krzyiekgrwn
Świetna argumentacja w kraju lepszego prawa co do prawdziwych syntetyków. Trzeba było ich zj....ć za brak pytań, powinni przed zapytać i byś wybrał. A jeśli już lali do HB 5W30 to powinni zapytać o warunki. Tak czy inaczej pytanie o to który zalać, by wyjaśniło wszystko, no ale nie ASO są święte i zawsze robią dobrze dla klienta. Wiara czyni cuda panie.

Jeśli w knidze występuje 5W30, oraz API SN to może być. Ja u siebie miałem 5W30 PFE, też chyba nisko popiołowy. Zawsze możesz skrócić interwał jak się obawiasz.
mortos
Popieram, profilaktyka zawsze jest korzystna.

FilipAmator
Jak najbardziej są pozytywne argumenty i to podstawowe, poza wiarą w mycie.
1. Mniej starego oleju miesza się z nowym i go degraduje.
2. Więcej starego oleju wylatuje z silnika.
3. Nowy olej jest dłużej czysty.
4. Nowy olej ma lepsze warunki do pracy.
5. Układ smarowania lepiej działa, bo wyleciały ew. gluty i złogi.
Kolego negujesz płukanki, a szukasz różnic w spalaniu między 5W a 0W. Różnice pomiędzy normami to uwaga, do 2.5%, wyłapanie różnic równa się z wahaniami warunków. Więc jakiekolwiek coś będzie mało prawdopodobne. Wlej sobie płukankę, zobacz jak i co będzie wylatywać, sprawdź ile wlejesz nowego i jak długo będzie czysty. Wtedy pogadamy o voodoo. Jesteś w błędzie, ja wiem dokładnie w jednym aucie wylatuje mi więcej o 100ml starego, w drugim o 200ml więcej. Jak merytoryczna jest opinia tych co nie stosują ?