Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #165 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:34:16 »
Pany i panewki. Pokusiłem się o małe podsumowanie. Za pozycję wyjściową przyjąłem najtańsze wersje Corolli sedan. Wg cennika na 2023: hybryda 1.8-118900 zł, a benzyna 1.5 103900. Czyli różnica w zakupie to 15.000 zł. Spalanie(przyjąłem najniższe katalogowe): hybryda 4,4 l/100, benzyna 5,7 l/100. Czyli różnica to 1,3 l/100 co przekłada się na 8,84 zł/100km(wg średniej ceny benzyny). Po rozwiązaniu małego równania z jedną niewiadomą wyszło mi, że aby zwrócił się koszt zakupu musiałbym zrobić 169.683 km. No dobra, ktoś powie, że przy odsprzedaży wezmę więcej-ale do licha przy zakupie też dam więcej, więc ten argument do mnie nie przemawia. Tym bardziej, że ja bym się zastanowił nad zakupem hybrydy z przebiegiem 169 tys. km. No dobra, ktoś powie, że eksploatacja jest tańsza. Czyli mam rozumieć, że silnik 1.8 jest bezobsługowy i nie lejemy oleju i nie zmieniamy filtrów? No dobra, ktoś napisał, że klocki hamulcowe się mniej zużyją. No to ile tych klocków trzeba zmienić po przejechaniu 169 tys. km aby odczuć to namacalnie? No dobra, znalazłem jeden argument za, który do mnie przemawia-osiągi czyli 0-100 km: hybryda 9,3, a benzyna 12,1 czyli 2,8 sek na korzyść hybrydy. I ewentualnie skrzynia biegów, choć tu są zdania podzielone. Wnioski pozostawiam kolegom i koleżankom.
I jeszcze mała dygresja n/t diesla, że tylko do ciężarówek, że głośny itp. Jak myślicie dlaczego diesel tylko do ciężarówek? No bo palą mało! Jeździłem zarówno dieslami jak i benzynowymi silnikami i żaden nawet nie zbliżył się do spalania diesla. Dla porównania weźmy 2-litrowe silniki benzyny i diesla w Passacie. Jeden w mieście spali ok. 10 l/100, a drugi ok. 7 l/100. Na trasie jeden spali ok. 7 l/100, a drugi ok. 5 l/100. No, teraz można wieszać na mnie psy.
Twoje wyliczenia są teorią aż w oczy szczypie do tego podajesz za przykład passata ale jakiego ? Jakie pb i jakie TDI 

Ogólnie hybryda dla autora t. będzie idealna pod względem $$$ i samej jazdy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:48:50 »
Pany i panewki. Pokusiłem się o małe podsumowanie. Za pozycję wyjściową przyjąłem najtańsze wersje Corolli sedan. Wg cennika na 2023: hybryda 1.8-118900 zł, a benzyna 1.5 103900. Czyli różnica w zakupie to 15.000 zł.
A uwzględniłeś w tym porównaniu różnice w wyposażeniu i komforcie jazdy? Jeżeli ktoś chce pojeździć samochodem przez kilka lat to te 15 tys to śmieszne pieniądze, przy  5 letnim użytkowaniu wyjdzie 250 zł miesięcznie, czyli koszt jednego tankowania.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #167 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:57:30 »
Pany i panewki. Pokusiłem się o małe podsumowanie. Za pozycję wyjściową przyjąłem najtańsze wersje Corolli sedan. Wg cennika na 2023: hybryda 1.8-118900 zł, a benzyna 1.5 103900. Czyli różnica w zakupie to 15.000 zł. Spalanie(przyjąłem najniższe katalogowe): hybryda 4,4 l/100, benzyna 5,7 l/100. Czyli różnica to 1,3 l/100 co przekłada się na 8,84 zł/100km(wg średniej ceny benzyny). Po rozwiązaniu małego równania z jedną niewiadomą wyszło mi, że aby zwrócił się koszt zakupu musiałbym zrobić 169.683 km. No dobra, ktoś powie, że przy odsprzedaży wezmę więcej-ale do licha przy zakupie też dam więcej, więc ten argument do mnie nie przemawia. Tym bardziej, że ja bym się zastanowił nad zakupem hybrydy z przebiegiem 169 tys. km. No dobra, ktoś powie, że eksploatacja jest tańsza. Czyli mam rozumieć, że silnik 1.8 jest bezobsługowy i nie lejemy oleju i nie zmieniamy filtrów? No dobra, ktoś napisał, że klocki hamulcowe się mniej zużyją. No to ile tych klocków trzeba zmienić po przejechaniu 169 tys. km aby odczuć to namacalnie? No dobra, znalazłem jeden argument za, który do mnie przemawia-osiągi czyli 0-100 km: hybryda 9,3, a benzyna 12,1 czyli 2,8 sek na korzyść hybrydy. I ewentualnie skrzynia biegów, choć tu są zdania podzielone. Wnioski pozostawiam kolegom i koleżankom.
I jeszcze mała dygresja n/t diesla, że tylko do ciężarówek, że głośny itp. Jak myślicie dlaczego diesel tylko do ciężarówek? No bo palą mało! Jeździłem zarówno dieslami jak i benzynowymi silnikami i żaden nawet nie zbliżył się do spalania diesla. Dla porównania weźmy 2-litrowe silniki benzyny i diesla w Passacie. Jeden w mieście spali ok. 10 l/100, a drugi ok. 7 l/100. Na trasie jeden spali ok. 7 l/100, a drugi ok. 5 l/100. No, teraz można wieszać na mnie psy.
Ta różnica wychodzi więcej licząc zakup 1.5 za 95400 bo z 2022 r to ok 30 000 na korzyść 1.5
A jednak po przeczytaniu licznych postów zaczynam mieć mdłości na samą  myśl  że  bedę mial jeździć 1.5 , tym bardziej że aktualny diesel którym jeżdżę pali 5 l przy bardzo agresywnej jeździe. Policzylem że jak się przesiądę na toyotę 1.5 miesiecznie więcej mnie bedzie kosztowac ok 400 zl
Przejechane prawie 300 kkm w zasadzie beż awarii.
Coraz bardziej skłaniam się ku hybrydzie ale roznica w cenie jest naprawdę spora dylemat jest.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #168 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:15:07 »
@pireus. Przecież napisałem, że do porównania wziąłem najtańsze wersje obu aut czyli Active. Może dla Ciebie 15 tysięcy PLN to śmieszne pieniądze, ale uwierz mi na słowo, że dla mnie i wielu mi podobnym jest to spora suma. Nawiasem w porównaniu ująłem osiągi obu wersji. Poza tym nie bardzo wiem w czym może różnić się komfort jazdy Corollą sedan hybrydy i benzyny. No dobra zaraz mi zarzucisz, że jak przełączy się na prąd to jest cicho. OK, ale ile km na tym prądzie przejedziesz? Zarzucisz mi, że 1.5 to kosiarka. I tu zgoda ale 15 tys., które zamortyzują mi się po 12 latach(nie jeżdżę teraz zbyt dużo) to kiepska perspektywa.

@fhuzbych. W zabawie w kalkulację przyjąłem po prostu takie same założenia aby wyrównać szanse. Oba mają być nowe, bo hybryd z 2022 już chyba nawet nie dostaniesz. A porównanie jest właśnie po to aby każdy zastanowił się nad wyborem. Bo zawsze jest tak, że coś jest kosztem czegoś. Chcesz podnieść sobie standard to zapłać więcej. prosta zasada. Gdybym dysponował gotówką to zapewne nie kupiłbym Corolli 1.5.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:25:57 »
Coraz bardziej skłaniam się ku hybrydzie ale roznica w cenie jest naprawdę spora dylemat jest.
Decyzja poważna. Najlepiej byłoby pojeździć jednym i drugim po kilka dni. Może rozważ wypożyczenie? Pytanie tylko czy wypożyczalnie mają już poliftowe modele.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:48:39 »
Jeśli już porównywać to wersję 1.5 z automatem i identycznym wyposażeniem. Nie wiem ja teraz w Corolli ale w przypadku Auris najuboższa wersja hybrydy miała oczywiście "automat", klimatronik, radio z panelem dotykowym, kamerę cofania i wszystkie szyby elektryczne gdzie najuboższa wersja benzynowa miała manualną skrzynię, radio bardzo ubogie, klimę ręczną, brak kamery cofania i tylne szyby na korbkę, że o felgach stalowych vs. aluminiowych w hybrydzie nie wspomnę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #171 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:53:53 »
W zasadzie tak. Wtedy porównanie jest najbardziej miarodajne. Z drugiej strony, może być podejście „jak najtaniej”. Bez elektrycznych szyb czy aluminiowych felg samochód jeździ tak samo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:58:45 »
No ale idąc tym tokiem rozumowania po co nowa Toyota skoro obecny samochód też jezdzi.
Hybrydowy Auris miał jeszcze przednie światła przeciwmgielne w najtańszej wersji a benzynowa wersja miała zaślepki.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:59:46 »
Trzeba dodać, że 1,5 stoi na stocku od ręki a na hybrydę trzeba poczekać rok.
Sedanów 5 generacji w Polsce jeszcze nie ma więc sobie nie potestujesz.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:04:14 »
Co by nie mówić to twardy orzech do zgryzienia bo 30tys.zl nie każdy może ot tak sobie dołożyć. Jeśli auto w kredycie to ten koszt jakoś się rozkłada ale jeśli za gotówkę to może nie być to takie proste.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #175 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:11:05 »
Dokładnie to miałem na myśli.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:56:33 »
To że dylemat jest to sprawa oczywista, bo nie codziennie wydaje się 100 tys. Ja przy każdej zmianie auta(czy innego sprzętu) kieruję się stosunkowo prostą zasadą. Określam co auto musi mieć, co może mieć, a na czym mi nie zależy. Określam ramy finansowe i odpowiedź wyjdzie sama. Może niestosownie zabrzmi na forum Toyoty, ale wcale nie musi to być Toyota.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:58:45 »
Słuszna zasada. Sam podobną stosuję.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:17:06 »
Jest jeszcze jedna opcja mianowicie używana hybryda Toyoty.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #179 dnia: 16 Kwietnia 2023, 13:05:16 »
Jest jeszcze jedna opcja mianowicie używana hybryda Toyoty.
Bardzo dobry pomysł tylko
1 Używane hybrydy trzymają cenę i nie są  dużo tańsze wcale od nowej
2 Tak naprawdę nie wiemy jaka jest historia pojazdu dlaczego ktoś sprzedaje no i wysokie ryzyko kupna po flocie lub taxi

Ale opcją bardzo dobra jeśli się trafi dobry egzemplarz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl