Autor Wątek: Hokej przedniego zderzaka  (Przeczytany 13731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Hokej przedniego zderzaka
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Stycznia 2022, 00:17:47 »
Widzisz, gdybyś to posprawdzał dokładniej z czymś podpiętym do auta, to byś miał pewność. Powtarzam, to co jest na desce, czasem nie odzwierciedla fizyczności. Odczucia to co innego niż liczby. Dlatego z takim zgłoszeniem w ASO mogą człowieka wziąć za przewrażliwionego i olać. Producenci często stosują takie przewalanki jak w prędkości zaniżonej. Tylko na to akurat jest ustawa UE, ale chodzi o różnicę prezentacji liczb.

Poczytaj jak innym się płyn nagrzewa.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/monitoring-temperatury-oleju-silnikowego.2427/

Zmienimy temat, na zderzak Aurisa, daleko wloty od hokeja nie są.  :grin:

Co do twojej subiektywnej. My nie nosimy kilta, a Szkoci tak, jak Szkoci założą spodnie, to będzie im cieplej w interes zimą ? :cool:
Jest zasadne tak wietrzyć co nie co dla tradycyjnego modelu ? :-P

Wobec wszystkich za i przeciw, jasne jest, że otwarte wloty non-stop nie muszą być, tym bardziej to się tyczy zimy. A jak widać producenci już to łapią i jeszcze ubiorą w marketing oszczędności.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022, 00:24:15 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Stycznia 2022, 00:21:17 »
To po co w wielu nowych autach takową montują i to automatyczną

Bo taka jest charakterystyka akurat tego silnika i jego chłodzenia, że wykumali, że osłona będzie tu korzystna, więc montują. Postawmy pytanie inaczej - dlaczego w wielu nowych autach nie montują osłony chłodnicy? ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022, 00:24:30 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Stycznia 2022, 00:25:49 »
Nie, wreszcie dostrzegają bezsens tam ciągłej otwartości, oraz tyci oszczędności.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Stycznia 2022, 00:29:47 »
Postawmy pytanie inaczej - dlaczego w wielu nowych autach nie montują osłony chłodnicy?
To akurat dziecko wie ;) Księgowi :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Stycznia 2022, 00:43:04 »
A z dawien dawna, taki model jest przyjęty i tyle, gryl panie. 

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Stycznia 2022, 16:12:07 »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Stycznia 2022, 09:44:59 »
Odczuwalną różnicę raczej wyczujemy. A tak miarodajnie, trzeba by w podobnych warunkach czymś sprawdzać dokładniej temp. płynu, w zależności od wersji i najlepiej w mrozie/warunkach miasta. Wtedy bardziej różnice były by widoczne.
Co najmniej 30% przyspieszenie rozgrzania silnika to mało ? Jak pisałem, temp. płynu sprawdzona programem diagnostycznym vag-com, w kilku przejazdach, w zimie, w mieście, po postoju w nocy.
Ja w to zasłanianie chłodnicy nie bardzo wierzę.
Toteż napisałem, że głównym powodem jest ochrona chłodnicy przez kamieniami/żwirem (to z autopsji) a przy okazji przyspieszenie nagrzewania auta,
Oczywiście termostat służy do regulacji tem. silnika, ale powietrze nie przepływa tylko przez chłodnicę a także przez całą komorę silnika chłodząc ten silnik "w ogóle" a blenda ogranicza ten przepływ/chłodzenie.

TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Stycznia 2022, 12:27:58 »
Daleko nie trzeba szukać:
https://www.youtube.com/watch?v=he-JdifZsvo

Fajny film pokazujący jak długo osłonki są zamknięte. Praktycznie cały czas do temperatury 10 C chyba że silnik ma temperaturę ponad 95 C. Osłonki są chyba montowane tylko na rynku USA i Kanady. Sprawdzałem w RAV4, C-HR i Corolli 2021 z naszego rynku i nie mają jej. Być może dlatego, ze nie jest dopracowana i awaryjna bo były z nią problemy z USA i akcje serwisowe. Pewnie jest problem z zamarzaniem ruchomych elementów osłonki. Dlatego też gumowa jest lepsza bo nie ma elementów ruchomych :) Tyle ze jest upierdliwa bo trzeba ją samemu montować i demontować więc na rozwiązanie produkcyjne na szeroką skalę się nie nadaje. Tylko dla pasjonatów takich jak my :)

Jak pisałem drugi sezon z nią jeżdżę. W tym czasie 2 razy zrobiłem trasę Warszawa - Wolin drogami A2 i S3. Jazda cały czas z włączonym Hybrid Assistant. Temperatura maksymalna silnika to w szczycie 93 C. A przez większość trasy autostradowej było 91 C wiec jest bezpiecznie w temperaturze poniżej 10 C.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Stycznia 2022, 12:37:09 »
A co do hokeja bo moim głównym argumentem za jego demontażem jest aspekt wizualny. Auto bez niego wygląda po prostu lepiej. Jak napisał Rademenes dostaje pazura :)

Żaden współczesny samochód nie ma zwisającej gumy z przodu, który dodatkowo się brudzi jak np ten tutaj: https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6Inl4enZyNDlraXFubTEtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYiLCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.zNEA9U1imbWuIhCJJ-Xc1J1rqfq_bCUUIn3EwOqmqCM/image;s=1080x720

Ostatnim samochodem jaki miał takie coś w tej klasie był chyba Opel Astra H, który (drań!) zjadał mi 1L oleju na 300 km przy jeździe autostradowej (dygresja bez związku z tematem).
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2022, 12:47:55 wysłana przez faciulula »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:10:23 »
No, trochę przekonaliście mnie do tej zasłony chłodnicy, ale raczej byłym za taką, co trochę ogranicza przepływ powietrza, niż za taką, co zasłania całkiem. No, bo skoro jeździłem Aurisem 1,6 bez żadnej zasłony i w zimy grzanie w kabinie było super, znacząco zwiększonego zużycia paliwa nie zauważyłem /ok. 0,3 l więcej niż latem/, to uważam taką zasłonę za trochę zbędną, a grożącą podniesieniem temperatury silnika pod górną granicę dopuszczalności, a ja lubię, jak wszystko jest pośrodku, a nie na max.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2022, 18:18:34 wysłana przez fynooh »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:17:53 »
No, trochę przekonaliście mnie do tej zasłony chłodnicy, ale raczej byłym za taką, co trochę ogranicza przepływ powietrza, niż za taką, co zasłania całkiem.

U Ciebie to ciężko w Corolii bo kratki w oslonie chłodnicy są zbyt skomplikowane. Ciężko to zasłonić .

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:21:05 »
U Ciebie to ciężko w Corolii bo kratki w oslonie chłodnicy są zbyt skomplikowane. Ciężko to zasłonić .

Nie, nie, nie będę nic zasłaniał. Chodzi mi o to, że w ostateczności zrobiłbym to, gdybym musiał. W tej chwili wszystko bez zasłony działa super i niech tak zostanie ;)

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:34:31 »
Nie mieszajmy hybryd z innymi bo to nie ma sensu jak gadamy o chłodnicy i temp. silnika. W hybrydzie osłona da zysk cały czas w mieście przy innych tylko przy pierwszym rozgrzaniu bo potem i tak mają nadmiar ciepła.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Stycznia 2022, 10:03:34 »
Chyba nikt tu nie miesza hybrid z innymi. Kolega fynooh ma Corolle Hybrid.

Nie, nie, nie będę nic zasłaniał. Chodzi mi o to, że w ostateczności zrobiłbym to, gdybym musiał. W tej chwili wszystko bez zasłony działa super i niech tak zostanie ;)

A swoja drogą jak masz sedana to masz poziome wloty w kratce zderzaka więc możesz montować te gumowe osłonki. Możesz być pierwszy :)
Nie robimy tego bo "musimy" tylko dlatego ze chcemy. Takie "poprawiane fabryki" :)

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Stycznia 2022, 11:26:10 »
Teraz ma hybrydę ale przenosi doświadczenia z poprzedniego który miał "No, bo skoro jeździłem Aurisem 1,6 bez żadnej zasłony i w zimy grzanie w kabinie było super," skoro to tez była hybryda to go rozumiem, ale jak nie to.....

ps. powinny mi dzisiaj przyjść gumki, ale nie wiadomo kiedy mi się zechce je montować przy tej pogodzie, jak zamontuję to zobaczę co się zmieni

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl