Autor Wątek: Odbieram wkrótce Ravke, odbiór i eksploatacja? Zestaw dobrych praktyk  (Przeczytany 12169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Odbieram wkrótce Ravke, odbiór i eksploatacja? Zestaw dobrych praktyk
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Grudnia 2021, 23:47:58 »
W obecnej ravce, jak włączę na postoju radio, a silnik wyłączony, to po kilkunastu minutach wyłącza radio z komunikatem, że odłączyło radio żeby oszczędzać akumulator. W Hybrydzie tak nie jest?

To ciekawe że moja poprzednia 4 gen. nie ma czegoś takiego komunikatu tylko już od razu pada na amen.

Czyli podładuje mi baterię startową przez 15 minut? A czy ktoś z Was ma info, z instrukcji obsługi Rav4 Hybrid, jak okresowo ładować baterię startową? Nie chodzi mi o to, co piszą ludzie na forach, tylko co mówi instrukcja lub serwis Toyoty. Pytam, bo w obecnej Ravce (diesel) podłączam inteligentny prostownik na kilka godzin przed zimą  i zapominam o temacie do następnej zimy. A jak trzeba w Hybrydzie?

Prostownikiem tak jak inni mówią co 2 tygodnie , ale warto mieć w samochodzie NOCO GB40 JUMP STARTER BOOSTER (niekoniecznie taki model , ale jakość się płaci) na wszelki wypadek i to trzymam w schowku. Podłączanie można już przy przodzie, a nie z tyłu gdzie jest akumulator. Zerknij tu jak robią i również prostownikiem można https://www.youtube.com/watch?v=SJo3-PrkNSY

Toyota nic nie mówi w instrukcji. Jak zaczęła się pandemia i ludzie przestali jeździć, aku 12V zaczęły padać jak muchy, assistance Toyoty jeździło je ładować. I wtedy Toyota wystosowała pismo, że zaleca raz na dwa tygodnie benzyną odbyć półgodzinną jazdę, a w przypadku hybryd włączyć zapłon i poczekać ileś tam (nie pamiętam ile) minut.
Padające aku 12V w EU to inny motyw/ma inny powód niż ten za oceanem.

Wystarczy 10 minut jazdy i już jest na 80% naładowane.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Grudnia 2021, 10:24:29 »
Ani nie mam zamiaru jeździć na specjalne mycia do auto-spa ani nie mam zamiaru spędzać weekendu w ręku z wełną z owcy himalajskiej.

Jak to wygląda u Was? Zabezpieczaliście coś?

Ja mam nałożoną ceramikę tzw. 5-letnią, jeżdżę na myjnie samoobsługową, 2 zł nałożenie piany, odczekanie, 2 zł spłukanie piany z brudem, 2 zl spłukanie wodą zdeminarelizowaną , całość 6 zł i 8 minut pracy. Auto cały czas wygląda jakby wyjechało z fabryki a ma już 5 lat

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Grudnia 2021, 18:33:41 »
jeśli natomiast chodzi o lakier, czy podwozie, to wydawanie kilka k zł po zakupie auta na tego typu zabezpieczenia uważam za nieracjonalne. jak będę sprzedawał samochód kilkuletni, to kupiec musi zdawać sobie sprawę, że auto nie jest nowe i może mieć jakieś delikatne uszkodzenia lakiernicze. ogólnie uważam to za bezsensowne i nieopłacalne finansowo. nie sądzę, żebym za 3-5, czy 7 letni samochód z nieco lepszym lakierem (bo uszkodzenia też pewnie będą) dostał o tyle więcej, ile na początku musiałbym wydać na zabezpieczenie.

Rok temu oddawałem 4-letniego Nissana z wynajmu. Auto miało lekkie ryski w kilku miejscach i jedną lekką wgniotkę. Za naprawę (łącznie z dobraniem podobnego lakieru) i kompleksowym sprzątaniem zapłaciłem 650 zł. Kompleksowe zabezpieczenie nadwozia, które wystarcza na 3 lata, miało kosztować od 2,5 tys. w górę. Rachunek chyba jest prosty.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Grudnia 2021, 18:39:27 »
W dodatku wgniotke i tak byś miał i posprzątać też by trzeba było. Różnica tylko w tych ryskach, a i tak pewnie nie wszystkich byś uniknął mając zabezpieczenia...

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Grudnia 2021, 19:04:27 »
Ani nie mam zamiaru jeździć na specjalne mycia do auto-spa ani nie mam zamiaru spędzać weekendu w ręku z wełną z owcy himalajskiej.

Jak to wygląda u Was? Zabezpieczaliście coś?

Ja mam nałożoną ceramikę tzw. 5-letnią, jeżdżę na myjnie samoobsługową, 2 zł nałożenie piany, odczekanie, 2 zł spłukanie piany z brudem, 2 zl spłukanie wodą zdeminarelizowaną , całość 6 zł i 8 minut pracy. Auto cały czas wygląda jakby wyjechało z fabryki a ma już 5 lat
Bez żadnego dotykowego mycia jesteś w stanie domyc dokładnie  auto w okolicach nadkoli?

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Grudnia 2021, 19:33:16 »
Bez żadnego dotykowego mycia jesteś w stanie domyc dokładnie  auto w okolicach nadkoli?

Co rozumiesz jako okolice nadkoli ?
Generalnie lakier jest to bordo/wiśnia, więc brudu bardzo nie widać, ale tak , lakier jest wszędzie czysty, plastikowe nadkola tylko opłukuję z błota
Natomiast Yarisa mam biało czarnego i ceramikę gorszej jakości i tam biały dach trudno jest domyć bez fizycznej ingerencji, z tym że nie używam szczotek tylko gąbkę

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:54:01 »
Generalnie to właściwie cały dół auta (od połowy drzwi) który zawsze ma najgrubsza warstwe brudu jeżeli auto jeździło po deszczu przed myciem. Pamiętam że zawsze był z tym problem na myjkach ciśnieniowych

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Grudnia 2021, 23:05:52 »
Dobry wosk raz na 3-6 miesięcy (np. soft 99), po każdym myciu dobry detailer (wcale nie najdroższy, np. ja lubię Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer BSD nałożenie to 5-10min) i nie mam żadnych problemów z utrzymaniem czystości na myjniach samoobsługowych bezdotykowych :) Nie mam żadnych magicznych powłok nano/silico/kwarco podobnych ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Grudnia 2021, 07:24:41 »
Trochę was nie rozumiem... Nie mam żadnych powłok, a korzystam z myjni bezdotykowych i auto wyjeżdża czyste. Myje tylko że szlaucha (bez gąbki i aktywnej piany), daje na koniec to woskowanie (nie wiem czy cokolwiek daje czy nie) i jest ok. Raz na kilka miesięcy oddaję auto do myjni ręcznej, żeby wypucowali wnetrze i biorę wtedy mycie całościowe. Nie widzę zbytniej różnicy na zewnątrz po takim myciu w porównaniu do bezdotykowej

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Grudnia 2021, 12:37:00 »
Generalnie to właściwie cały dół auta (od połowy drzwi) który zawsze ma najgrubsza warstwe brudu jeżeli auto jeździło po deszczu przed myciem. Pamiętam że zawsze był z tym problem na myjkach ciśnieniowych

Nie ma problemu, jak jest dół ubłocony, jadę po drodze na myjkę i za złotówkę w ciągu minuty spłukuję wodą zdemineralizowaną
A w temacie czy warto ceramikę ? Nie wiem, ale buty też lubię mieć wypastowane.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Grudnia 2021, 15:39:48 »
Trochę was nie rozumiem... Nie mam żadnych powłok, a korzystam z myjni bezdotykowych i auto wyjeżdża czyste. Myje tylko że szlaucha (bez gąbki i aktywnej piany), daje na koniec to woskowanie (nie wiem czy cokolwiek daje czy nie) i jest ok. Raz na kilka miesięcy oddaję auto do myjni ręcznej, żeby wypucowali wnetrze i biorę wtedy mycie całościowe. Nie widzę zbytniej różnicy na zewnątrz po takim myciu w porównaniu do bezdotykowej

auto po myjni bezdotykowej tylko z pozoru jest czyste - proponuje mokre auto wytrzeć na sucho i zobaczyć jak będzie wyglądała szmatka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Grudnia 2021, 17:05:41 »
Może i masz rację (nigdy nie próbowałem), ale skoro czystość to sprawa wizualna, a wygląda na czyste, to w czym problem?:-)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Stycznia 2022, 08:01:45 »
Jak ja widzę te ceny za złotówkę umyję, pianę za 2 zł. Eh. U mnie jak muszę umyć dokładnie to poniżej 20-25 zł za mycie (na bezdotykowej, ręcznie, moimi ręcyma), nie zejdę.

Też polecam Soft99 wosk 2x w roku, glinka, itd.  I jest miło:).

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Stycznia 2022, 09:57:41 »
z tego co rozumiem to nikt z Was nie myje auta w myjni automatycznej, a na ręcznej nie używa szczotki? :) Aż nie wierzę.
A co z myciem podwozia? Jedynie automat jest w stanie względnie opłukać podwozie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Stycznia 2022, 10:53:32 »
Czasem myję na automacie (w tym również podwozie) ale najczęściej na ręcznej, bo mniej czasu schodzi.
Jak bardzo brudny to używam szczotki ale zwykle nie jest to konieczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl