Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Października 2022, 22:12:08 »
Jeżeli jeżdzisz w trasy ( autostrady ) to przy prędkości ok 140 nie ma chyba żadnych oszczędności. Kolega ma RAV hibrid i twierdzi, że przy jego jeżdzie ( taka sama praca jak moja ) zużycie paliwa jest dużo wyższe niż w poprzedniej RAV benzynowej. Na razie kręcę się glownie koło domu  z 300km tylko 120 trasa więc trudno coś powiedzieć ale średnią mam 7,3 l/100 :embarassed:

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Października 2022, 10:47:58 »
Cena hybrydy 115tys, cena benzyny 96ys, nie trudno obliczyć, że przy przebiegu 12 tys rocznie to się nie kalkuluje
W dalszym ciągu jest to dla mnie niezrozumiały argument, ale każdy indywidualny wybór należy uszanować.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Października 2022, 11:04:42 »
Czego ty nie rozumiesz, rachunek ekonomiczny u tyle?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Października 2022, 12:22:51 »
Wszystko zależy od tego, gdzie będzie pokonywał owe 12.000km, czy najwięcej w mieście (gdzie spala najmniej paliwa), czy drogach ekspresowych, autostradach (gdzie spala więcej) oraz jak długo pojazd będzie w eksploatacji (5 lat, a może 15). To tylko te dwie składowe, a wliczając jeszcze części zamienne, będzie ich jeszcze kilka na korzyść hybrydy. Tak więc u każdego będzie to inaczej jeśli chodzi o czynnik ekonomiczny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Października 2022, 14:44:03 »
Wszystko zależy od tego, gdzie będzie pokonywał owe 12.000km, czy najwięcej w mieście (gdzie spala najmniej paliwa), czy drogach ekspresowych, autostradach (gdzie spala więcej) oraz jak długo pojazd będzie w eksploatacji (5 lat, a może 15). To tylko te dwie składowe, a wliczając jeszcze części zamienne, będzie ich jeszcze kilka na korzyść hybrydy. Tak więc u każdego będzie to inaczej jeśli chodzi o czynnik ekonomiczny.
Ale kolega jasno określił te warunki i nie ma szans na zwrot kasy wydanej na hybrydę.
"Uważam, że jeśli ktoś robi tak jak ja 12 tys rocznie to naprawdę hybryda się nie opłaca ..szczególnie jak po 5-6 latach sprzedam
Dlatego kupiłem 1.6 a dziś kupiłbym za 100 tys zł 1.5. Corolla to najlepsza oferta kompaktu na rynku"
Jakie Ty części zamienne chcesz wymieniać w ciągu 5-6 lat z takim przebiegiem? (6 lat x 12kkm = 72kkm - auto w zasadzie dobrze dotarte) Miałem wiele nowych aut i jeśli coś miało się zepsuć, to wynikało z wady i było w czasie gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 14:45:43 wysłana przez Krisman »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Października 2022, 16:32:22 »
Faktycznie umknął mi 5-6 letni czas użytkowania przez kolegę auta, ale weźmy pod uwagę fakt, że hybrydy nie posiadają wielu części, które w silnikach konwencjonalnych są szczególnie narażone na zużycie: alternator, paski klinowe, rozrusznik, sprzęgło czy ew. koło dwumasowe, a ich układ hamulcowy ma ok. trzykrotnie dłuższą żywotność z racji mniejszego zużycia klocków i tarcz. O tym właśnie myślałem pisząc o częściach zamiennych/eksploatacyjnych.
Jeśli się nie mylę, to producent daje 3 lata gwarancji a nie 6 lat, a możliwość tzw. płatnego przedłużenia gwarancji o rok czy też dwa, posiada wykluczenia choćby części eksploatacyjnych. Piszesz, że miałeś wiele nowych aut, tak jakbyś wiedział, że ja takowych nie posiadałem i nie mam w tym względzie doświadczenia... Ciekawe, ale kończę bo ten wątek zaczął zmierzać w dziwnym kierunku.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Października 2022, 18:16:05 »
Ja tez robię ok. 12 tys. km rocznie. Kupiłem hybrydę i nie żałuję. Ja nie liczę tego w takich kategoriach, czy wyższa cena za hybrydę mi się zwróci, czy nie. Czerpię przyjemność z ciszy w jeździe podmiejsko - miejskiej i na bardzo krótkich odcinkach też, płynności, rewelacyjnie niskiego zużycia paliwa /choć na ekspresówce, po której jeżdżę rzadko, pali mi o litr więcej, ale nadal jest to ok. 4,5 - 4,6 l/100/ i mam nadzieję, w przyszłości trwałości i niezawodności. Obecnego 1,5 VVTi nigdy bym nie kupił, bo mam uczulenie na wtrysk bezpośredni, mam też uczulenie, jak kolega bardos.1978, na trzy cylindry, no i na ewentualne turbo i start & stop. Poprzedni mój Auris 1,6 valve to był ostatni, dobry, trwały samochód z konwencjonalnym silnikiem, którego już nie ma w produkcji :-( Był dobry oprócz tego, że palił dwa razy więcej, niż obecna hybryda i był niewygodnym manualem w ruchu miejsko - podmiejskim.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 18:31:31 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Października 2022, 19:52:08 »
@czarmi - czy gdzieś tak sugerowałem? Pisałem o sobie, moich doświadczeniach i tylko tyle. Nie hybryda też nie ma wiele części które występują tylko w hybrydzie (zespoły baterii, falowniki, przewody wysokiego napięcia itp.) A elektryk nie ma wielu części które występują w pozostałych :)
@fynooh i bardzo dobrze, twój wybór I twoja decyzja. Miałeś takie priorytety i tak kupiłeś.
Ktoś inny nie chce hybrydy, a jeszcze ktoś woli elektryka i o to chodzi, by każdy wybrał tak, by był zadowolony.
Nie pisz tylko, że coś było ostatnim trwałym...bo tu nie masz racji. To Twoje zdanie i tyle.
Rozumię czyjeś wybory bo mają do tego prawo. Też mogłem kupić FWD zamiast AWD, MT zamiast AT i zapłaciłbym o 17kpln mniej i tez bym jeździł,  ale chciałem takie auto, które mi pasuje. 

« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 19:58:52 wysłana przez Krisman »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Października 2022, 20:09:32 »
Zgodzę się z przedmówcami przy różnicy 10k nie kupienie hybrydy jest totalnie niezrozumiałe a biorąc pod uwagę osiągnięcia tojoty które nie napawają optymizmem to R3 + następne jakieś literki po vvti + kto wie jaka skrzynia hmmm to różnie może być. Np: aven t27 regeneracja badziewnej skrzyni 6b + badziewnie sprzęgło + używany valvematic fl robi się prawie 8k :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Października 2022, 20:35:27 »
To jednak gdybanie na ta chwilę i oby było lepiej :)

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Października 2022, 20:58:16 »
aven t27 regeneracja badziewnej skrzyni 6b + badziewnie sprzęgło + używany valvematic fl robi się prawie 8k
To ile Kolega przejechał ? Ja Avką co prawda dieslem zrobilem 220 kkm, co prawda to długie trasy i przeważnie autostrady i drogi expressowe. i nic - skrzynia ok sprzęgło ok ( no okladziny wymienione) caly uklad zasilania, pompa wtryski ok.  jedyny wydatek to ten hamulec elektryczny ktory w Avkach był idiotycznie zaprojektowany ( woda dostawała się do elektroniki )
Teraz Corolla 1,5 i:
- jestem po pierwszej trasie 400 km autostrada ( tempomat 140 km/h)+ ok 40 km po mieście zgodnie z przepisami 50 -70 km/h i spalanie 7,5 l/100 km :-(
- powyżej 100 trudno sluchać radia ( DAB to pomylka ciągle szukał Trójki )
- przy przyspieszaniu z aktywnego tempomatu dżwięki jak w odrzutowcu
- jakieś dziwne dżwięki z tylnego zawieszenia ( trzeba będzie podjechać do servisu)
Ale w sumie jak na samochód za 100 k zl to nie jest żle ( oczywiście biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny). Mialem jednak trochę większe oczekiwania.
Jak chodzi o spalanie to tak palił mój "amerykan" japońskiej produkcji z silnikem 3,0 l - 10 lat temu, na Europie już nie robią  takich samochodów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Października 2022, 21:20:57 »
To nie mój post który cytujesz.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Października 2022, 21:38:20 »
Nie pisz tylko, że coś było ostatnim trwałym...bo tu nie masz racji. To Twoje zdanie i tyle.

Może się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o tradycyjny, konwencjonalny napęd, nie hybrydę. Ja tego nie miałem okazji sprawdzić, bo za krótko miałem tego Aurisa, no ale w tym czasie Internet i gazety niejednokrotnie  pisały, że 1,6 valvematic, to dobry trwały i niezawodny napęd i ja tylko na tym opieram swoją opinię. Jak ktoś przytoczy sensowne, inne zdanie, to nie mam problemu się z tym zgodzić ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Października 2022, 21:52:32 »
Sorry Krisman coś się porobiło to do postu Ledziu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Października 2022, 23:40:55 »
Jak ktoś przytoczy sensowne, inne zdanie, to nie mam problemu się z tym zgodzić
Choćby 1.6 z elantry ;) Silnik pancerny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl