Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144994 razy)

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #330 dnia: 20 Sierpnia 2023, 22:02:33 »
  ma mój znajomy i co  padł mu system valvematic i koszt 6 tys a ma przejechane ok 100 kkm dopiero. Więc i tamte

Wada fabryczna elementu. Producent bardzo dobrze zna ten temat. Piszesz wniosek o gest handlowy, dostajesz nową cześć a pokrywasz tylko koszta wymiany.
Czyli naiwny albo niedoinformowany zapłacił cóż spotkam go to mu powiem choć sprawa jest już przed kilku miesiecy

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #331 dnia: 20 Sierpnia 2023, 22:38:26 »
Wszystko zależy od sposobu wykorzystania auta. Robię podobne przebiegi ale niemal wyłącznie po mieście i chyba bym się pociął gdybym miał jeździć 1.5 z manualem. Finansowo w dłuższym okresie też byłbym do tyłu w stosunku do hybrydy. Dobrze że jest wybór i każdy może dopasować napęd pod swoje potrzeby.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #332 dnia: 20 Sierpnia 2023, 22:50:06 »
Wszystko zależy od sposobu wykorzystania auta. Robię podobne przebiegi ale niemal wyłącznie po mieście i chyba bym się pociął gdybym miał jeździć 1.5 z manualem. Finansowo w dłuższym okresie też byłbym do tyłu w stosunku do hybrydy. Dobrze że jest wybór i każdy może dopasować napęd pod swoje potrzeby.
Też bym się pociął bo te auta w manualu jakby to ująć "kangurzą" i to nie tylko toyota 1.5 ale tak samo hyundai i30
czy elantra oczywiście da się to z czasem ogarnąć ale trzeba wyczuć gaz ze sprzęgłem w moim poprzednim dieslu operuję gazem i sprzęgłem zerojedynkowo tu trzeba delikatnie bo albo szarpie albo dławi. Więc po mieście automat jest super ale już w trasie ja wolę manual jadę jak ja  chcę. Jak mam kaprys wyprzedzić porsche to pociągnę na trójce do 7 tysięcy ( żart)
Generalnie trasa i to krajowe jak i autostrada jak dla mnie bajka autko płynie...
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2023, 22:52:48 wysłana przez fhuzbych »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #333 dnia: 20 Sierpnia 2023, 23:45:09 »
Trochę bez sensu to porównywanie 1.5 z 1.8 hybrydą. 1.8 jest po prostu "o oczko" wyżej w ofercie Corolli. Lepszy silnik, wyższa cena. To samo z kolejną w cenniku 2.0. Pytanie jaki jest sens kupować 2.0 skoro jest droższa od 1.8 i do tego więcej pali? A jednak sporo nabywców wybiera tą "nierozsądną" wersję.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #334 dnia: 21 Sierpnia 2023, 07:29:44 »
Jeździłem 1.8 a posiadam 2.0. 1.8 to muł w tym porównaniu. Nie daje za bardzo przyjemności z jazdy. Jest gorzej wyciszony i ma słabszy silnik elektryczny przez co bardziej słychać hałas ICE. Sporadyczna przesiadka z 2.0 na 1.8 powoduje wtf w głowie. Wyprzedzanie 2.0 to bajka. Silnik nawet przy 6k obrotów nie wyje jakby go ktoś krzywdził i bardzo ładnie zbiera auto z 4 osobami od samego początku do v max. Co do spalania to nie jest to takie jednoznaczne. 2.0 ma szersze opony to raz. Dwa jest bardziej dynamiczny przez co ludzie mogą z tego więcej korzystać i przez to nie jeździć tylko na niskie spalanie. Trzebaby porównać 1:1. Te same opony, te same warunki, ten sam styl jazdy. Wtedy by się pewnie okazało, że różnica jest grubo poniżej 0,5 L. Chociaż w sumie 2.0 jest teoretycznie w nowszej technologii więc wszyscy moglibyśmy być zdziwieni wynikiem takiego porównania.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2023, 07:36:02 wysłana przez digital5 »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #335 dnia: 21 Sierpnia 2023, 07:40:36 »
Trzebaby porównać 1:1. Te same opony, te same warunki, ten sam styl jazdy. Wtedy by się pewnie okazało, że różnica jest grubo poniżej 0,5 L.
Taki porównanie jest bez sensu.
Różnicę stanowi
Typ silnika
60 koni
Cena.
Ktoś kto nie ma temperamentu Hołka nie potrzebuje 200 PSów. W pięciu w samochodzie to chyba tylko ukraińcy jeżdżą.
Wracajac do tytułowego 1,5 to dla kogos kto nie chce czekać na nowy samochód roku, nie ma zamiaru wydać 30 tys wiecej za hybrydę bo mu sie nie bilansuje a chce toyotę to wybór jest oczywisty.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #336 dnia: 21 Sierpnia 2023, 07:47:17 »
Napisałem tylko możliwe powody wyboru 2.0. Nie tylko Ukraińcy, wspominałem o 4 osobach. Wypad w dwie pary na weekend to nic egzotycznego. 2.0 i 1.8 będą miały bardzo podobne spalanie przy tych samych warunkach. 10% pojemności nie może robić diametralnej różnicy, szczególnie że 2.0 to silnik sprawniejszy.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2023, 08:45:00 wysłana przez digital5 »

Offline AndrzejPiaseczno

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C3
« Odpowiedź #337 dnia: 21 Sierpnia 2023, 10:47:33 »
Wybór nie jest prosty - obecnie różnica w cenie to 28k zł (porównuje automat 1.5 125 KM z hybrydą 1.8 140 KM), którą miałem okazję odbyć jazdę próbną. Różnica w przyśpieszaniu nie jest aż tak powalając - no ok trochę lepiej się wkręca i jest trochę ciszej, przyznaję że liczyłem na znacznie znacznie więcej. Niektórzy piszą że hybrydą się startuje jak elektrykiem, no sorry ale tak nie jest.
Do tej pory testowałem: Elantrę 1.6 CVT, przyśpieszenie gorsze, hałas makabryczny, zawieszenie też słabsze jednak. No i wygląd taki jak dla mnie z pupy troche - tył piekny, przód i wnętrze słabe.  Ceed 1.5 DCT 160KM, no przyśpieszenie tutaj bije na głowę hybrydę, także wyciszenie lepsze, niestety zawieszenie już jest gorsze, no i ta dwusprzęgłówka na którą KIA daje max 20k przebiegu i 2 lata GWARANCJI - no chyba nie bez powodu !!!

Proszę podpowiedzcie - czy w okolicach 105k da się kupić coś klasy Corolli z lepszym silnikiem w dobrym automacie?  Zawieszenie dla mnie w Corolli jest wzorowe - jeździ jak stary mondeo czy stara sierra/scorpio. W Ceed jest trochę minimalnie gorszy. Jak wygląda 10 letnia Gwarancja w Toyocie? Jest tylko na papierze czy do tych 100k przebiegu możemy liczyć na naprawę EGR, GPF itp?
Golf sporo droższy. Megane? SangYoung?

Najważniejsze pytanie: jest coś z tak dobrym zawieszeniem jak corolla?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: 21 Sierpnia 2023, 11:07:10 »
Jeździłem 1.8 a posiadam 2.0. 1.8 to muł w tym porównaniu.
Tak to można w nieskończoność. Przesiądź się w jeszcze mocniejszy samochód to i Toyota 2,0 będzie mułem.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: 21 Sierpnia 2023, 11:53:02 »
Jeździłem 1.8 a posiadam 2.0. 1.8 to muł w tym porównaniu. Nie daje za bardzo przyjemności z jazdy.
Nie chodziło mi o konkretne przewagi 2.0 nad 1.8. Chodziło mi o to, że takie porównania mają mały sens. W Corolli gama silników to 1.5, 1.8, 2.0. Od najgorszego do najlepszego. Im lepszy silnik tym przyjemniejsza jazda. Oczywiście za to się więcej płaci. Golfa też można kupić 1.0 i będzie jeździł, albo 1.5 i da już jakąś przyjemnoś" z jazdy, chociaż jeśli spojrzć na to tylko przez pryzmat kosztów to pewnie 1.0 jest dużo lepszym wyborem
Kwestia osobistych preferencji i portfela.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #340 dnia: 21 Sierpnia 2023, 12:00:57 »
Jeździłem 1.8 a posiadam 2.0. 1.8 to muł w tym porównaniu.
Tak to można w nieskończoność. Przesiądź się w jeszcze mocniejszy samochód to i Toyota 2,0 będzie mułem.

No ale jaki samochód o tej dynamice zapewni mi po mieście takie spalanie?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #341 dnia: 21 Sierpnia 2023, 12:18:35 »
W mieście dynamika 1.8 jest w zupełności wystarczająca a te 0.5 litra więcej w przypadku 2.0 to jednak 10% większe spalanie. Budowa układu zasilania paliwem w 2.0 bardziej skomplikowana co nie musi ale może mieć wpływ na awaryjność silnika w dłuższej perspektywie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: 21 Sierpnia 2023, 12:30:56 »
No ale jaki samochód o tej dynamice zapewni mi po mieście takie spalanie?
Każdy elektryczny, jeżeli w mieście potrzebna jest dynamika. Jeżdżąc po Warszawie, raczej nie korzystam z dynamiki mojego samochodu. Wlokę się jak wszyscy. A to czy będzie silnik 1,8 czy 2,0 w korkach nie ma znaczenia. 1,8 przynajmniej mniej spali.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #343 dnia: 21 Sierpnia 2023, 13:36:00 »
W mieście dynamika 1.8 jest w zupełności wystarczająca a te 0.5 litra więcej w przypadku 2.0 to jednak 10% większe spalanie
Z czego ten wniosek jeśli chodzi o spalanie w silniku 2.0?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #344 dnia: 21 Sierpnia 2023, 13:43:18 »
To nie mój wniosek, ktoś wyżej podał taką liczbę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl