Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145011 razy)

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #210 dnia: 19 Kwietnia 2023, 06:06:10 »
Zapytam Was o zabezpieczenia bo ponoć toyoty są chętnie kradzione ?
ja mam ac na kradzież + gps oraz dodatkowo w sobotę jadę montować seo canblu
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #211 dnia: 10 Maja 2023, 12:56:00 »
Skrzynia biegów pracuje normalnie, choć przy szybkiej i energicznej zmianie biegu mam pewien dyskomfort-coś jakby tak niezbyt gładko wchodził bieg. Nie wiem czy to norma w Corolli ale sprzęgło bierze praktycznie u samej góry.
Sprzęgło po przejechaniu 1200 km jakby się samo wyregulowało i bierze normalnie czyli praktycznie w całym zakresie. Dlatego odwołałem wizytę w ASO. A co do pracy samej skrzyni to pracownik ASO na takie "haczące" zmiany biegów powiedział aby obserwować, a jak dale będzie to stanowiło problem to po prostu przyjechać z autem na diagnostykę.
I teraz pytanie-czy te silniki biorą olej, bo wybieram się na wakacje i pokonam ok. 2500 km-głównie autostrada z prędkością 120-130 km/h(wyrosłem już z wieku "miszcz" kierownicy ucieka). Zaopatrywać się w olej na ewentualną dolewkę?
I ciekawostka-żona już opanowała Corolkę i nie przeszkadza jej sprzęgło(bo już się samo wyregulowało), ale nie wiedzieć dlaczego gdy ona jeździ to auto pali prawie litr więcej. Dodam, że na tym samym odcinku. Wypada mieć nadzieję, że nabierze większej wprawy :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #212 dnia: 10 Maja 2023, 14:14:03 »
Sedan 1.5 colorek taki szaro niebieski z pakietem tech
Całość wyszła 101900 PLN

Ale się porobiło :-( dokładnie tyle to ja dałem za swoją hybrydę 1,8, 1,5 roku temu.

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline rafi22

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Focus MK4
« Odpowiedź #213 dnia: 29 Maja 2023, 15:07:15 »
Witam.
Jesteśmy z żona zainteresowani Corollą 2020/2021r. Natomiast zastanawiam się nad silnikiem.
Mam możliwoćć kupić stary 1.6 lub nowszy ale trzy cylindrowy 1.5.
Żona będzie jeżdzić do pracy, przebieg 15tys km/rok.
Nigdy nie jechałem Toyotą, chodż jeździłem 1.0 ale silnikiem forda.
Nie wiem co wybrać, chodź od razu mówię hybryda jest za droga dla Nas.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #214 dnia: 29 Maja 2023, 18:00:38 »
Dozbierać. Kupić jednak hybrydę.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #215 dnia: 29 Maja 2023, 21:24:08 »
Jesteśmy z żona zainteresowani Corollą
Luzik.
Idziecie do salonu zamawiacie hybrydę, czas oczekiwania ponad 13 miesiecy ....akurat tyle by dozbierać do nowego autka.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #216 dnia: 29 Maja 2023, 21:43:11 »
Mam możliwoćć kupić stary 1.6 lub nowszy ale trzy cylindrowy 1.5.

Jak to miałaby być niehybryda, to ja wybrałbym starszy 1,6. Dynamika lepsza od 1,5, kultura pracy też. Miałem przez 4 lata Aurisa 1,6 i było wszystko cool. Sprzedałem i kupiec do dziś też bardzo zadowolony. To dobry, sprawdzony silnik. W ogóle starsze silniki w dzisiejszych czasach są lepsze, niż te najnowsze. Trzeba tylko wnikliwie sprawdzić, czy auto i silnik nie maja jakichś ukrytych usterek, które ujawnią się w późniejszym okresie.

Offline rafi22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: 30 Maja 2023, 07:41:38 »
Dzięki za konkretna odpowiedź. Ja wiem, że hybryda jest lepsza, tylko to się wiążę z większym kredytem.
A jakie Corolle mogą mieć ukryte usterki (chodzi mi te, które dotykają ten model), które należy szczególnie sprawdzić przed zakupem?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #218 dnia: 30 Maja 2023, 07:54:34 »
Dzięki za konkretna odpowiedź. Ja wiem, że hybryda jest lepsza, tylko to się wiążę z większym kredytem.
A jakie Corolle mogą mieć ukryte usterki (chodzi mi te, które dotykają ten model), które należy szczególnie sprawdzić przed zakupem?

Tu nie tylko chodzi o ukryte wady ale też o sytuację rynkową bo skąd wiesz że ta opcja silnikowa nie skończy jak diesle ad które kosztują połowę ceny rynkowej takiego samogo modelu toyoty tylko że z benzyną.
Jeżeli zastanawiasz się nad bezpieczeństwem użytkowania auta i swoimi finansami to albo starszy 1,6 albo hybryda.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #219 dnia: 30 Maja 2023, 07:58:32 »
Zależy trochę od tego, którędy się jedzie. Jak to jest korkujące się miasto to raczej hybryda. Jak się jedzie do celu z małą liczbą zatrzymań to hybryda nic Ci nie da a na pewno nie tyle żeby się to ekonomicznie opłacało. A zmianom przepisów bym się nie przejmował. Benzyniak Euro6 (aczkolwiek nie jestem pewien czy 1.6 ma te normę) będzie jeszcze mógł długo jeździć nie niepokojony.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 30 Maja 2023, 09:38:47 »
Jak weźmiesz pod uwagę fakt, że dla koncernu Toyota Europa jest rynkiem niszowym.
To kupowanie ich modeli z silnikami tworzonymi w zasadzie tylko na rynek europejski, jest mocno ryzykowne.
Czy jeździsz w mieście, czy na trasach. Sprawdzony napęd hybrydowy jest najlepszym rozwiązaniem.

Offline rafi22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 30 Maja 2023, 10:02:02 »
Dzięki za podpowiedzi.
Szczerze to chciałbym hybrydę ale koszty za duże, tym bardzie że jeszcze pewne rzeczy do rozbudowy domu mam w planie.
Wczoraj się dowiedziałem z rodziny żony, że może zrobić mi do tego silnika 1.6 instalacje gazową po kosztach. Czytałem że ten silnik dobrze nadaje sią do "gazowania".

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #222 dnia: 30 Maja 2023, 11:01:35 »
Benzyniak Euro6 (aczkolwiek nie jestem pewien czy 1.6 ma te normę)
ma
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #223 dnia: 30 Maja 2023, 17:26:37 »
Ja wiem, że hybryda jest lepsza

Lepsza tylko w prowadzeniu ze strony kierowcy, szczególnie w mieście, trasach podmiejskich i drogach lokalnych. Lepsza bezawaryjność. A pasażerom to i tak wszystko jedno, czym jadą. Gorsza, jeśli chodzi o serwis w sensie, że sieć kompetentnych warsztatów jest znacznie gorsza. Ja to jestem zdany w tej chwili tylko na ASO za sporo większe pieniądze.

Jak się jedzie do celu z małą liczbą zatrzymań to hybryda nic Ci nie da a na pewno nie tyle żeby się to ekonomicznie opłacało

Da, da, dużo da. Może tylko na autostradzie przy 140 km/h sens ekonomiczny może być wątpliwy, zbliżony do zwykłego benzyniaka, choć i tu można uzyskać dobry wynik rozpędzając się spokojnie, bez gazu w podłogę i jadąc płynnie, bez zbędnych wyprzedzań, ale już na ekspresówce przy 120 km/h moja 1,8 pali ok. 4,6 - 4,8 l/100, a to jest sporo mniej, niż zwykły, inny benzyniak. Na dobrych drogach krajowych mój wynik wynosi ok. 3,6 - 4.0 l/100, a na lokalnych, podmiejskich i w mieście średnio 3,5 l/100.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2023, 17:33:39 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #224 dnia: 30 Maja 2023, 17:32:16 »
Z serwisem nie jest źle. Odpukać w niemalowane przez  250tys.km nie musiałem korzystać z ASO. Wszystkie czynności serwisowe był w stanie wykonać mechanik nie specjalizujący się w hybrydach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl