Autor Wątek: [RAV4 2019] Parująca przednia szyba od kierowcy  (Przeczytany 8150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: [RAV4 2019] Parująca przednia szyba od kierowcy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudnia 2021, 09:37:37 »
Błyszczysz chłopie,  blyszczesz

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudnia 2021, 22:01:34 »
Zaparowana? Ja mam regularny lód - zostało za dużo wilgoci w środku i od wewnątrz wszedł szron na przednią szybę:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Grudnia 2021, 00:37:17 »
Warto wdrożyć nawyk otrzepywania butów przed ich włożeniem do środka oraz regularnie trzepać dywaniki tak by w aucie pozostawało jak najmniej wilgoci.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Grudnia 2021, 07:11:34 »
Warto wdrożyć nawyk otrzepywania butów przed ich włożeniem do środka oraz regularnie trzepać dywaniki tak by w aucie pozostawało jak najmniej wilgoci.

W moim Volvo z 2004 roku nic podobnego się nie dzieje. Nie zwracam uwagi na to czy otrzepałem nogi czy dywaniki są suche itp. chyba problem jest inny. Chyba od auta za 150-200k można czegoś oczekiwać?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:36:05 »
Może mniej nim jeździsz. Nie spotkałem auta które anihiluje wilgoć na postoju. No chyba, że ma webasto zdalnie uruchamiane.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:55:30 »

W moim Volvo z 2004 roku nic podobnego się nie dzieje. Nie zwracam uwagi na to czy otrzepałem nogi czy dywaniki są suche itp. chyba problem jest inny. Chyba od auta za 150-200k można czegoś oczekiwać?
Czego chcesz oczekiwać?? Że auto nie wpuści wilgoci?? Dużo zależy od tego jak jeździsz, jaką temp ustawiasz, są też tacy co na zimę wyłączają klimę. Woda w aucie po nagrzaniu będzie parować - fizyki nie oszukasz. Ja jeszcze mam pochłaniacz wilgoci pod siedzeniem w aucie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Grudnia 2021, 10:11:48 »
Czy na ustawieniach Auto klimatyzacji i nagrzewania samochodu tez tak macie? Jakieś pomysły.
Jeśli chcesz jeździć w trybie "AUTO" klimatyzacji (ja w zasadzie tylko z tego trybu korzystam) to by nie było takiego efektu z częściowym zaparowaniem szyby podczas jazdy gdy jest bardzo wilgotno itp. Musisz:
- przełączyć tryb jazdy z eco na normal lub sport
- nacisnąć przycisk pracy automatycznej „AUTO”.
- nacisnąć przycisk dostosowania trybu pracy wentylatora (ten na prawo od przycisku ogrzewania tylnej szyby, z napisem FAST/ECO)

Kolejne naciśnięcia przycisku
zmieniają intensywność nawiewu klimatyzacji w trybie AUTO w następujący sposób:
„Średnio” → „Łagodnie” → „Szybko"
Ja korzystam z "Średnio" i problem wtedy nie występuje, na Łagodnie (ECO) występuje często. Szybko (FAST) działa jeszcze lepiej, lecz generuje hałas.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Grudnia 2021, 12:33:05 »
Gdy auto stoi pod gołym niebem i napada śnieg to zawsze włączam napęd, ogrzewanie daje na "nawiew na szybę przednią" oraz podgrzewanie tylnej i biorę się za odśnieżanie. Szyby jeśli pokryte lodem skrobe do czystego na końcu. Gdy wsiądę do środka to zwykle już mogę wyłączyć nawiew na szybę i przestawić w auto lub fast jeśli dalej jest zaparowana. Po 2..3 min jazdy zwykle już mogę wrócić na auto. Trochę inaczej jest gdy jedzie więcej osób wtedy zwykle jest dluzej fast.
Ps. Wiem że nie powinno się włączać silnika na postoju ale w tym wypadku kieruję się rozumem a nie przepisem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Grudnia 2021, 12:44:23 »
Fast to jeden z zakresów  siły nawiewu w trybie AUTO, to nie ten przycisk do odraszania szyby przedniej, żeby była jasność.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Grudnia 2021, 13:58:51 »
Tak. Dokładnie.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Grudnia 2021, 19:07:47 »
Moją Ravkę użytkuję codziennie i też w warunkach, kiedy szyby powinny zachodzić parą. Jak widzę pierwszy objaw parowania włączam przycisk usuwania zaparowania przedniej szyby i po makx. 3-5 sekundach nie ma śladu zaparowania. Nieraz bywało, że wszyscy przemoczeni przy niskiej temperaturze wsiadaliśmy do auta i funkcja usuwania zaparowania przedniej szyby działała mega szybko i skutecznie, para znikała nie tylko z przedniej szyby ale z pozostałych też.
Ze wszystkich aut jakie do tej pory posiadałem w zakresie usuwania zaparowania szyb obecną RAV4 oceniam najlepiej.

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Stycznia 2022, 21:59:44 »
Dziękuje za wszystkie komentarze.
Auto jest oczywiście serwisowane w ASO i ma wkładany ten najdroższy filtr kabinowy premium z aktywnym węglem. Nie sadze aby to była kwestia jego.

Co do nawiewu. Oczywiście jak przełączę na szybę i odpowiednio ustawie to wszystko zejdzie ale nie tego oczekiwałem od samochodu aby bawić się przyciskami.

To jest nasz pierwszy samochód który nie jest Volvo. Od ponad 20 lat jeżdżę Volvo głównie XC90 wszystkie generacje. Tam nigdy coś takiego się nie działo/dzieje. Nawiewy same się regulują a szyby nigdy nie były zaparowane.

Stad moje pytanie czy ten model tak ma czy raczej u nas coś uszkodzone?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Stycznia 2022, 22:11:47 »
Raczej TTTM ( w instrukcji nie ma słowa o czujniku pary). Miałem wcześniej Tucsona i też miał automatyczne odparowanie szyb gdy czujnik wykrył parę na szybie. Cóż, to Toyota a nie Volvo czy inne Hyundaie/Kia itp. które to mają.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022, 22:15:10 wysłana przez Krisman »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Stycznia 2022, 20:46:04 »
Od ponad 20 lat jeżdżę Volvo głównie XC90

jeśli kolega od 20 lat jeździ XC90 to zapewne zna funkcję
https://www.volvocars.com/pl/support/manuals/v90/2021w22/okna-szyby-i-lusterka/okna-szyby-i-lusterka/wlaczanie-i-wylaczanie-maksymalnej-skutecznosci-odparowania-i-odszraniania-szyb
dokładnie taka sama jest w mojej RAV, i przycisk jest dokładnie taki sam, funkcja działa rewelacyjnie i cicho, nie muszę włączać turbo nawiewu na szyby i sterować nawiewami

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Stycznia 2022, 07:21:18 »
W rav4 jest to po prostu grzanie szyby, nie ma dodatkowego trybu odszraniania

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl