poskutkowało to pozbyciem się całkowitym wody z oleju, ale jednocześnie niewielkim bo 3.5ml przyrostem ilości paliwa. Cel połowicznie osiągnięty, ale nie stać mnie na powiększanie dalej udziału tras, dlatego dalej postąpię inaczej.

Ogólnie jeszcze zarysowuje się taka tendencja, że po coraz to większym dodawaniu tras i wyższych prędkości. Oleje są w lepszej kondycji, ale jednocześnie powiększa się zużycie, lub występuje w większej gamie pierwiastków. Muszę wyjaśnić 16ppm Fe w Royal Purple, tam nie była zastosowana płukanka postojowa i mogły to być w jakiejś części pozostałości po wcześniejszych wymianach olej/olej. Wizualnie porównując analizę Specola i Shell, lepiej uchował się i ochronił Specol. Co nawet potwierdzili mi w Shell Polska. " Liczby wyglądają lepiej dla konkurencji, będą one się zmieniały w trakcie użytkowania oleju, nie koniecznie zgodnie z przewidywaniami." Mimo to obiektywnie patrząc, jak wcześniej pisałem, takie analizy nie są wyrocznią jakości oleju. Nie wiadomo jak wyszedł by Specol po dodaniu tras na drodze S. Kolejny sprawdzian obydwu po np. 14kkm mógłby też więcej powiedzieć może. 

Obydwa oleje patrząc w dane nowych, są pakietowo identyczne, a pierwiastkowo bardzo zbliżone. Pamiętać też trzeba, że Specol to HC od naszej niegigantycznej firmy, a Shell to produkt mega giganta na tym rynku. Obydwa oleje pracowały w tym samym silniku, miały te same warunki startowe w czystym silniku. Kolejno po sobie i w identycznych warunkach z jedną tylko różnicą, pod tą samą nogą. Praktycznie czasowo pracowały w silniku w jednym roku, a to już jest wiele wspólnego w warunkach. Dlatego zasadne jest porównywanie wyników tych olei, nawet po takich ilościach km. Nie wiemy czy parametry Specola dalej by spektakularnie spadały, ale pewne jest, że w Shell parametry by nie urosły, a spadki były już większe. Czyli Specol z 5 nie wiadomo jak dalej by spadał, ale też nie wiemy jak Shell z 4 dalej by się utrzymał.

To co mnie zastanawia.

1. Z porównania wynika, że na Shell bardziej spadły wartości w KV, a mniej w indeksie. Natomiast w Specolu odwrotnie. Jak to się ma do twierdzeń iż GTL jest lepszą bazą od HC.

2. Co jeszcze, na Shell widać większe zużycie, większe spadki w innych pierwiastkach. Czyli w Shell bez wody, z tyci więcej paliwa, a z trasami na drodze S gorzej to wyszło. Niż w Specolu kiedy była woda, tyci mniej paliwa i tylko trasy na drogach krajowych. Czy Shell miał cięższe warunki i dlatego gorzej wypadł. Czy Specol lepiej wypadł, bo nie miał tras na drodze S. Tylko jeśli te gorsze wyniki, są ceną za trasy na drogach S, to ci co mają większy udział tras, czy autostrad, to już muszą szukać mocnego oleju. O ile Shell w dłuższym interwale nie wyszedł by dobrze.

3. Po przeliczeniu różnic, w metodach badania TBN w nowym i używanym oleju. Wychodzi, że w Shell TBN spadł o 3.03, tymczasem w Specolu TBN spadł o 1.51 tylko. 
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 18:48:00 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpnia 2022, 03:46:41 »
Niby kiepski przykład bo flota, ale pierwszy z dobrym opiekunem. Jednak są takie pozytywne przypadki, nie wszyscy piłują i odstawiają shit na parkingi polizingowe. Poczytajcie to tylko jeden post.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/shell-helix-ultra-5w-40.118/post-107882

Święta prawda.

" Wniosek - najlepszy olej to ten często wymieniany."
"Wnioski nasuwają się same - nic nie zastąpi częstej wymiany i uczciwego jakościowo oleju. Nie musi to być top end."

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpnia 2022, 22:03:20 »
To forumowy rekord świata! Osiem postów, jeden pod drugim  :shock: A mnie szanowny moderator Rademenes zwracał uwagę, jak napisałem dwa kolejno po sobie  :embarassed: Osiem postów to mi wygląda na rozmowę z samym sobą  :-P
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpnia 2022, 22:53:10 »
0. Przekaz informacji i tyle. Co by zawsze flota głupich i chytrych opiekunów nie miała. Choć może raz, ktoś nie robi jak ASO, nie ryzykuje, bo co tam gwarancja i shit. Takie normalne podejście jakby było, to wielu po leasingu nie miało by problemu. :cool:

1. W swym wątku robisz co chcesz Panie orto-doksie. Poszukaj innym ą i ę, OK. Czemu swym, bo niewielu się bardziej pochyla, czy bada cokolwiek, poza zalałem i lata jeszcze, oraz na pewno nie bo mojsze jest lepsze.
2. Nie moja wina, że niewielu coś tu pisze, a jak już to jest kilku co lubią od tak pohejtować.
3. Ogólny wątek to co innego, dla każdego.
4. Popatrz na odstępy czasu/dni, wam się trafia po 1 minucie sknocić kolejny post. Poszukaj zasadnego takiego mojego przypadku. :-)
5. Czy mało tu ludzi czytało ?  :-P
6. Wybacz ale nie napiszę nic tak bzdurnego tutaj jak na forum autowym, wątku dotyczącym aut, o przewodzie do kuchni gazowej. Zjarało kakało. :-)
7. Najlepsze, że mało tu nie w temacie, ale teraz Ty pewnie pokarzesz boczne zagadnienia. Jak wyczyścić palniki w starej kuchni gazowej. Chyba lepiej jak nie ma tu poza tematem wpisów.
8. Samym sobą, tak często myślę o tym co mam dalej w planach, poza zalałem/wylałem. Mam za to przepraszać ?   

« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2022, 23:08:24 wysłana przez Rademenes »

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Sierpnia 2022, 10:26:46 »
To forumowy rekord świata! Osiem postów, jeden pod drugim 
Kurde a mogło być więcej to się wrąbałeś i teraz zaczyna się liczyć od nowa...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Sierpnia 2022, 17:08:10 »
Ty pewnie pokarzesz boczne zagadnienia.

O jezu! Przecież bocznych zagadnień się nie karze. Karze się tylko ludzi  :shock: A ja zapytałem o kuchnię gazową jeden raz jakiś z ponad rok temu, albo i więcej, a "ty" mi to wytykasz do tej pory wielokrotnie, już nie wiem, który raz. Pamiętam i zrozumiałem po pierwszym wytknięciu, a te kolejne przypominania o kuchni gazowej to nie wiem po co i nie wiem, po co się tak powtarzasz. Nie zapamiętujesz tego, że już to pisałeś i mi przypominałeś? I rzeczywiście niepotrzebnie się wrąbałem mlac. Popsułem oryginalny rekord świata :(

« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 17:20:39 wysłana przez fynooh »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Grudnia 2022, 08:48:21 »
Czwarta analiza.

W informacjach u góry czerwone skreślenia są moje, bo w lab nie wiadomo czemu dopisali głupoty (corolla) i nieprawdę jakoby olej wyleciał z datą pobrania próbki (DO TERAZ). Podawałem TRWA NADAL, a u nich nie wiem jak można to tak przeinaczyć.

Dane:

Olej Mobil 1 ESP 5W30, spełnia wymagania ACEA C2/C3, API SJ/SL/SM/SN, ILSAC GF-5. Posiada aprobaty producenckie, najistotniejsza i najbardziej wymagająca jest VW 504 00/507 00. Kupiony w pewnym miejscu, data produkcji 09/2021. Jest to mieszanina głównie HC, coś tam PAO, sporo GTL i coś estrów. Olej w silniku był od początku 03/2022 do pobrania próbki w końcu 10/2022, czyli 237 dni = 8MC i dalej do wymiany na początku 12/2022. Poprzedzony płukanką postojową AR2820 nowszą estrową wersją na 24 min. Ubytek oleju do pobrania próbki 260ml, a na koniec interwału 330ml. Brak dodatku w oleju i paliwie.

Warunki:

81% miasto + 19% trasy, 8272kkm, 6730kkm miasta/ 1542kkm trasy, w tym 963km drogi S x 8 + 579km drogi krajowe x 5. Jazda normalna, styl eco, tym razem częściej wyższe obroty i redukcje, sprinty, czasami bywało nawet 140-150km/h. Średnia dzienna wyszła 35km.

Pierwsza analiza to praktycznie samo miasto, w drugiej dodałem drogi krajowe, w trzeciej było po równo dodanych i krajowych i na S. A w tym interwale miały być same dodane przeloty na drogach S, ale jak w życiu krajowych nie da się całkiem ominąć, stanęło na przewadze tych na S.

Co widać w analizie:

1. Jak dotychczas najmniejsza Ilość paliwa, po przeliczeniu 34,11ml w całym oleju.
2. Zastanawiająca Ilość ołowiu, może to wynik większej ilości redukowania z przeciąganiem RPM i sprintów z większymi prędkościami.
3. Większa ilość Mg wobec ilości nominalnej w tym nowym oleju wynika, z pozostałości po olejach fullsaps w tym lowsaps. Jak i z przepisu Shell-a poprzednika.
4. Różnica w Ca niepotrzebnie zaznaczona, takie spadki w poprzednich były, a nawet większe.
5. Znowu brak wody.
6. TAN niewielki wzrost, TBN spory spadek. Mimo iż TAN wyżej od TBN, to nie wiem czemu lab tego nie oznaczył jako krytyczność.
7. W Krzemie widać ustabilizowanie i mniej więcej stały zakres.
8. Spadek lepkości w KV100 znikomy mimo tej ilości paliwa.
9. Spadek lepkości w KV40 mały, na 2 miejscu z czterech analiz.     

Wnioski:

1. Cel który mi przyświecał, wyczerpał się po czwartej analizie. W trybie oscylującym w granicach 80% miasta i 20% trasy, co bym nie robił niewiele się zmienia i ilość paliwa oscyluje w granicy 1%. A dokładnie zakres ilości paliwa w całym oleju wyszedł 41,8 - 34,11ml. Przypuszczam, że dopiero od trybu 50/50 i więcej tras, można by zobaczyć go mniej. To w oparciu o przykład Toyoty 1.33 na LPG, gdzie przy takim trybie było 0.5% paliwa. Ale jednak średnia 1% z zakresu 80/20, to nie to samo co 2.7% z zakresu 95/5. Analogicznie 110ml paliwa kontra 34,11ml, to nie to samo. Na olej paliwo zawsze wpływa, ilość jest istotna, ale na jeden podziała bardziej, a na inny mniej. Najlepiej aby wcale paliwa nie było, ale ja już wiem, że to mało możliwe. W silnikach na bezpośrednim wtrysku jest tego więcej, konstrukcja sprzyja. Ale wiem już, że i przy pośrednim to występuje, ew. w mniejszej skali ale jednak. Tak jakby nie było jednostek wolnych od tego zjawiska.   

2. Woda która była najbardziej ilościowo obecna w pierwszej analizie, była pozostałością po poprzedniku który wcale nie płukał silnika. Z czasem się zredukowała, dzięki płukankom postojowym i zmianie zakresu miasto/trasa. Obecność wody w raportach gdzie wysyłam próbki jest wyjątkiem. Jak zobaczycie nawet przy płukaniu takie pierwiastki jak Tytan z oleju RP i Magnez pozostały po fulsapsach kontra teraz olej C3, dopiero z czasem ( nie o raz) przy płukaniu nawet znika. Jeśli w lab woda w oleju to wyjątek jest, to raczej nie powodują tego w takiej skali warunki zasadniczego miasta, a właśnie kumulacja takich warunków bez płukania. Może ew. w takim trybie coś w tym powoli narastać i u mnie tyle było na początku po 6 latach poprzedników. Sami widzicie, płukanka postojowa sprzyja, bez płukania pewne sprawy po wcześniejszych olejach pojawiały by się pewnie 2 x dłużej. To w kontekście oczekiwań i eureki po jednym 15min. płukaniu, bo pewnie tak samo z syfami jest. Nawet stosowanie płukanki postojowej, dopiero po 2-3 razach powoduje zredukowanie czegoś po latach wymian olej/olej. 

3. Co do ołowiu, Mobil 1 się w tym nie wykazał dobrze, mimo iż reszta nie jest tragiczna.

4.Ogólnie z wszystkich analiz najlepiej wyszedł jakoś Specol. Te wielkie marki już gorzej, ale musiał bym jeszcze raz zweryfikować Sopecola w podobnych warunkach z dodanymi dodatkowo tylko trasami na drodze S. Wtedy by się to dokładniej potwierdziło. Bo na Shell było większe rozproszone zużycie, a na Mobil 1 ten ołów wyskoczył i padło TBN wedle TAN. Co do Mobil 1 jeszcze, granica taka wyszła przy 5kkm. Mianowicie do 5kkm pobory mocno spadły na znikome praktycznie, ale od 5kkm aż do km z analizy już po pochylni i praktycznie dorównało do standardu poprzednich. Silnik mojego Aurisa, Mobila 1 niby lepszego od poprzedników, "zjadł" szybko. Tak jakby ten olej w trybie miasta był na małe interwały. Albo takie silniki nie potrzebują na miasto cudu, albo ten olej nie miał się kiedy wykazać. Paradoksalnie te niby coś gorsze się lepiej spisały jednak. I to wszystko wobec wymagającej normy Mobil 1, VW 504 00/507 00, która stanowi o longlife, a u mnie po 8kkm nie widać takich możliwości.   

5. Lepkości w KV100 i KV40 najmniej spadły na Specolu, 2 miejsce Mobil 1. Identyczna najmniejsza ilość Fe na tych olejach. Potas z analizy na analizę się zredukował do 0. Krzem zawsze na podobnym poziomie 11-18ppm. W pierwszej analizie oleju RP w utlenianiu/nitrowaniu było sporo, a dalej już w każdej analizie przyzwoicie mniej w takim standardzie wartości x 2. Jakby mniejszy wpływ resztek starych olejów na nowe.     

6. Wielkich różnic kategorycznych miedzy moimi olejami nie ma, ale jak na razie te markowe wobec naszego niszowego mają pewne grzechy. Przypominam moje warunki są typowymi dla auta miejsko/podmiejskiego, myślę że sporo ludzi ma coś wpodobie, gorsze to już tylko same miasto. No i Shell miał gorsze wyniki w tym zakresie co Specol, a już Mobil 1 ze zjazdem w TBN to mnie zaskoczył. Markowy, drogawy i na tyci interwały w mieście ? 

7. Na warunki miasta nie potrzeba super puper oleju. Zwykły podobnie zniesie warunki jak te niby lepsze. A nawet te lepsze w takich warunkach nie będą się miały kiedy wykazać, tym za co więcej zapłaciliśmy. Pewne sprawy w olejach uaktywniają się w odpowiedniej temp. A przy pyrkaniu w około komina, temp. nie jest nawet bliska roboczej przez większość czasu. 

Kolejnym obranym celem może być sprawdzanie innych olei w moich podobnych warunkach, jak wypadną względem tych co były. Lub/jednocześnie wydłużenie interwału do pobrania próbki, na okolice 10kkm. W dwóch z czterech analiz widać w tym względzie zapas na 10kkm.

« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 09:15:28 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Grudnia 2022, 10:25:00 »
Mógłbyś wrzucić lepsze/bardziej ostre zdjęcie dokumentu tej analizy?
Skoro TAN większe, i to znacznie, od TBN, to olej do d..y. <zalamka>
Analiza mojego TGMO 5W30 do diesla po 10.000 km, 70% trasa, 30%miasto, niewielkie ilości km autostrada do 140 km/godz., też wykazała podwyższoną ilość ołowiu z sugestią wycierania się panewek i niebezpieczeństwem zmniejszania się ciśnienia oleju, choć kontrolka nigdy nie zapaliła się. Natychmiast byłem sprawdzić ciśnienie - było wzorcowe.
TBN miał wielkość 3,68. Nie wiem, ile było TAN, gdyż w analizie tego nie pokazano. Prawdopodobnie należało takie badanie zlecić dodatkowo za dodatkową opłatą.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 10:47:59 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Grudnia 2022, 00:22:47 »
To jest skan z przekładką na jpg. tak aby nie było kopiowania dalej i podcierania sobie czegoś tam, gdzieś tam. Powiedź o co chodzi to coś wymyślę, foto może.

No tak to do tej pory w TBN żaden nie odpłynął, a niby miał być puper. Ale nie tylko u mnie, komuś po trasach przy 7500km też podobnie poleciało. No i tam lab stwierdził nieznacznie niski TBN, a u mnie zero komenti i nie zaznaczone wcale kolorem jakimkolwiek.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/mobil-1-esp-5w-30-vw-golf-7-1-4-tsi.1665/

O TAN/TBN.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/liczba-kwasowa-tan-a-liczba-zasadowa-tbn-w-oleju.3131/

Wskazania.

"Uważa się, że konieczna jest wymiana oleju, gdy wartość TBN zmieni się o 50 % a liczba kwasowa (TAN) wzrośnie dwukrotnie."

Tak jaśniej.
TBN - 50%
TAN +100%

TBN w nowym oleju i starym jest sprawdzany innymi metodami (D.2896/ D.4739). Przyjmuje się, że od wyniku nowego trzeba odjąć -2. Czyli 8.4-2 = 6.4 i od tego trzeba - wynik używanego 2.4, czyli spadek wyniósł 4. Czyli TBN spadł o pow. 50%, bo równo 50% to było by 3.2. Natomiast liczba TAN w nowym 2.98, a używanym 3.48, czyli wzrost o 0.50 co nie stanowi dwukrotnego wzrostu. Wynika z tego, że zakwaszenia TAN tyci przybyło, a mimo to TBN zdolności do neutralizacji syfu ze spalania mieszanki spadły w dół za bardzo o 0.80 od 50%. Może dlatego w lab nie oznaczyli tego.     

"Równoczesne oznaczanie liczby kwasowej i zasadowej w oleju ma najczęściej na celu prognozowanie czasu pracy oleju. Teoria zakłada, że olej nadaje się do wymiany, gdy wartości TAN i TBN się do siebie zbliżą."

A tu to już jest sprawa jasna i lab tak tego nie rozpatrzył. No ale to jeden parametr tylko, wobec zapasu TBN w poprzednich raportach mogłem śmiało myśleć o większym interwale, a tu to jeszcze tak, ale nie za wiele. Gdzie tu jakość Mobil 1, no Specol i Shell nie miały w tym problemu.  :-(

O mocy normy 504/507.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/norma-504-507.1109/

Co do ołowiu, mi piszą łożyska główne i korbowody. Pytanie ile razy już płukałeś postojową silnik i czy co wymianę, przed tym olejem. Starocie z poprzednich olei mogą wychodzić nawet po trochu w 2-3 analizach po. Spadek ciśnienia mógłby być, jakby coś było dodatkowo z lepkością nie tak.

Pewnie wybrałeś opcję "Olej używany 100ml". A trzeba było wybrać linijkę niżej "Olej używany + TAN 100ml", to dodatkowo 10pln. Ja jeszcze dodatkowo wybieram kolejną linijkę "Lepkość kinematyczna w 40C dodatkowo". Wtedy jest pełniejszy obraz.

Nowe kompendium i nie moje.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/jak-wykona%C4%87-analiz%C4%99.4281/

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/interpretacja-analiz-olej%C3%B3w-u%C5%BCywanych.4277/
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 00:36:36 wysłana przez Rademenes »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Grudnia 2022, 09:01:22 »
7. Na warunki miasta nie potrzeba super puper oleju. Zwykły podobnie zniesie warunki jak te niby lepsze. A nawet te lepsze w takich warunkach nie będą się miały kiedy wykazać, tym za co więcej zapłaciliśmy. Pewne sprawy w olejach uaktywniają się w odpowiedniej temp. A przy pyrkaniu w około komina, temp. nie jest nawet bliska roboczej przez większość czasu. 
czyli tu mogła by się sprawdzić zwykła woda 0W20 :)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Grudnia 2022, 09:07:11 »
Rademenes - zamieść fotkę dokumentu analizy lub link do tej fotki. Będzie na pewno ostro, chyba że fotka z aparatu będzie nieostra.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Grudnia 2022, 18:42:43 »
czyli tu mogła by się sprawdzić zwykła woda 0W20

Woda to jest H2O, a 0W20 to olej, a nie woda. Jeśli 0W20 nazywasz wodą, to ja w obecnym aucie mam 0W16, więc jak to nazwiesz? ;)

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Grudnia 2022, 19:13:19 »
0W16, więc jak to nazwiesz
a ty jak nazwiesz 0w8?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl