Wybór nie jest prosty - obecnie różnica w cenie to 28k zł (porównuje automat 1.5 125 KM z hybrydą 1.8 140 KM), którą miałem okazję odbyć jazdę próbną. Różnica w przyśpieszaniu nie jest aż tak powalając - no ok trochę lepiej się wkręca i jest trochę ciszej, przyznaję że liczyłem na znacznie znacznie więcej. Niektórzy piszą że hybrydą się startuje jak elektrykiem, no sorry ale tak nie jest.
Do tej pory testowałem: Elantrę 1.6 CVT, przyśpieszenie gorsze, hałas makabryczny, zawieszenie też słabsze jednak. No i wygląd taki jak dla mnie z pupy troche - tył piekny, przód i wnętrze słabe. Ceed 1.5 DCT 160KM, no przyśpieszenie tutaj bije na głowę hybrydę, także wyciszenie lepsze, niestety zawieszenie już jest gorsze, no i ta dwusprzęgłówka na którą KIA daje max 20k przebiegu i 2 lata GWARANCJI - no chyba nie bez powodu !!!
Proszę podpowiedzcie - czy w okolicach 105k da się kupić coś klasy Corolli z lepszym silnikiem w dobrym automacie? Zawieszenie dla mnie w Corolli jest wzorowe - jeździ jak stary mondeo czy stara sierra/scorpio. W Ceed jest trochę minimalnie gorszy. Jak wygląda 10 letnia Gwarancja w Toyocie? Jest tylko na papierze czy do tych 100k przebiegu możemy liczyć na naprawę EGR, GPF itp?
Golf sporo droższy. Megane? SangYoung?
Najważniejsze pytanie: jest coś z tak dobrym zawieszeniem jak corolla?