Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #390 dnia: 07 Września 2023, 14:42:49 »
Dziękuję za odpowiedzi, a czy orientuje się ktoś może jeszcze czy czyjniki ciśnienia w oponach są oparte na ABS, czy da się podglądnąć ciśnienie w każdym kole na komputerze pokładowym?

Szczerze, przeglądam akcesoria do tego modelu na sklep.toyota.pl i jestem zaskoczony, że jest ich tak mało, nie ma żadnych list na drzwi ani nakładki na tyly zderzak itp., ktoś może się zaopatrywał gdzie indziej w takie rzeczy?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #391 dnia: 07 Września 2023, 14:46:17 »
Nie na absie tylko czujnikach ciśnień. W RAV4 jest tylko kontrolka nie ma ciśnień w poszczególnych kołach ale czytałem, że w Corolli to działa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #392 dnia: 07 Września 2023, 15:08:39 »
nie ma żadnych list na drzwi ani nakładki na tyly zderzak itp.
Gwarantuje że dealer Ci zaproponuje.
Pobierz katalog z tej stronki

https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/oryginalne-akcesoria

https://youtu.be/eYIF45tPPBw?si=VP_7Z5MIN_Keyqpi
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 15:12:19 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #393 dnia: 07 Września 2023, 15:37:00 »
Dziekuję za linki. W gwoli wyjaśnienia, biorę auto używane, roczne z programu pracowniczego Toyoty z przebiegiem około 10k km.

Jedyna niewiadomoa jak dla mnie to biały lakier akrylowy..., niemniej jednka różnica vs ta sama specyfikacja z placu (rocznik ten sam 22 + akryl tyle, że bez przebiegu) to + 12 tys zł, całość do zapłaty w takiej sytuacji będzie już dla mnie bardzo niekomfortowa finasowo ;) Trzeba by się było szczypać, a kredytować się nie chce - wystarczy mi hipoteka w tych dziwnych czasach.

Myślę, że ta różnica spokojnie pokryje mi koszt pełnego ubezpieczenia, kół zimowych i konserwacji podwozia.

No chyba, że macie jakieś informacje, że takie samochody po-pracownicze (sprzedawca mówił, że jacyś kierownicy z centrali / salonów takie dostają na rok, a potem idą do sprzedaży) to na 99% mina ;)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #394 dnia: 07 Września 2023, 16:45:27 »
Fizycznie roczny samochód z 10 tys przebiegu sprzedawany przez ASO miną być nie może. Masz jeszcze 2 lata gwarancji fabrycznej + potem ewentualnie gw. relax.
Wracajac do kół zimowych na Twoim miejscu ominąłbym ASO chyba że uda Ci się uzyskać jakis extra rabat.
Ja w momencie podpisywania umowy ( odbiór w grudniu) gdy zagadałem o zimówki to byla ta sama bajka o homologacji i 17' i propozycja zakupu 17' alu z zimowymi nokianami za 7400. Wyjaśniłem sprzedawcy że kupię sobie stalowe 16' czujniki i opony za 3600 postukał w tablet i zjechał z 7400 na 4200 co zaakceptowałem.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 16:47:11 wysłana przez shark_ »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #395 dnia: 08 Września 2023, 10:00:29 »
2. Auto jest na felgach 17 cali, czy montując koła zimowe, mogę założyć 16 cali, czy będzie to niezgodne z homologacja? Gdzieś czytałem, że jak wyszedł z fabryki na 17, to moge zakładac tylko 17....
Jeżeli masz wątpliwości w tej kwestii lub boisz się negatywnej reakcji ubezpieczyciela w razie kolizji/wypadku to możesz napisać do TMP, że kupiłeś auto na 17, chcesz na zimę kupić 16, na które też jest homologacja w związku z czym prosisz o dosłanie nalepki homologacyjnej dla kół 16" i powinni taką dosłać. Parę lat temu na forum była o tym mowa, kilku ludzi, w tym ja, wysłali taką prośbę i otrzymaliśmy stosowne nalepki. Stąd u mnie na słupku są naklejone dwie - dla kół 17" i 16".
E18_Prestige_MultidriveS

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #396 dnia: 08 Września 2023, 10:10:24 »
Fizycznie roczny samochód z 10 tys przebiegu sprzedawany przez ASO miną być nie może. Masz jeszcze 2 lata gwarancji fabrycznej + potem ewentualnie gw. relax.
Wracajac do kół zimowych na Twoim miejscu ominąłbym ASO chyba że uda Ci się uzyskać jakis extra rabat.
Ja w momencie podpisywania umowy ( odbiór w grudniu) gdy zagadałem o zimówki to byla ta sama bajka o homologacji i 17' i propozycja zakupu 17' alu z zimowymi nokianami za 7400. Wyjaśniłem sprzedawcy że kupię sobie stalowe 16' czujniki i opony za 3600 postukał w tablet i zjechał z 7400 na 4200 co zaakceptowałem.
Może być miną ale to już trzeba mieć dużego niefarta aby na coś takiego trafić.

Offline shevchenko1987

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.5 SD
« Odpowiedź #397 dnia: 15 Września 2023, 09:24:15 »

Próbowałem metody z pisaniem do TMP i niestety dostałem odmowną odpowiedź. Kupiłem na etapie zamówienia samochodu 16" felgi z oponami na zimę z katalogu Toyoty za bardzo dobrą cenę 1800 zł. Sprawa została przekazana do salonu. Odpisali to samo, że może być problem z ubezpieczycielem w przypadku poważnej szkody. Nikt z salonu mnie o tym nie poinformował na etapie zakupu, więc nie wiem co robić. Dzisiaj będę się jeszcze kontaktował z salonem.
Toyota Corolla 1.5 6MT SD / Comfort + Style / Pure White

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #398 dnia: 15 Września 2023, 10:45:46 »
Odpisali to samo, że może być problem z ubezpieczycielem w przypadku poważnej szkody.

Kolego to jest gra słowami.
Samochód dostaje homologację (dopuszczenie do ruchu) w konktretnym wyposażeniu. Producent/ importer/ dealer ma obowiazek sprzedać Ci ten samochód zgodnie z homologacją. Gdzie na tych konkretnych podzespołach auto zaliczyło wszelkie testy od wltp, przez zderzeniowe, droge hamowania itp.
Ty zakładając koła i opony o innych parametrach trochę zmieniasz pewne parametry, jednak żaden ubezpieczyciel nie ma prawa Cię z tego powodu nękać bo na te opony czy alufelgi tez mają homologację CE. (Chyba ze spbie zalatwisz felgi chinskie bez homologacji tu mógły byc problem)
Idac twoim tokiem myślenia kupno klockow hamulcowych cxy tarcz cxy nawet żarówki poza ASO prowadzilo by do utraty gwarancji czy odszkodowania z polisy

Offline shevchenko1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #399 dnia: 15 Września 2023, 11:09:35 »
Żeby nie było, mam ten sam tok myślenia co twój. Niestety, ale na grupach ludzie bardzo często podnoszą ten temat. Nie wiem kto nakręca ten temat, może sami dealerzy by podbić sprzedaż większych felg z oponoami? Było to dla mnie ogromne zdziwienie jak to zobaczyłem. Logika mówi jedno, ale ubezpieczyciel to jednak szuja i zawsze będzie robił "pod górkę" byleby nie wypłacić odszkodowania. Pewnie ostatecznie sąd powinien przyznać rację użytkownikowi, ale co się nerwów i pieniędzy straci w przypadku takiej przepychanki to głowa mała.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #400 dnia: 15 Września 2023, 12:44:51 »
Corolla jest na 15-kach, 16-ach, 17-kach i 18-kach zależnie od wersji wyposażenia. Prawda jest, że w wyciągu ze świadectwa homologacji jest wpisany jeden rozmiar dla konkretnego auta, ale nie oznacza to, że nie można zmienić kół na inne, byleby nie złamać ogólnych przepisów dot. wystawania opon poza gabaryt auta czy obwodu koła. A jak jeszcze założysz jeden z tych czterech rozmiarów, to pies z kulawą nogą się nie ma prawa przyczepić.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2023, 12:54:11 wysłana przez Jacek_63 »

Offline shevchenko1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 15 Września 2023, 13:20:13 »
Do tego właśnie dążę by zostać na 16". Po dzisiejszym kontakcie z salonem napisałem oficjalne zapytanie do ubezpieczyciela z błogosławieństwem dealera. Zobaczymy co odpiszą. Wole dmuchać na zimne niż później pluć sobie w brodę, a chciałbym mieć to na piśmie.

Wracają jednak do głównego tematu tego wątku to jestem użytkownikiem tego silnika od początku sierpnia br. Przejechałem nim póki co 2 tys. km. Przesiadka nastąpiła z Volvo S40 2.0D 136 KM. Wcześniej BMW e46 320D i Opel Vectra B 1.6 16V.

Na początku było dziwnie. Nawet rzekłbym, że dziwacznie. Ostatnia benzyna jaką się poruszałem to była wspomniana Vectra B 1.6 16V. Później już tylko diesel.

Dzisiaj już sprawa wygląda dużo lepiej. Przyzwyczaiłem się (prawie) do tego silnika.
Niestety w salonach nie mieli takiej wersji na testy. Padło, więc na manual.

Generalnie ten silnik nie jest zły. W jeździe miejskiej radzi sobie poprawnie. Wiadomo, tam wszyscy jedziemy równo.
W trasie brakuje mi turbiny w pewnych momentach, np. podczas włączenia się do ruchu lub wyprzedzania. Zapominam o tym, że tutaj by ta kareta jechała trzeba robić redukcję biegów, ale jak już nabierze prędkości to nie mam większych zastrzeżeń. Tak, mam wersję z manualem. Do dzisiaj bije się z myślami czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby jednak wziąć automat ze względu na to, iż większość tras robię po mieście. Raz lub dwa razy w miesiącu wyjeżdżam w trasę.

Praca silnika jest specyficzna, ale czy to przeszkadza w kabinie? Mi nie.

Miałem wybór, brać wersję z silnikiem 1.5 (wyprzedaż 2022) i mieć go od ręki czy czekać na hybrydę 1.8 w sedanie 8-12 miesięcy i to bez gwarancji ceny.

W przyszłości, gdy rynek dostaw wróci do normalności może spróbuje hybrydy. Póki co jestem zadowolony z wyboru.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #402 dnia: 15 Września 2023, 13:38:51 »
Pamiętaj jeszcze o jednym, OWU OC są w miarę jasne i jednolite bo uregulowane ustawowo. OWU AC trzeba czytać bardzo dokładnie, tu może być niemal wszystko czego prawo nie zabrania.

PS
Taka ciekawostka. Jedne z TU w arabskim kraju nie odpowiada za szkody jeżeli kobieta prowadząca samochód ma menstruację ;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #403 dnia: 15 Września 2023, 14:45:33 »
Po dzisiejszym kontakcie z salonem napisałem oficjalne zapytanie do ubezpieczyciela z błogosławieństwem dealera. Zobaczymy co odpiszą. Wole dmuchać na zimne niż później pluć sobie w brodę, a chciałbym mieć to na piśmie.
To napisz proszę jak dostaniesz odpowiedź. I jaka ubezpieczalnia.
U mnie oryginalnie 17-ki, na zimę mam 16-ki i gumy 205/55.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2023, 14:47:23 wysłana przez Jacek_63 »

Offline shevchenko1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #404 dnia: 22 Września 2023, 10:17:49 »
Pędze z radosną odpowiedzią  :grin:

Cytuj (zaznaczone)
Dzień Dobry ,

Odpowiadając na pana zapytanie rozmiar kół  nie ma wpływu na wypłatę odszkodowania

W przypadku pytań lub wątpliwości proszę o kontakt

Pozdrawiam

Główny Specjalista

Compensa TU SA Vienna Insurance Group Oddział Poznań

Tel: 061-873-76-53 Tel. Kom : +48 519 065 353

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl