@pireus. Przecież napisałem, że do porównania wziąłem najtańsze wersje obu aut czyli Active. Może dla Ciebie 15 tysięcy PLN to śmieszne pieniądze, ale uwierz mi na słowo, że dla mnie i wielu mi podobnym jest to spora suma. Nawiasem w porównaniu ująłem osiągi obu wersji. Poza tym nie bardzo wiem w czym może różnić się komfort jazdy Corollą sedan hybrydy i benzyny. No dobra zaraz mi zarzucisz, że jak przełączy się na prąd to jest cicho. OK, ale ile km na tym prądzie przejedziesz? Zarzucisz mi, że 1.5 to kosiarka. I tu zgoda ale 15 tys., które zamortyzują mi się po 12 latach(nie jeżdżę teraz zbyt dużo) to kiepska perspektywa.
@fhuzbych. W zabawie w kalkulację przyjąłem po prostu takie same założenia aby wyrównać szanse. Oba mają być nowe, bo hybryd z 2022 już chyba nawet nie dostaniesz. A porównanie jest właśnie po to aby każdy zastanowił się nad wyborem. Bo zawsze jest tak, że coś jest kosztem czegoś. Chcesz podnieść sobie standard to zapłać więcej. prosta zasada. Gdybym dysponował gotówką to zapewne nie kupiłbym Corolli 1.5.