Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #180 dnia: 16 Kwietnia 2023, 13:09:36 »
Jest jeszcze jedna opcja mianowicie używana hybryda Toyoty.
Bardzo dobry pomysł tylko
1 Używane hybrydy trzymają cenę i nie są  dużo tańsze wcale od nowej
2 Tak naprawdę nie wiemy jaka jest historia pojazdu dlaczego ktoś sprzedaje no i wysokie ryzyko kupna po flocie lub taxi

Ale opcją bardzo dobra jeśli się trafi dobry egzemplarz
Nie są tańsze. Dwuletnia porównywalne RAV4 w pewneauto.PL kosztuje więcej niż ja mam na umowie. A jeszcze swojej nie odebrałem. Ale jest od ręki a nie za rok.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #181 dnia: 16 Kwietnia 2023, 13:14:55 »
Nie wydaje Wam się, że odeszliśmy od tematu wątku i to bardzo daleko? Z Corolli 1.5 zeszliśmy na hybrydy i wszystko inne. I zaczyna się robić niezły bałagan. Już gdzieś sugerowałem adminowi, że może podzielić dział na np. rodzaje silników, wyposażenie wnętrza, gadżety, itp.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 16 Kwietnia 2023, 13:19:17 »
Nie wydaje Wam się, że odeszliśmy od tematu wątku i to bardzo daleko? Z Corolli 1.5 zeszliśmy na hybrydy i wszystko inne. I zaczyna się robić niezły bałagan. Już gdzieś sugerowałem adminowi, że może podzielić dział na np. rodzaje silników, wyposażenie wnętrza, gadżety, itp.
No dobra bierz 1,5 bo z wątku zejdziemy i jeszcze admin nam topic zamknie.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 16 Kwietnia 2023, 14:54:03 »
Idąc tym tokiem rozumowania to wszystkie tematy są do zamknięcia :).
Tak jak inni piszą, porównując hybrydę do benzyny musisz sobie do ceny benzyny dodać min. automat i automatyczną klimatyzację i wtedy benzyny już nie wygląda tak atrakcyjnie.
Do tego masz trzy cylindrowy silnik.
Diesla w Toyocie w zasadzie już nie ma więc musiałbyś iść w inną markę.
Ja ma trzy Proace w dieslu (lepsze to niż 1,2 turbo benzyna) i dałbym każde pieniądze za wersję hybrydową.
Co 5 tys. km musisz dolewać adblue. Cena 5l tego syfu w DE to 200 pln.
Ja osobiście bym zrezygnował z benzyny na rzecz hybrydy.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: 16 Kwietnia 2023, 16:43:25 »
Cytat: bbbb w Dzisiaj o 13:14:55

No dobra bierz 1,5 bo z wątku zejdziemy i jeszcze admin nam topic zamknie.
Już wziąłem 1.5. Spalanie miasto/trasa 50/50 wg komputera średnio 6,2, a w realu pod dystrybutorem 6,3.
@KubaCamry, nie do każdego Diesla dodaje się Adblue. Przed Corolką jeździłem Passatem B6 1.9TDI Z DPFem i nie potrzebował tych sików. W wieku 15 lat poszedł do ludzi z przebiegiem 170 tys. km. Właśnie dlatego w moim przypadku byłby to wątpliwy ekonomicznie zakup hybrydy. A padło na Toyotę z kilku powodów. M.in. na dotychczasową utartą opinię auta bezawaryjnego, rozsądną cenę, przyzwoite spalanie, urodę(choć o gustach podobno się nie dyskutuje) i w końcu jest to pierwsze w życiu moje nowe auto. Czy będę zadowolony czas pokaże.
I jako żywo jestem zainteresowany opiniami n/t Corolli 1.5, bo zdaję sobie sprawę że pod maską mam młynek do kawy i póki co jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza choć wolałbym dźwięk V8. Ale Toyota mogła zadbać o lepsze wygłuszenie auta, bo szum opon jest dość irytujący. W planach mała poprawa w tym względzie fabryki.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #185 dnia: 16 Kwietnia 2023, 17:10:41 »
No z czysto ekonomicznego punktu widzenia 1.5 może jest korzystniejsza na dzień dobry. Hybryda długo się będzie zwracać (w paliwie, serwisie i odsprzedaży) ale po za tym musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz machać biegami czy jeździć wygodnym automatem i czy chcesz mieś bardziej cichy dynamiczniejszy i bardziej kulturalnie pracujący napęd czy słabszą, mniej elastyczną i głośniejszą kosiarkę 3 cylindrową która więcej pali.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Kwietnia 2023, 17:18:08 »
Policz sobie o ile jest droższa Hybryda od 1,5. i ile za tę różnicę  kupisz litrów benzyny. Generalnie Hybrydę opłaca się kupić jak się bardzo dużo jeździ po mieście a w trasie nie przekracza się 100 km/h. wg moich wyliczeń różnica pomiędzy hybrydą a nie hybrydą zwróciła się po przejechaniu +- 70.000 km w ciągu prawie 3 lat (Silnik 2.0 średnie zużycie 5,6 l/100 km). i od tego momentu zaczynają się oszczędności na paliwie. P.s Hybryda 1.8 spali średnio około 5 l/100 km. Policz sobie sam
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 17:33:15 wysłana przez Amper »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 16 Kwietnia 2023, 18:15:55 »
Potrzebuję do codziennych dojazdów do pracy 60 km w jedną stronę drogami bocznymi lub autostradą i trochę po mieście ale trochę
Coś trwałego w miarę wygodnego i bardzo oszczędnego pod względem spalania
W sumie ok 30- 40 tys rocznie
preferuję spokojną ekonomiczną jazdę nawet na autostradzie zwykle max 130 km/h.
Czy rozmowa dotyczy tego który samochód jest tańszy w zakupie, czy który jest trwały, wygodny i bardziej oszczędny ? Jeżeli to drugie, to przy takich przebiegach, wyższy koszt hybrydy zwróci się w ciągu 2-3 lat, a spełnia wszystkie oczekiwania pytającego w przeciwieństwie do 1,5 litrowej benzyny.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 18:20:24 wysłana przez pireus »

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Kwietnia 2023, 19:37:19 »
Potrzebuję do codziennych dojazdów do pracy 60 km w jedną stronę drogami bocznymi lub autostradą i trochę po mieście ale trochę
Coś trwałego w miarę wygodnego i bardzo oszczędnego pod względem spalania
W sumie ok 30- 40 tys rocznie
preferuję spokojną ekonomiczną jazdę nawet na autostradzie zwykle max 130 km/h.
Czy rozmowa dotyczy tego który samochód jest tańszy w zakupie, czy który jest trwały, wygodny i bardziej oszczędny ? Jeżeli to drugie, to przy takich przebiegach, wyższy koszt hybrydy zwróci się w ciągu 2-3 lat, a spełnia wszystkie oczekiwania pytającego w przeciwieństwie do 1,5 litrowej benzyny.
Który samochód jest tańszy w zakupie pytanie bez odpowiedzi zostawiam.
Kiedy się zwróci tu moje wyliczenia są nieco inne gdyż auto zarezerwowane z 2022 1.5 jest za 95k a hybryda będzie kosztowała ok 125k (te same wersje wyposażenia ) ale rocznik 2023, to ok 30 k zł. Ale skoro spędzam w aucie ok 2godzin dziennie powinno być wygodne i jak najbardziej przyjazne w prowadzeniu oraz jak najbardziej ekonomiczne.
Problem jest taki że zapłacona jest kaucja i jutro będę rozmawiał z dealerem w tym temacie, mam nadzieję że się zgodzi na zmianę zamówienia. Mam czym jeździć więc mi się nie spieszy.

I jeszcze wyliczenie matematyczne jeśli założę że różnica w spalaniu to 1,5 l to wychodzi ok 10 zł/ 100 km
czyli różnica zakupu 30 k zł zwróci się w moim wypadku dopiero po 300 tyś !? czyli po 10 latach     

Tak myślę może przesadzam (my)  czy naprawdę jest taka różnica pomiędzy tą 1.5 a hybrydą i czy faktycznie różnica na którą liczę w spalaniu będzie ok 1,5 -2 l na 100 km. Opisy o jakości i trwałości silnika 1.5 są dosyć pochlebne, sąsiad ma yarys z tym silnikiem i jest mega zadowolony twierdzi że bardzo zrywny i bardzo oszczędny. Patrząc na rynek silników w innych markach jest chyba jeszcze gorzej. Mnóstwo 3 cylindrowców nawet o poj 1litra wcale nie oszczędnych a brzmiących równie tragicznie. 

« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 19:58:50 wysłana przez fhuzbych »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 17 Kwietnia 2023, 08:59:01 »
Napiszę z mojej perspektywy. Planowałem kupić Corollę 1.6 Comfort+tech. W 2021 r. wyprzedażowa kosztowała ok. 85 tys. Stanęło jednak na hybrydzie w bogatej wersji GR Sport + Dynamic. Różnica w cenie wyniosła 25 tys. Mimo, że przy mojej jeździe 12-15 tys. rocznie, hybryda nie ma ekonomicznego uzasadnienia, to nie żałuję wyboru. Mało tego, gdybym wybrał tamtą 1.6 to teraz pewnie bardzo bym żałował, że nie wybrałem auta lepszego. Teraz cieszę się przyjemną jazdą, automatem i niskim spalaniem. No i jeszcze oko cieszy. Absolutnie do niczego nie namawiam, dzielę się tylko swoimi wrażeniami. A ogólnie jeśli nie musi być hybryda to są przecież inne marki. To rozszerza wybór.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Kwietnia 2023, 10:40:31 »
W tym wszystkim, benzyna vs. hybryda jest jeden zasadniczy dylemat. Gdybym miał na zbyciu 20-30 tys. PLN to może bym się zdecydował na hybrydę. A gdybym miał więcej na zbyciu i możliwość ładowania baterii to może nawet zdecydowałbym się na elektryka i po kilkunastu latach cieszył się, że auto "zarobiło" różnicę w zakupie. Ale nie zbywa mi 20 tys. PLN. I takich jak ja jest całkiem sporo. Niestety jesteśmy biednym narodem i jeszcze daleko nam do kultury(i infrastruktury) motoryzacyjnej np. Skandynawów, gdzie większość korzysta z elektromobilności. Póki co moje1,5 litra musi wystarczyć, a po przejechaniu kilkudziesięciu tys. km, czyli kilku latach dowiem się czy to był dobry zakup.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Kwietnia 2023, 11:28:56 »
W tym wszystkim, benzyna vs. hybryda jest jeden zasadniczy dylemat. Gdybym miał na zbyciu 20-30 tys. PLN to może bym się zdecydował na hybrydę. A gdybym miał więcej na zbyciu i możliwość ładowania baterii to może nawet zdecydowałbym się na elektryka i po kilkunastu latach cieszył się, że auto "zarobiło" różnicę w zakupie. Ale nie zbywa mi 20 tys. PLN. I takich jak ja jest całkiem sporo. Niestety jesteśmy biednym narodem i jeszcze daleko nam do kultury(i infrastruktury) motoryzacyjnej np. Skandynawów, gdzie większość korzysta z elektromobilności. Póki co moje1,5 litra musi wystarczyć, a po przejechaniu kilkudziesięciu tys. km, czyli kilku latach dowiem się czy to był dobry zakup.

Bardzo dobrze Cię rozumiem i zdecydowałem się wziąć tą benzynę bo tak jak piszesz 30 klocków to jest sporo. Poza tym ja "niszczę" auta gdyż u mnie auto "pracuje". Jak będę bardzo niezadowolony to po 2-3 latach zmienię. Bardzo szkoda tylko że wziąłem comfort bez pakietów, przynajmniej TECH by się przydał no ale już nie będę zmieniał.
Napisz jak Ci się jeździ? bo z twoich opisów wnioskuje że chyba w miarę OK?
Spalanie które opisujesz jest całkiem znośne. Ja nie mam ciężkiej nogi więc też powinno być dobrze.
Myślę jeszcze na założeniem 3 zabezpieczenia np blokady skrzyni bo słyszę że Toyoty giną bardzo.
Wiem też że sugeruje się konserwację podwozia ponoć wszystkie toyoty lubi "ruda" zwłaszcza od spodu i ranty błotników.
Z poprzednika którym  zrobiłem prawie 300 tyś km w 8 lat jestem mega zadowolony, nigdy mnie nie zawiódł spalanie ok 4,5 l i drobne naprawy i wymiany eksploatacyjne typowe dla każdego auta, ale to jest C4 1,6 hdi i już takich nie robią, jedyny mankament korozja, która się pojawia. Podjechałem do salonu w Dąbrowie na śląsku i hm zamówiłem, trochę mnie sprzedawca namówił na tą Toyotę bo dobra cena ostatnie sztuki z 2022 r i zamówiłem teraz się głowię czy to dobry wybór ale to czas pokaże. Też jak odbiorę to podzielę sie moimi spostrzeżeniami.     

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 17 Kwietnia 2023, 15:13:01 »
Na chwilę obecną trudno abym był autorytetem ws. Corolli gdyż dopiero co zostałem właścicielem i przyznam się, że już wyrosłem z wieku "miszcz kierownicy ucieka". Moje spostrzeżenia są takie. Na trasie ze stałą prędkością ekonomiczną tj. 80-100 km/h Corolka zeszła do 5-5,2 l/100km, a momentami nawet do 4,8(test na odcinku ok. 60 km). Natomiast przy stałej prędkości 125-130 km/h(ta sama trasa, nie przekraczałem 130)spalanie wynosiło 5,5-5,7 l/100. W mieście spalanie waha się w przedziale 6,5-7,2 l/100, zależnie ile świateł po drodze zaliczę. Wg aplikacji MyT średnie spalanie miasto/trasa 50/50 z ostatniego miesiąca(od kiedy mam auto) to 6,4 l/100. Natomiast z ostatniego tygodnia miasto/trasa 80/20 to 6,7 l/100. Odgłos pracującego silnika przy ruszaniu i gdy jest zimny przypomina wypisz wymaluj pracujący młynek do kawy, co faktycznie może być nieco irytujące zwłaszcza jeżeli ktoś jest fanem silnika V8. Podczas normalnej jazdy miejskiej w aucie jest w miarę cicho. Niestety w trasie przy większych prędkościach szum opon(wiatru?) jest wyraźnie słyszalny i aż dziwne, że Toyota nie pomyślała o tym. Dlatego w planach mam poprawienie fabryki w tym temacie. Pozycja za kierownicą w miarę wygodna, a nie należę do niskich osób. Trzymanie fotela na boki całkiem przyzwoite. Miejsca na nogi mam wystarczająco choć gdybym chciał się zbytnio rozkładać to dotykam plastików pod kierownicą. Na tylnej kanapie za mną jest na tyle miejsca, że spokojnie można podróżować. Przy moim wzroście na tylnej kanapie wprawdzie nie dotykam dachu, ale w kapeluszu na pewno bym się nie zmieścił, a kobieta z kokiem na głowie też mogłaby mieć problem. Co do sylwetki i wyglądu to sprawa gustu, ale mi się podoba, a i sąsiad stwierdził, że to "ładne auto", a szwagierka która jeździła Multiplą określiła Corolkę jako "niezła fura". Prowadzenie auta jest pewne i stabilne, a z zawieszenia nie dochodzą żadne dziwne dźwięki, co mnie zdziwiło gdyż w porównaniu z poprzednim Passatem  B6, Corolka wg mojego subiektywnego odczucia sprawia lepsze wrażenie. Skrzynia biegów pracuje normalnie, choć przy szybkiej i energicznej zmianie biegu mam pewien dyskomfort-coś jakby tak niezbyt gładko wchodził bieg. Nie wiem czy to norma w Corolli ale sprzęgło bierze praktycznie u samej góry. Ja się już przyzwyczaiłem, ale żona narzeka. No cóż trochę lat jazdy jednym autem to nabrała nawyków i pora je zmienić. W podobnej cenie z podobnym wyposażeniem(Comfort+Tech+Style) raczej trudno będzie kupić nowe auto.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #193 dnia: 17 Kwietnia 2023, 15:30:10 »
Napisz jeszcze jakie miasto, czy zakorkowane i czy jazda w godzinach szczytu bo miasto a miasto to dwa różne miasta :) Zapraszam do centrum Łodzi w godzinach szczytu na sprawdzenie ile auto w mieście pali.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #194 dnia: 17 Kwietnia 2023, 16:10:02 »
Skrzynia biegów pracuje normalnie, choć przy szybkiej i energicznej zmianie biegu mam pewien dyskomfort-coś jakby tak niezbyt gładko wchodził bieg. Nie wiem czy to norma w Corolli ale sprzęgło bierze praktycznie u samej góry.
Na pewno nie jest to norma. Jak napisałem wcześniej - u mnie zaczyna brać dużo niżej. Myślę, że powinieneś podjechać do ASO i kazać wyregulować (i nie dać sobie wcisnąć kitu że się nie da :-)). A i ten dyskomfort przy zmianie biegu może być spowodowany późnym braniem sprzęgła, więc naprawdę bym się pofatygował do serwisu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl