Autor Wątek: Corolla 2.0 Hybryda z 2021  (Przeczytany 6239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
Corolla 2.0 Hybryda z 2021
« dnia: 28 Grudnia 2021, 21:37:19 »
Panowie dziś padł mi aku mały ten w bagażniku musiałem wezwać assistance ale żeby nie tracić czasu postanowiłem że zaopatrze się w swój booster i tu masowa się moje pytanie jaki musi mieć prąd rozruchowy ten booster żeby mów w ogóle ruszyć system w hybrydzie bo silnika się nie odpala a system a potem silnik elektryczny uruchamia silnik spalinowy. Próbowałem powerbankiem Yato o mocy 400A ale niestety poległ. Czy ktoś z serwisu będący tutaj jest mi w stanie odpowiedzieć jakiego boostera muszę sobie zakupić na wszelką ewentualność. Od razu wyprzedzę pytania "tak podejrzewam co mi rozładowało Aku i tym się zajmę po nowym roku".

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla 2.0 Hybryda z 2021
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2021, 21:42:22 »
Pewnie ten się nada https://youtu.be/SJo3-PrkNSY

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2021, 22:44:54 »
Pewnie tak leć chciałbym dowiedzieć się jaki jest dokładnie potrzebny prąd jakie wartości .

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:30:32 »
Pewnie tak leć chciałbym dowiedzieć się jaki jest dokładnie potrzebny prąd jakie wartości .

Który rok produkcji samochodu i przebieg ?

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:44:53 »
Pisałem wyżej 2021 a przebieg? Do czego? 12tys

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2021, 00:08:44 »
A co Ci rozładowało aku? Można wiedzieć? Jakaś kamerka działająca non-stop? Czy może coś innego? Mam auto z 2019 roku. Przebieg 33k i wsio gra, ale znajomego żona CRV i po kilkudniowym postoju również nie mógł jej odpalić. Padł aku w bagażniku...
Wniosek... Trzeba jeździć, zwłaszcza w bardzo chłodne dni.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2021, 00:32:22 »
12V jest potrzebne tylko do włączenia komputera pokładowego, nie wymaga to jakichś ekstremalnych prądów rozruchu, wystarczy max parę amper dostępne przez kilka sekund, potem już sam dostaje ładowanie przetwornicą z aku trakcyjnego (o ile ten też nie jest padnięty). Przy mocno rozładowanym aku 12V wystarczy go na chwilę podłączyć do jakiegoś źródła ładowania, ale najlepiej regulowanego i/lub z ogranicznikiem prądu, podładować go kilka minut, prądem do 5A i powinien po krótkim czasie normalnie odpalić. Jak aku padnie całkiem, rozładujesz go prawie do zera, dostanie jakieś zwarcie czy coś to faktycznie nawet mocny powerbank może nie odpalić ale w takim przypadku musisz się liczyć i tak z koniecznością wymiany takiego aku bo długo nie pociągnie, nawet jak go jakoś tam uruchomisz i zreanimujesz, takie aku zwykle doznają trwałego uszkodzenia.
Co do tego Yato to możliwe, że zbyt mocno rozładowany akumulator miał dla niego za niskie napięcie, zadziałało zabezpieczenie przewzwarciowe i dlatego się nie włączył. Z drugiej strony, gdyby się włączył i podał bez ograniczeń te 400A na ten rozładowany aku, to by się prawdopodobnie dobrze nie skończyło.

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2021, 06:13:24 »
A co Ci rozładowało aku? Można wiedzieć? Jakaś kamerka działająca non-stop? Czy może coś innego? Mam auto z 2019 roku. Przebieg 33k i wsio gra, ale znajomego żona CRV i po kilkudniowym postoju również nie mógł jej odpalić. Padł aku w bagażniku...
Mam kamerkę 3 kanałową która jest podpięta pod powerbanka noe9 i wydaje mi się ale to serwis będzie mi sprawdzał na dniach że to ten powerbank od kamerki mi rozładowuje Aku bo coś się z nim musiało podziać w ostatnich dniach jak były mrozy bo gdy było ciepło nie było takiego problemu.

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2021, 06:14:56 »
12V jest potrzebne tylko do włączenia komputera pokładowego, nie wymaga to jakichś ekstremalnych prądów rozruchu, wystarczy max parę amper dostępne przez kilka sekund, potem już sam dostaje ładowanie przetwornicą z aku trakcyjnego (o ile ten też nie jest padnięty). Przy mocno rozładowanym aku 12V wystarczy go na chwilę podłączyć do jakiegoś źródła ładowania, ale najlepiej regulowanego i/lub z ogranicznikiem prądu, podładować go kilka minut, prądem do 5A i powinien po krótkim czasie normalnie odpalić. Jak aku padnie całkiem, rozładujesz go prawie do zera, dostanie jakieś zwarcie czy coś to faktycznie nawet mocny powerbank może nie odpalić ale w takim przypadku musisz się liczyć i tak z koniecznością wymiany takiego aku bo długo nie pociągnie, nawet jak go jakoś tam uruchomisz i zreanimujesz, takie aku zwykle doznają trwałego uszkodzenia.
Co do tego Yato to możliwe, że zbyt mocno rozładowany akumulator miał dla niego za niskie napięcie, zadziałało zabezpieczenie przewzwarciowe i dlatego się nie włączył. Z drugiej strony, gdyby się włączył i podał bez ograniczeń te 400A na ten rozładowany aku, to by się prawdopodobnie dobrze nie skończyło.
Aku miał jeszcze na tyle prądu że stacyjka tzn kontrolki się zapaliły lecz niestety system nie mógł wystartować bo musi rozpędzić silnik elektryczny dla tego pytam jaki prąd musi być żeby wszystko ruszyło.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2021, 09:44:43 »
Aku miał jeszcze na tyle prądu że stacyjka tzn kontrolki się zapaliły lecz niestety system nie mógł wystartować bo musi rozpędzić silnik elektryczny dla tego pytam jaki prąd musi być żeby wszystko ruszyło.

O jakim silniku elektrycznym mówisz, chyba nie od wycieraczek? :-) Motogeneratory (obydwa) w zespole napędowym chodzą z aku trakcyjnego, może ten aku też padł? Jeżeli tak to raczej nie od kamerki, no chyba że ktoś genialny podłączył na stałe jakiś zasilacz do baterii trakcyjnej...
12V zasila tylko osprzęt pokładowy jak szyby, wycieraczki, audio, komputer, oświetlenie itp. Jeżeli Ci się wszystko normalnie zaświeciło to ten aku był raczej sprawny. Nie mierzyłeś napięcia?

Jest jeszcze jedna możliwość rozładowania aku trakcyjnego, jeżeli zostawiłeś auto na dłuższy czas z włączonym zapłonem i małą ilością paliwa, wtedy system dbając o baterię, co jakiś czas odpala silnik na kilka minut, jak paliwa zabrakło to już nie miał z czego odpalić i bateria trakcyjna padła. Wtedy żaden booster czy kable rozruchowe już nie pomogą.

W jaki sposób pomógł assistance, uruchomili na miejscu czy zabrali na lawecie do ASO?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 10:26:38 wysłana przez GrzegorzC »

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2021, 17:33:50 »
Ja kupiłem taki i daje radę. Już dwa razy się przydał.
https://pl.aliexpress.com/item/32859670141.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27425c0ffmo1B9
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2021, 21:21:26 »
Ja mam baseusa Narazie jeździ w bagażniku

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Grudnia 2021, 08:32:38 »

Mam kamerkę 3 kanałową która jest podpięta pod powerbanka noe9 i wydaje mi się ale to serwis będzie mi sprawdzał na dniach że to ten powerbank od kamerki mi rozładowuje Aku bo coś się z nim musiało podziać w ostatnich dniach jak były mrozy bo gdy było ciepło nie było takiego problemu.

Miałem podobnie. Nie sprawdziłem podłączenia pod bezpiecznik i póki było ciepło to nic się nie działo, ale przy pierwszym spadku temperatury padł mi aku.

W ASO sprawdzili i stwierdzili, że pewnie mój powerbank jest zepsuty, bo ciągnie stale prąd z aku.

Podładowałem aku, zmieniłem slot i wszystko bangla do dziś. Okazało się, że plus włożyłem pod stałe napięcie aku.

« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2021, 08:34:36 wysłana przez praetore »

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Grudnia 2021, 14:12:13 »

Miałem podobnie. Nie sprawdziłem podłączenia pod bezpiecznik i póki było ciepło to nic się nie działo, ale przy pierwszym spadku temperatury padł mi aku.

W ASO sprawdzili i stwierdzili, że pewnie mój powerbank jest zepsuty, bo ciągnie stale prąd z aku.

Podładowałem aku, zmieniłem slot i wszystko bangla do dziś. Okazało się, że plus włożyłem pod stałe napięcie aku.
Masz neo9? Plus podpięty do Aku przez bezpiecznik na przewodzie 6mm2, minus do masy auta a kabel sterujący zasilaniem do bezpiecznika pod kierownicą gdzie jest zasilanie po zapłonie chyba że tam się coś w zimie pozmieniało i jest stały plus. Po nowym roku jadę na serwis będą szukać przyczyny a póki co zakupiłem powerbanka Yato z funkcją rozruchu i o dziwo działa bo kiedyś miałem większy model Yato i nie chciał ruszyć Aku ani odpalenie z kabli od Leona diesla którego miałem też nie pomogło. Dopiero gość z assistance odpalił z boostera dla tego myślałem że jest potrzebny jakiś duży prąd lecz poprostu mój mały Aku był tak wyssany z prądu że booster był potrzebny.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2022, 16:37:35 »
Jezeli masz Neo9 to mozesz sam sprawdzic czy powerbank laduje sie po wylaczeniu zaplonu drenujac akumulator 12V auta. Wystarczy podlaczyc sie aplikacja z telefonu po Bluetooth - jest tam informacja o ladowaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl