Autor Wątek: Hokej przedniego zderzaka  (Przeczytany 13689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Hokej przedniego zderzaka
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Stycznia 2022, 14:43:12 »
Trzeba widzieć różnicę, kiedy producent wszędzie montuje hokeja, a kiedy wybiórczo go stosuje. To nie jest spójna polityka i prowadzi do zdziwienia,  zagadek. Gdzie odpowiedzią są, będą pewnie banalne powody.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Stycznia 2022, 14:46:36 »
Ktoś zdejmuje hokeja oprócz mnie? Rademenes ściągasz swój? :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Stycznia 2022, 16:22:17 »
Ja swojego nie ściągam bo jego obecność mi nie przeszkadza. Nie widzę go kiedy jestem wewnątrz auta a z zewnątrz auta nie oglądam aż tak wnikliwie żeby go widzieć :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Stycznia 2022, 16:31:00 »
Moim zdaniem z nim auto wygląda lepiej niż bez, ale rozumiem ograniczenia "krawężnikowe", ja takich problemów nie mam ;). Dla mnie zdjęcia nie są argumentem, tym bardziej, jak w schematach naprawczych występuje.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Stycznia 2022, 18:30:00 »
Aż się przelazłem i schyliłem pod swoją auriską w NL i ....ja czegoś takiego nie mam!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Stycznia 2022, 18:37:04 »
To znaczy według tutejszej teorii, że Niderlandy nie są w EU  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Stycznia 2022, 19:15:59 »
Dla mnie zdjęcia nie są argumentem, tym bardziej, jak w schematach naprawczych występuje.

Sęk w tym, że na schematach również NIE występuje. Ani w instrukcji ani na rysunku, ktory Rademenes otrzymał od Toyoty DE.

Offline Stary34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Stycznia 2022, 21:12:41 »
Fajny film pokazujący jak długo osłonki są zamknięte. Praktycznie cały czas do temperatury 10 C chyba że silnik ma temperaturę ponad 95 C. Osłonki są chyba montowane tylko na rynku USA i Kanady. Sprawdzałem w RAV4, C-HR i Corolli 2021 z naszego rynku i nie mają jej. Być może dlatego, ze nie jest dopracowana i awaryjna bo były z nią problemy z USA i akcje serwisowe. Pewnie jest problem z zamarzaniem ruchomych elementów osłonki. Dlatego też gumowa jest lepsza bo nie ma elementów ruchomych  Tyle ze jest upierdliwa bo trzeba ją samemu montować i demontować więc na rozwiązanie produkcyjne na szeroką skalę się nie nadaje. Tylko dla pasjonatów takich jak my

Jak pisałem drugi sezon z nią jeżdżę. W tym czasie 2 razy zrobiłem trasę Warszawa - Wolin drogami A2 i S3. Jazda cały czas z włączonym Hybrid Assistant. Temperatura maksymalna silnika to w szczycie 93 C. A przez większość trasy autostradowej było 91 C wiec jest bezpiecznie w temperaturze poniżej 10 C.

znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/corolla-e21-19-23-zaluzja-chlodnice-wlot-kratka-11742773890
czyli żaluzje są jednak montowane w nowej corolli. Coś ktoś wie?, może pasuje do Aurisa ;]

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Stycznia 2022, 00:35:22 »
Rademenes ściągasz swój?

Na 90% tak, przymierzam się, jestem trochę zajęty. Czekam właściwie jak centrala w odpowiedzi się zbłaźni, albo wreszcie dobrze to wyjaśni. Bez względu na wagę powodu, raczej to wymysł niż konieczność. Jeśli do tej pory nie podali mega argumentu za, to raczej kluczą w około bzdury. :roll:

Postaram się o zachęcające foto, jakaś górka jak z RZ i może po myciu bez syfu i soli, na bezdotyku teraz. Tylko chyba będę musiał się położyć na asfalcie.  :-(

Ja swojego nie ściągam bo jego obecność mi nie przeszkadza. Nie widzę go kiedy jestem wewnątrz auta a z zewnątrz auta nie oglądam aż tak wnikliwie żeby go widzieć

Zrozumiałe, ale takie argumenty nie zawsze są OK. Ja z ciekawości zobaczę jak będzie wyglądać bez, jak w czasie jazdy będzie i przy pucowaniu odejdzie mi hokeja smarowanie. Przypadło mi do gustu foto czerwonej RZ wersji, aż pomyślałem przez chwilę o czarnych felgach. Może moja Pierdziawka zyska tyci pazura. :grin:

ja czegoś takiego nie mam

Może za nisko się pochyliłeś, albo auto nie było na nasz rynek szykowane. :cheesy:

tym bardziej, jak w schematach naprawczych występuje.

A gdzie lineczek lub coś dla poparcia ?

Wyjaśnienia centrali są do du.... Zadaje pytania w punkt, a oni jak opozycja piszą niby o tym, ale nie do końca. No i przysyłają rysunek z niewidzialnym hokejem, a pod opis już jego dotyczy. Sami oceńcie, czy to normalne. To raczej kluczenie obok prawdy, której nie chcą wyjawić, albo mało kto tam u nich o tym wie/pamięta. Jednak jak na wcześniejsze kontakty, muszę przyznać, nie rozłożyli tym razem łapek i nie odesłali mnie do nadwornego konstruktora w DE. No i nadal co prawda co 5 dni, ale odpisują. 
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022, 01:10:37 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Stycznia 2022, 08:25:12 »
znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/corolla-e21-19-23-zaluzja-chlodnice-wlot-kratka-11742773890
czyli żaluzje są jednak montowane w nowej corolli. Coś ktoś wie?, może pasuje do Aurisa ;]

Nawet jak będzie pasować to raczej nie mamy fabrycznego złącza aby to podłączyć. Kratka oprócz pomiaru temperatury na zewnątrz musi też odczytywać temperaturę silnika i otwierać się powyżej 95 C. Softy w samochodach z HSD gen. 4 mają zaprogramowaną obsługę tej kratki ale HSD gen 3. raczej nie. W przypadku jej zablokowania wyświetlają alert na konsoli i sugestie aby podjechać do ASO, np:
https://www.toyotanation.com/attachments/img_1320-jpg.235642/
https://attachments.priuschat.com/attachment-files/2016/09/112719_1473474243449.jpg

Trzeba by sprawdzić czy mamy przed chłodnica z lewej lub prawej strony fabryczne złącze takie jak to: https://attachments.priuschat.com/attachment-files/2018/05/145675_20180507_163009.jpg
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022, 08:30:10 wysłana przez faciulula »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Lutego 2022, 00:00:53 »
Niestety wcześniej nie odpisali raz, tym razem już odpisali, ale totalna plama i zero.  :-(

"Informujemy, że przedstawiliśmy już Panu nasze stanowisko w tej sprawie. Niestety nie jesteśmy w stanie bardziej Panu pomóc."

Odpisałem znowu, ale zapędzili się w kozi róg i nic już nie mogą powiedzieć. Bo tak naprawdę pozostało im zaznaczyć TAK/NIE.  :-)

Podsumowując:

Wszystko świadczy, nawet ich rysunek, że standardowo produkcja była bez hokeja. Ba nawet te co mają go fizycznie, to w papierach już go nie widać. Czyli tylko my i to tylko fizycznie w EU, mamy przyjemność oglądać hokeja. A to na 99% jest jednoznaczne z tym, że jakieś inne przepisy w EU to wymusiły. W związku z tym, musiały być robione jakieś badania z i bez hokeja. No bo wszelkie wytyczne muszą się opierać na liczbach, ich różnicach. Centrala informuje, że demontaż może dać przynajmniej dwa ujemne efekty. Ale nie wyjaśnia dlaczego na innych rynkach tym się nikt nie przejmował. Przesłali rysunek z opisem i nawet opisu nie potrafią wyjaśnić. Co lepiej ta osłona pomaga chłodzić i w jaki sposób polepsza bezpieczeństwo pieszych. Bo o aero wspomnieli i dodali spalanie. Wygląda to na kosmetyczne różnice z czy bez hokeja, które w eksploatacji nie mają znaczenia, a które pozwoliły swobodnie wejść na EU.

Nie spodziewam się odpowiedzi, lub rewelacji. Ale teraz w odpowiedzi ubrałem to w mocniejszy przekaz. Napisałem o tym co sam twierdzę, że producenci po cichu bardziej ryzykują mieniem klienta, niż im samym to się wydaje i to wszystko wobec jakichś przepisów/ norm. Zapytałem też, czy o taki przekaz idący w świat im chodzi.  Tajne przez poufne, a klient królik.  :cool:

Co mnie tam przepisy, czy homologacja, to nie DPF, jutro zwalam. :grin:
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2022, 00:05:25 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Lutego 2022, 13:36:37 »
Podeślij foto jak zdejmiesz hokeja :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Lutego 2022, 22:50:24 »
Demontaż poszedł gładko, dla ułatwienia wjechałem sobie na swojej roboty najazdy.

Oczywiście wstawię foto takie z pleneru.  :-) A tymczasem wstawiam to co może się ew. komuś przydać.

Na końcu jest jeszcze data i godzina, ale nie zmieściła mi się.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2022, 22:54:34 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Lutego 2022, 16:11:31 »
Prezentuje foto z Pazurem. :grin: Teraz patrząc, boki zderzaka na dole są ostrzej widoczne. :shock:

Efektów na +/- nie wykryłem/odczułem, bo to statystyczne zmiany raczej. Wizualnie jednak już inaczej.  :-)
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2022, 16:14:03 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Lutego 2022, 17:19:37 »
Super wygląda! No to jest nas już dwóch :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl