Autor Wątek: Toyota Yaris 1.3 wysokie spalanie  (Przeczytany 6237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bart1111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris
Toyota Yaris 1.3 wysokie spalanie
« dnia: 20 Grudnia 2021, 08:16:38 »
Witam. Zakupiłem ostatnio Toyote yaris 1.3 vvti manual 200tys przebiegu z 2000 roku na dojazdy do pracy . Patrząc na statystyki internetu wielu osób skusiły mnie wyniki spalania około 6l/100km .Niestety samochodem nie da się zejść poniżej 8.5 nawet przy naprawdę oszczędnej jeździe . Wiadomo warunki nie sprzyjają zima, ale też nie jakaś super mroźna raczej powyżej 0 stopni. Autem robię około 20km w jedna stronę z czego większość bez zatrzymywania się na 5 biegu.Wrażenie jest takie, że na automatycznym ssaniu auto tak pali, że aż czuć benzynę w okół i dość długo się nie wyłącza. Po zakupie wymieniłem filtr powietrza, oleju, świece sprawdziłem ciśnienie w oponach nadal letnich i to samo . Jakieś porady czy to auto ma jakiś problem?  Pozdrawiam

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Toyota Yaris 1.3 wysokie spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2021, 12:34:30 »
Z fusów nikt tu nie wróży.
Udaj się do kogoś, kto trudni się diagnozą(odczyt błędów to nie diagnoza) i przebada auto. Przyczyn może być wiele, od hamulców po termostat, czujniki, wydech.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:38:25 »
Witam. Zakupiłem ostatnio Toyote yaris 1.3 vvti manual 200tys przebiegu z 2000 roku na dojazdy do pracy . Patrząc na statystyki internetu wielu osób skusiły mnie wyniki spalania około 6l/100km .Niestety samochodem nie da się zejść poniżej 8.5 nawet przy naprawdę oszczędnej jeździe . Wiadomo warunki nie sprzyjają zima, ale też nie jakaś super mroźna raczej powyżej 0 stopni. Autem robię około 20km w jedna stronę z czego większość bez zatrzymywania się na 5 biegu.

Bardzo duże zużycie paliwa, coś jest nie tak z autem.
Kilka lat dojeżdżałem Hondą Jazz (odpowiednik Yarisa) do pracy 20 kilometrów w jedną stronę (80-90% poza terenem zabudowanym). Przy bardzo oszczędnej jeździe nigdy nie przekroczyłem 6l/100km. Ubiegłej zimnej i śnieżnej zimy, raz lub dwa razy ledwie przekroczyłem 5,5l/100km. Od pół roku jeźdżę Yarisem HSD na tej samej trasie i w lecie wyniki oscylowały pomiędzy 3,3-3,8l/100km, w tej chwili jest około 4,5l/100km.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2021, 13:40:33 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2021, 11:22:59 »
Wrażenie jest takie, że na automatycznym ssaniu auto tak pali, że aż czuć benzynę w okół i dość długo się nie wyłącza....

Jakieś porady czy to auto ma jakiś problem?  Pozdrawiam

Myślę że sam sobie odpowiedziałeś.. Problem jest podwyższony obrotów na biegu jałowym... Chwile po tym jak silnik złapie temperaturę obroty powinny spaść do optymalnych. W instrukcji serwisowej powinien być podany ten zakres... Strzelam między 600 a 700 obr/min..
Coś jest nie tam z zapłonem/krokowcem/ z czymś co steruje pracą silnika....
Nie wiem czy sam coś wskórasz bo bez podłączenia do kompa raczej nie obejdzie się.
Na pewno nie jest to normalne ten silnik 2SZFE  86KM nie jest tak paliwożerny jak 1NRFE  101KM.  Spokojnie w 6 litrach mieścił mi sie w trybie mieszanym.  Zimą max 8 palił
Pozdrawiam

Offline bart1111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2021, 12:32:52 »
Dzięki za informacje, może spróbuję z tym termostatem bo to mały wydatek, miałoby to wyglądać tak, że nie odbija i chłodzi mimo niskiej temperatury ? Jak nie pomoże to do mechanika. Ogólnie obroty schodzą z około 1500 po jakimś czasie 1100-1200 dopiero później 900 dość długo to trwa.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2021, 13:07:12 wysłana przez bart1111 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl