Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #270 dnia: 19 Czerwca 2023, 11:14:17 »
Witam, aktualnie posiadam Yarisa 3 1.5, z 2019 i zastanawiam się nad nową Corolla. W Tarnowie strasznie irytują mnie plastiki w drzwiach, tylko się je dotknie i odrazy trzeszczą, mam nadzieję że w corolli boczki są lepiej wykonane. Czy w corolli 1.5 jest filtr cząstek stałych ? No i czy w ogóle warto zamienić samochód. ?

Niestety w sedanie z niewiadomych przyczyn boczki są całe plastikowe nawet w GR i uważam to za porażkę. Co do skrzypienia, to mój sedan może nie skrzypi a bzyczy przy niższych temperaturach, w tym latem wieczorem - chodzi o tunel i górną część deski tam pod szybą. To samo miałem w poprzednim Toytoyu i objawia się to już nawet na powierzchniach kaszkowatych, a nie torach trmawajowych czy bruku - ja nie wiem, przecież to nie jest fizyka kwantowa żeby to zrobić tak żeby nie brzęczało i to już po 30 tys w moim przypadku. Zniechęca mnie to sporo do tej marki.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #271 dnia: 19 Czerwca 2023, 11:22:58 »
przecież to nie jest fizyka kwantowa żeby to zrobić tak żeby nie brzęczało i to już po 30 tys w moim przypadku.

fizyka kwantowa nie, ale podnosi koszty samochodu, a tu księgowi się na to nie zgadzają :)
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline Rihat

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 3
« Odpowiedź #272 dnia: 19 Czerwca 2023, 22:59:07 »
No i czy w ogóle warto zamienić samochód. ?
To jest dobre pytanie...
Trzy dni temu odebrałem swoją w wersji GR Sport z pakietem Dynamic. W tej wersji wszystko w środku jest bardzo OK (przynajmniej na początku), kokpit mięciutki, wyglądający dość szlachetnie i brak twardych trzeszczących plastików. Przesiadłem się z Mazdy 3 BM, więc wymagania miałem dość wysokie. Jedynie to czas oczekiwania kuriozalny, bo czekałem 14 miesięcy. Ale to hybryda, a Ty może chcesz benzynę?

Ja tylko o benzynie myślę, ponieważ 80% robię na A i S. Moja Yarisa spali w tato 4,3l gdy jadę do pracy w lato i 5,1 w zimę. Dodam że jadę ekonomicznie około 95km/h. Myślałem nad Yaris 4 w wersji selection, lecz niewiele dopłacę i nam corolle sedan .

Offline Rihat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: 19 Czerwca 2023, 23:02:51 »
Witam, aktualnie posiadam Yarisa 3 1.5, z 2019 i zastanawiam się nad nową Corolla. W Tarnowie strasznie irytują mnie plastiki w drzwiach, tylko się je dotknie i odrazy trzeszczą, mam nadzieję że w corolli boczki są lepiej wykonane. Czy w corolli 1.5 jest filtr cząstek stałych ? No i czy w ogóle warto zamienić samochód. ?

Niestety w sedanie z niewiadomych przyczyn boczki są całe plastikowe nawet w GR i uważam to za porażkę. Co do skrzypienia, to mój sedan może nie skrzypi a bzyczy przy niższych temperaturach, w tym latem wieczorem - chodzi o tunel i górną część deski tam pod szybą. To samo miałem w poprzednim Toytoyu i objawia się to już nawet na powierzchniach kaszkowatych, a nie torach trmawajowych czy bruku - ja nie wiem, przecież to nie jest fizyka kwantowa żeby to zrobić tak żeby nie brzęczało i to już po 30 tys w moim przypadku. Zniechęca mnie to sporo do tej marki.
To się zaskoczyłem. Żona jeździ i30 i wykończenie jest moim zdaniem dobre. Jeszcze nie siedziałem w corolli i nie widziałem wykończenia boczków lecz myślałem że samochód o klasę wyżej też powinien mieć te wykończenie podobne jak i 30.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #274 dnia: 20 Czerwca 2023, 18:56:58 »
W do sedana style  w umowie  mam zaznaczone boczki skórzane  nie wiem czy to opcja, ale sprzedawca mi to wpisał.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #275 dnia: 21 Czerwca 2023, 00:05:24 »
Na nagraniach też widać miękkie boczki. Plastik był chyba w starszych wersjach.

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 26 Czerwca 2023, 11:21:46 »
jak z tym silnikiem jest? jeśli chodzi o dynamikę jest dużo gorzej od 1.6? widziałem, że to wcale nie jest 12s od 0-100 tylko 10-11 a wiec tyle samo co wiele aut na rynku.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #277 dnia: 26 Czerwca 2023, 14:06:37 »
Może nie jestem ekspertem(a nawet na pewno) od Corolli, bo zrobiłem dopiero 4 tys. km, ale mam pewne spostrzeżenia. Silnik wprawdzie szału nie robi ale do sprawnego przemieszczania się w zupełności wystarczy. Biegi 1-2 są wystarczające do sprawnego ruszenia spod świateł. I im wyższy bieg tym ta dynamika spada, co chyba normalne, więc na 3/4 mili to się nie wybieraj. Silnik ekonomiczny. Dla przykładu po mieście spala 7 (+/-) 1 l/100 km. Jak się postarasz to zejdziesz poniżej 6 litrów. Jak dasz w palnik to spalisz ponad 8 litrów. Jak ja jeżdżę to auto pali w mieście 6 litrów(a czasami mniej), a jak żona to 7,5 litra(też czasami mniej). Na trasie(właśnie wróciłem z wakacji 2,5 tys. km) przy prędkości 125(tempomat) km/h spalił ok. 5,5-5,9 l/100 km. Natomiast przy prędkościach drogowych(ok. 70-90 km/h) bez większego problemu potrafiłem zejść poniżej 5 l/100 km. Przy prędkości ok. 100 km/h (+/-) 10 km auto spaliło mi ok. 5,4 l/100 km. Oleju jak było max tak do tej pory jest max czyli chyba nie bierze. Wprawdzie silnik, zwłaszcza jak zimny, brzmi jak młynek do kawy, ale ja już się przyzwyczaiłem i specjalnie mi to nie przeszkadza, choć wolałbym brzmienie V8. Dodam, że już wyrosłem z wieku "miszcz" kierownicy ucieka i poruszam się w miarę zgodnie z przepisami. Co wynika z doświadczenia i wyniku pewnego eksperymentu. A mianowicie kiedyś jadąc do pracy ok. 14 km jechałem jak popierdułka i wyprzedzałem wszystko jak leci, a wracając z pracy jechałem zgodnie z przepisami(ale to było męczące!). Test powtarzałem jeszcze kilka razy w różnej kolejności i porze dnia. Efekt-różnica w spalaniu 1,5 l/100 km na (nie)korzyść jazdy dynamicznej, a różnica czasowa to ok. 2-3 minuty na (nie)korzyść jazdy przepisowej. I doszedłem do wniosku, że dla 2 minut nie ma sensu zwiększać ryzyka. I tu mam odpowiedź na pytanie czy hybryda czy moja kosiarka. W moim przypadku koszt zakupu hybrydy zwróciłby się po ok. 10-15 latach(nie wiem czy tyle dożyję)

Offline Rihat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 26 Czerwca 2023, 15:48:28 »
Może nie jestem ekspertem(a nawet na pewno) od Corolli, bo zrobiłem dopiero 4 tys. km, ale mam pewne spostrzeżenia. Silnik wprawdzie szału nie robi ale do sprawnego przemieszczania się w zupełności wystarczy. Biegi 1-2 są wystarczające do sprawnego ruszenia spod świateł. I im wyższy bieg tym ta dynamika spada, co chyba normalne, więc na 3/4 mili to się nie wybieraj. Silnik ekonomiczny. Dla przykładu po mieście spala 7 (+/-) 1 l/100 km. Jak się postarasz to zejdziesz poniżej 6 litrów. Jak dasz w palnik to spalisz ponad 8 litrów. Jak ja jeżdżę to auto pali w mieście 6 litrów(a czasami mniej), a jak żona to 7,5 litra(też czasami mniej). Na trasie(właśnie wróciłem z wakacji 2,5 tys. km) przy prędkości 125(tempomat) km/h spalił ok. 5,5-5,9 l/100 km. Natomiast przy prędkościach drogowych(ok. 70-90 km/h) bez większego problemu potrafiłem zejść poniżej 5 l/100 km. Przy prędkości ok. 100 km/h (+/-) 10 km auto spaliło mi ok. 5,4 l/100 km. Oleju jak było max tak do tej pory jest max czyli chyba nie bierze. Wprawdzie silnik, zwłaszcza jak zimny, brzmi jak młynek do kawy, ale ja już się przyzwyczaiłem i specjalnie mi to nie przeszkadza, choć wolałbym brzmienie V8. Dodam, że już wyrosłem z wieku "miszcz" kierownicy ucieka i poruszam się w miarę zgodnie z przepisami. Co wynika z doświadczenia i wyniku pewnego eksperymentu. A mianowicie kiedyś jadąc do pracy ok. 14 km jechałem jak popierdułka i wyprzedzałem wszystko jak leci, a wracając z pracy jechałem zgodnie z przepisami(ale to było męczące!). Test powtarzałem jeszcze kilka razy w różnej kolejności i porze dnia. Efekt-różnica w spalaniu 1,5 l/100 km na (nie)korzyść jazdy dynamicznej, a różnica czasowa to ok. 2-3 minuty na (nie)korzyść jazdy przepisowej. I doszedłem do wniosku, że dla 2 minut nie ma sensu zwiększać ryzyka. I tu mam odpowiedź na pytanie czy hybryda czy moja kosiarka. W moim przypadku koszt zakupu hybrydy zwróciłby się po ok. 10-15 latach(nie wiem czy tyle dożyję)
Jedno ważne pytanie, czy spalanie było na włączonej klimie czy bez. Spodziewam się że klima chodziła cały czas, chodź są takie osoby co sporadycznie włączają, a to zmniejsza spalanie przynajmniej o około 0,5 l.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #279 dnia: 26 Czerwca 2023, 17:58:57 »
Jeżdżę od 3 tygodni nową 1.5 i jest i dobrze i źle.
Auto oszczędne zrobiłem ponad 3 tys km i spalanie mam średnie 5.5 l/100   i to tyle z pozytywów moze jeszcze cena no nie oszukujmy się ceny tak poszły że auto za 100 tys  z tego segmentu to cena umiarkowana bardzo. A źle bo auto słabe o 3 cylindrach i bardzo marnym momencie. Mleko się wylało i muszę tym jeździć min 2 lata bo liesing ale gdybym mógł cofnąć czas to bym się tak nie spieszył z zakupem tylko jeszcze przetestował inne marki.
Niewiadomą jest też trwałość silnika.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 26 Czerwca 2023, 18:05:55 »
3/4 mili
Ćwieć mili ...to jest 1/4
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #281 dnia: 28 Czerwca 2023, 09:57:43 »
Jedno ważne pytanie, czy spalanie było na włączonej klimie czy bez. Spodziewam się że klima chodziła cały czas
Oczywiście klima włączona.
3/4 mili
Ćwieć mili ...to jest 1/4
Oczywista literówka. Dzięki za sprostowanie.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #282 dnia: 28 Czerwca 2023, 16:32:13 »
Ja przejechałem 10 tys i stwierdziłem  NIGDY WIĘCEJ TOYOTY. Wysokie spalanie, dwie awarie komputera w trasie - stanąłem dość gwałtownie na autostradzie ( serwis stwierdził, że komputer się zawiesił ale wszystko jest już ok) kiepskie multimedia, systemy wspomagające kierowcę działają bardzo tak sobie ( dużo jeżdżę autostradami ). No ale chcialem kolejną Toyotę i z braku Avki padlo na Corollę co okazało się błędem ( Camry kolegi też nie zachwyca jakością i bezawaryjnością )
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2023, 16:33:46 wysłana przez Berti111 »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #283 dnia: 28 Czerwca 2023, 18:19:37 »
Piłeś coś ?

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #284 dnia: 28 Czerwca 2023, 18:36:20 »
Amper to nie była grzeczne. Jeżeli masz jakieś konstruktywne argumenty to słucham. Chamstwa mam dość na codzień

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl