Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144981 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Października 2022, 23:42:47 »
Każdy niech kupuje co mu się podoba i co potrzebuje.
My tylko na forum uświadamiamy o wadach i zaletach poszczególnych wersji.
Jeśli chodzi o silnik 1.5 3 cylindry to ja bym go na dzień dzisiejszy nie kupił.
Nawet jak bym jeździł bardzo mało i wiedział bym że mi się dopłata do Hybrydy nie zwróci.
Wolał bym nie dojadać a wykombinować dodatkowe 10K do Hybrydy.
Silnik na papierze wygląda OK bo 125 KM i niskie spalanie producent podaje.
Ale diabeł tkwi w szczegółach.
Nie będę się powtarzał a każdy niech sobie sam wybierze ważne żeby miał świadomość co kupuje i żeby nie był po fakcie zaskoczony bo 100 000 to dużo pieniędzy.
Dodam jeszcze filmik gdzie totalny laik pokazuje ten silnik (od 17 minuty) i jego komentarz warto też posłuchać.

https://www.youtube.com/watch?v=TdtNVTYv54g

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Października 2022, 08:25:20 »
Dodatkowo będzie taki sam problem jak ze starą Corollą E16 w benzynie 1.33 że jest nie do sprzedania na rynku wtórnym w rozsądnych pieniądzach. Nikt tego po prostu nie chce co mnie z resztą nie dziwi...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Października 2022, 11:35:34 »
To ile Kolega przejechał ?

Bardziej zapytaj ile przejechałem z tymi skrzyniami do regeneracji   :-)
Bardzo kiepska skrzynia dobrze znana w warsztatach specjalizujących się regeneracją skrzyń.

Ogólnie przeliczam ryzyko kupowania nowej technologii w firmie która ma sporo wpadek właśnie na polu nowości. Więc wycenianie ryzyka na 10k jest śmiesznie małe bo wystarczy kilka "drobnych" wpadek po gwarancji i jesteśmy lżejsi o znacznie więcej niż 10k.
Do tego sytuacja rynkowa jest skrajnie różna od auta z nowościami ale zwykłym pb w kategorii raczej średnio lubianej od opcji hybrydowej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Października 2022, 12:33:38 »
Wystarczy zobaczyć ile kosztuje wymiana kabla wysokiego napięcia (dział rav4) i robi się ciepło.  Świadomi zlecają sprawdzenie podczas przeglądu na gwarancji i nieraz uda się wymienić w czas. Niestety masa ludzi nawet nie wie o problemie a koszt samego kabla w hybrydowej AWDi to 13kpln + koszty robocizny. Gaarancje się pokończą i ludzie zostaną z ręką w nocniku.
Znajomemu zaś padł falownik w Auris i też by nie było wesoło (auto sprowadzone) ale że była duża akcja serwisowa to mu się częściowo upiekło.
Zepsuć może się wszystko i wszędzie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2022, 12:35:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dlc88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Października 2022, 12:48:39 »
Bardziej zapytaj ile przejechałem z tymi skrzyniami do regeneracji
Ale jak rozumiem to był manual? Mnie bardziej chodzi o Multidrive S (CVT), a z tego co pamiętam, te skrzynie są w miarę udane (tak wiem, mają newralgiczny pasek/łańcuch i stożki, to nie jest trwalsze e-CVT). Jeśli bierzemy pod uwagę manual, to przecież różnica w cenie do hybrydy jest jeszcze większa (o jakieś 6k). Widzę, że toyota zaktualizowała cenniki końcówek modeli z 2022 - różnica między hybrydą a benzyną to już 15k:
https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_sd_2023.pdf
https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_sedan_2022.pdf

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Października 2022, 13:21:14 »
Wystarczy zobaczyć ile kosztuje wymiana kabla wysokiego napięcia (dział rav4) i robi się ciepło.  Świadomi zlecają sprawdzenie podczas przeglądu na gwarancji i nieraz uda się wymienić w czas. Niestety masa ludzi nawet nie wie o problemie a koszt samego kabla w hybrydowej AWDi to 13kpln + koszty robocizny. Gaarancje się pokończą i ludzie zostaną z ręką w nocniku.
Znajomemu zaś padł falownik w Auris i też by nie było wesoło (auto sprowadzone) ale że była duża akcja serwisowa to mu się częściowo upiekło.
Zepsuć może się wszystko i wszędzie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Taki przykład trochę jak z rejestracją BMW :-). Wszystko może się popsuć, Lexus ls400 z 89r też miał akcje naprawcze, mb w124 też mógł się popsuć .. więc 1,8h też może się popsuć ale to nie ma nic wspólnego z byciem wadliwym.

Powtórzę skrzynie 6biegowr manualne miały problem z łożyskami i są bardzo dobrze znane w firmach od regeneracji.
Oczywiście jest trzon w postaci m32 opel/Fiat albo z busów typy trafić ale niestety te o których pisze są popularne w tych zakładach.
Dla mnie na tą chwilę nic bardziej bezawaryjnego pewnego niż hybryda nie ma i można sobie zakrzywia czasoprzestrzeń do woli ale niestety tak jest.
jak rozumiem to był manual?
Tak 6b

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Października 2022, 16:45:11 »
Powtórzę skrzynie 6biegowr manualne miały problem z łożyskami i są bardzo dobrze znane w firmach od regeneracji.
No to ja miałem wyjatkowe szczęście ..... wróć to mieliśmy z córką wyjątkowe szczęście bo jej pierwszy samochód to też Avka diesel ze skrzynią 6b ... wróć to mój kolega też mial szczęście bo zrobil 180 kkm zanim sprzedał. Muszę powiedzieć, że pierwsze słyszę o tym że "są bardzo dobrze znane w firmach od regeneracji". Ponawiam pytanie ile Kolega przejechał przed awarią.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Października 2022, 17:52:29 »
No to ja miałem wyjatkowe szczęście .....
Tak masz.

Jak siedzisz w necie to wpisz sobie na gugle hasło "avensis t27 problem szkrzyni biegów" dostaniesz pełne info co do oznaczenia skrzyni, miejsca produkcji (w Polsce) i rodzaju usterek (haczenie i wycie).

Do tego mówimy o nowej technologii r3 vs sprawdzonej hybrydowej w cenie 10k wyższej.
Ja tylko zaznaczyłem że nie wszystko tojocie wychodziło zgodnie z planem na co dowodem jest valvematic, skrzynie biegów manual i mmt a nawet całe silniki typu 1,33.
Prawda jest taka że razem z wejściem zztów pewna era toyoty się skończyła na rynkach eu i tyle.

Offline dlc88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Października 2022, 19:32:19 »
Ogólnie przeliczam ryzyko kupowania nowej technologii w firmie która ma sporo wpadek właśnie na polu nowości.
A czy ten silnik 1.5 125 KM to nie jest okrojona wersja 2.0 Dynamic Force, który był stosowany w hybrydach właśnie?

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Października 2022, 13:20:15 »
No to ja miałem wyjatkowe szczęście .....
Tak masz.

Jak siedzisz w necie to wpisz sobie na gugle hasło "avensis t27 problem szkrzyni biegów" dostaniesz pełne info co do oznaczenia skrzyni, miejsca produkcji (w Polsce) i rodzaju usterek (haczenie i wycie).

Do tego mówimy o nowej technologii r3 vs sprawdzonej hybrydowej w cenie 10k wyższej.
Ja tylko zaznaczyłem że nie wszystko tojocie wychodziło zgodnie z planem na co dowodem jest valvematic, skrzynie biegów manual i mmt a nawet całe silniki typu 1,33.
Prawda jest taka że razem z wejściem zztów pewna era toyoty się skończyła na rynkach eu i tyle.

W mojej rodzinie mieliśmy do tej pory 6 aut z 1.6 Valvematic i nie mieliśmy żadnych awarii od nowości (wcześniej DUAL VVTI również bez niespodzianek). Dotyczy to również 6b skrzyń manualnych. Powiem Ci więcej, że te auta były kompletnie bezawaryjne. Zmiany oleju co 10.000km i to tyle. Co do skrzyń MMT się zgodzę że to niewypał. Valvematic zostaw w spokoju bo to świetne jednostki i szkoda że zostały wycofane. Aktualnie w domu mamy dwie Corolle E21 1.6 z manualem oraz DCVT i spisują się rewelacyjnie. Pozdrawiam

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Października 2022, 18:16:19 »
A czy ten silnik 1.5 125 KM to nie jest okrojona wersja 2.0 Dynamic Force, który był stosowany w hybrydach właśnie?

Jeśli się nie mylę, to jest właśnie ten sam silnik "skrócony" o jeden cylinder.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Października 2022, 19:48:45 »
W mojej rodzinie mieliśmy do tej pory 6 aut z 1.6 Valvematic i nie mieliśmy żadnych awarii od nowości (wcześniej DUAL VVTI również bez niespodzianek). Dotyczy to również 6b skrzyń manualnych. Powiem Ci więcej, że te auta były kompletnie bezawaryjne. Zmiany oleju co 10.000km i to tyle. Co do skrzyń MMT się zgodzę że to niewypał. Valvematic zostaw w spokoju bo to świetne jednostki i szkoda że zostały wycofane. Aktualnie w domu mamy dwie Corolle E21 1.6 z manualem oraz DCVT i spisują się rewelacyjnie. Pozdrawiam

To powiedz tym osobom co u nas na forum zgłaszały ten problem, powiedz tym osobom co na forum avena że jest ok. możesz tez napisać o swoich doświadczeniach handlarzom którym valvematiki schodzą jak świeże bułeczki. Silnik zostaje a valvematic się sprzedaje  :-)

A tak właściwie wystarczy gugle tak jak ze skrzynią tak i z valvematikiem  :cheesy:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Października 2022, 14:57:01 »
............

Dodam jeszcze filmik gdzie totalny laik pokazuje ten silnik (od 17 minuty) i jego komentarz warto też posłuchać.

Heh ta Corolla 1,5 też nie ma na silniku żadnej osłony - widać, że w każdym modelu cięcia :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Października 2022, 21:28:17 »
............

Heh ta Corolla 1,5 też nie ma na silniku żadnej osłony - widać, że w każdym modelu cięcia :)
Do ery golfa IV, nikt tej osłony nie miał i było ok.
Od dawna jest to tylko kawałek plastiku, bez żadnego elementu wyciszającego.
Mniej zbędnego plastiku, bardziej eko :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Października 2022, 21:46:54 »
To powiedz tym osobom co u nas na forum zgłaszały ten problem

Napisz prościej. Czyli co, psują się te valvematiki? Psują się tak, że to jest problem nie jednostkowy, tylko większościowy? Ja swoim salonowym valvematikiem 1,6 przejeździłem bezawaryjnie blisko 40 tys. km. To za mało, żeby przekonać się o jego niezawodności, ale mam bliski i ciągły kontakt z rodziną z odległego śląska, co ode mnie kupili to auto /Auris 1,6/, więc stale wiem, jak ono się dalej spisuje. Jesteśmy w stałym kontakcie i wszystko o tym aucie wiem i będę wiedział, więc jeśli ono będzie działało wiele lat bezawaryjnie, to twoja teoria będzie obalona. Przyszłość pokaże :-)

Heh ta Corolla 1,5 też nie ma na silniku żadnej osłony - widać, że w każdym modelu cięcia

A po co ci ta osłona? Po co ta czapka z plastiku? Nie lepiej, jak wszystko widać, jak na dłoni? W mojej obecnej hybrydowej Corolli też nie ma żadnej osłony. W 1,5 vvti jest o tyle gorzej, że na silniku nie ma żadnego logo Toyoty, a przydałoby się. U mnie jest ładne logo na pokrywie zaworów.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2022, 21:50:44 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl