Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145019 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #315 dnia: 20 Lipca 2023, 12:52:55 »
Powinni dać wolnossący  2.0/175KM który jest bardzo oszczędny w ravce, to dopiero by pokazał co potrafi w niskim i lżejszym sedanie, ale może by przez to posypała by  się sprzedaż hybrydy?
Toyota przez politykę EU rezygnuje z napędów benzynowych w Uni.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2023, 12:54:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #316 dnia: 20 Lipca 2023, 15:24:48 »
Na pocieszenie możesz powiedzieć że 1.5 to dokładnie 3/4 2.0 :)

Ekonomia - zaoszczędzili na materiale,  wtryskach, świecy, cewce itd

Zawory, tłoki , korby itd są takie same w obu - to kolejne obniżenie kosztów.

Offline AndrzejPiaseczno

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C3
« Odpowiedź #317 dnia: 15 Sierpnia 2023, 16:33:49 »
Witam - to mój pierwszy post.
Przeczytałem całość i strasznie zdziwiło mnie podejście z porównywaniem do hybrydy - 1.5 w manualu do Hybrydy w automacie... to bez sensu kompletnie. Jedyny sens ma porównanie
1.5 Automat Comfort + Tech  z Hybryda 1.8 Comfort+Tech... a tutaj już nie ma różnicy 15k - jest jedynie 3k... a to żadna różnica.
Do oszczędności na paliwie trzeba dołożyć rzadsze o połowę wymiany klocków i tarcz - przy jeździe po mieście co 40-50k, 3k oszczędności. Więc biorąc pod uwagę przebieg kolegi 40k rocznie to po 4rech wymianach vs 2 mamy 5k w kieszeni.

Teraz merytorycznie co do silnika 1.5. Dostałem taki jako samochód zastępczy wersja Comfort w automacie rocznik 22 i przebieg 25k. Dynamika jazdy faktycznie nie powala na kolana, ale nie jest tak strasznie źle, ba nawet mi się to zaczęło podobać. Jak damy pedał w podłogę robi się bardzo bardzo głośno i nieprzyjemnie 6k obrotów, co więcej przyśpieszenie nie dostaje jakiegoś kopa od tego hałasu :/.. niestety.  Na szczęście to trwa te max 5 sekund i obroty po kilku przerzuceniach automata spadają i robi się przyjemniej. NAJLEPSZA opcja na przyśpieszanie to wciśnięcie pedału gazu na okolice 2400 obrotów, nie słyszymy silnika a przyśpieszenie nie jest dużo słabsze od 6k obrotów. Tutaj w moim egzemplarzu turbo dziura kończy się w okolicach 2.2k.

Spalanie: w Warszawskich korkach na Puławskiej w opcji bez spinki, obroty do max 2.4k na dystansach do 15km z wyliczeń komputera 5.8 - 6.5. Jak zaszalejemy z obrotami to skacze do 7.5 - 8.5. Średnie spalanie z przewagą miasta to 6.6 litra.

Komfort: Zawieszenie jest fajnie skonfigurowane, jest sprężyste ciche i dobrze zbiera nierówności, na kostce go nie słychać. Plastiki w środku też są fajnie spasowane i nie skrzypią. Pozycja za kierownicą jest wygodna fotele też - mam 172 wzrostu. Klimatyzacja jest tak średnio wydajna, ale daje radę i jest przyjemnie rześko, ale nie da się zejść do dobrego chłodu.
Hałas: niestety jest słabe, jak nie kręcimy silnika >2,5k to prawie go nie słychać. Problemem jest szum - do 105 km/h jest fajnie ale już przy 120 km/h zaczyna strasznie szumieć, 140 km/h jest mało komfortowe. Zastanawiam się czy to jest szum opon - koła R16 205/55 czy wiatru - ale tutaj była by różnica czy jedziemy z wiatrem czy pod wiatr. Zakładam że to jest szum opon.

Piękną rzeczą są elektroniczne wspomagacze. AutoHold trudno nie docenić na światłach - szkoda że po każdym wyłączeniu silnika opcje trzeba włączyć na nowo. Automatyczny hamulec postojowy też fajny - wrzucamy na P i sam się zaciąga. Piękna sprawa to tempomat aktywny w mieście działa pięknie na S też. Szkoda że nie łapie zakrętów, rond itp.. tam trzeba ręcznie hamować i potem ustawiać prędkość od nowa. Nagłośnienie standardowe jest moim zdaniem dobre.  Brakuje mi troche składanych lusterek bocznych z tego względu że jak zamykam auto to bezglośny centralny powoduje że nie wiem czy zamknąłem auto czy otworzyłem - kierunkowskazów nie zawsze widać.

Podsumowanie: Prywatnie jeżdżę C3 1.2 110KM w automacie i autko jest komfortowe, ma zdecydowanie lepiej wyciszone nadkola - tutaj przy 140km/h tak potwornie nie szumi. Dynamika 1.2 Puretecha z masą C3 jest też zauważalnie lepsza - tutaj jest hydrokinetyk 6 stopniowy i nawet jak damy pedał w podłogę nie robi się aż tak strasznie głośno.. ale to przez inny dzwięk silnika niższy i taki wibrujący - niektórym się podoba. Niestety ten z Toyoty jest bardziej wyjący doskwierający. Ale mam już swoje lata i z charakterem jazdy pasuję bardziej do Corolli - tutaj się płynie a nie jedzie - co więcej autohold i inne systemy z Toyoty robią dobrą naprawdę dobrą robotę.
Jedyne co się obawiam w silniku 1.5 to wrażliwość wtryskiwaczy na jakość paliwa. No i trwałość/nowość - przebiegi ten sam motor w Yarisie z ogłoszeń dobił do 80k więc żaden wyznacznik. Co więcej Yaris jest dużo lżejszy.

Generalnie mi się bardzo przyjemnie tym autkiem pływa i w sumie oszczędniej niż C3 - ten z klimą w lecie dobija do 7.5, Corolla ma 6.6 - fakt że C3 dynamiczniej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #318 dnia: 15 Sierpnia 2023, 16:56:27 »
Tak informacyjne klocki w hybrydowym Aurisie wymieniłem po 200 tys.km jazdy w mieście.

Offline AndrzejPiaseczno

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C3
« Odpowiedź #319 dnia: 16 Sierpnia 2023, 10:23:16 »
No to jak ktoś planuje zrobić 100k to 2 krotna wymiana klocków i tarcz go ominie - w C3 to koszt 2.5k, zakładam że w Toyocie będzie trochę więcej.
Dodam errarę do mojej poprzedniej wypowiedzi, jednak po wczorajszym rejsie szala radości z nowego auta przechyla się na opinię negatywną - no ok do pływania się ten silnik nadaje, do ucieczki ze skrzyżowania już nie, każde przyśpieszenie jest okupione potwornym hałasem. Klimatyzacja jest mało wydajna i do tego wydaje dziwne odgłosy - w innych autach sprężarka też wydaje odglosy ale ich w kabinie nie słychać, tutaj mamy taki piszcząco-bulgoczący hałas.
Co więcej hamulce są mało wydajne - trzeba cisnąć a i tak nie hamuje jak powinno. Niby są tarczowe a hamują jak bębnowe. Teraz jest promoccccjaaa na ten model i za 103k mamy go w automacie. Zastanawiałem się nad zakupem, nie powiem że nie, ale planuję zakup auta na 8-10 lat i dołożenie 22k się rozłoży w czasie, ale nie mniej jednak to spora kwota. Najważniejszy argument: kupić auto za 105k i być codziennie negatywnie wkurzonym że się nie może jeździć jakby się chciało. Tutaj dynamika jest na poziomie minimalnie lepszym od Clio 72KM.
Co najważniejsze: potworny hałas hamuje nasze zapędy by wkręcić silnik na wiecej niż 2k obrotów, a to przy EGR i GPF wróży kłopoty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: 16 Sierpnia 2023, 11:14:39 »
Najważniejszy argument: kupić auto za 105k i być codziennie negatywnie wkurzonym
I nas o to pytasz? To przeciez Ty będziesz nim jeździł

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #321 dnia: 16 Sierpnia 2023, 13:08:40 »
Dołóż do hybrydy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 16 Sierpnia 2023, 13:43:11 »
Dołóż do hybrydy.
potwierdzam
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #323 dnia: 20 Sierpnia 2023, 13:01:24 »
W moim wypadku skusiła mnie cena, czy żałuję kupna trochę, ale głównie dlatego że czytam to i tym podobne fora, jest spory hejt na ten silnik głównie w Internecie a to źle wróży na ewentualną odsprzedaż. Ja mam wersję comfort +tech  ale skrzynia manual i myślę że z tym silnikiem manual jest lepszy a zwłaszcza w moim przypadku bo robię głównie trasy. Różnica ceny  w moim przypadku to 29 tyś PLN.
Z manualem zbiera się całkiem nieźle i biorąc pod uwagę średnie spalanie 5,5 l/100 jest naprawdę pozytywnie. Co do trwałości myślę że nie będzie źle to prosta konstrukcja choć 3 cylindry. Są gorsze silniki które ledwo 100 k KM robią i nikt ich nie hejtuje ciekawe oto przykład : https://www.youtube.com/shorts/cNwbCh08YZU
W moim przypadku (trasy) hybryda by się średnio sprawdziła szkoda tylko że nie popróbowałem innych marek z też prostymi silnikami wolnossącymi.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #324 dnia: 20 Sierpnia 2023, 13:46:09 »
Są gorsze silniki które ledwo 100 k KM robią i nikt ich nie hejtuje ciekawe oto przykład : https://www.youtube.com/shorts/cNwbCh08YZU
Trochę nie tak. Toyota miała wpadki silnikowe, ty masz nową konstrukcję więc lepiej dmuchać na zimne i niech inni testują.

Co do Twojego przykładu to dobroć silnika nie oznacza ilości mocy wyciśniętej z danej pojemności tylko trwałość oraz jak ta moc pozwala skutecznie jeździć. Wkleiłeś link silnika nad którym też były ahy ehy a okazał się totalną miną a Ci którzy poszli jako pierwsi do salonów są w plecy całkiem spory pieniądz.

Osobiście jako że mam sporo styczności z toyotą nie zainwestowałbym tak dużej kasy w testowanie nowego silnika.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 20 Sierpnia 2023, 17:19:50 »
Niby nowy ale nie całkiem bo to ponoć silnik 2.0 z obciętym 1 cylindrem. Jak na razie a jest  montowany nie tylko w corolli ale też w Yarisie poza narzekaniem na dźwięk nie słychać żadnych informacji o awariach lub wadach. Jestem przekonany iż cały problem polega na tym iż konkuruje on z 1.8 hybrydą która silnikowo jest dużo lepsza i sprawdzona od wielu lat więc ten 1.5 jest traktowany jako coś niepełnowartościowego. 3 cylindrowców jest teraz sporo na rynku dodatkowo z osprzętem typu sprężarki itp co z jednej strony daje większą moc ale napewno stanowi o większej awaryjności. Czas pokaże faktem jest że nie mogę znaleźć nikogo kto by się chwalił mega przebiegiem w 1.5 co nie znaczy że ich niema. Napewno nie słychać o jakiś wadach. Natomiast dziwne jest że ogólnie jest bardzo mało informacji o tej jednostce w internecie lub  na yotube ?
Na koniec powiem iż mnie się tym autem jeździ bardzo dobrze i gdyby nie ta niepewność co do trwałości byłbym bardzo zadowolony a że robię duże przebiegi ok 40 kkm rocznie to mam zagwozdkę czy wybór był dobry ?

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #326 dnia: 20 Sierpnia 2023, 20:00:17 »
Jeżeli mam być szczery już mnie zaczyna nudzić to wychwalanie hybrydy Toyoty z równoczesnym hejtem silnika 1.5, "bo to nowa nie sprawdzona konstrukcja". O ile mi wiadomo ten silnik debiutował 6 lat temu w Yarisie i bodaj po 3 latach został zaimplementowany do Corolli. I jakoś nie słyszałem aby użytkownicy tych silników hurtowo je remontowali/wymieniali. Jeżeli 6 lat to nowa niesprawdzona konstrukcja to ciekaw jestem po ilu latach będzie już sprawdzona. Nie kwestionuję wyższości hybrydy nad benzyną i jeżeli miałbym na zbyciu 20-30 tys. PLN to może bym się zdecydował na hybrydę Toyoty, choć zapewne w ogóle pomyślałbym o innym aucie. Hasło "dołóż i kup Hybrydę" jest o tyle bez sensu, że różnica zakupu niektórym nigdy się nie zamortyzuje(w moim przypadku to będzie jakieś kilkanaście lat, o ile dożyję). Argument, że przy odsprzedaży dostanę więcej jest o tyle nie trafiony, że nie po to kupuję nowe auto aby je zaraz odsprzedawać.
Zgodzę się, że osiągi tego silnika nie zwalają z nóg, ale jest to jednostka w miarę ekonomiczna i pozwalająca sprawnie przemieszczać się autem. A jeżeli ktoś szuka auta wyścigowego to zarówno hybryda jak i 1.5 nie jest dla niego.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2023, 20:02:43 wysłana przez bbbb »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: 20 Sierpnia 2023, 20:16:10 »
Argument, że przy odsprzedaży dostanę więcej jest o tyle nie trafiony, że nie po to kupuję nowe auto aby je zaraz odsprzedawać.
Tym bardziej, że różnica w cenie, przy odsprzedaży tych samochodów, po kilku latach, i tak będzie mniejsza niż w momencie ich zakupu. A po 10 latach, gdy nie będzie już gwarancji na akumulator, może być pomijalna.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #328 dnia: 20 Sierpnia 2023, 21:50:44 »
To jeszcze coś dodam. Corolla hybryda niewątpliwie jest lepsza od 1.5 ale znam kogoś kto twierdzi że tramwajem to on sobie jeździ za 5 zł a nie 130 k PLN. Wszystko zależy od priorytetów ja robię głównie trasy u mnie auto pracuje ale kasa też ma znaczenie nawet robiąc 40 kkm  to 30 tys PLN kiedy mi się zwróci? Co do poprzedniego silnika 1.6 który jest tak chwalony właśnie  ma mój znajomy i co  padł mu system valvematic i koszt 6 tys a ma przejechane ok 100 kkm dopiero. Więc i tamte silniki też mają wpadki. Szczerze to jeżdżąc trasy w manuału tym 1.5 się poprostu płynie a jak chcę docisnąć to redukcja i idzie spoko trochę głośno ale idzie. Na autostradzie też spoko 140 leci i nawet da się rozmawiać. Spalanie bardzo rozsądne. Szczerze jak bym miał do dyspozycji wolny budżet pow 150 k PLN w życiu bym nie kupił tej 1.5 ale też bym nie kupił corolli w hybrydzie celował bym zupełnie w inny segment.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #329 dnia: 20 Sierpnia 2023, 21:54:13 »
  ma mój znajomy i co  padł mu system valvematic i koszt 6 tys a ma przejechane ok 100 kkm dopiero. Więc i tamte

Wada fabryczna elementu. Producent bardzo dobrze zna ten temat. Piszesz wniosek o gest handlowy, dostajesz nową cześć a pokrywasz tylko koszta wymiany.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl