Autor Wątek: Ogrzewanie postojowe prius 3  (Przeczytany 2715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
Ogrzewanie postojowe prius 3
« dnia: 27 Grudnia 2021, 12:38:54 »
Witam. 
W moim Priusie 3 2011r, jest ogrzewanie postojowe włączane z pilota,  kiedyś przy zakupie samochodu sprawdzałem to i działało.  Teraz gdy są mrozy chciałem przed wyjściem nagrzać w aucie i po naciśnięciu guzika na pilocie klimatyzacja się załączyła jednak po chwili się wyłączyło wszystko. 
Co może być przyczyną? Lub co robię nie tak że to nie chce działać?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ogrzewanie postojowe prius 3
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2021, 12:43:03 »
Automatyczne wyłączenie w celu ochrony akumulatora?

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2021, 14:39:32 »
Ale nie mylisz tego ze zdalną klimatyzacją? Masz coś dołożone, jak webasto?

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2021, 21:15:45 »
Możliwe że to zdalna klimatyzacja. Na pilocie jest klawisz AC. Nie wiem dlaczego tera nie działa

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2021, 21:18:10 »
Prawdopodobnie akumulator 12V jest jeszcze oryginalny. Czy może to mieć wpływ p żeby go oszczędzić jak napisał jarus67?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2021, 21:40:03 »
Z tego co wiem (nie mam) to wersje Priusów z dachem solarnym mają chłodzenie auta. Działa to w słoneczne, raczej ciepłe dni. Żeby nagrzać auto trzeba mieć webasto, jak wspomniał Hex.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2021, 06:49:09 »
Dokładnie i do webasta jeśli inny pilot nie ten fabryczny. To co ty masz nie jest tak zwanym dodatkowym ogrzewaniem.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:10:47 »
Możliwe że to zdalna klimatyzacja. Na pilocie jest klawisz AC. Nie wiem dlaczego tera nie działa
Teraz nie działa, bo jest za zimno. Nie pamiętam jaka jest minimalna temperatura aby to ruszyło. Ale dzieje się tak jak opisałeś, uruchamia się zapłon, i po chwili wszystko gaśnie.

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:17:47 »

Teraz nie działa, bo jest za zimno. Nie pamiętam jaka jest minimalna temperatura aby to ruszyło. Ale dzieje się tak jak opisałeś, uruchamia się zapłon, i po chwili wszystko gaśnie.
No ale chodzi o to żeby nagrzać w środku?  W lecie też próbowałem było to samo ale myślałem że temp na zewnątrz i wewnątrz jest taka sama więc temu się nie włącza

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2021, 10:06:51 »
Bo do tego musi być też odpowiednia ilość prądu w baterii trakcyjnej. I to nie będzie grzało, sprężarka jest jednokierunkowa, będzie tylko chłodzić. Może faktycznie się coś zepsuło skoro nie działało latem. Ale teraz jest zła pora roku aby to sprawdzić.;)

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2021, 06:57:41 »
Według opisy to ma działać latem jak i zimą jak klimatyzacja. Ma schłodzić lub nagrzać sto do zadanej temperatury

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2021, 10:27:28 »
No nie nagrzeje ci zima bo z czego ciepło weźmie?, silnik nie pracuje i płyn chłodniczy który rozprowadza ciepło po całym układzie jest zimnny,a silnik nie pracuje. Takie coś robi webasto jest wpiete w układ chłodniczy posiada własny pięć i zbiornik paliwa lub czasem jest wpiete w zbiornik samochodu.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 10:29:22 wysłana przez RYBA1983 »

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Stycznia 2022, 09:08:50 »
No nie nagrzeje ci zima bo z czego ciepło weźmie?, silnik nie pracuje i płyn chłodniczy który rozprowadza ciepło po całym układzie jest zimnny,a silnik nie pracuje. Takie coś robi webasto jest wpiete w układ chłodniczy posiada własny pięć i zbiornik paliwa lub czasem jest wpiete w zbiornik samochodu.
W tym przypadku silnik odpala się zdalnie z pilota,  wyłącza się automatycznie przy otwarciu drzwi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl