Autor Wątek: Corolla 2.0 Hybryda - co z olejem po 1000km? Wymieniać?  (Przeczytany 12430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla 2.0 Hybryda - co z olejem po 1000km? Wymieniać?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia 2022, 10:39:25 »
...bo napisałeś,  że każdy myślący, a z tego wynika, że jsk ktoś nie wymieni jak Ty, to niemyśląca istota. Tylko tyle i aż tyle.
Co Ty robisz to oczywiście twoja sprawa i nigdzie nie napisałem,  że źle robisz

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia 2022, 12:46:57 »
Wszyscy zapomnieli, lub brak im wiedzy na ten temat, że nie istnieje coś takiego jak fabryczne docieranie silników w zwykłych autach. Każdy silnik w cywilnych samochodach musi się dotrzeć i ułożyć. Proces spasowania, dotarcia i ułożenia silników w samochodach jest dokładnie taki sam od dziesięcioleci i nic się w tym względzie nie zmieniło. Zmieniły się jedynie materiały użyte do wyprodukowania silnika i dokładność wykonania elementów korbowo-tłokowych. Dzięki temu uzyskano jedynie mniejsze powstawanie opiłków metalu, które są nieodłącznym elementem procesu docierania i układania się pierścieni tłokowych na gładziach cylindrów. Nadmiar materiału na pierścieniach i gładziach cylindrowych musi się zetrzeć aby powstało w miarę szczelne połączenie pomiędzy nimi, które dodatkowo uszczelniane jest przez olej tworzący film olejowy, który to z kolei odpowiada jednocześnie za smarowanie, uszczelnianie i chłodzenie gładzi cylindrowych i pierścieni tłokowych. To tak w dużym uproszczeniu.

Wydawać by się mogło, że postęp materiałowy i dokładności wykonania elementów przyczynił się do dłuższej żywotności silników. Niestety wraz z tym postępem producenci wydłużyli interwały pomiędzy wymianami olejów co zmarnowało cały zysk wynikający z innych materiałów i dokładności oraz coraz lepszych jakościowo olejów. Dlatego właśnie współczesne silniki tak chętnie chleją olej całymi litrami i w coraz większej ilości nie wytrzymują więcej jak 150-200 tysięcy km.

Dodatkowym problemem są legendy o współczesnych doskonałych jednostkach napędowych krążące wśród samych użytkowników, którzy w zdecydowanej większości po 3-4 latach zamieniają samochody na nowe. Problemem w przyszłości może się jedynie okazać mniejsza wartość rezydualna takich aut jak również wartość używanych samochodów co bezpośrednio „pociągnie po kieszeni” tych, którzy kupują swoje samochody jako nowe.

Tak w dużym skrócie to:
1. Tak. Należy w okresie docierania samochodu „delikatnie” się z nim obchodzić
2. Tak. Należy po pierwszych kilku tysiącach wymienić olej i filtr w silniku
3. Tak. Należy zmieniać olej w silniku częściej niż zaleca producent

Są to trzy podstawy, które są wymagane do „długowieczności” silników spalinowych, które nie zmieniły się od początku istnienia motoryzacji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Stycznia 2022, 12:56:17 »
Wszyscy zapomnieli, lub brak im wiedzy na ten temat, że nie istnieje coś takiego jak fabryczne docieranie silników w zwykłych autach
Pisałem o tym wcześniej, więc nie wszyscy :)
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52442.msg733617.html#msg733617
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 13:13:45 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Stycznia 2022, 19:22:14 »
Nie rozumiem czemu wszyscy chcą być mądrzejsi od inżynierów Toyoty.
Toyota jak mało która marka, dba o jakość swoich samochodów aby nie zepsuć opinii znanej na całym świecie czyli legendarnej niezawodności.
Inżynierowie z Toyoty nigdy nie weszli w temat LONGLIFE  i nie wprowadzili nigdy interwałów co 30 000 km.
Ustalony interwał co 15 000 km jest wystarczający i tak serwisowane samochody w ilości milionów sztuk jeździ w całym świecie i jakoś nie słychać o przedwczesnym zużyciu silników Toyoty.
Zwłaszcza w Hybrydzie.
Gdyby wymiana oleju po 1000 km była potrzebna to Toyota by ten wymóg wprowadziła.
Znam wielu akwizytorów i prywatnych użytkowników którzy przejechali bez tej wymiany po 1K oleju z interwałem co 15K różnymi Toyotami po 100, 200 i 300K przebiegu i nic się nie stało a silnik nie zużywa oleju.

Jak ktoś sobie chce poprawiać fabrykę i poprawi mu to humor to niech sobie wymieni olej po 1000 km i następnie co 10 000  km ale nie ma sensu namawiać na to innych.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Stycznia 2022, 20:35:46 »
I znowu nadużycie słowa  "wszyscy"

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Stycznia 2022, 22:22:10 »
Nikt mnie nie przekona, że oni wszystko tak ekstra dotarli.

Nie trzeba cię przekonywać, bo to prawda, że nie dotarli wszystkiego ekstra, tylko tak wstępnie dotarli, no ale to nie znaczy, że należy wymieniać olej po 1000 km, czy przed pierwszym przeglądem. Zanieczyszczenia z nowego silnika nie krążą przecież z olejem w układzie, tylko są wyłapane przez filtr oleju i możesz sobie spokojnie docierać auto przez pierwszy rok eksploatacji bez żadnej wymiany oleju po 1000 km.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Stycznia 2022, 22:22:39 »
I znowu nadużycie słowa  "wszyscy"

Prawie wszyscy.  :-)
Miałem na myśli wszystkich którzy piszą że warto wymienić olej częściej niż mówi książka serwisowa Toyoty czyli po 1000 km i skrócić interwały np. co 10K (np. Rademenes ma na tym punkcie kota). :grin:

Ja tylko się chciałem po raz kolejny zapytać po co ?
Żeby wydłużyć trwałość i tak bardzo trwałego silnika Toyoty z 400 000 na 600000 km ?
Po co i kto na tym skorzysta ?
Prędzej buda zgnije (zwłaszcza jak ktoś dodatkowo nie zakonserwuje podwozia).
Ale każdy zrobi jak uważa.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Stycznia 2022, 22:22:46 »
To po co zadawać pytania i się denerwować Wymieniaj i już

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Stycznia 2022, 22:53:12 »
To po co zadawać pytania i się denerwować Wymieniaj i już

Racja. "Wyście sobie, a my sobie, kużden sobie rzepkę skrobie", jak mawiała Radczyni z Wyspiańskiego ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lutego 2022, 00:10:44 »
Po co i kto na tym skorzysta ?
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)
- po co? Dla lepszego samopoczucia, dla uczucia, że zrobiłem wszystko jak należy, dla fanaberii, dla danego koncernu oil, dla wydania nadmiaru kasy, dla
  bezapelacyjnego polepszenia smarowania, dla wyłączenia ryzyka dostania się resztek poprodukcyjnych do układu...
-i kto na tym skorzysta?  Przyszły klient skorzysta ;)
Edit: Ja nie wymieniam odkąd po ponadplanowej wymianie w salonowej japońskiej Almerze N15, w skrzyni co prawda, skrzynia się wysxała i musiałem remontować. Dwa lata po tym kupiliśmy Micrę k12 (2005r) w skrzyni do dziś oryginalny olej (pewnie już ciężko to nazwać olejem) nic się nie dzieje, skrzynia działa prawidłowo już...17 rok! Olej silnikowy zaszczuty Castroll 5w30 do dziś, najczęściej raz w roku wymieniany (2-3 razy zapomnieliśmy i co 2 lata wyszło) i silnik działa jak dawniej :) (fakt, że to wózek na zakupy i ma niecałe 200kkm mimo wieku ;) )
Ja tam wiem i wierzę, że zdrowo, to mieć olej w głowie :)
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2022, 00:21:46 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl