Autor Wątek: Odbieram wkrótce Ravke, odbiór i eksploatacja? Zestaw dobrych praktyk  (Przeczytany 12171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Odbieram wkrótce Ravke, odbiór i eksploatacja? Zestaw dobrych praktyk
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Stycznia 2022, 10:57:33 »
Myję na myjni ręcznej i używam własnej gąbki. Najpierw wrzucam za 3.. 4zł zmywam z grubsza i opryskuję wodą z detergentem, potem jadę ręcznie całe auto gąbką, rozmyziowuję po całym aucie pianę. Potem wrzucam 3..4 zł i płukam. Gdy potrzeba myć dywaniki to czasami te 1..2 zł więcej. A myjnia myjni nie równa, na niektórych ogarnie auto poniżej dychy a na innych bez szans.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Stycznia 2022, 11:09:53 »
2-3x w roku myję auto ręcznie rękawicą + dwa wiadra. Jadę na myjnie, spłukuje auto za 5-6 zł. We wiadrach mam swoją wodę+szamponik, spieniam go tylko na myjni.
Po umyciu rękawicą spłukuje auto na myjni za 5-10zl i suszę suszarką z myjni lub ręcznikami grubymi wycieram. Do tego 2x w roku nakładam wosk, mycie jak poprzednio, glinka, mycie, spłukiwanie, wosk, docieranie, itd. Nigdy nie był na automatycznie, oprócz 1-2x w aso toyoty. Podwozie lancą spłuczę, ale tam i tak wszystko za osłonami z tworzywa, dużo do mycia nie ma.
Pomiędzy tymi wszystkimi akcjami jak auto zaczyna mnie brudzić lub wygląda, że nie wiem jaki ma kolor - to idę je umyć ;).

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Stycznia 2022, 22:19:42 »
z tego co rozumiem to nikt z Was nie myje auta w myjni automatycznej, a na ręcznej nie używa szczotki? :) Aż nie wierzę.
A co z myciem podwozia? Jedynie automat jest w stanie względnie opłukać podwozie.

niestety rav4 (przynajmniej hybryda) jest tak zabudowana od dołu, że mycie podwozia nie jest tak efektywne jak w niezabudowanym samochodzie - choć i tak po większym sypaniu soli jeżdżę na myjnie tunelową, żeby choć trochę to spłukać

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Stycznia 2022, 11:49:58 »
Czekam z popcornem jak za 6 lat ruszając moja kabina zostanie, bo rdza tak przegryzie auto :D.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Stycznia 2022, 13:34:40 »
Czekam z popcornem jak za 6 lat ruszając moja kabina zostanie, bo rdza tak przegryzie auto :D.

Ja to do swojej podchodzę w ochronnikach bo tak ja rdza wp***** że aż nie da sie tego słuchać ;-) ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl