Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #240 dnia: 04 Czerwca 2023, 08:40:43 »
95 Shell to benzyna Orlenu, z dodatkami Shell.
A nic nie przeszkadza, by pytać o wrażenia co do benzyn, wszak wątek o silniku benzynowym, do tego kolega zachował związek logiczny między treścią postu, a pytaniem.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2023, 08:45:54 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #241 dnia: 04 Czerwca 2023, 12:40:36 »
95 Shell to benzyna Orlenu, z dodatkami Shell.
A nic nie przeszkadza, by pytać o wrażenia co do benzyn, wszak wątek o silniku benzynowym, do tego kolega zachował związek logiczny między treścią postu, a pytaniem.

https://www.epc.shell.com/documentRequest.asp?type=MSDS&documentId=100953533
https://www.epc.shell.com/documentRequest.asp?type=MSDS&documentId=75990806

Różnie to bywa. Teoretycznie te dokumenty dopuszczają żeby v power od regular nie roznil sie niczym bo zgodnie z msds i tu i tu mozemy miec 100% benzyny z Orlenu... Jednak jak widac w obu przypadkach mamy roznice co moze zawierac aktualnie tankowana substancja. V power moze miec wiecej dodatkow. Widac tez, ze nie zawsze jest to czysta benzyna w znaczeniu normy EN/PN ale czasem moze zawierac inne weglowodory. Zapewne tez produkcji Orlenu. Na BP jest podobnie. Benzyna to głowny skladnik ale niektorzy producenci kombinuja z pewnymi domieszkami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #242 dnia: 04 Czerwca 2023, 13:08:17 »
W 2022 roku ok. 30% paliw gotowych (benzyna, diesel, LPG...) pochodziło z importu. Reszta to nasz monopolista. Kiedyś Shell sprowadzał swój sztandarowy V Power Racing z Niemiec, BP też swoją premium sprowadzał z Niemiec (u mnie w Szczecinie konkretnie z rafinerii w Schwedt).
Jedna ze stacji która miała tylko paliwo z Niemiec, a do tego najtańsze w mieście, do dziś jest oblegana i zawsze są tam kolejki. Czy nadal tak jest nie wiem, ale zważywszy, że Shell całkowicie zrezygnował z paliw sprowadzanych z Rosji, nadal zapewne importują paliwo premium przynajmniej w rejonach przygranicznych.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Czerwca 2023, 11:41:16 »
Witam
Tak jak obiecałem, po zakupie corolli 1.5 vvti i przejechaniu ok 2kkm chciałem się podzielić odczuciem jazdy i użytkowania auta.
Ponieważ bardzo dużo jeżdżę i ostatnie kilkanaście lat jeździłem dieslami to jest mi nie łatwo się przestawić na benzynę i dodatkowo co tu dużo mówić trochę przysłabą   silnikowo corollę.
Ale konkretnie auto ładne bardzo ładna linia duży bagażnik dość dobre nagłośnienie radia. Dobra widoczność dobra wygoda i komfort jazdy OK.
Silnik trochę słaby, szczególnie brakuje mocy w mieście jak trzeba ruszyć i z jedynki na dwójkę to ciężko się zbiera sprzęgło jakieś takie dziwne albo po prostu mało mocy. Natomiast trasa to dla mnie ideał jedzie się super tak drogi krajowe jak i autostrada do prędkości ok 150 km/h super. W moim odczuciu jest cicho wcale nie słychać bardzo kosiarkowego silnika. Wielki plus to oszczędność, autko w sumie nie takie małe pali  po przejechaniu 2 tys km ok 5,6 l/100. Wynik w moim odczuciu jak na benzynę naprawdę dobry. Jeżdżę dużo ale tak 40 % autostrada prędkość ok 130, drogi krajowe też 40% z prędkością optymalną ale nie jakoś ślamazarnie,  i miasto ale raczej bez korków pozostałe 20 %.
Moje uwagi i minusy: Trochę mało mocy niski moment w stosunku do diesla mały schowek z przodu i nie klimatyzowany, brak gniazda zapalniczki w bagażniku, dziwne miejsce na gn usb zamiast pod kolumną to z boku trzeba uważać jak sie użytkuje aby nie wyrwać całej pokrywy, brak możliwości przełączania na bieżąco pomiędzy podglądem spalania pomiędzy opcjami.
Na zakończenie reasumując cenowo wygląda nieźle spalanie bardzo dobre jeśli za tym pójdzie trwałość jednostki napędowej co okaże się np po 300 kkm to jest spoko.
I jeszcze jedno cena w tej chwili (a mogłem zaczekać) cena jeszcze spadła za rocznik 2022 to 86 tys pln brutto więc różnica do nowej hybrydy z 2023 to 36 tyś pln. To naprawdę sporo, biorąc pod uwagę moją charakterystykę użytkowania hybryda chyba by mi się nigdy nie zwróciła kosztowo.
Myślę że można krytykować to auto jak każde inne ale umówmy się naprawdę średnie nowe auta to wydatek od 250 tyś PLN więc nie oczekuję cudów.
Na pytania chętnie odpowiem.   

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #244 dnia: 11 Czerwca 2023, 17:51:33 »
Witam
Tak jak obiecałem, po zakupie corolli 1.5 vvti i przejechaniu ok 2kkm chciałem się podzielić odczuciem jazdy i użytkowania auta...
Ponieważ bardzo dużo jeżdżę i ostatnie kilkanaście lat jeździłem dieslami to jest mi nie łatwo się przestawić na benzynę i dodatkowo co tu dużo mówić trochę przysłabą   silnikowo corollę.
Ale konkretnie auto ładne bardzo ładna linia duży bagażnik dość dobre nagłośnienie radia. Dobra widoczność dobra wygoda i komfort jazdy OK.
Silnik trochę słaby, szczególnie brakuje mocy w mieście jak trzeba ruszyć i z jedynki na dwójkę to ciężko się zbiera sprzęgło jakieś takie dziwne albo po prostu mało mocy. Natomiast trasa to dla mnie ideał jedzie się super tak drogi krajowe jak i autostrada do prędkości ok 150 km/h super. W moim odczuciu jest cicho wcale nie słychać bardzo kosiarkowego silnika. Wielki plus to oszczędność, autko w sumie nie takie małe pali  po przejechaniu 2 tys km ok 5,6 l/100. Wynik w moim odczuciu jak na benzynę naprawdę dobry. Jeżdżę dużo ale tak 40 % autostrada prędkość ok 130, drogi krajowe też 40% z prędkością optymalną ale nie jakoś ślamazarnie,  i miasto ale raczej bez korków pozostałe 20 %.
Moje uwagi i minusy: Trochę mało mocy niski moment w stosunku do diesla mały schowek z przodu i nie klimatyzowany, brak gniazda zapalniczki w bagażniku, dziwne miejsce na gn usb zamiast pod kolumną to z boku trzeba uważać jak sie użytkuje aby nie wyrwać całej pokrywy, brak możliwości przełączania na bieżąco pomiędzy podglądem spalania pomiędzy opcjami.
Na zakończenie reasumując cenowo wygląda nieźle spalanie bardzo dobre jeśli za tym pójdzie trwałość jednostki napędowej co okaże się np po 300 kkm to jest spoko.
I jeszcze jedno cena w tej chwili (a mogłem zaczekać) cena jeszcze spadła za rocznik 2022 to 86 tys pln brutto więc różnica do nowej hybrydy z 2023 to 36 tyś pln. To naprawdę sporo, biorąc pod uwagę moją charakterystykę użytkowania hybryda chyba by mi się nigdy nie zwróciła kosztowo.
Myślę że można krytykować to auto jak każde inne ale umówmy się naprawdę średnie nowe auta to wydatek od 250 tyś PLN więc nie oczekuję cudów.
Na pytania chętnie odpowiem.   

Moja Corolka ma w tej chwili ok. 3,5kkm. Średnie spalanie wyszło wg MyT 7,3 l/100. Jazda głównie po mieście (ok. 80%), reszta to dwupasmówka i autostrada (tak po 10%), więc upewniłem się, że nie zrobiłem błędu nie chcąc hybrydy (do wyliczanki brałem spalanie 9l/100 a hybrydy 4,5 l/100)
Po 2,5kkm zmieniłem olej - nadal TGMO 0W16. Następna wymiana będzie po roku od zakupu lub po 15kkm.
Na brak mocy i momentu zbytnio nie narzekam, bo przesiadłem się z Aurisa 1,4 z 2007, ale rozumiem odczucia osoby przyzwyczajonej do diesla.
Nigdy nie miałem chłodzonego schowka, więc mi go nie brakuje, ale rzeczywiście jest trochę za mały. I brakuje półeczki w schowku podłokietnika (kupiłem na AliE..). Przeszkadza mi brak możliwości ustawienia nawiewu tylko na przednią szybę. Co do zegarów (pakiet Tech) jest ok, szkoda że "telewizor" nie ma już fizycznych klawiszy. No i wkurzający jest głos tej baby, co do mnie gada przy sterowaniu głosowym i nawigacji :grin:. Dodatkowo często nie rozumie, co do niej mówię.
Komfort jazdy jest bardzo w porządku, wcale nie jest tak głośno, w trasie przy 140 km/h można spokojnie rozmawiać bez podnoszenia głosu. Miejsca jest sporo - mam 190 cm i nie siedzę "z nosem na szybie", a i tak za mną zostaje miejsce na podobnego wzrostem (byleby za wysoko głowy nie podnosił :cheesy:).
Stan euforii Jasia z nowym resorakiem utrzymuje się nadal, czego i Tobie życzę.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2023, 18:00:00 wysłana przez Jacek_63 »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #245 dnia: 11 Czerwca 2023, 19:22:56 »
No i wkurzający jest głos tej baby, co do mnie gada przy sterowaniu głosowym i nawigacji .
Ja w każdej nawigacji wyłączam w ogóle audio nawigacji, bo bym się wkurzał mocno. Czy nie można tego zrobić?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Czerwca 2023, 19:33:04 »
Moja Corolka ma w tej chwili ok. 3,5kkm. Średnie spalanie wyszło wg MyT 7,3 l/100. Jazda głównie po mieście (ok. 80%), reszta to dwupasmówka i autostrada (tak po 10%), więc upewniłem się, że nie zrobiłem błędu nie chcąc hybrydy (do wyliczanki brałem spalanie 9l/100 a hybrydy 4,5 l/100)
Po 2,5kkm zmieniłem olej - nadal TGMO 0W16. Następna wymiana będzie po roku od zakupu lub po 15kkm.
Na brak mocy i momentu zbytnio nie narzekam, bo przesiadłem się z Aurisa 1,4 z 2007, ale rozumiem odczucia osoby przyzwyczajonej do diesla.
Nigdy nie miałem chłodzonego schowka, więc mi go nie brakuje, ale rzeczywiście jest trochę za mały. I brakuje półeczki w schowku podłokietnika (kupiłem na AliE..). Przeszkadza mi brak możliwości ustawienia nawiewu tylko na przednią szybę. Co do zegarów (pakiet Tech) jest ok, szkoda że "telewizor" nie ma już fizycznych klawiszy. No i wkurzający jest głos tej baby, co do mnie gada przy sterowaniu głosowym i nawigacji . Dodatkowo często nie rozumie, co do niej mówię.
Komfort jazdy jest bardzo w porządku, wcale nie jest tak głośno, w trasie przy 140 km/h można spokojnie rozmawiać bez podnoszenia głosu. Miejsca jest sporo - mam 190 cm i nie siedzę "z nosem na szybie", a i tak za mną zostaje miejsce na podobnego wzrostem (byleby za wysoko głowy nie podnosił ).
Stan euforii Jasia z nowym resorakiem utrzymuje się nadal, czego i Tobie życzę.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:00:00 wysłana przez Jacek_63 »
Olej zmieniłem teraz po 2kkm. Zegary są OK mam też TECH. Glos lektorki jest trochę wkurzający co do rozumienia spróbuj zrobić aktualizację, mam wrażenie że jest lepiej. Moment obrotowy jest dla mnie mocno za mały i auto jest jak dla mnie przy ruszaniu słabe i muszę się jakoś przestawić trasa to tak jak pisałem OK.
Co jest do porównania w tej klasie i cenie? Kia Ceed, Hyundai i30 i Elantra i to w zasadzie wszystko bo Fiata tipo i Dacii nie brałem pod uwagę.
Dlaczego zdecydowałem się na Toyotę bo Toyota ma dobrą opinię i silnik mimo że 3 cylindry mam nadzieję że będzie trwały. Obsługa serwisowa Toyoty też ma dobre opinie. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Czerwca 2023, 19:56:59 »
Hybryda oprócz "automatu" daje właśnie odpowiedni moment obrotowy kiedy trzeba szybko ruszyć z miejsca czy przyspieszyć a do tego super płynne poruszanie się z małymi prędkościami. Wjeżdżanie i zjeżdżanie z krawężników, jazda po bardzo dziurawych drogach, cofanie na centymetry to po prostu bajka w porównaniu do jakiegokolwiek klasycznego napędu spalinowego, nawet z automatyczną skrzynią biegów. No ale wiadomo, cena...

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Czerwca 2023, 20:20:40 »
No i wkurzający jest głos tej baby, co do mnie gada przy sterowaniu głosowym i nawigacji .
Ja w każdej nawigacji wyłączam w ogóle audio nawigacji, bo bym się wkurzał mocno. Czy nie można tego zrobić?

Można. I jak mam już naprawdę dość, to ją uciszam.

Dlaczego zdecydowałem się na Toyotę bo Toyota ma dobrą opinię i silnik mimo że 3 cylindry mam nadzieję że będzie trwały. Obsługa serwisowa Toyoty też ma dobre opinie.

Aurisa miałem 16 lat.
Awarie dwie:
- po 8 latach padło wspomaganie kierownicy - naprawili w serwisie za 900 zł razem z przeglądem rocznym, bo akurat przyszedł termin (a cena była specjalna za to, że auto serwisowane u nich nadal, mimo że po gwarancji)
- po 15 latach padła przepustnica (zakamienił się kanał wodny i wolne obroty wzrosły do 4000) - serwis nie był już tak uprzejmy cenowo, więc za kupiłem używkę i wymieniłem u innego mechanika.
Przed Aurisem miałem dwie Corolle i tam z napraw to była tylko wymiana żarówek.
Dlatego podobnie jak Ty mam nadzieję, że mimo nowego silnika z tą Corolką też nie będzie kłopotu. I też będę ją serwisować w moim ASO.

« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2023, 21:02:39 wysłana przez Jacek_63 »

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Czerwca 2023, 21:10:05 »

Można. I jak mam już naprawdę dość, to ją uciszam.

Aurisa miałem 16 lat.
Awarie dwie:
- po 8 latach padło wspomaganie kierownicy - naprawili w serwisie za 900 zł razem z przeglądem rocznym, bo akurat przyszedł termin (a cena była specjalna za to, że auto serwisowane u nich nadal mimo, że po gwarancji)
- po 15 latach padła przepustnica (zakamienił się kanał wodny i wolne obroty wzrosły do 4000) - serwis nie był już tak uprzejmy cenowo, więc za kupiłem używkę i wymieniłem u innego mechanika.
Przed Aurisem miałem dwie Corolle i tam z napraw to była tylko wymiana żarówek.
Dlatego podobnie jak Ty mam nadzieję, że mimo nowego silnika z tą Corolką też nie będzie kłopotu. I też będę ją serwisować w moim ASO.

Ja byłem wierny Citroenom pierwszy c3 1,4 hdi przejechane 300 kkm drugi którym aktualnie jeździ córka to C4 1.6 Hdi przejechane 250 kkm. W zasadzie żadnych poważnych usterek ciekawe czy Toyota choć dorówna tym osiągom. Dodatkowo spalanie śmieszne no i pod wieloma względami stare citroeny dużo lepsze choćby osiągami no ale cóż takich aut już nie robią.
Przepraszam za dygresję i porównania ale teraz to nie auta tylko "choinki" mnóstwo dodatków gadżetów wspomagaczy jazdy a porządnego silnika brak oszczędnego i trwałego.  Nowe silniki o poj 1 litra wyżyłowane które nawet 100 kkm nie są w stanie zrobić.
Tu jeszcze Toyota zwłaszcza w hybrydzie jest bezkonkurencyjna a czy to 1,5 będzie trwałe ? bo pancerne 1,6 było ale już nie robią niestety a szkoda.       

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #250 dnia: 12 Czerwca 2023, 13:57:12 »
Witam
Ponieważ bardzo dużo jeżdżę i ostatnie kilkanaście lat jeździłem dieslami to jest mi nie łatwo się przestawić na benzynę 

W moim odczuciu jest cicho wcale nie słychać bardzo kosiarkowego silnika.

Może dlatego właśnie że wcześniej były diesle nie przeszkadza Ci ten warkot? Jeździłem tym na zastępczym dwukrotnie i nie mogłem się doczekać powrotu do mojego starego dobrego 1.6 vvti - może i pali więcej, ale jest gazowalny, więc w ogólnym rozrachunku bardziej ekonomiczny. Po przesiadce z tego nowego wynalazku 1.5 do mojego 1.6 czułem się jakbym się przesiadł do Lexusa w kwestiach akustyki:) Nawet nie wiedziałem jak ciche mam auto, a wcale takie ciche mi się wcześniej nie wydawało.

Tym którzy rozważają nowe 1.5 polecam rozejrzeć się za 1-2 letnim 1.6 i sobie zagazować. Ja znalazłem sobie takie roczne ładne podealerskie 1.6 gr sport (było ich dostępnych kilka identycznych w moim województwie swego czasu) i moim zdaniem bije on nowe 1.5 comfort na głowe.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #251 dnia: 13 Czerwca 2023, 23:13:06 »
szkoda że "telewizor" nie ma już fizycznych klawiszy

Możesz uzasadnić, dlaczego szkoda? Jeżeli cała technika samochodowa idzie do przodu, to chyba po to, żeby było lepiej, a nie gorzej? Źle się obsługuje ten dotykowy "telewizor"?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #252 dnia: 14 Czerwca 2023, 00:14:58 »
szkoda że "telewizor" nie ma już fizycznych klawiszy

Możesz uzasadnić, dlaczego szkoda? Jeżeli cała technika samochodowa idzie do przodu, to chyba po to, żeby było lepiej, a nie gorzej? Źle się obsługuje ten dotykowy "telewizor"?

Dla mnie jest za dużo patrzenia, aby znaleźć to, w co chcę trafić palcem - łatwiej jest mi nacisnąć np. drugi od góry klawisz fizyczny niż drugą od góry ikone w kolumnie pięciu klawiszy/ikon, bo mogę to zrobić praktycznie po omacku.

Mówisz, że technika samochodowa idzie do przodu, żeby było lepiej. Zgoda, ale to "lepiej" jest mocno osobnicze. Jeździłem chwilę Skodą Scalą i przeżywałem katusze, bo tam wszystko (nie tylko multimedia) regulowało się na "telewizorze". Chcąc np. zmienić ustawienia nadmuchu powietrza albo temperaturę musiałem na ekranie nacisnąć odpowiednie ikony po uprzednim wybraniu menu wentylacji/klimatyzacji. Dla mnie bez dłuższego patrzenia operacja nie do wykonania, więc na krętej drodze albo w gęstym ruchu wręcz niebezpieczna. Prawie jak pisanie sms-ów podczas jazdy.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2023, 00:33:12 wysłana przez Jacek_63 »

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 14 Czerwca 2023, 05:45:32 »
Jeżeli cała technika samochodowa idzie do przodu, to chyba po to, żeby było lepiej, a nie gorzej?

W kwestii coraz mniejszej ilości fizycznych guzików/pokręteł do obsługi głównie chodzi o pieniądze, tłumacząc to designem. Dodatkowo już słusznie niektórzy dziennikarze zauważyli, że zmiana czegokolwiek na dotykowym monitorze jest tak samo absorbująca jak bawienie się telefonem w trakcie jazdy - za pierwsze nie ma mandatu, za drugie tak.
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #254 dnia: 14 Czerwca 2023, 07:50:36 »
Dla mnie bez dłuższego patrzenia operacja nie do wykonania, więc na krętej drodze albo w gęstym ruchu wręcz niebezpieczna. Prawie jak pisanie sms-ów podczas jazdy.

To trzeba wszelkie operacje na monitorze wykonywać na drodze prostej i pustej. Ale jednak zgadzam się z wami i nawet pisali to w jakimś piśmie motoryzacyjnym, że całkowita rezygnacja z fizycznych przycisków jest słaba. Poza tym dodatkowo oprogramowanie jest bardziej rozbudowane i łatwiej wtedy o różne zawiechy i awarie. Pisał też ktoś, że teraz ten "telewizor" bez fizycznych przycisków jest po prostu za wielki i święci przed oczami rozpraszając kierowcę.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2023, 07:53:15 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl