Dobry wieczór, potrzebuję się poradzić szanownego grona. Obecnie posiadam Yaris (2018) 1.5 benzyna (111KM) + manual wersja Selection. Rodzina 2+2, przebiegi 12k rocznie +/- 1k, głównie średnie miasto powiatowe i tereny okołomiejskie. Czasami kawałek autostradą i 1-2 w roku jakaś długa trasa przez Polskę.
Myślimy z żoną nad zmianą, przymierzaliśmy się do Szuki Vitara Premium 2WD (1.4 z doładowaniem), ale po jeździe próbnej i przymierzeniu się do auta, zrozumieliśmy skąd wzięło się określenie "Japońska Dacia", a auto obecnie kosztuje około 98k zł za nowe auto ze stocku...
Ale do rzeczy - obok Suzuki był salon Toyoty - 1.5 CVT - Comfort + Style + Tech, czy uważacie, że przy takim typie eksploatacji to dobry wybór? Ja przesiadałbym się z Yaris III, więc po jeździe próbnej dla mnie na plus, jedynie dynamika silnika mnie zastanawia 12.4s do setki w Corolli vs 11s w Yaris, brzmi to słabo, ale w praktyce byłem zaskoczony na +, nawet to idzie do przodu, jedyne co mnie zastanawia to praca tej CVT, przy mocniejszym dodaniu gazu strasznie piłuje silnik - 6k obrotów, w Yaris w życiu tak nie kręciłem (bo bym ogłuchł), ale czy taka charakterystyka, nie zajedzie tego silnika? Potrzebuje pojazdu na następne 6 do 8 lat i jedyne co chce przy niem robić to przegląd raz do roku.