Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #150 dnia: 15 Kwietnia 2023, 19:35:49 »
Nie masz zysku z hybrydy przy jeździe po autostradzie
Nie rozumiem o co Ci chodzi.

Jadąc autostradą w zasadzie nie korzystasz z mechanizmu hybrydowego. Jedziesz de facto tak jak zwykłym ICE. Napęd hybrydowy nie daje Ci żadnej korzyści. Co innego po drogach lokalnych gdzie można sporo zyskać korzystając z mechanizmów odzysku energii.
Także tutaj, dość zgodna jest opinia, że hybryda to wkoło komina tudzież lokalne drogi. Że na autostrady to chybiony wybór.
Czyź nie?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #151 dnia: 15 Kwietnia 2023, 19:40:12 »
Nie masz zysku z hybrydy przy jeździe po autostradzie
Nie rozumiem o co Ci chodzi.

Jadąc autostradą w zasadzie nie korzystasz z mechanizmu hybrydowego. Jedziesz de facto tak jak zwykłym ICE. Napęd hybrydowy nie daje Ci żadnej korzyści. Co innego po drogach lokalnych gdzie można sporo zyskać korzystając z mechanizmów odzysku energii.
Także tutaj, dość zgodna jest opinia, że hybryda to wkoło komina tudzież lokalne drogi. Że na autostrady to chybiony wybór.
Czyź nie?
Dokładnie wytłumaczone.
Hybryda ma zysk tylko na lokalnych i miejskich drogach. Na drogach typu S i A tylko diesel.
Tego nawet Zientarski nie odczaruje :grin: :grin: :grin:

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #152 dnia: 15 Kwietnia 2023, 19:42:46 »
Jeszcze to przeanalizuję ale tak chyba zrobię. Zmienię zamówienie na hybrydę. Co prawda różnica w kasie jest spora, ale spalanie napewno będzie mniejsze myślę że ok 1.5 ÷2 l/100
Poza tym auto w odsprzedaży napewno będzie tracić mniej no i zużycie podzespołów będzie mniejsze takich jak klocki tarcze. Dodatkowo auto mocniejsze z dużo lepszym silnikiem.
Zobaczę jak się zachowa dieler bo mam podpisaną umowę rezerwacyjną z kaucją. Tu może być problem bo te auta są i czekają na klientów więc sprzedawcy zależy na sprzedaży tego auta. Zobaczymy czy będzie robił problem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 15 Kwietnia 2023, 19:43:55 »
Jadąc autostradą w zasadzie nie korzystasz z mechanizmu hybrydowego
A znasz kogoś kto jeździ tylko i wyłącznie autostradą? A jak nawet nie korzysta z mechanizmu hybrydowego to w czym problem? Będzie miał większe spalanie niż zwykła benzyna? W skali roku więcej spali hybryda niż benzyna? Koszt  całkowity użytkowania hybrydy jest wyższy niż benzyny? Rozumiem, że RAV4 którą kupujesz, jest do jazdy po mieście i wokół komina, ot taki miejski samochodzik, a na trasy się nie nadaje. A w tym przepastnym bagażniku będziesz płody rolne rozwoził, bo NX ma za mały. Czego to ludzie nie wymyślą  :shock:
Na drogach typu S i A tylko diesel.
Pod warunkiem, że niedługo zamieszkasz przy autostradzie, wtedy faktycznie spoko.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2023, 19:48:37 wysłana przez pireus »

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 15 Kwietnia 2023, 19:58:21 »
A znasz kogoś kto jeździ tylko i wyłącznie autostradą? A jak nawet nie korzysta z mechanizmu hybrydowego to w czym problem? Będzie miał większe spalanie niż zwykła benzyna? W skali roku więcej spali hybryda niż benzyna? Koszt  całkowity użytkowania hybrydy jest wyższy niż benzyny? Rozumiem, że RAV4 którą kupujesz, jest do jazdy po mieście i wokół komina, ot taki miejski samochodzik, a na trasy się nie nadaje. A w tym przepastnym bagażniku będziesz płody rolne rozwoził, bo NX ma za mały. Czego to ludzie nie wymyślą  :shock:
Pod warunkiem, że niedługo zamieszkasz przy autostradzie, wtedy faktycznie spoko.
Mieszkam na przedmieściach miasta na Górnym Śląsku więc dróg szybkiego ruchu ci u nas dostatek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #155 dnia: 15 Kwietnia 2023, 20:00:29 »
A znasz kogoś kto jeździ tylko i wyłącznie autostradą? A jak nawet nie korzysta z mechanizmu hybrydowego to w czym problem? Będzie miał większe spalanie niż zwykła benzyna? W skali roku więcej spali hybryda niż benzyna? Koszt  całkowity użytkowania hybrydy jest wyższy niż benzyny? Rozumiem, że RAV4 którą kupujesz, jest do jazdy po mieście i wokół komina, ot taki miejski samochodzik, a na trasy się nie nadaje. Czego to ludzie nie wymyślą  :shock:

Jeżeli człowiek wybiera samochód na daily to zazwyczaj wybiera taki, który jest najkorzystniejszy w kosztach zakupu/utrzymania/serwisu. Plus swoje widzimisię. Z punktu widzenia ekonomii dopłacanie do hybrydy a potem nie korzystanie z jej zalet jest ekonomicznym absurdem. Oczywiście, można i Scanią jeździć po bułki do piekarni na sąsiedniej ulicy. Ale po co?
Ja z posta pytającego  wywnioskowałem, iż człowiek szuka w miarę ekonomicznego wozidła na dojazdy do pracy po 60km w jedną stronę. Jeżdżac hybrydą raczej nie będzie specjalnie ekonomiczniej niż ICE. A ileś tysięcy za to musi dopłacić. Dlatego na takie coś ja bym raczej sugerował nielubianego przez siebie diesla jak ta Kia lub benzynę z LPG. Tylko nie wiem jakie jednostki jest teraz sens gazować. Jeżeli ma na to wywalone to niech kupuje hybrydę, tylko potem niech nie jęczy jak co poniektórzy, że pali więcej niż myślał, że mu wyje itd.
Co do bagażnika, ja jestem leniwy i nie lubię upychać bagaży nawet w dużym ale nieforemnym bagażniku. Wolę włożyć 3-4 walizki plus coś tam jeszcze do "kwadratowego" bagażnika zamiast kombinować jak to upchnąć w torbach aby weszło i dało zamknąć klapę bagażnika.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2023, 20:06:15 wysłana przez topoll »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #156 dnia: 15 Kwietnia 2023, 20:21:49 »
Jeżeli człowiek wybiera samochód na daily to zazwyczaj wybiera taki, który jest najkorzystniejszy w kosztach zakupu/utrzymania/serwisu. Plus swoje widzimisię. Z punktu widzenia ekonomii dopłacanie do hybrydy a potem nie korzystanie z jej zalet jest ekonomicznym absurdem. Oczywiście, można i Scanią jeździć po bułki do piekarni na sąsiedniej ulicy. Ale po co?
Ja z posta pytającego�  wywnioskowałem, iż człowiek szuka w miarę ekonomicznego wozidła na dojazdy do pracy po 60km w jedną stronę. Jeżdżac hybrydą raczej nie będzie specjalnie ekonomiczniej niż ICE. A ileś tysięcy za to musi dopłacić. Dlatego na takie coś ja bym raczej sugerował nielubianego przez siebie diesla jak ta Kia lub benzynę z LPG. Tylko nie wiem jakie jednostki jest teraz sens gazować. Jeżeli ma na to wywalone to niech kupuje hybrydę, tylko potem niech nie jęczy jak co poniektórzy, że pali więcej niż myślał, że mu wyje itd.
Co do bagażnika, ja jestem leniwy i nie lubię upychać bagaży nawet w dużym ale nieforemnym bagażniku. Wolę włożyć 3-4 walizki plus coś tam jeszcze do "kwadratowego" bagażnika zamiast kombinować jak to upchnąć w torbach aby weszło i dało zamknąć klapę bagażnika.
Chyba jednak masz złe przemyślenia. Mówimy tu o śmiesznych przelotach. Więc jadąc logicznie hybryda 1,8 spali pewnie około 6-7l pb. Mam za to automat bez dopłaty i spokojną jazdę. Zjeżdżając z autostrady mam ciszę i w porównaniu do diesla bezawaryjność. A przy odsprzedaży inną pozycję rynkową.
Więc autor tematu jak najbardziej powinien interesować się opcją h.

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 15 Kwietnia 2023, 20:33:01 »
Zjeżdżając z autostrady mam ciszę i w porównaniu do diesla bezawaryjność.
Z tą awaryjnością to mit powielany przez tych co dieslem nie jeżdżą, mnie to bawi jak ktoś takie głupoty powiela.
A mam najechane w dieslu coś około 1,2 mln. km.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 15 Kwietnia 2023, 20:44:13 »
Jako użytkownik hybrydy 1.8 przedliftowej, napiszę o spalaniu na drogach S i A. Może pomoże to w podjęciu decyzji. Tak to +/- wygląda. Jazda równa, spokojna, na tempomacie. Spalanie w/g komputera - bardzo dobrze widać na tym wykresie spalania ze słupkami. Dodam jeszcze, że nie jest tak, że system hybrydowy nic nie daje przy większych prędkościach. Oczywiście ICE pracuje cały czas, ale elektryk często go wspomaga - np. przy jeździe pod górkę. Widać to na diagramie przepływu energii.
120 km/h - 5L
130 km/h - 6L
140 km/h - 7L
100 km/h z 2 rowerami na dachu - 6,5L
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline topoll

• Toyot Spamer
corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #159 dnia: 15 Kwietnia 2023, 20:45:13 »
OK. I to jest konkret. Pytanie ile w takich warunkach pali 1,5 VVTI.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Kwietnia 2023, 21:16:57 »
I jeszcze z rzeczywistego wyjazdu z ostatnich dni. W okresie świątecznym pojechałem z Warszawy do Gdańska. 2 osoby i 2 rowery na dachu. Przejazd S7, trochę po Gdańsku, przejazd do Krynicy, powrót do Warszawy S7 z 40-minutową jazdą w korku na budowie drogi na wysokości Modlina. Średnia z całego wyjazdu 6,2. Zdecydowanie spalanie podbijają rowery. Jazda S7 100-110 km/h głównie na tempomacie. Szybciej spalanie z rowerami radykalnie wzrasta i robi się głośno.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #161 dnia: 15 Kwietnia 2023, 21:29:02 »
Z tą awaryjnością to mit powielany przez tych co dieslem nie jeżdżą, mnie to bawi jak ktoś takie głupoty powiela.
A mam najechane w dieslu coś około 1,2 mln. km.

Proszę Cię nie gadaj głupot bo to że masz najechane to nic nie oznacza. Nawet nie wysilisz się i nie napiszesz w czym masz najechane.
Równie dobrze  możesz napisać że masz 5mln.km.
120 km/h - 5L
130 km/h - 6L
140 km/h - 7L
Dokładnie mam takie wyniki w/g tankowania. Komputer zaniża o około 0,2l.
Dlatego napisałem że spala 6-7l bo tyle jest bez napinania się.

OK. I to jest konkret. Pytanie ile w takich warunkach pali 1,5 VVTI.
Ale to już pewnie było 100razy pisane. Nie ma znaczenia ile spali bo: jest to kosiarka o której na tą chwilę nic nie wiadomo, ma manualną skrzynie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 16 Kwietnia 2023, 08:41:34 »
Nie masz zysku z hybrydy przy jeździe po autostradzie.
A byłbyś łaskaw nie powielać tych bzdur.
Camry hybryda pali 2l mniej od Mazdy 6. Na autostradzie przy 160.
Napęd hybrydowy działa cały czas.
Tak diesel jest dobry… do ciężarówki.
Na początek zaplanuj sobie co będziesz robił z pojemnikami po adblue, dużo tego zostaje.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #163 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:15:02 »
Też słyszałem o tym, że Camry jest niesamowicie oszczędne jeżeli chodzi o jazdę w trasie. Pali podobnie jak diesle, ale w mieście je zjada na śniadanie. Nie można tego jednak powiedzieć o mojej Corolli 2.0. Przy 150 na tempomacie spalanie wychodzi ok 8,5. To taki przeciętny wynik. Aczkolwiek wolnossące benzyny 2.0 tyle palą w takich warunkach. Jak ktoś jeździ w większości po autostradzie to raczej jakieś małe Turbo będzie lepsze. Natomiast tutaj już jest loteria jeżeli chodzi o niezawodność.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #164 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:28:28 »
Pany i panewki. Pokusiłem się o małe podsumowanie. Za pozycję wyjściową przyjąłem najtańsze wersje Corolli sedan. Wg cennika na 2023: hybryda 1.8-118900 zł, a benzyna 1.5 103900. Czyli różnica w zakupie to 15.000 zł. Spalanie(przyjąłem najniższe katalogowe): hybryda 4,4 l/100, benzyna 5,7 l/100. Czyli różnica to 1,3 l/100 co przekłada się na 8,84 zł/100km(wg średniej ceny benzyny). Po rozwiązaniu małego równania z jedną niewiadomą wyszło mi, że aby zwrócił się koszt zakupu musiałbym zrobić 169.683 km. No dobra, ktoś powie, że przy odsprzedaży wezmę więcej-ale do licha przy zakupie też dam więcej, więc ten argument do mnie nie przemawia. Tym bardziej, że ja bym się zastanowił nad zakupem hybrydy z przebiegiem 169 tys. km. No dobra, ktoś powie, że eksploatacja jest tańsza. Czyli mam rozumieć, że silnik 1.8 jest bezobsługowy i nie lejemy oleju i nie zmieniamy filtrów? No dobra, ktoś napisał, że klocki hamulcowe się mniej zużyją. No to ile tych klocków trzeba zmienić po przejechaniu 169 tys. km aby odczuć to namacalnie? No dobra, znalazłem jeden argument za, który do mnie przemawia-osiągi czyli 0-100 km: hybryda 9,3, a benzyna 12,1 czyli 2,8 sek na korzyść hybrydy. I ewentualnie skrzynia biegów, choć tu są zdania podzielone. Wnioski pozostawiam kolegom i koleżankom.
I jeszcze mała dygresja n/t diesla, że tylko do ciężarówek, że głośny itp. Jak myślicie dlaczego diesel tylko do ciężarówek? No bo palą mało! Jeździłem zarówno dieslami jak i benzynowymi silnikami i żaden nawet nie zbliżył się do spalania diesla. Dla porównania weźmy 2-litrowe silniki benzyny i diesla w Passacie. Jeden w mieście spali ok. 10 l/100, a drugi ok. 7 l/100. Na trasie jeden spali ok. 7 l/100, a drugi ok. 5 l/100. No, teraz można wieszać na mnie psy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl