Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Października 2022, 21:53:13 »
[quote authT
A po co ci ta osłona? Po co ta czapka z plastiku?...W 1,5 jest gorzej o tyle, że na silniku nie widać żadnego logo Toyoty, a przydałoby się. U mnie jest ładne logo na pokrywie zaworów.
A po co Ci to logo pod maską?  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Października 2022, 22:44:00 »
Napisz prościej. Czyli co, psują się te valvematiki?
Temat dotyczy konkretnych roczników. Przy ave 27 przed liftem podobno tak samo jak skrzynki 6ki.
W obu przypadkach jest sporo w necie po użyciu gugle o czym pisałem np:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45948.30.html
Gdyby to były jednostkowe przypadki to rynek valvematiców i skrzyń wyglądałby inaczej.
I jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć że komuś coś chodzi bo sam miałem chodzącego valvematika ze skrzynką 6b ale to nie oznacza że nie ma takiego problemu.

Offline dlc88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Października 2022, 23:15:03 »
Ja po lekturze internetowej niestety bym Toyoty z Valvematic (używanej) nie kupił (a zastanawiałem się nad taką z niewielkim przebiegiem z 2017) - niestety całkiem sporo jest informacji o awariach tego modułu a co najgorsze musi on być wymieniany na oryginał nowy (ok. 4k z ASO) lub używkę, która nie wiadomo jak długo będzie działać.
Co do tych silników Dynamic Force, to znalazłem jakieś materiały w sieci:
https://toyota-club.net/files/faq/20-08-01_faq_df_r3_en.htm
https://carkiller.com/scottykilmer/qa/the-new-toyota-dynamicforce-would-you-trust-it/
Niestety opinie ludzi nie są zachęcające, silnik jest niby skomplikowany i już pojawiły się w nim jakieś problemy z EGR, od których Toyota umywa ręce, bo to niby wina paliwa:
https://www.rav4world.com/threads/dynamic-force-engines-egr-major-issue-tsb.318975/
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2022, 23:16:50 wysłana przez dlc88 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Października 2022, 08:49:19 »
Ja po lekturze internetowej niestety bym Toyoty z Valvematic (używanej) nie kupił (a zastanawiałem się nad taką z niewielkim przebiegiem z 2017) - niestety całkiem sporo jest informacji o awariach tego modułu a co najgorsze musi on być wymieniany na oryginał nowy (ok. 4k z ASO) lub używkę, która nie wiadomo jak długo będzie działać.

Nie ma co dramatyzować  :-)

Poruszyłem ten temat przy omawianiu różnicy cenowej corolli hybryd vs 1,5 dvdajti  :-)czyli tych 10k. Gdzie mamy coś sprawdzonego i coś nowego naszpikowane wynalazkami a przy technologii 10k jest niczym jak się zepsuje. Krótko mówiąc wycena ryzyka a potem sytuacji rynkowej przy odsprzedaży używanego auta. Bo tu chyba wystarczy wspomnieć o tych co kupili nowoczesnego diesla toyotę/lexa 2,2 D4D jak finalnie wyszli na tym biorąc pod uwagę koszty eksploatacji i wartości auta używanego która często oscylowała w połowie opcji benzynowej.

Głupio jeździć corollą cross 1,5 której naprawy będą kosztować więcej niż Lexusa v8  :-)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Października 2022, 11:24:40 »
Moja Corolla 1.6  Valvematic z 2017 roku też od nowości jeszcze nie miała awarii - jak to komuś może pomóc :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Października 2022, 17:12:43 »
10k jest niczym jak się zepsuje
Ponoć już się zrobiło 15kpln

Widzę, że toyota zaktualizowała cenniki końcówek modeli z 2022 - różnica między hybrydą a benzyną to już 15k:
https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_sd_2023.pdf
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2022, 17:15:52 wysłana przez Krisman »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Października 2022, 21:46:02 »
Takie, „pierdy” na podstawie cyt. gugle… dla uzasadnienia swojej podkoloryzowanej teorii… A z różnicy 10 tys. zrobiło się już 15 tys.
No bo przecież wiedza internetowa jest źródłem prawd oczywistych :).
Są tacy co się leczą na podstawie tego gugla.
Ja bym polecał skorzystać z wiedzy Dr. Oetkera.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Października 2022, 23:45:03 »
Takie, „pierdy” na podstawie cyt. gugle… dla uzasadnienia swojej podkoloryzowanej teorii… A z różnicy 10 tys. zrobiło się już 15 tys.
Zanim napiszesz kolejny farmazon to przeczytaj dokładnie, ja nic nie pisałem o 15k.

Ponoć już się zrobiło 15kpln
No może jest już 15k co nie zmienia faktu że jest to nowa pozycja w ofercie Tojki.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Października 2022, 10:30:15 »
To jakaś porażka albo mam felerny egzemplarz. Przejechane ok 1000 km - większość po trasie tempomat itp spalanie 7,4 l/100. :embarassed: :embarassed: :embarassed:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Października 2022, 10:39:10 »
To jakaś porażka albo mam felerny egzemplarz. Przejechane ok 1000 km - większość po trasie tempomat itp spalanie 7,4 l/100.
Nie przejmuj się ja też mam zawsze o wiele wyższe spalanie, niż to którym się chwalą na takich forach. Po prostu jeżdżę normalnie, a nie z nosem w wyświetlaczu chwilowego spalania.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Października 2022, 10:53:01 »
Ale przy 140 km/h w środku jest głośniej niż 20 lat temu w moim Kadecie GSI

pireus

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Października 2022, 10:59:01 »
Ale przy 140 km/h w środku jest głośniej niż 20 lat temu w moim Kadecie GSI
Oszczędzają na czym się da, to tak jest. I chyba samochody europejskie zawsze były lepiej wyciszone, a Opel w/g mnie był pod tym względem nieźle wyciszony.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Października 2022, 11:18:22 »
a Opel w/g mnie był pod tym względem nieźle wyciszony.
Tak  mialem już w sumie 3  kadetta astrę coupe i Vectrę. W Vectrze nawet dawało się słuchać Hancocka !!! W Corolli Panasonic by Toyota to porażka totalna, próba słuchania czegokolwiek za wyjątkiem punk rock'a mija się z celem. Muszę pomyśleć o : wyciszeniu, zmianie glośników może innym torze phono dla flac ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Października 2022, 11:52:48 »
Japońskie firmy produkujące sprzęt grający, kiedyś były uznawane za wzór jakości. Dzisiaj, po przejęciu przez firmy koreańskie i chińskie produkują niestety masowy chłam.
To samo jednak dotyczy niektórych firm europejskich np. Blaupunkt, Thomson czy Telefunken. Zostało z nich tylko logo, sprzedaż w najtańszych marketach i nic więcej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Października 2022, 12:11:43 »
Japońskie firmy dalej produkują świetny sprzęt (,popatrz na profesjonslne rankingi),  tylko nie idzie na pierwszy montaż (koszty).
Co do hałasu,  ten model z tym silnikiem jest bardzo głośny przy prędkościach 100+.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl