Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #255 dnia: 14 Czerwca 2023, 09:45:43 »
Dla mnie bez dłuższego patrzenia operacja nie do wykonania, więc na krętej drodze albo w gęstym ruchu wręcz niebezpieczna. Prawie jak pisanie sms-ów podczas jazdy.

Pisał też ktoś, że teraz ten "telewizor" bez fizycznych przycisków jest po prostu za wielki i święci przed oczami rozpraszając kierowcę.

Świecenie przed oczami ogarnąłem włączając na stałe tryb nocny i ustawiając jak najciemniej. Mam cały czas czarne tło i przy okazji dla mnie ten ekran wygląda po prostu lepiej.
A wracając do klawiszy - przydałby się taki do wyłączenia wyświetlacza (nawet ikona wyświetlana na każdym ekranie :grin:) bo niby można go wyłączyć, ale za każdym razem trzeba grzebać w ustawieniach wyświetlacza...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #256 dnia: 14 Czerwca 2023, 14:50:13 »
Rzeczywiście klawisz wyłączający by się przydał - choc może jest w ustawieniach automatyczne wyłączanie ekranu - trzeba by sprawdzić.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #257 dnia: 14 Czerwca 2023, 16:36:51 »
... może jest w ustawieniach automatyczne wyłączanie ekranu - trzeba by sprawdzić.

Szukałem ale nie znalazłem - albo jestem ślepy albo rzeczywiście nie ma.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #258 dnia: 14 Czerwca 2023, 19:59:27 »
Ekran można wyłączyć. Sam kiedyś wyłączyłem (też nie mogłem znaleźć). Wtedy włącza się tylko jak wsteczny włączymy albo ktoś dzwoni i ponownie się sam wyłącza.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #259 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:20:19 »
Mnie tu cos nie pasuje. To po co ten ekran /wielki, dotykowy/, skoro trzeba go wyłączać, albo ściemniać w dzień, bo przeszkadza. Wszystko byłoby dobrze, gdyby ten ekran był niżej. Wystawili go tak wysoko przed oczami, jakby był dla kaleków wzrokowo psychoruchowych.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #260 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:33:35 »
Ekran można wyłączyć. Sam kiedyś wyłączyłem (też nie mogłem znaleźć).

Jak to zrobiłeś?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #261 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:46:22 »
Nie pamiętam teraz. Gdzieś w ustawieniach tam chyba gdzie ustawienia ekranu jest pozycja wyłącz ekran. Jak pojadę gdzieś to poszukam.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #262 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:49:14 »
Mnie tu cos nie pasuje. To po co ten ekran /wielki, dotykowy/, skoro trzeba go wyłączać, albo ściemniać w dzień, bo przeszkadza. Wszystko byłoby dobrze, gdyby ten ekran był niżej. Wystawili go tak wysoko przed oczami, jakby był dla kaleków wzrokowo psychoruchowych.

Bo moda - bo wszyscy już mają.
Mi bardziej by odpowiadał niżej tak jak w Aurisie był albo odrobinę wyżej.
No z założenia wysoko jest po to żeby śledzić np. nawigację bez odrywania wzroku od drogi.
Ja i tak nawigacji nie mam a jak jadę w trasę to na szybę przypinam swoją.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 14 Czerwca 2023, 20:54:23 »
Gdzieś w ustawieniach tam chyba gdzie ustawienia ekranu jest pozycja wyłącz ekran.

Jest.
Problem w tym, że jak  włączysz ponownie i potem chcesz wyłączyć, to znów Cię czeka droga przez menu ...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #264 dnia: 14 Czerwca 2023, 21:41:02 »
Nigdy w życiu nie brałem żadnych jazd próbnych przy zakupach nowych aut i na nic nie narzekałem, ale teraz muszę wziąć jazdę próbną tą nową Corollą i zobaczyć, jak to wszystko działa, bo składam kasę na to auto za 3 - 4 lata i zaczynam mieć wątpliwości, czy warto. Jak nie, to Yaris Cross, bo Corolla Cross jest dla mnie i żony za wielka i bezsensownie za droga. Póki co jeżdżę teraz Corollą 1,8, 2021 z ekranem z fizycznymi przyciskami i jest wszystko ekstra.
Zgadzam się z bardos.1978, że ekran powinien być niżej, najlepiej na poziomie zegarów. Idealnie jest to rozwiązane w najnowszym Oplu Astrze. Deska jest kompaktowa, idealnie scalona i na idealnej wysokości.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2023, 21:45:35 wysłana przez fynooh »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 15 Czerwca 2023, 01:38:34 »
Nigdy w życiu nie brałem żadnych jazd próbnych przy zakupach nowych aut i na nic nie narzekałem, ale teraz muszę wziąć jazdę próbną tą nową Corollą i zobaczyć, jak to wszystko działa, bo składam kasę na to auto za 3 - 4 lata i zaczynam mieć wątpliwości, czy warto. Jak nie, to Yaris Cross, bo Corolla Cross jest dla mnie i żony za wielka i bezsensownie za droga. Póki co jeżdżę teraz Corollą 1,8, 2021 z ekranem z fizycznymi przyciskami i jest wszystko ekstra.
Zgadzam się z bardos.1978, że ekran powinien być niżej, najlepiej na poziomie zegarów. Idealnie jest to rozwiązane w najnowszym Oplu Astrze. Deska jest kompaktowa, idealnie scalona i na idealnej wysokości.

Kiedyś myślałem o Yarisie Cross ale wystarczyło tylko wsiąść - w porównaniu z Corollą Sedan jest ciaśniej i jak dla mnie "plastikowo".

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #266 dnia: 15 Czerwca 2023, 08:55:06 »
Mnie Yaris Cross po pierwszym i drugim kontakcie zniechęca.
W porównaniu do Corolli to bieda mało miejsca z tyłu a plastiki wszelakie gorsze niż w starej Fabii.
To auto dla mało wymagających a kto już się do Corolli przyzwyczaił to będzie narzekał.
To auto w środku 2 klasy niżej niż Corolla i silnik 3 cylindrowy !

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #267 dnia: 15 Czerwca 2023, 15:32:06 »
Pomyliłem post i nie mogę tego skasowac :-(
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2023, 15:38:31 wysłana przez fynooh »

Offline Rihat

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 3
« Odpowiedź #268 dnia: 18 Czerwca 2023, 22:47:46 »
Witam, aktualnie posiadam Yarisa 3 1.5, z 2019 i zastanawiam się nad nową Corolla. W Tarnowie strasznie irytują mnie plastiki w drzwiach, tylko się je dotknie i odrazy trzeszczą, mam nadzieję że w corolli boczki są lepiej wykonane. Czy w corolli 1.5 jest filtr cząstek stałych ? No i czy w ogóle warto zamienić samochód. ?

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #269 dnia: 19 Czerwca 2023, 10:17:01 »
No i czy w ogóle warto zamienić samochód. ?
To jest dobre pytanie...
Trzy dni temu odebrałem swoją w wersji GR Sport z pakietem Dynamic. W tej wersji wszystko w środku jest bardzo OK (przynajmniej na początku), kokpit mięciutki, wyglądający dość szlachetnie i brak twardych trzeszczących plastików. Przesiadłem się z Mazdy 3 BM, więc wymagania miałem dość wysokie. Jedynie to czas oczekiwania kuriozalny, bo czekałem 14 miesięcy. Ale to hybryda, a Ty może chcesz benzynę?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl