Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145012 razy)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #375 dnia: 23 Sierpnia 2023, 15:01:33 »

Czas potrzebny temu zestawowi 1.5+ CVT od wciśnięcia pedału do normalnego przyspieszania jest dla mnie nieakceptowalny.

A dla mnie nie ma znaczenia, waga podobna do iloczynu liczby kół i guzików w aucie (oczywiście mocniejszy silnik może zwiastować lepsze hamulce czy wyposażenie co dla mnie jest istotne)...
Ale OK...
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2023, 15:04:51 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline AndrzejVerso

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #376 dnia: 23 Sierpnia 2023, 15:52:26 »
Witam,
Ma ktoś wiedzę jak rozebrać podłokietnik w tej Corolce bo chciałbym zastąpić materiał skórą?

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #377 dnia: 06 Września 2023, 22:01:41 »
Dobry wieczór, potrzebuję się poradzić szanownego grona. Obecnie posiadam Yaris (2018) 1.5 benzyna (111KM) + manual wersja Selection. Rodzina 2+2, przebiegi 12k rocznie +/- 1k, głównie średnie miasto powiatowe i tereny okołomiejskie. Czasami kawałek autostradą i 1-2 w roku jakaś długa trasa przez Polskę.

Myślimy z żoną nad zmianą, przymierzaliśmy się do Szuki Vitara Premium 2WD (1.4 z doładowaniem), ale po jeździe próbnej i przymierzeniu się do auta, zrozumieliśmy skąd wzięło się określenie "Japońska Dacia", a auto obecnie kosztuje około 98k zł za nowe auto ze stocku...

Ale do rzeczy - obok Suzuki był salon Toyoty - 1.5 CVT - Comfort + Style + Tech, czy uważacie, że przy takim typie eksploatacji to dobry wybór? Ja przesiadałbym się z Yaris III, więc po jeździe próbnej dla mnie na plus, jedynie dynamika silnika mnie zastanawia 12.4s  do setki w Corolli vs 11s w Yaris, brzmi to słabo, ale w praktyce byłem zaskoczony na +, nawet to idzie do przodu, jedyne co mnie zastanawia to praca tej CVT, przy mocniejszym dodaniu gazu strasznie piłuje silnik - 6k obrotów, w Yaris w życiu tak nie kręciłem (bo bym ogłuchł), ale czy taka charakterystyka, nie zajedzie tego silnika? Potrzebuje pojazdu na następne 6 do 8 lat i jedyne co chce przy niem robić to przegląd raz do roku.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #378 dnia: 06 Września 2023, 22:39:22 »
- 1.5 CVT - Comfort + Style + Tech

1.5 VVT-i 125 KM Multidrive S
Gwoli ścisłości silnik VVT skrzynia biegów automatyczna Multidrive S.
CTV tam nie ma.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 07 Września 2023, 06:42:22 »
jak wspomniał shark - czy na pewno było 1.5 z e-cvt?

Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #380 dnia: 07 Września 2023, 06:59:24 »
- 1.5 CVT - Comfort + Style + Tech

1.5 VVT-i 125 KM Multidrive S
Gwoli ścisłości silnik VVT skrzynia biegów automatyczna Multidrive S.
CTV tam nie ma.
Wydawało mi się, iż Multidrive S to właśnie klasyczne CVT…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #381 dnia: 07 Września 2023, 07:21:20 »
Bo tak właśnie jest. Gówniane d-CVT z zastosowaniem pierwszego biegu na przekładni zębatej, reszta na pasie metal-guma. Ciekawostką w niej jest to, że ma swój kod korekcyjny 60 znakowy i koduje się ją do sterownika silnika jak wtryskiwacze, fujjj
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 07:36:44 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #382 dnia: 07 Września 2023, 09:15:14 »
Ja przesiadałbym się z Yaris III, więc po jeździe próbnej dla mnie na plus, jedynie dynamika silnika mnie zastanawia 12.4s  do setki w Corolli vs 11s w Yaris, brzmi to słabo

Zastanów się, czy na pewno ma to jakiekolwiek znaczenie.

jedyne co mnie zastanawia to praca tej CVT, przy mocniejszym dodaniu gazu strasznie piłuje silnik - 6k obrotów, w Yaris w życiu tak nie kręciłem (bo bym ogłuchł), ale czy taka charakterystyka, nie zajedzie tego silnika? Potrzebuje pojazdu na następne 6 do 8 lat i jedyne co chce przy niem robić to przegląd raz do roku.

Jeżdżę poprzednią generacją z 2016 roku, przebieg blisko 95kkm. Dla mnie ta skrzynia (dopóki się nie spsuje) jest niemal idealna, jeśli komuś za głośno - wystarczy nie wciskać pedału gazu. Szczególnie nadaje się do mocno oszczędnościowej jazdy pozamiejskimi bocznymi drogami gdy obroty oscylują wokół 1krpm a zużycie paliwa może wynieść poniżej 5,0l/100km na 20km odcinku. Z pozaplanowych operacji - do tej pory gumki wycieraczek z przodu, akumulator oraz komplet tarcz i klocków (wszystko razem 1500PLN). Poza tym co roku olej i filtry (łącznie 300-400PLN). Auto stworzone dla mnie - jest nieanagżującym środkiem do celu, jak lodówka czy żelazko. Wsiadasz, jedziesz 1000km, wysiadasz, spanie i rano wiesz, że znów możesz zrobić 1000km, nie zastanawiając się czy auto da radę...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #383 dnia: 07 Września 2023, 10:18:20 »
Auto stworzone dla mnie - jest nieanagżującym środkiem do celu, jak lodówka czy żelazko. Wsiadasz, jedziesz 1000km, wysiadasz, spanie i rano wiesz, że znów możesz zrobić 1000km, nie zastanawiając się czy auto da radę...

Ładnie napisane.
Kwintesencja opisu Corolli

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #384 dnia: 07 Września 2023, 10:56:27 »
Jeżdżę poprzednią generacją z 2016 roku,
Jest jedna różnica. Nasze, bo moja jest z 2017, też CVT i też dobijam 95 tys., mają po 4 cylindry i 132 KM. 1,5 jak rozumiem ma 3 cylindry i to jest, jak dla mnie, minusem tego silnika.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #385 dnia: 07 Września 2023, 11:44:16 »
Jesteśmy z żoną po jeździe próbnej. Ogólnie bardzo na plus w porównaniu do Yaris 2018. Komfort jazdy, jak również akustyczny jest na prawdę o klasę wyżej. Myśle, że dużo zależy z czego się przesiadamy. Yaris Selection vs Corolla Comfort + Style + Tech, widać też bardzo wyraźnie tą różnice generacji w kontkeście wyposażenia.

Dynamika porównywalna, jest tam jakiś tryb sport niby ;) Ogólnie w razie "depnięcia" z racji automatu myślę, że szybciej osiągnie realnie te 100km/h niż Yaris manual.

Skrzynia bardzo płynna, ogólnie całość bardzo fajnie daje radę przy takiej normalnej dość spokojnej jeździe, w porówaniu do Yaris po prostu się płynie po tej drodze.

Jeżeli chodzi o włączanie się do ruchu itp, naczytałem sie o lagach w DSG i trochę się bałem, że może być podobnie, ale nie ma problemu, jakoś to w miarę się rusza z miejsca.

Trochę się boje rozmiarów, bo jednak to + 60cm na długość, optymalny wydawał mi się hb, ale nigdzie w okolicy takich nie ma...

EDIT: co jeszcze ciekawe mam wrażenie, że jest sporo bardziej zwrotny niż Yaris na felgach 16 cali, gdzie średnica zawracania ma około 11m...
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 12:01:45 wysłana przez KPiotr »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #386 dnia: 07 Września 2023, 11:55:47 »
Podstawową zaletą automatu jest to, że silnik nigdy nie zgaśnie podczas włączania się do ruchu.

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #387 dnia: 07 Września 2023, 12:19:20 »
Miałbym jeszcze dwa pytania do użytkowników, które przyszły mi do głowy dopiero teraz...

1. Mam wideorejestrator, czy mogę podpiąć zasilanie do USB pod AA, czy musi iść do tego w schowku?

2. Auto jest na felgach 17 cali, czy montując koła zimowe, mogę założyć 16 cali, czy będzie to niezgodne z homologacja? Gdzieś czytałem, że jak wyszedł z fabryki na 17, to moge zakładac tylko 17....

Offline topoll

• Toyot Spamer
corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #388 dnia: 07 Września 2023, 12:25:58 »
Ad2. Dealer nie wyda Ci nowego samochodu na innym rozmiarze niż w homologacji. Nie wolno mu tego zrobić. Potem robisz tak aby spełniać warunki techniczne dopuszczenia do ruchu.  Oczywiście, jest też kwestia aby w ogóle mieścił się na piaście i w nadkolu. Skrótowo: średnica koła musi się zgadzać z tolerancją -2% do + 1,4%, czoło bieżnika nie może wystawać poza błotnik, nie może obcierać o błotnik czy elementy zawieszenia.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 12:30:11 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #389 dnia: 07 Września 2023, 12:36:51 »
Ad. 1 usb daje +/- 5 volt nie wiem jaki masz rejestrator ale jest duza szansa że owe 5 V to niewłasciwe napięcie.
Rejestratory zazwyczaj maja kabelek do gniazda zapalniczki czyli 12 V

Ad.2 taki i nie. To znaczy dealer ma interes by Ci wcisnąć 17' w drugim komplecie zasłaniajac się homologacją ktora faktycznie jest na konkretny wariant wyposazeniowy auta
On ma obowiazek sprzedac Ci auto na felgach ujetych w homologacji.
Drugi komplet do bagaznika nie ma nic wspólnego z ww. tematem.
Pozatym wer. comfort wychodzi na 16' wiec masz gwarancję ze felgi wejda na piasty.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 12:43:38 wysłana przez shark_ »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl