Autor Wątek: Yais III 1.0 - zbiornika paliwa - zasięg - komputer pokładowy  (Przeczytany 1844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iap11

• Toyot Leżący
  • *
Witam. Jeździłem Yarisem II i na zbiorniku 42 litrowym przejeżdżałem ok 700-730 km (w zależności od warunków, temperatury). Po przesiadce do Yarisa III 1.0 też benzyna, pomimo pojemności nominalnej też 42 litrów, wykonuję 600 - 620 km i komputer pokładowy wskazuje mi, że np zasięg mam jeszcze 15-20 km (zazwyczaj już tankuję wtedy). Reasumując: teraz po przejechaniu ok 600-620 km, komputer pokładowy wskazuje zasięg jeszcze 15-20 km, wskaźnik na tablicy zegarów z bursztynową kontrolką "rezerwy" prawie zbliża się do zera. Podjeżdżam pod dystrybutor i powinienem zatankować ok 40-41 litrów, a wchodzi mi 35-36 litrów maksymalnie pod korek. Gdzie jest problem? Czy możliwe że w zbiorniku jest jeszcze 6-7 litrów paliwa, które notabene właśnie wystarczyły by do pokonania dystansu ok. 100 km  (w sumie do ok 700 km)? Czy wskaźnik zasięgu może aż tak być niedokładny/skalibrowany? Te 100 km właśnie mi brakuje, ale czy zaryzykować przed następnym zatankowaniem, aby zasięg w komputerze pokładowym doszedł do "0" a mimo to jeszcze w baku jest 6-7 litrów? Chyba, że jest jeszcze coś o czym nie wiem, dlatego pytam, może ktoś miał podobną sytuację??

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Yais III 1.0 - zbiornika paliwa - zasięg - komputer pokładowy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2021, 14:47:33 »
Zasięg jest do rezerwy.
Na rezerwie spokojnie 100km robisz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Yais III 1.0 - zbiornika paliwa - zasięg - komputer pokładowy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2021, 16:03:25 »
Czy możliwe że w zbiorniku jest jeszcze 6-7 litrów paliwa,
Teraz to norma we wszystkich modelach. W ravce mam to samo, auto straszy że zero paliwa a ja jeszcze kilkadziesiąt kilometrów zrobiłem i weszło 4l mniej, niż pojemność baku.
Tak to tłumaczą "fachowcy"
"Komputer pokładowy nie jest instrumentem pomiarowym, tylko wskaźnikiem i jako taki ma dokładność rzędu 10%. Sterownik silnika we współpracy z zestawem wskaźników tworzy jakby sztuczną rezerwę paliwa jako zabezpieczenie przed całkowitym zużyciem paliwa, co by oznaczało zatarcie wrażliwego i drogiego układu wtrysku paliwa. Przypomnę tylko, że obecne ciśnienia wtrysku w układach Common Rail silników wysokoprężnych sięgają 2000 barów, a w silnikach benzynowych 350 barów. Taki układ nie może pracować ani chwili bez paliwa"
"wskazanie „zera” na wyświetlaczu komputera pokładowego jest równoznaczne z koniecznością niezwłocznego zatankowania samochodu. W zależności od techniki jazdy oraz panujących warunków pojazd może jeszcze pokonać pewną odległość, jednak jest to działanie absolutnie nierekomendowane i niosące za sobą ryzyko uszkodzenia silnika. Przykładem potencjalnie niebezpiecznej sytuacji może być uruchamianie silnika przy „zerowym” wskazaniu poziomu paliwa w sytuacji, jeśli samochód znajduje się na pochyłej nawierzchni. Mimo że w jego baku jest wciąż trochę paliwa, jego poziom na pochyłości może nie być wystarczający, by zasilić samochód”.
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,23932342,czy-0-km-zasiegu-oznacza-ze-mamy-pusty-bak-wyjasniamy-jak.html
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl